Jump to content

Amfilohije: Crkva je Božija, a ne crkva bilo koje države ili nacije

Оцени ову тему

Препоручена порука

https://portalanalitika.me/clanak/342444/amfilohije-crkva-je-bozija-a-ne-crkva-bilo-koje-drzave-ili-nacije?fbclid=IwAR1JJLEwv0mDdWFaDV1E5pZiTFUDaoRF9TtS2T9IC1oApwG1MmbURxcTtsY

Poglavar SPC u Crnoj Gori poručio da je Đukanovićeva inicijativa neprihvatljiva

Amfilohije: Crkva je Božija, a ne crkva bilo koje države ili nacije

Besmisleno je govoriti „o formiranju pravoslavne crkve u Crnoj Gori“. O tome mogu govoriti samo nekršteni i ljudi za koje je crkva isto što i partija ili nevladina organizacija, poručio je u razgovoru za Pobjedu poglavar Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, mitropolit Amfilohije, komentarišući ideju predsjednika naše zemlje Mila Đukanovića da je put za rješavanje takozvanog crkvenog pitanja kod nasobjedinjavanje pravoslavnih vjernika u jednu crkvu. 

Objavljeno: 12. 08. 2019 - 06:52Promjenite veličinu teksta:AAA
Amfilohije: Crkva je Bozija, a ne crkva bilo koje drzave ili nacije

Autor: 
Kaćuša Krsmanović
Izvor: Pobjeda

Oni koji znaju šta je crkva, ističe naš sagovornik, znaju da pravoslavna Hristova crkva postoji na prostorima današnje Crne Gore još od 4. vijeka.

AUTOKEFALNA

- Sa tog razloga živog crkvenog kontinuiteta, naš vikarni episkop Metodije (Durmitorac) nosi titulu dioklijskog episkopa. Kao takva, ona je postojala kao jedinstvena crkva Istoka i Zapada sve do 11. vijeka. Poslije 1054. Godine na našim prostorima postoje dvije latinske, zapadne biskupije (Kotorska i Barska), a već od 9. vijeka ogromna većina vjernika drevne Duklje-Zete i Raške opredjelila se za kirilometodijevsku tradiciju Istoka i crkvenoslovenski jezik, to jest za crkvu novoga Rima - Carigrada i Jerusalima. To klimento-naumovsko opredjeljenje nastavio je, rukopoloženjem od carigradskog patrijarha, prvi arhiepiskop srpski Sveti Sava (1219. godine), koji je prije 800 godina, poslije osnivanja samostalne (autokefalne) Žičke arhiepiskopije, osnovao i Zetsku episkopiju na Miholjskoj prevlaci (današnju pravoslavnu Mitropoliju crnogorsko-primorsku), kao I episkopije Humsku (današnju Zahumsko-hercegovačku), Budimljansku (današnju Budimljansko-nikšićku) i Dabarsku (današnju Mileševsku i Dabrobosansku). To su pravoslavne episkopije (mitropolije=crkve) koje ovdje do danas postoje kroz vijekove, organski vezane za Žičku-Pećku patrijaršiju, bez obzira na sve mijene naziva i promjene – ističe mitropolit Mitropolije crnogorsko-primorske SPC.

Prema njegovim riječima, „Mitropolija (=crkva) zetska je od ukidanja Pećke patrijaršije (1766. godine), kao čuvarka njene autokefalnosti (zajedno sa Karlovačkom mitropolijom) postojala samostalno“.

- Zajedno sa ostalim pomjesnim crkvama, djelovima nekadašnje Pećke patrijaršije, ona je bila prva među njima koja je obnovila jedinstvenu Pećku patrijaršiju (1918-1922. godine). Njen poseban značaj je bio u tome što je ona blagodareći crnogorskim mitropolitima i gospodarima Petrovićima stvorila nezavisnu Crnu Goru. Blagodareći toj njenoj ulozi u stvaranju nezavisne Crne Gore ona je (za vrijeme knjaza Nikole) nazivana I autokefalna, iako nije ni od koga tražila ni dobila autokefalnost – naglasio je poglavar SPC u Crnoj Gori.

PORUKA

Tražiti osnivanje „crkve pravoslavne“, kako je kazao, „mogu samo ljudi koji ne znaju šta je crkva“.

- Kad bi znali i kad bi išli u crkvu, oni bi znali da se u njoj ne ispovijeda u simvolu vjere ni Ruska, ni Grčka, ni Srpska, već se ispovijeda „Jedna, Sveta, Saborna (Katoličanska) i Apostolska Crkva“ Hristova. Samo oni koji osnivaju lažne, a time nepravoslavne, nehrišćanske i necrkvene zajednice, poput nekih nevladinih organizacija, mogu reći (kao Miraš Dedeić) da „pravoslavna crkva čije biće nije nacionalno ne postoji u vaseljeni“.

