Предраг М Написано Август 21, 2019 Пријави Подели Написано Август 21, 2019 пре 1 сат, Стаљиново унуче рече ето баш .. штета не мош тек тако да укротиш теологе, мењај стратегију... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Богољуб 1 Написано Август 22, 2019 Пријави Подели Написано Август 22, 2019 Одлично је питање, а и одговори. Мени помогло па мислим да немају сврхе, не би их Бог ни дао. On 20.8.2019. at 12:21, Иван ♪♫ рече Ono sto meni dodatno smeta kod teologa je racionalizacija zivota. Apostoli su bili konkretni, lecili su i tesili odmah, bez filozofije, oni su teolozi po Duhu. Knjiski teolozi ne mogu da lece, ne umeju ni da utese, ali u isto vreme zele da imaju sve odgovore i da im filozofija bude konzistentna. Zato prave mislene konstrukcije, kako bi pokrili nezgodna pitanja. Npr. ako imas problem, u stvari nema problema, jer ce sve biti reseno „u eshatonu", u prevodu kad umres bice ti lakse, sto nije bas ni utesno ni od pomoci. Teologija, naravno, jeste potrebna jer veru treba razumevati pravilno. Nemamo dzabe tolike sabore i otacko predanje. ... On 18.8.2019. at 23:08, Vladan :::. рече Да постоји јаз између народа, свештеника и владика (монаштва) то стоји, такође и отуђење у локалним заједницама, такође и отуђење "високе" теологије од свештеника и вероучитеља а затим и народа. Посао да се то поправи је на свима нама, да сви једни другима на то отворено указујемо и да се молимо. На силу не бива. Сврха теологије је да се они који за то имају таленат, призив, благослов у Цркви поуче тзв. висинама и смирењу, а затим да се спусте и то врате народу и Цркви. Ако се неко "попне" а не уме да сиђе онда слаба вајда. Залутао је. Али ако се нико не попне онда нема ко ни нешто са висина да донесе народу. Рецимо цела једна дебела књига из литургике ако кроз некога изнедри један прост одговор некоме ко је у недоумици испунила је смисао. Ако се са предавања од сат и по и 15 тема неко врати мирна срца јер је нашао одговор није узалуд. А има и обрнуто: и када се теолози спусте и кажу како јесте народ неће да слуша, зна боље, реко му неки "ду'овник" тамо... Е па онда, иди по трњу и једи зелено грожђе када нећеш да слушаш, а Бог ти послао зрело и очишћено... Прочитао сам, не знам овог трена о коме је тачно реч, да нам Бог даје одговор или у писму, или у мислима или по човеку. Остала ми у сећању и она мисао да је и природа Свето Писмо за оне који не умеју да читају. И стално говори, али човек стално не слуша. Барем за себе знам, да не буде како бих ја хтео или како сам замислио. Некада по теологу, а некада по благајници у дућану, а да она ни не зна. Мучиш се с неким мислима, одгонетaш, а реч дође баш када и како се ниси ни надао... Парафразирам једнога теолога и светитеља: Бог се човеку прилагоди, да би се човек прилагодио Богу Istopljeni kamen, Vladan :::., Драгана Милошевић and 1 члан је реаговао/ла на ово 2 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Богољуб 1 Написано Август 22, 2019 Пријави Подели Написано Август 22, 2019 Hекада теолошка објашњења буду ми толико замршена, да заборавим шта сам уопште питао... па направим круг по природи да ми се слегне Супер је теологија, a надопуњује се с Писмом изван нас... и људи су примењена теологија. Слава Богу, све је добро. Стаљиново унуче, Предраг М and Istopljeni kamen је реаговао/ла на ово 1 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Богољуб 1 Написано Август 22, 2019 Пријави Подели Написано Август 22, 2019 Прилазим ли човеку без предрасуда, да Богу не стављам запреку властитом логиком, Бог ће већ проговорити, па био тај човек теолог или не. Или како још већ буде. У том смислу некако... Aко се не видимо, идем садa кроз парк у дућан, па ћу да се нађем и с једним човеком (није важно које је струке), да разменимо неке теолошке књиге... Стаљиново унуче and Istopljeni kamen је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Август 22, 2019 Пријави Подели Написано Август 22, 2019 Има сврхе... Кад теолог прича једноставно и разумљиво; кад аргументима разбија заблуде: кад нас научи да се чешће причешћујемо... Зашто смо на форуму? Живе речи утехе у пуном смислу, небројено пута сам баш овде налазила разумевање, олакшање... Bokisd, Smotana, Жика and 3 осталих је реаговао/ла на ово 3 3 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Стаљиново унуче Написано Август 22, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Август 22, 2019 пре 14 часа, Предраг М рече не мош тек тако да укротиш теологе, мењај стратегију... Зашто бих кротио ? Валда су толико верници да себе и свој его подреде већем интересу Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Стаљиново унуче Написано Август 22, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Август 22, 2019 znati ne znači verovati ,znanje isključuje veru Istopljeni kamen је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Богољуб 1 Написано Август 22, 2019 Пријави Подели Написано Август 22, 2019 Е то је онда то. Треба да ми с вером приступамо знању које теолози излажу, јер и они га с вером стечу и излажу. Нема уопште опозиције. Само су две различите, а добре позиције. Предраг М, Стаљиново унуче and Istopljeni kamen је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Istopljeni kamen Написано Август 22, 2019 Пријави Подели Написано Август 22, 2019 пре 3 часа, Стаљиново унуче рече znati ne znači verovati ,znanje isključuje veru знање не искључује веру Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Стаљиново унуче Написано Август 22, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Август 22, 2019 пре 5 минута, Istopljeni kamen рече знање не искључује веру kada znaš znaš, imaš dokaz, vera nema dokaz Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Стаљиново унуче Написано Август 22, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Август 22, 2019 пре 11 минута, Богољуб 1 рече Е то је онда то. Треба да ми с вером приступамо знању које теолози излажу, јер и они га с вером стечу и излажу. Нема уопште опозиције. Само су две различите, а добре позиције. Ja verujem u Tvorca ne u teologe Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Август 22, 2019 Пријави Подели Написано Август 22, 2019 Пре сат времена, Стаљиново унуче рече Ja verujem u Tvorca ne u teologe Верујем у историју, али не у историчаре.... Kafanski amater and Bokisd је реаговао/ла на ово 2 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Istopljeni kamen Написано Август 22, 2019 Пријави Подели Написано Август 22, 2019 Пре сат времена, Стаљиново унуче рече kada znaš znaš, imaš dokaz, vera nema dokaz а зашто се ни у будућем животу вера не гаси пошто ћемо Бога знати какав јесте и гледаћемо га Лицем к Лицу...а вера никад неће престати Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Istopljeni kamen Написано Август 22, 2019 Пријави Подели Написано Август 22, 2019 Пре сат времена, Стаљиново унуче рече Ja verujem u Tvorca ne u teologe и ја верујем у Господа наравно.....свети Григорије Богослов каже сваки који се истински моли.... јесте теолог... Теологија није реч о Богу него је Теологија реч са Богом....молитвени разговор са Богом. сад остаје вера нада и љубав ..а од њих је највећа љубав... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Стаљиново унуче Написано Август 22, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Август 22, 2019 Пре сат времена, Istopljeni kamen рече а зашто се ни у будућем животу вера не гаси пошто ћемо Бога знати какав јесте и гледаћемо га Лицем к Лицу...а вера никад неће престати to ni ti ni ja ne znamo a negd epieš da ni aranđeli nemogu da vide Tvorca Пре сат времена, Istopljeni kamen рече и ја верујем у Господа наравно.....свети Григорије Богослов каже сваки који се истински моли.... јесте теолог... Теологија није реч о Богу него је Теологија реч са Богом....молитвени разговор са Богом. сад остаје вера нада и љубав ..а од њих је највећа љубав... da reč sa Bogom..vidiš je u tim vašim raspravama ,pardon svadjama!? Istopljeni kamen је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука