Jump to content

Stepinac dobio spomenik u Jerusalimu

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 279
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 17 часа, kopitar рече

Kako je francuska revolucija uspjela uništiti kršćanstvo a komunizam koji je još možda i bezbožniji nije?

Комунизам је хришћанска секта. ФР револуција је масонерија, трговина и бизнис. Ту треба тражити разлику.

Комунизам је прогонио Хришћанство због сличности с њим, јер се поставио као религија, али је очувао све хришћанске вредности јер се и сам базирао на тим вредностима.

ФР револуција полази од других вредности. Не поставља се отворено као религија, више туче на поље културе. Либерализам, индивидуализам, људскоправаштво, слободна трговина. Комунизам је био анационалан али западни секуларизам је антинационалан. Може се рећи да је западни европски секуларизам поникао из ФР револуције много комплекснији и суптилнији од комунизма.

Комунизам је уништавао спољашње елементе хришћанства - институцију цркве рецимо, али није уништвао хришћанске вредности, дапаче баштинио их је.

Западни секуларизам пак чува спољашње вредности хришћанства али уништава унутрашње, суштинске хришћанске вредности, прекомпонује их, даје им други смисао и дух и тако заправо урушава Хришћанство изнутра.

Но како год Хришћанство је пре тога само оверило. Не говорим само о западном, него уопште о целом хришћанству.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Жељко рече

Комунизам је хришћанска секта. ФР револуција је масонерија, трговина и бизнис. Ту треба тражити разлику.

Комунизам је прогонио Хришћанство због сличности с њим, јер се поставио као религија, али је очувао све хришћанске вредности јер се и сам базирао на тим вредностима.

ФР револуција полази од других вредности. Не поставља се отворено као религија, више туче на поље културе. Либерализам, индивидуализам, људскоправаштво, слободна трговина. Комунизам је био анационалан али западни секуларизам је антинационалан. Може се рећи да је западни европски секуларизам поникао из ФР револуције много комплекснији и суптилнији од комунизма.

Комунизам је уништавао спољашње елементе хришћанства - институцију цркве рецимо, али није уништвао хришћанске вредности, дапаче баштинио их је.

Западни секуларизам пак чува спољашње вредности хришћанства али уништава унутрашње, суштинске хришћанске вредности, прекомпонује их, даје им други смисао и дух и тако заправо урушава Хришћанство изнутра.

Но како год Хришћанство је пре тога само оверило. Не говорим само о западном, него уопште о целом хришћанству.

Dobro si ove razlike uočio.

Ali nije mi jasno što to od ranije ne štima sa kršćanstvom?

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, kopitar рече

Dobro si ove razlike uočio.

Ali nije mi jasno što to od ranije ne štima sa kršćanstvom?

Нема више полета, елана, одушевљења, све се свело на празне приче.

Први векови хришћанства су имали то одушевљење јер је Христос био ту недавно са тим људима, неки од тих људи који су видели Христа су још били живи, неки који су познавали Павла су били живи, жива реч и лично сведочанство је значајније од безбројних сувопарних теолошких трактата.

Свака идеја, ма колико била савршена у свету у коме живимо временом јењава, то је природан процес за овај свет који је у сталном распадању.

Просто време нас је прегазило.

Треба ново одушевљење.

Нека нова интервенција одозго.

Хришћанство је ок, али ми нисмо више одушевљени. Оно не допире до нас.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Жељко рече

Први векови хришћанства су имали то одушевљење јер је Христос био ту недавно са тим људима, неки од тих људи који су видели Христа су још били живи, неки који су познавали Павла су били живи, жива реч и лично сведочанство је значајније од безбројних сувопарних теолошких трактата.

Свака идеја, ма колико била савршена у свету у коме живимо временом јењава, то је природан процес за овај свет који је у сталном распадању.

Треба ново одушевљење.

I to si dobro rekao

Bilo je više zajedništva i ljubavi u bivšoj jugi sa svim mogućim razlikama u svemu nego sada kad si kao svoj na svome.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Жељко рече

Треба ново одушевљење.

Kada su pitali svetitelje i podviznike 5. i 6. veka zasto vise nema darova cudesa i projave duha od velikih staraca kao sto su nasi ocevi cinili,... rekose, pa nema vise ko da dolazi da sa verom trazi (od staraca)... ili, sv.Serafim Sarovski bese kaze da su prvi hriscani mogli da vide i osete delovanje sv.Duha... А док још Петар говораше ове речи, сиђе Дух Свети на све који слушаху реч... И удивише се верни из обрезања који беху дошли с Петром, видећи да се и на незнабошце изли дар Духа Светог.... (prica o kapetanu Korniliju)... itd... kako kaze sv.Jovan Zlatoust da svi verni zive po hriscanski ne bi bilo vise nikog ko ne  bi verovao u Boga... :cheesy3:

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

Kada su pitali svetitelje i podviznike 5. i 6. veka zasto vise nema darova cudesa i projave duha od velikih staraca kao sto su nasi ocevi cinili,... rekose, pa nema vise ko da dolazi da sa verom trazi (od staraca)... ili, sv.Serafim Sarovski bese kaze da su prvi hriscani mogli da vide i osete delovanje sv.Duha... А док још Петар говораше ове речи, сиђе Дух Свети на све који слушаху реч... И удивише се верни из обрезања који беху дошли с Петром, видећи да се и на незнабошце изли дар Духа Светог.... (prica o kapetanu Korniliju)... itd... kako kaze sv.Jovan Zlatoust da svi verni zive po hriscanski ne bi bilo vise nikog ko ne  bi verovao u Boga... :cheesy3:

Ne znam kako je kod vas, ali ja skoro nikoga ne znam u svojoj župi a tu sam već 3 godine.

A vidim protestante preko fb u Novom Sadu kod pastora Dušana Bere stalno imaju neka druženja , izlete, piknike, izviđače,putovanja Itd. dođe mi da se učlanim kod njih.:))

Подели на овим сајтовима

По мом мишљењу треба сагледавати, колико је могуће и нека кретања на подручју духа.

Мени има логике разматрати шта се и када догађа(ло) у односу на Црквени календар.
Или када и како се дође на идеју да се о нечему расправља баш у време које се поклапа с временом које захтева другачијии тип комуникације и тема, између осталога и ради људских обзира.

Ево конкретан пример: "Писмо ХБК епископима СПЦ-а" када је према греогоријанском календару Божићно време прошло, али по јулијанском још увек није, а то се не узима у обзир. (Чему узрок може бити елитизам, иако и не мора. Или има ли папизам ишта с елитизмом и сл.).

Колико знам, нпр. исусовци имају игнацијанску методу разлучивања духова, па се гледа и како нека мисао започиње, каква је у средини и какав је резултат на крају. С тим да се код римокатолика отишло у фрагментирање и индивидуализирање појединих "школа" новијега датума и ослањање на учење појединих оснивача различитих редова, док се у православљу држи поприлично консистентно целовитога наука од првих Светих Отаца надаље.

Ако су се догодиле грешке у расуђивању у прошлости, а нису препознате на време, последице могу бити катастрофалне. Aко се од неке идеје (нпр. државе) направи идола, онда та идеја преузима. За Степинца, нисам уверен да је била реч о тесној повезаности с режимом, који је и за Хрвате био лош у моралном и у хисторијском смислу, али грешке у расуђивању су се догодиле и од нечега је направљен идол, који се био претворио и у демона.

Битно је и има ли речи о покајању. Нпр. епископ Јован (Ћулибрк) каже да опроштење даје и да опроштење и моли, а број Срба, цивилних жртава у II. светском рату је јако велики, да не говорим о страшним околностима у којима су страдавали.

Или, на којем форуму или с киме комотније можеш размењивати мишљење о овим темама?

Мени самом је јасно да човек бива често пута и пристран, јер је само човек. И сам сам такав и поштујем труд да човек буде објективан.

Ако мене неко пита, не видим решење за односе Срба и Хрвата и обратно,, осим на темељу духовнога. Политичка и друштвена нека решења су ватрогасне и превентивне мере.
Као што смо видели у великој, ипак дисфункционалној породици званој Југославија, потискивањем, ућуткивањем и одлагањем проблеми нису нестали. Оно што мени даје наду, јесте то да је Христос онај исти, јучер и данас и сутра и да ће млађе генерације бити бар мало искусније и мање подложне манипулацијама.

Ако смем још нешто у полу-шали да приметим. Римокатолици као да су склонији постати протестанти, па чак и будисти, радије него да доживе православље изнутра, срцем, кроз иконе, Свету Литургију, пост на православан начин итд.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Жељко рече

Треба ново одушевљење.

Промјенио се свјет, на такав начин да је " бог умро" јер је живи Бог замјењен истином о Њему и на крају тек субјетивном преставом о Њему сведен на ниво селф-објекта и интерсубјекта.

Слично се дешава и са нама, образ се претвара и имиџ, а он у виртуелни профил....биће се сужава а привид расте.

Запад је препознао решење у превладавању метафизике (истине о бићу), и метафизичке теологије, јер је она по себи нихилистичка. Наручито "онтолошке теологије" јер она брка онтолошки преображај са Светодуховским догађајем Цркве. 

Разумљиво ми је да је на Западу посље филиокве у Цркви било помало досадно, али овај онтолошки додатак претвара Празник у филозифски преформанс, а учеснике иако погођене свеукпним преображајем бића - оставља изван Цркве.

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Богољуб 1 рече

Ако мене неко пита, не видим решење за односе Срба и Хрвата и обратно,, осим на темељу духовнога. Политичка и друштвена нека решења су ватрогасне и превентивне мере.

I ja ne vidim riješenje između Srba i Hrvata jer je pogrešno postavljeno.

Jer onda ispada da je najbitnija stvar što sam ja Hrvat a ti Srbin i sad mi trebamo razgovarati o pomirenju i oprostu sa tih pozicija, naravno da od toga nema ništa.

Ali ako razgovaramo kao čovjek prema čovjeku sa uzajamnim vrednovanjem i poštivanjem onda mi je potpuno svejedno što si po naciji ako sam stekao uvid da si čovjek koji kao i ja teži ka istini pa ako mi kažeš i stvari sa kojima se ne slažem ja ću se zamisliti da nisam ja možda u krivu . Nekad treba i povjerovati kad više nema dokaza jer je to svakako bolje nego ostati budala i pri svome i tako biti na štetu i sebi i drugima.

Ako meni čovjek kao Ava kaže da je kralj Milutin svet jer je on to iskusio na sebi a moja moralistička logika kaže nemoguće da taj možda "bludnik" bude svet.

I ja tada povjerovao Avi kao čovjeku koji ne laže i desilo se čudo promjene i ja sad tog čovjeka vidim svetim isto i za Nikolaja kad mi je to posvjedočilo nekoliko dobrih ljudi sa ovog foruma.

A do prije nekog vremena na spomen tih svetaca me obuzima mrak a sada me obuzme radost.

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, kopitar рече

I ja ne vidim riješenje između Srba i Hrvata jer je pogrešno postavljeno.

Jer onda ispada da je najbitnija stvar što sam ja Hrvat a ti Srbin i sad mi trebamo razgovarati o pomirenju i oprostu sa tih pozicija, naravno da od toga nema ništa.

Ali ako razgovaramo kao čovjek prema čovjeku sa uzajamnim vrednovanjem i poštivanjem onda mi je potpuno svejedno što si po naciji ako sam stekao uvid da si čovjek koji kao i ja teži ka istini pa ako mi kažeš i stvari sa kojima se ne slažem ja ću se zamisliti da nisam ja možda u krivu . Nekad treba i povjerovati kad više nema dokaza jer je to svakako bolje nego ostati budala i pri svome i tako biti na štetu i sebi i drugima.

Ako meni čovjek kao Ava kaže da je kralj Milutin svet jer je on to iskusio na sebi a moja moralistička logika kaže nemoguće da taj možda "bludnik" bude svet.

I ja tada povjerovao Avi kao čovjeku koji ne laže i desilo se čudo promjene i ja sad tog čovjeka vidim svetim isto i za Nikolaja kad mi je to posvjedočilo nekoliko dobrih ljudi sa ovog foruma.

A do prije nekog vremena na spomen tih svetaca me obuzima mrak a sada me obuzme radost.

е супер иди сад своје убеди у то па када се извините што сте клали и убијали милипон и двеста иљада људи који су ето случјано били и Срби и то православни па протерали честирсто иљада људи који су гле опет били Срби и опет православни ,онда када се извините и покајете због тога  онда дођи па нас убеђуј можда ти и поверујемо

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, Богољуб 1 рече

Слава Богу.

@kopitar 

Ово се односило на твој упис.

Такођер, мислим да треба постојати суочавање с прошлошћу и на неком колективном нивоу. Мени је јасно да је било људи који су подржавали режим НДХ, али и оних који су били обманути, преварени, и оних који су били у страху, и оних који су се борили против НДХ као антифашисти итд.

Нисам убеђен да је Степинац знао да усташе кане провести масовне егзекуције невиних људи. (У клипу једни хистроичари су рекли да је за Србе рекао да је "добар народ", а други у једном клипу тврде да није ћутао, него да је јавно говорио и писано и усмено 362 пута итд.)
Али мора да се говори и одговорности, покајању и преумљењу. Мислим да је то једини здрав начин суочавања с прошлошћу... и будућношћу.

Пошто је код православних почео Госпојински пост, а данас римокатолици посвећују дан и време мислима о Успењу Богородице, мало одмака од свега треба...

Подели на овим сајтовима

On 14.8.2019. at 12:19, Богољуб 1 рече
0.jpg?w=640
ORTHODOXHR.WORDPRESS.COM

O "slučaju Stepinac" iz srpskog kuta - govore i srpski članovi mješovite komisije https://www.youtube.com/watch?v=El80KcwO4k4

Ono što se primjećuje kod ovih a slično je i kod Jure Krište da oni govore iz pozicija  za njih riješene i potpuno poznate stvari tj. predubjeđenja.

Za ove prve nema nikakve sumnje u potpunu suradnju Stepinca sa Pavelićem te se trude samo to prikazati kao i kod našeg krište gdje govori da pozicije koja je njemu potpuno poznata a to je da je Stepinac svet.

Zato se ovakvi neće nikad usuglasiti oko istine.

To bi trebalo prepustiti povjesničarima poput Hrvoja Klasića i drugih Hrvatskih i Srpski stručnjaka ali lijevo orijentiranih koje ne zanima ni crkva a ni nacijonalno pitanje do te mjere da bi ih ograničavalo u stručnom radu i normalnoj međusobnoj komunikaciji.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...