Jump to content

Stepinac dobio spomenik u Jerusalimu

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 4 минута, kopitar рече

Ono što se primjećuje kod ovih a slično je i kod Jure Krište da oni govore iz pozicija  za njih riješene i potpuno poznate stvari tj. predubjeđenja.

Za ove prve nema nikakve sumnje u potpunu suradnju Stepinca sa Pavelićem te se trude samo to prikazati kao i kod našeg krište gdje govori da pozicije koja je njemu potpuno poznata a to je da je Stepinac svet.

Zato se ovakvi neće nikad usuglasiti oko istine.

To bi trebalo prepustiti povjesničarima poput Hrvoja Klasića i drugih Hrvatskih i Srpski stručnjaka ali lijevo orijentiranih koje ne zanima ni crkva a ni nacijonalno pitanje do te mjere da bi ih ograničavalo u stručnom radu i normalnoj međusobnoj komunikaciji.

Заблуда је да Хрвати и Срби могу доћи до заједничке истине и историје, јер то би значило буквално то да они постају један народ, јер историја је историја једне заједнице, односно континуитет те заједнице кроз врјеме - који се не мјеља  (ја сам исти као и своји ђедови, ако сам другачији онда сам дегенерик).

Хрвати имају своју истину, која се осликава у Алојзију, који опет свједочи шта је светост за ту заједницу. А то што србе као питају, а Срби као одговарају.

Какав је био Степинац према Србима види се и данас по онима који му следују...јер у питању је континуитет  (историја, заједница)

Мислим да у суштини лежи кликализам, јер усташама не треба (горко) покајање - него канонизација којом ће се оправдати!

Друго је Виктор Новак, Лордан Зафрановић...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 279
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 6 минута, kopitar рече

Ono što se primjećuje (...)

Приметио сам и ја неке паралеле, али ћу и пустити ову тему сада.

Не желим да се било ко секира, људи су свашта прошли. Треба мало више мирних мисли...

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Заблуда је да Хрвати и Срби могу доћи до заједничке истине и историје, јер то би значило буквално то да они постају један народ, јер историја је историја једне заједнице, односно континуитет те заједнице кроз врјеме - који се не мјења  (ја сам исти као и своји ђедови, ако сам другачији онда сам дегенерик).

Хрвати имају своју истину, која се осликава у Алојзију, који опет свједочи шта је светост за ту заједницу. А то што србе као питају, а Срби као одговарају.

Какав је био Степинац према Србима види се и данас по онима који му следују...јер у питању је континуитет  (историја, заједница)

Мислим да у суштини лежи кликализам, јер усташама не треба (горко) покајање - него канонизација којом ће се оправдати!

Друго је Виктор Новак, Лордан Зафрановић...

Подели на овим сајтовима

Evo ovaj diptih, pa se pokušajte moliti i prepoznati svoga Boga, kao i odnos ova dva čovjeka. Primaju li oni jedan drugog? Da li im je isto podobije. Istorijski i duhovno to su dva antipoda. Pa izvolite poistovjetite se i vidite: Kome će te se carstvu priklonititi. Ukus je karakter a karekter sudbina. Ko ovde nosi Gospoda?

stepinac-velimirovi%25C4%2587-768x384.jp
KATOLICKATRADICIJA.BLOGSPOT.COM

Katoličanstvo i pravoslavlje razlikuju se ne samo u vjerskome nauku, nego još više u odnosu prema društvenim stvarnostima koje iz toga ...

Možda sam ja lud ali ovaj desni meni izgleda kao da bi me sad smako...

Подели на овим сајтовима

On 14.8.2019. at 15:41, Жељко рече

Комунизам је хришћанска секта. ФР револуција је масонерија, трговина и бизнис. Ту треба тражити разлику.

Комунизам је прогонио Хришћанство због сличности с њим, јер се поставио као религија, али је очувао све хришћанске вредности јер се и сам базирао на тим вредностима.

ФР револуција полази од других вредности. Не поставља се отворено као религија, више туче на поље културе. Либерализам, индивидуализам, људскоправаштво, слободна трговина. Комунизам је био анационалан али западни секуларизам је антинационалан. Може се рећи да је западни европски секуларизам поникао из ФР револуције много комплекснији и суптилнији од комунизма.

Комунизам је уништавао спољашње елементе хришћанства - институцију цркве рецимо, али није уништвао хришћанске вредности, дапаче баштинио их је.

Западни секуларизам пак чува спољашње вредности хришћанства али уништава унутрашње, суштинске хришћанске вредности, прекомпонује их, даје им други смисао и дух и тако заправо урушава Хришћанство изнутра.

Но како год Хришћанство је пре тога само оверило. Не говорим само о западном, него уопште о целом хришћанству.

И зар није најнормалније да пружимо једни другима руку Мира,

и да православни  помогну њима да обнове и сачувају унутрашње,

а  они православнима да сачувају и обнове спољашње? ne_shvata 

• Свиђа ми се 1

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Благовесник рече

И зар није најнормалније да пружимо једни другима руку Мира,

и да православни  помогну њима да обнове и сачувају унутрашње,

а  они православнима да сачувају и обнове спољашње? ne_shvata 

Najteže se po tim pitanjima razumiju vjernici, 

da pustimo naše i vaše rokere brzo bi se dogovorili.( Bare,Cane,itd.) i ostale malo lijevije orijentirane, zato će nas ovi preteći u osvajanju kraljevstva nebeskog.

Подели на овим сајтовима

И чврсто сам уверен да папа Франческо (Фрањо) то жели и ради, свестан обостране опасности која се надвија у XXI веку над целокупним хришћанским светом и хришћанском  светом традицијом, вером и моралом! Заједничке снаге и заједничко деловање једини је начин да тај рат добијемо.  Уопште то не изискује  ни неминовно уједињење, већ обострану и  искрену (нелицемерну) Христову љубав у нама и координисану САРАДЊУ у свету!

• Волим 1

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 36 минута, Hadzi Vladimir Petrovic рече

Evo ovaj diptih, pa se pokušajte moliti i prepoznati svoga Boga, kao i odnos ova dva čovjeka. Primaju li oni jedan drugog? Da li im je isto podobije. Istorijski i duhovno to su dva antipoda. Pa izvolite poistovjetite se i vidite: Kome će te se carstvu priklonititi. Ukus je karakter a karekter sudbina. Ko ovde nosi Gospoda?

stepinac-velimirovi%25C4%2587-768x384.jp
KATOLICKATRADICIJA.BLOGSPOT.COM

Katoličanstvo i pravoslavlje razlikuju se ne samo u vjerskome nauku, nego još više u odnosu prema društvenim stvarnostima koje iz toga ...

Možda sam ja lud ali ovaj desni meni izgleda kao da bi me sad smako...

To su predrasude..

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, kopitar рече

To su predrasude..

Значи ипак сам луд, идеолошки ми је обликована свјест па зато тако "видим"?  Како ти видиш, теби Степнац свјетли и осјећаш Христа у њему, а Николај је благо речено сумљив? Молим те да ми искено кажеш?

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Благовесник рече

И чврсто сам уверен да папа Франческо (Фрањо) то жели и ради, свестан обостране опасности која се надвија у XXI веку над целокупним хришћанским светом и хришћанском  светом традицијом, вером и моралом! Заједничке снаге и заједничко деловање једини је начин да тај рат добијемо.  Уопште то не изискује  ни неминовно уједињење, већ обострану и  искрену (нелицемерну) Христову љубав у нама и координисану САРАДЊУ у свету!

Ово се углавном своди на противљење правима ЛГБТ популације...

Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Панарет рече

Ово се углавном своди на противљење правима ЛГБТ популације...

Нисам чуо још никад да је ико споменуо обавезе ЛГБТ популације...