Ne smije se izgubiti iz vida da su Jevreji poistovjećujući svoje nacionalno biće sa starozavjetnom crkvom, upravo zato što je Hristos pozivao sve ljude i narode u svoju crkvu, razapeli i ubili Hrista. Nazivi pak pravoslavnih pomjesnih crkava po nacionalnom i državnom prefiksu predstavljaju spoljašnje, geografske i po većini vjernika nazive uslovljene istorijskim i spoljašnjim promjenama, a nikako prirodom, smislom i bićem same crkve – poručio je Amfilohije.

(opširnije u Pobjedi)

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

На многаја љета владико!

"Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо"

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Trifke рече

o su pravoslavne episkopije (mitropolije=crkve) koje ovdje do danas postoje kroz vijekove, organski vezane za Žičku-Pećku patrijaršiju, bez obzira na sve mijene naziva i promjene – ističe mitropolit Mitropolije crnogorsko-primorske SPC.

Je li sada dosta ovim huskacima? Treba li se nacrtati, jer su neki vajni umetnici! Gde su sada da posteno zatraze oprostaj ako ne od mitropolita Amfilohija za klevetu, sejanje raskola I sl., a ono od prostog zabludelog Naroda koje su maltretirali putem medijske histerije svih ovih 6 meseci I duze.!? 

пре 2 часа, Trifke рече

Nazivi pak pravoslavnih pomjesnih crkava po nacionalnom i državnom prefiksu predstavljaju spoljašnje, geografske i po većini vjernika nazive uslovljene istorijskim i spoljašnjim promjenama, a nikako prirodom, smislom i bićem same crkve – poručio je Amfilohije.

Dakle, niko ne negira deo nacionalnog identiteta Zajednice, Crkve, nego se mi nalazimo na braniku ocuvanja Pravoslavnog jedinstva na sve-pravoslavnom nivou. Srba mozda ima vise u dijaspori nego u matici, na zalost, ali kada je vec tako, sta treba ciniti - naravno cuvati svoj maternji jezik, tradiciju I sve sto ide uz to. Medjutim, Ima ljudi kojima je Srpstvo vaznije od Pravoslavlja, je li to dobro? Meni licno je vaznije da su mi deca Pravoslavna, kao I da njihova deca to budu, a vidim iz primera drugih porodica, 3 ili 4 generacija Srbo-Amera, da se jezik ugasio, ali Pravoslavna vera zivi! Sta cemo sa mesovitim brakovima, tj pripadanju vere? Pa, nasi slabiji u veri Srbi, uglavnom primaju uticaj supruznika ako je iole jaci u svojoj kakvoj god veri. Mi Nismo skloni nekoj ravnotezi, smirenom pristupu stvarima, kada smo istrgnuti iz konteksta zivota u svojoj zemlji. Idemo iz krajnosti u krajnost, a to je pogubno za nas Narod u celini. Po meni, Pravoslavlje na prvom mestu, pa potom ide nacija I sve drugo. Ako cemo biti dobri ambasadori svoje zemlje Srbije, moramo prvo biti Pravoslavni! 

Подели на овим сајтовима

Nista jos to nije reseno. Meni cak ovo zvuci kao omeksavanje raje i priprema terena da se nesto nazove CPC ili PC u CG i on patrijarh. Mislim, ako nekom ne smeta da se to izvlaci iz SPC ok je, ja imam problem sa tim ma koliko da sam etnofiletista. Jer ako nestane SPC, nestace i Srbi iz CG.

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, "Tamo daleko" рече

Je li sada dosta ovim huskacima? Treba li se nacrtati, jer su neki vajni umetnici! Gde su sada da posteno zatraze oprostaj ako ne od mitropolita Amfilohija za klevetu, sejanje raskola I sl., a ono od prostog zabludelog Naroda koje su maltretirali putem medijske histerije svih ovih 6 meseci I duze.!? 

Dakle, niko ne negira deo nacionalnog identiteta Zajednice, Crkve, nego se mi nalazimo na braniku ocuvanja Pravoslavnog jedinstva na sve-pravoslavnom nivou. Srba mozda ima vise u dijaspori nego u matici, na zalost, ali kada je vec tako, sta treba ciniti - naravno cuvati svoj maternji jezik, tradiciju I sve sto ide uz to. Medjutim, Ima ljudi kojima je Srpstvo vaznije od Pravoslavlja, je li to dobro? Meni licno je vaznije da su mi deca Pravoslavna, kao I da njihova deca to budu, a vidim iz primera drugih porodica, 3 ili 4 generacija Srbo-Amera, da se jezik ugasio, ali Pravoslavna vera zivi! Sta cemo sa mesovitim brakovima, tj pripadanju vere? Pa, nasi slabiji u veri Srbi, uglavnom primaju uticaj supruznika ako je iole jaci u svojoj kakvoj god veri. Mi Nismo skloni nekoj ravnotezi, smirenom pristupu stvarima, kada smo istrgnuti iz konteksta zivota u svojoj zemlji. Idemo iz krajnosti u krajnost, a to je pogubno za nas Narod u celini. Po meni, Pravoslavlje na prvom mestu, pa potom ide nacija I sve drugo. Ako cemo biti dobri ambasadori svoje zemlje Srbije, moramo prvo biti Pravoslavni! 

Za prvo pitanje ne znam o kome govoriš jer ,koliko se sećam, niko ovde nije sejao nikakav raskol ili huškao nekoga na nešto. Ti možda to tako vidiš iz svoje perspektive ali ne vide svi to tako.

Za ovo  što pišeš u drugom pasusu si potpuno u pravu.  

No sada uspeh da zaključim da živiš u USA i to objašnjava mnogo toga. ;)  girl_smiley0509_music0506_music0501_music0512_music0513_music

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, "Tamo daleko" рече
пре 6 часа, Trifke рече

o su pravoslavne episkopije (mitropolije=crkve) koje ovdje do danas postoje kroz vijekove, organski vezane za Žičku-Pećku patrijaršiju, bez obzira na sve mijene naziva i promjene – ističe mitropolit Mitropolije crnogorsko-primorske SPC.

Je li sada dosta ovim huskacima? Treba li nacrtati, jer su neki vajni umetnici! Gde su sada da posteno zatraze oprostaj ako ne od mitropolita Amfilohija za klevetu, sejanje raskola I sl., a ono od prostog zabludelog Naroda koje su maltretirali putem medijske histerije svih ovih 6 meseci I duze.!? 

@Trifke Neprimereno je za tvoj monaski cin da se ovoliko pravis lud. 

пре 3 часа, Trifke рече

ne znam o kome govoriš jer ,koliko se sećam, niko ovde nije sejao nikakav raskol ili huškao nekoga na nešto.

@Trifke Neprimereno je za tvoj monaski cin da se ovoliko pravis lud. Nemam vremena da ti izlistam sve tvoje postove, komentare, nazive tema (kao sto je Raskol se zahuktava), a o tvome glavnom mentoru Djurovicu da I ne govorim--svima je ovde jasno; nego, hajde budi posten pa trazite javni oprostaj mitropolitu Amfilohiju, kao I vl.Atanasiju, jer ono sto ste vi o njima ovde pisali, nije nista drugo nego izazivanje raskola, podela, kleveta I sve najgore sto ste mogli smisliti. I jos se ne stidis pred Bogom!? Hajde sad, napisi ako smes ko ti je iguman I u kom si manastiru? Kao sto ste isledjivali svakog ko se pojavi na ovom forumu, a o omalovazavanju da ne govorimo, tako sad, istim lekom da te izlecimo. Napisi ko ti je iguman, odmah cu stupiti u kontakt sa njim. On sigurno ni ne zna za tvoje pismene vratolomije na kompijuteru, a nadamo se da je samo to u pitanju. 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, "Tamo daleko" рече

kao sto je Raskol se zahuktava)

Извини али то је тема о Украјини и "аутокефалији" коју је Патријарх Вартоломеј доделио доказаним расколницима који уз помоћ наци банди отимају цркве, избацују народ из истих...

Нажалост Патријарх Вартоломеј је ту евидентно погрешио и то је довело до даљих последица тј несрећног прекида општења две велике и свете Цркве, РПЦ и Цариградске Патријаршије. Није ти ту Трифке крив што смо сви коментарисали те трагичне догађаје.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, "Tamo daleko" рече

@Trifke Neprimereno je za tvoj monaski cin da se ovoliko pravis lud. 

@Trifke Neprimereno je za tvoj monaski cin da se ovoliko pravis lud. Nemam vremena da ti izlistam sve tvoje postove, komentare, nazive tema (kao sto je Raskol se zahuktava), a o tvome glavnom mentoru Djurovicu da I ne govorim--svima je ovde jasno; nego, hajde budi posten pa trazite javni oprostaj mitropolitu Amfilohiju, kao I vl.Atanasiju, jer ono sto ste vi o njima ovde pisali, nije nista drugo nego izazivanje raskola, podela, kleveta I sve najgore sto ste mogli smisliti. I jos se ne stidis pred Bogom!? Hajde sad, napisi ako smes ko ti je iguman I u kom si manastiru? Kao sto ste isledjivali svakog ko se pojavi na ovom forumu, a o omalovazavanju da ne govorimo, tako sad, istim lekom da te izlecimo. Napisi ko ti je iguman, odmah cu stupiti u kontakt sa njim. On sigurno ni ne zna za tvoje pismene vratolomije na kompijuteru, a nadamo se da je samo to u pitanju. 

Nije tebi lako zaista. Na žalost , tvoja bolest nije domen moje stručnosti. Izvini ali ti nemogu pomoći! Just_Cuz_19

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

,

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...