Jump to content

Treba li se izbaciti mašta iz molitve?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ок је машта али у неком другом контексту... Познати цитати Ајнштајна да је некада машта важнија од знања или да те машта може одвести често тамо где то логике не може, немају никакве везе у контексту молитве и усредсређености на познати циљ. Овде је пут само један и јасно дефинисан.

Нема потребе да пуштамо машти на вољу да нас омета, понесе и одведе од усмерености ка ИХ. Зашто би га градио по својој замисли (како се Пери доима)? Или могу ли ја за себе да градим свој лик ИХ? Можда ми се свиди у хипи издању :) ... конташ промашај и опасност?

пре 4 часа, kopitar рече

A da li postoje slučajevi da je neko prolupao primjenjujući monašku praksu poput posta i ostalih stvari a nema nikakve veze sa monaštvom.

Пост и молитва су органски део духовног живота сваког верујућег, био он монах или не... А још не знам никог да је "пролупао" од поста и молитве, напротив... Ако неко преузме тешко бреме и строге типике на своју руку тај је већ пролупао пре него се дохватио подвига :D

Подели на овим сајтовима

• Одговори 165
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 18 часа, ИгорМ рече

Ок је машта али у неком другом контексту... Познати цитати Ајнштајна да је некада машта важнија од знања или да те машта може одвести често тамо где то логике не може, немају никакве везе у контексту молитве и усредсређености на познати циљ. Овде је пут само један и јасно дефинисан.

Нема потребе да пуштамо машти на вољу да нас омета, понесе и одведе од усмерености ка ИХ. Зашто би га градио по својој замисли (како се Пери доима)? Или могу ли ја за себе да градим свој лик ИХ? Можда ми се свиди у хипи издању :) ... конташ промашај и опасност?

Пост и молитва су органски део духовног живота сваког верујућег, био он монах или не... А још не знам никог да је "пролупао" од поста и молитве, напротив... Ако неко преузме тешко бреме и строге типике на своју руку тај је већ пролупао пре него се дохватио подвига :D

Ako kažeš da je mašta ok onda zašto je loša kod molitve.

Подели на овим сајтовима

On 19.9.2019. at 17:38, kopitar рече

Ti si teži slučaj i tom logikom su spaljivanje vještice u prošlosti.

Kako bi čovjek mogao funkcionirati bez mašte koju mu je Bog stvorio ili hoćeš reći da to nije od Boga a  da uživaš u svim pogodnostima koja su plod grešne mašte to možeš.:unbelieveble:

Сликар сам и никад себи не бих дозволио да замислим Господа или свете, јер то би значило да су они продукт мога ума, у молитви такође. У сликању правславне иконе (молитвени - рад) влада сасвим други поредак, она није замишљај него објава (парусија).

Мислим да је јеретички  и погрешно замишљати - односно то је процес свјесног самопрелешћења.

Благословеније је обитавати у одсуству Бога, него га производити замишљањем.

Таође одсуство самопрелешћивања маштом никако не значи да се стигло до трезвеноумља и благодатног сагледања које код рјетких повремен дар.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, kopitar рече

Da li je kralj David koristio maštu dok je pisao psalme?

Не можеш да створиш умјетничко дјело, нити богонадухнуто дјело путем кориштења маште, правилније би било рећи да је Бог користио Давида, или како многи умјетници свједоче, да је умјетност јача од њих, да не владају они процесом стваралаштва...да не наводим примјере...

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Сликар сам и никад себи не бих дозволио да замислим Господа или свете, јер то би значило да су они продукт мога ума, у молитви такође. У сликању правславне иконе (молитвени - рад) влада сасвим други поредак, она није замишљај него објава (парусија).

Мислим да је јеретички  и погрешно замишљати - односно то је процес свјесног самопрелешћења.

Благословеније је обитавати у одсуству Бога, него га производити замишљањем.

Таође одсуство самопрелешћивања маштом никако не значи да се стигло до трезвеноумља и благодатног сагледања које код рјетких повремен дар.

Sveta Faustina je imala viđenje Isusa a onda je to viđenje prenijela slikaru i on je naslikao sliku. Da li je tom slikaru bila potrebna mašte za to.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Не можеш да створиш умјетничко дјело, нити богонадухнуто дјело путем кориштења маште, правилније би било рећи да је Бог користио Давида, или како многи умјетници свједоче, да је умјетност јача од њих, да невладају они процесом стваралаштва...да не наводим примјере...

Znači mašta je nekakvo zlo a Bog ju je stvorio kao sastavni dio čovjeka.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, kopitar рече

Sveta Faustina je imala viđenje Isusa a onda je to viđenje prenijela slikaru i on je naslikao sliku. Da li je tom slikaru bila potrebna mašte za to.

Учиш тату како се дјеца прве, има разних приступа, читава историја умјетности је о томе, предлажем ти да погледаш надрелистичке концепте рецимо Далијев параноично критички метод.

Твој пост све говори, света Фаустина је имала виђење, али није била сликар, свети иконописци су имали виђења и били сликари...

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, kopitar рече

Znači mašta je nekakvo zlo a Bog ju je stvorio kao sastavni dio čovjeka.

Није зло, машта је продукт нашег ума...али када ум продукује преставе он уствари није празан и пријемчив за виђења..

Подели на овим сајтовима

Можеш неку особу рецимо дјевојку да замишљаш данима или годинама, а са друге стране можеш да је сретнеш и да се међу вама нешто деси ( може и да се не деси)  то дешавање је празник, ту се ви објављујете, срећете, то је мала икона сретења.

А то да се заљубите не можеш ничим изазвати него се само деси, тако је и у умјетности или неком другом делатном дару - молитви

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Учиш тату како се дјеца прве, има разних приступа, читава историја умјетности је о томе, предлажем ти да погледаш надрелистичке концепте рецимо Далијев параноично критички метод.

Твој пост све говори, света Фаустина је имала виђење, али није била сликар, свети иконописци су имали виђења и били сликари...

Slika koliko god bila savršena ne zamjenjuje osobu.

Zato je potpuno svejedno da li ju je naslikao svetac ili neki veseljak bitno je što ona posmatraču predstavlja.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, kopitar рече

Slika koliko god bila savršena ne zamjenjuje osobu.

Zato je potpuno svejedno da li ju je naslikao svetac ili neki veseljak bitno je što ona posmatraču predstavlja.

Добро може се рећи ако су видилац и сликар имали добру сарадњу, али има то преношење, није свеједно на коме мјесту се формира слика, нпр у уму па се пренесе, или одма на платну.

Сликање је рад упарен са опажањем (без замишљања)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...