Подели на овим сајтовима

СТЕПИНАЦ И УСТАШЕ

Хрватски надбискуп загребачки, касније кардинал, Алојзије Степинац, проглашен је „блаженим“ и уведен у римски светачник 1998. године, од стране папе Ивана Павла Другог, чиме је постао „државотворни“ светац Хрвата, оно што је Србима Свети Сава.За време Другог светског рата, Степинац је био војни викар усташке војске и члан Државног сабора НДХ, руковођа прекрштавања Срба, човек од поверења усташког режима (додуше, повремено је долазио у сукоб са тим режимом, па и због његове суровости, али је у кључним тренуцима, подржавајући хрватску државу, био спреман да на све сукобе заборави).Он је 1941. године, а поводом покрштавања, писао Павелићу, рекавши: “Божјом милошћу нам се данас пружа пригода као никад у прошлости да помогнемо хрватску ствар и да спасимо велики број душа,људи добре воље, мирних сељака који живе међу католицима. Они познају католике и они њих познају. Њихово преобраћење је лако и прихватљиво.“17Такође, Степинац је 1943. године папи Пију писао о опасности нестанка НДХ под 16 Пјер Блет: Пио Дванаести и Други свјетски рат према ватиканским архивима, Кршћанска садашњост, Загреб, 2004, стр. 176-179 17Иван Цвитковић: Ко је био Алојзије Степинац,Сарајаво, 1986, стр. 93 СТЕПИНАЦ ЗА ПОЧЕТНИКЕ 17 ударима Срба и комуниста, у коме пише (док трају усташки покољи) да четници убијају у маси хрватско становништво католичке и муслиманске вероисповијести (пошто је Павелић муслимане у Босни сматрао Хрватима). Степинац узроке србских „масовних злочина“ тражи у Средњем веку, и каже да „од појаве српске династије Немањића (крајем 12. вијека), која је послије остала трајним идеалом Велике Србије, католици су били прогоњени/…/ Конац је био нестајање католицизма у првоме мјесту у Црној Гори“18… Иван Цвитковић указује на праву природу Степинчевог званичног акта: “Иако у писму детаљно пише о четничким покољима над становништвом и католичким свећеницима, Степинац не налази за потребно да бар једном ријечју проговори о усташким покољима и дивљањима над, такођер, недужним становништвом и православним свештеницима. Налази за потребно да Папи укаже на опасност од Велике Србије, а истовремено моли за „младу НДХ“ и напредак католицизма везује за њен опстанак и напредак. Пише и о присилним преласцима католика на православље, а ни ријечи самокритике над акцијама присилног покатоличења. Напротив, хвалећи се износи податак како је већ у католицизам преведено 240.000 православних и покушава оправдати усташка злодјела по Босни и Херцеговини и другдје.“19 Степинац редовно благосиља усташку војску: рецимо, 1943. године, приликом одласка Павелићеве морнарице на Црно море, у борбу против Црвене армије. Иако се, како смо видели, повремено вербално ограђивао од усташког насиља, па и учешћа нижег клера у Павелићевим трупама, Степинац је био човек од поверења хрватског нацистичког режима, па је 10. априла 1944, на годишњицу НДХ, био одликован Редом за заслуге –Велеред са звијездом, између осталог и зато што је „као надбискуп раскринкавао у земљи и изван земље одметнике са подручја Независне Државе Хрватске.“ 20 А 24. марта 1945, док нацизам крепава свуда у Европи, бискупи НДХ, на челу са Степинцем, свету шаљу посланицу у којој оптужују Србе да су између два рата злостављали Хрвате, чија је основна црта „мирољубивост душе“, а за усташке покоље окривили су, опет, Србе, јер су они, тобож, приликом распада Југославије у априлу 1941.„извршили покоље над хрватским пучанством навијештајући затор и истребљење нашему народу“ 21, после чега је почела освета неких Хрвата, коју су бискупи, наводно, осудили. Дигавши свој глас против комуниста, римокатолички прелати су истакли да су Хрвати више од миленијума стремили својој држави, коју су и добили у Другом светском рату, па су они, као црквени пастири, вољу свог народа поштовали. Иако су настојали да се ограде од усташког режима који је пропадао, Степинац и бискупат нису порицали НДХ као државу хрватског народа, мада су је створиле Силе осовине као своју сателитску творевину, комадајући међународно признату Краљевину Југославију.Ако се све ово зна (а зна свако ко се бар мало бавио нашом новијом историјом, каква је то онда маштарија о папином извињењу? Ако папа Степинца сматра за блаженог, а Хрвати га доживљавају као свеца –заштитника своје државе, у којој је протеривање и убијање Срба, што га је започео Павелић, довршио Фрањо Туђман (опет уз подршку Ватикана), о каквом је екуменизму ту реч?

Извор: В. Димитријевић "Степинац за почетнике"  https://www.vladimirdimitrijevic.com/images/e-knjiga/knjiga-stepinac-za-pocetnike-dr-vladimir-dimitrijevic-2018.pdf

Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...