Vladan :::. Написано Август 12, 2019 Пријави Подели Написано Август 12, 2019 @Ćiriličar @Bokisd Ево још два питањца да вам додам. Иако је надам се јасно да ја не поричем пад, занимљиво је да је просто изношење чињенице да се он више нигде не помиње осим код Павла код вас двојице изазвало панику. А то је зато што у хришћанској теологији пад заузима важно место, неко рече темељно. И вас двојица због забринотости око улоге пада у Писму исписасте овде пасусе и пасусе и пасусе. А, парадоксално, у СЗ и јеванђељима и Делима ни једна реч о томе. Испада да је вама двојици то важније него писцима Библије. Како то? Друго. Исписасте разна објашњења, контексте, тајне, Педесетницу, Оце итд. А шта мислите зашто нема тако важне и централне теме, неодвојиве од хришћанства, ни у Символу вере? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Просечан србенда Написано Август 12, 2019 Пријави Подели Написано Август 12, 2019 Ваљда након оваплоћења Ис.Хс.Сина Божијег, прича о паду и сам закон Јудејски више нису у првом плану, већ света радосна вест! kopitar, Богољуб 1 and Vladan :::. је реаговао/ла на ово 1 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Август 12, 2019 Пријави Подели Написано Август 12, 2019 пре 4 минута, Просечан србенда рече Ваљда након оваплоћења Ис.Хс.Сина Божијег, прича о паду и сам закон Јудејски више нису у првом плану, већ света радосна вест! Да, баш тако, у таквом тону су и јеванђеља и Дела и све посланице и Откривење. kopitar, Просечан србенда and Богољуб 1 је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Август 12, 2019 Пријави Подели Написано Август 12, 2019 пре 58 минута, Vladan :::. рече пре 6 часа, Bokisd рече Jel' pricas da u jevandjeljima nije opisano da je Isus dosao da zaleci ranu coveka koja je nastala padom, jel pricas da ono sto prica Pavle nema u jevandjeljima, pa pricas i onda budi dosledan do kraja. Не, него сам рекао да онако описан пад као код Павла нема у јеванђељима. А причао ја то или не није битно јер то је чињеница. Е сад што је теби та чињеница несхватљива и неприхватљива то је други проблем али нисам за то крив ни ја ни писци Светог Писма. Ma nije meni neshvatljivo i neprihvatljivo da mozda kao da nema pomena pada u jevandjeljima, sto je posebno pitanje koje cemo da razjasnimo iako mislim da je vec jasno sta i kako ide sa padom i obnovom covekove prirode u Jevandjeljima,.... nego mi nije jasno zasto ti instistiras na tome kao da nema pomena o padu u jevandjeljima, ne zaboravi da si jos i rekao da su jevandjelja ispred poslanica Pavlovim u kojima se pominje pad.... sto sve kad se uzme deluje kao, da blago recem ... kao da ti nesto nije jasno oko pada coveka i njegove obnove Isusom Hristom. Vidim da u novoj poruci kazes da prihvatas pad i to je okey i tako svi verujemo, ali mi onda opet nije jasno zasto stalno instistiras da u jevandjeljima kao da nema pada i u tom smislu jel mozes da objasnis sta ti znaci takva postavka stvari u vezi pada i jevandjelja i da objasnis sta je konkretno za tebe pad prvih ljudi..... jer ne znam kako da se postavim i sta tacno da ti odgovorim, moras da budes precizan u svojim postavkama stvari da bih znao sta tacno mislis o ovom pitanju i da bih onda na osnovu tvojih stavova i ja mogao da izdumujem neki odgovor.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Август 12, 2019 Пријави Подели Написано Август 12, 2019 пре 44 минута, Просечан србенда рече Ваљда након оваплоћења Ис.Хс.Сина Божијег, прича о паду и сам закон Јудејски више нису у првом плану, већ света радосна вест! Naravno, ali, eto, postoji i ovakav aspekt price o ovaplocenju Isusa Hrista i mnogi imaju takvu perspejtivu u vidu i razmisljalju i sozercavaju tu pricu o padu i obnovi i uzdizanju ljudske prirode u Isus Hristu na nebo. https://svetosavlje.org/dogmatika-pravoslavne-crkve-tom2/24/?pismo=lat Sve izvire iz pada starog Adama i obnavlja se u novom Adamu kroz Isusa Hrista....itd.... Просечан србенда је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Август 12, 2019 Пријави Подели Написано Август 12, 2019 пре 10 минута, Bokisd рече Ma nije meni neshvatljivo i neprihvatljivo da mozda kao da nema pomena pada u jevandjeljima, sto je posebno pitanje koje cemo da razjasnimo Па разјасни већ једном, нађи место где га има и готова ствар. пре 10 минута, Bokisd рече nego mi nije jasno zasto ti instistiras na tome kao da nema pomena o padu u jevandjeljima Па зато што нема и зато што ви хистеришете око тога пре 10 минута, Bokisd рече sta je konkretno za tebe pad prvih ljudi... Рекох већ више пута, и показах и цитатима из Писма, да може да се схвати као духовна смрт, одвајање од Бога, окретање леђа Богу и остајање у смрти, губитак потенцијала да се добије вечни живот итд. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Август 12, 2019 Пријави Подели Написано Август 12, 2019 1 hour ago, Vladan :::. рече @Ćiriličar @Bokisd Ево још два питањца да вам додам. Иако је надам се јасно да ја не поричем пад, занимљиво је да је просто изношење чињенице да се он више нигде не помиње осим код Павла код вас двојице изазвало панику. А то је зато што у хришћанској теологији пад заузима важно место, неко рече темељно. И вас двојица због забринотости око улоге пада у Писму исписасте овде пасусе и пасусе и пасусе. А, парадоксално, у СЗ и јеванђељима и Делима ни једна реч о томе. Испада да је вама двојици то важније него писцима Библије. Како то? Друго. Исписасте разна објашњења, контексте, тајне, Педесетницу, Оце итд. А шта мислите зашто нема тако важне и централне теме, неодвојиве од хришћанства, ни у Символу вере? Cini ti se, nema panike, ali, jednostavno sam osecao potrebu da vidim sta je to problem sto kao nema pada u jevandjeljima i ima kod ap.Pavla, .... zasto je to problem po tvojoj prici,... i cekam odgovor.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Август 12, 2019 Пријави Подели Написано Август 12, 2019 пре 3 минута, Bokisd рече zasto je to problem po tvojoj prici,... Па не кажем ја да је то проблем него вас двојица А шта кажеш за Символ вере? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Август 12, 2019 Пријави Подели Написано Август 12, 2019 пре 1 минут, Vladan :::. рече пре 10 минута, Bokisd рече Ma nije meni neshvatljivo i neprihvatljivo da mozda kao da nema pomena pada u jevandjeljima, sto je posebno pitanje koje cemo da razjasnimo Па разјасни већ једном, нађи место где га има и готова ствар. Cekaj, tebi ovo sto sam naveo od ovih svetitelja nista ne govori o tome zbog cega je dosao i ovaplotio se Isus Hristos i kako je to sto pricaju svetitelji u stvari sama sustina jevandjelja.... koje je upravo stvar koju i Pavle i Jevandjelje pricaju da je Isus obnovio coveka i ukinuo smrt i truleznost koji su dosli padom. I, naveo sam ti od svetih Atanasija i Damaskina koji se pozivaju na odredjene citate jevandjelja kada tumace pad coveka i njegovu obnovu Isusom.... i nasao sam jos citata, treba mi vremena, velika su jevandjelja i treba naci odgovarajuce citate i tumacenja svetitelja. пре 6 минута, Vladan :::. рече пре 15 минута, Bokisd рече nego mi nije jasno zasto ti instistiras na tome kao da nema pomena o padu u jevandjeljima Па зато што нема и зато што ви хистеришете око тога Ne histerisemo, nego si ti pomalo nefer jer nista ne kazes u vezi citata koje sam postavio od svetitelja koji tumace jevandjelje i ovaplocenje Isusa kao delo obnove nase pale prirode u padu prvih ljudi. пре 9 минута, Vladan :::. рече пре 18 минута, Bokisd рече sta je konkretno za tebe pad prvih ljudi... Рекох већ више пута, и показах и цитатима из Писма, да може да се схвати као духовна смрт, одвајање од Бога, окретање леђа Богу и остајање у смрти, губитак потенцијала да се добије вечни живот итд. Nisi dokazao da je covek putem okretanja ledja Bogu.... ostao u smrti...... ako mislis da je bio smrtan i da je opet ostao u smrti, .... sto je nelogicno..... jer ako kazes da je okretanjem ledja Bogu,... izgubio potencijal za vecni zivot.... gde je onda tu smrt i truleznost ako imamo vecni zivot.....jer vecni zivot tj. besmrtnost nije povezana sa smrcu i truleznoscu.... i onda je pad u stvari gubitak vecnog zivota i besmrtnosti zbog okretanja ledja Bogu i pad u greh i smrt i truleznost. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Август 12, 2019 Пријави Подели Написано Август 12, 2019 пре 25 минута, Vladan :::. рече Па не кажем ја да је то проблем него вас двојица А шта кажеш за Символ вере? mora da se salis Vlado da su bratko Cirilicar i Boki napravili problem .... Simvol vere, pa koliko sam ja ukapirao Simvol je definisao najbitnije stvari nase vere i mi iz toga putem kontekstualizacije i kroz detaljnije uvide mozemo da izvedemo odredjene zakljucke o nekim dubljim stvarima te nase vere. Ćiriličar је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ćiriličar Написано Август 12, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Август 12, 2019 Управо сада, Vladan :::. рече Видиш, Петар је блажен и Отац му открио Христа и пре Педесетнице. Да, толико да Га се 3 пута одрекао и то након Великог Четвртка (а шта се тада десили?), након Преображења пре тога. И коме је Господ рекоа "о роде неверни докле ћу са вама бити"?; и Петрово (не)ходање по води десетине и десетине примера...навео си стандарно питање из Теологије НЗ, које овде не говори много. Но видело се да и начин полемике и контестуализација личи на неке сличне полеми вођене на вишем нивоу од нашег, форумског. Управо сада, Просечан србенда рече Ваљда након оваплоћења Ис.Хс.Сина Божијег, прича о паду и сам закон Јудејски више нису у првом плану, већ света радосна вест! Владан се слаже са тобом - наравно да нису, него то и јесте тема - што ПБФу јесу и те како, неким катедрама. Зато и тема. Отуда имао: еволуционисте, имамо Етику закалаужену у подруме спасења, имамо нехармоничност Онтологије и Етике, имамо професоре са различитих катедри који позивају једне на покајње, други (користећи подле методе) на скидање докторских титула; имамо "постројавање" на Сабору СеПеЦе; скидање са парохија, сикидање са катедри, имамо полемику епископа око еклисиолошких ствари и тд. и сл. Тема и јесте због тога, с тим да је усмерена само и скључиво на Етику - апсурдан је "закључак" да ако није како ја сматрам онда је све бесмислено, а наведено овде горе показује смисленост. Управо сада, Vladan :::. рече Испада да је вама двојици то важније него писцима Библије. Како то? Лако, брате. Апостолима је Учитељ био ГИХ, а нама је, након (кад волимо године, истина не ради се о милионима) 1989 година касније Зизјулас који је наметнуо, нашим генерацијама ове теме - можда зато? Ако не зато, онда због свих, у намању руку, застрашујуће конфузних учења на ПБФу, која су показала и овде да неколицина теолога верује свако неку своју веру - зато сигурно. Питање си поставио на сроз погрешну адресу - оно иде догматичарима, неким. Како то да су њима важнија овде постављена питања него Матеју, Марку, Јовану, Лики и Павлу - Светим Апостолима и Јеванђелистима? Питање ти је, што би рекли, "у сриду"! Што рече Бачки: "Оо, теологијо..", да и ја: "Оо, логико, о контесту, о...много тога". По овој шеми, да је овде неки протестантски секташ (ван оних "главних" 100 "цркава"), који је добро прошао на курсу НЗ и добро бубао - "развалио" би нас...али у сецкању суштине. Брате, само једна реч - разочарење. Bokisd је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Август 12, 2019 Пријави Подели Написано Август 12, 2019 пре 21 минута, Bokisd рече velika su jevandjelja i treba naci odgovarajuce citate i tumacenja svetitelja Разни светитељи су различито тумачили разна места, нека места могу да се тумаче на више начина истовремено. Нађи у јеванђељима Павлов пад а не код тумача. пре 22 минута, Bokisd рече ako mislis Цео пасус ти је конфузан. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Август 12, 2019 Пријави Подели Написано Август 12, 2019 пре 14 минута, Bokisd рече Simvol je definisao najbitnije stvari nase vere А пад није међу њима? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Август 12, 2019 Пријави Подели Написано Август 12, 2019 пре 17 минута, Bokisd рече mora da se salis Vlado da su bratko Cirilicar i Boki napravili problem Па да, ви писасте пасусе и пасусе и узвичнике и ишчуђавања и учитавања итд. итд. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Август 12, 2019 Пријави Подели Написано Август 12, 2019 пре 14 минута, Ćiriličar рече Да, толико да Га се 3 пута одрекао и то након Великог Четвртка Да, и зато што имамо такве помешане ствари на више места не можемо из њих да извучемо доказе зашто је пад прећутан. пре 17 минута, Ćiriličar рече Зизјулас који је наметнуо, нашим генерацијама ове теме - можда зато? Читао сам га и полагао и не лежи ми његова теологија а око ових тема још мање, уопште ми није ни у видокругу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука