Bokisd Написано Август 16, 2019 Пријави Подели Написано Август 16, 2019 tema je jos malko' aktivna pa reko da postavim i ovo od sv.Irinej Lionski : And again he says, in recapitulation, Wolves and lambs shall then browse together, and the lion shall eat straw like the ox, and the serpent earth as if it were bread; and they shall neither hurt nor annoy anything in my holy mountain, says the Lord. Isaiah 40:6, etc. I am quite aware that some persons endeavour to refer these words to the case of savage men, both of different nations and various habits, who come to believe, and when they have believed, act in harmony with the righteous. But although this is [true] now with regard to some men coming from various nations to the harmony of the faith, nevertheless in the resurrection of the just [the words shall also apply] to those animals mentioned. For God is rich in all things. And it is right that when the creation is restored, all the animals should obey and be in subjection to man, and revert to the food originally given by God (for they had been originally subjected in obedience to Adam), that is, the productions of the earth. But some other occasion, and not the present, is [to be sought] for showing that the lion shall [then] feed on straw. And this indicates the large size and rich quality of the fruits. For if that animal, the lion, feeds upon straw [at that period], of what a quality must the wheat itself be whose straw shall serve as suitable food for lions? http://www.newadvent.org/fathers/0103533.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Август 16, 2019 Пријави Подели Написано Август 16, 2019 пре 10 часа, Tumaralo. рече Zapovest "Rađajte se i množite se " je derogirana u Novom Zavetu kada Apostol Pavle kaže da je bolje ne stupati u brak, osim ako baš ne možeš da se kontrolišeš. Više ne postoji zapovest rađanja već preporuka nerađanja. "Rađajte se i množite se" bilo je nužno do dolaska Isusa Hrista tj. do ispunjenja Božjeg plana spasenja čovečanstva. Zato na početku dva jevanđelja imamo rodoslov Isusa Hrista. Pošto je Bog došao u telu i obavio misiju, rađanje je suvišno. Fokus je na spasavanju duša već rođenih ljudi. I taj fokus se ne menja ni ako očekuješ Isusa sutra da dođe ni za milion godina. Da nije tako ne bi u hrišćanskom svetu postojao institut celibata kod monaha a kod katolika i u sveštenstvu. Dakle postoji samo kod "profi" revnitelja jer je za (rimsku) državu (koja je preuzela crkvu) bilo nužno da se ljudi kote (zbog vojne i ekonomske moći). Kod Jevreja i muslimana nema Apostola Pavla pa nema ni celibata. Njihove svete knjige su ujedno i recepti za osvajanje sveta. Pored toga, Avgustin izjednačava začeće sa prenošenjem prvorodnog greha. A u Bibliji imaš na nekoliko mesta gde se govori da su ljudi od majčine utrobe zli. Ako su ti otac, majka, brat, sestra - ateisti... Isus je jasan po tom pitanju kakvog raspoloženja treba da budeš prema njima. Za rane hrišćane krvno srodstvo je bilo ništa a duh je bio sve. Za pagane krvno srodstvo je sve. Mi u našoj crkvi imamo neki čudan mix. Mislim samo da nije toliko sve strogo. Pavle jeste dao preporuku, ali u svoje ime, i nije odbacio radjanje, i nigde nije prezreo sam cin seksa. Kod nas ne postoji, ili barem ne bi trebalo da postoji prezir prema prirodi, vec prema srozavanju coveka u prirodu siroviju od onoga za sta je sposoban. Takodje, nema odbacivanja prema neverujucima, a jos manje roditeljima. To s prvorodnim grehom meni licno nesto ne stima, i deluje mi samo kao konstrukcija da se stvari iz teologije uklope i pomire sa realnoscu nesavrsene prirode (tacnije, nesavrsene u nasem poimanju). Skola dobra i zla je neophodna za slobodna stvorenja, da bi bili slobodni, to je manifestacija slobode, i neophodan ishod slobode nesavrsenog bica. Jedini nacin da sve znas unapred, bez skole, i da ne pogresis nista, dakle u apsolutu, a sta je apsolut definise Bog, jeste da budes sam Bog. Zasto nismo svi Bogovi onda? Pa da bismo svi postojali, Bog zeli da sve postoji, a ne samo On. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Август 18, 2019 Пријави Подели Написано Август 18, 2019 Задах смрти Старац Исихије је био стари подвижник у једном нашем манастиру, нећемо рећи којем, кога сам ја случајно срео током студирања на Православном Богословском Факултету, обилазећи манастире. Често сам одлазио код њега и остале су ми у сећању неке његове приче, поуке, разговори са њим, а највише једна интересантна прича о смрти. 04.07.2019. Аутор:: Пријатељ Божији 0 Једног поподнева обрео сам се у том манастиру и као по обичају сео поред њега, старца, питао бих га: ,,Како сте оче Исихије", а он би ми одговарао: ,,Како се мора, старачки, све је теже и теже, него дедер, кажи ми како је тамо у граду, иду ли млади у Цркву?" ,,Иду, иду и све нас је више, све више младих иде у храмове на Литургију!" ,,Добро је, одлично, скупља Господ своје, као кокош пилиће, ближе се дани када ће много људи да се врати својој Цркви и ваљало би то за живота, а не да човек чека последњи час. Смрт је неминовна реалност за сваког од нас. Господ је победио смрт за нас и због нас, да бисмо ми сви задобили у Њему и кроз Њега бесмртност. Смрт је највећи непријатељ човека и природе. Реци ми да ли знаш, да ли си икада размишљао, зашто лешеви животиња и човека тако страшно смрде, да ли знаш због чега?" ,,Ваљда што се распадају и труле, због процеса труљења!" ,,Да, али, да ли знаш због чега је тако, зашто баш тако смрде?" ,,Због преступа првих људи", одговорих ја. ,,Наравно, тачно је, а сад ћу ти испричати нешто, а ти запамти и једнога дана и запиши ако хоћеш". Већ се лагано спуштао и мрак, а ја сам се под светлошћу неба сав претворио у ухо. Нека тиха и мирна мистичност је као велом прекрила ваздух. ,,Једне ноћи стојах ја тако на молитви коју обично и вршим пред починак, и реших да мало прилегнем и одморим се, кад собу наједном испуни невероватан смрад, смрад хиљаду лешева. Од тог смрада сам почео тешко и да дишем, а као да је и штипао и моје очи, уз то се и неки ужас осећао у соби од кога је душа трнула и ја се забезекнух и у том магновењу чух тих глас у себи који ми је рече и потврди оно што сам одмах и сам посумњао-то је сатана, само се моли и не плаши се. Ужаснут од силине ужаса који се осећао у соби, наставих са молитвом: Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме, а испред мене се појави тамна силуета у облику човека који ми прилази, док је собу испуњавао неописив ужас и смрад. Осетих невероватну мржњу уперену према мени и невидљиву руку која поче да ме стиска за груди, као да хоће да ме убије, угуши, док лежах, али као да јој није било дато да то и уради. То потраја неких пола сата и ја сам цели дан сутрадан био ужаснут од тог догађаја, а и благодаран Богу и истовремено упитан, зашто се то баш мени десило. Интересантно је, да сам пред сваки долазак тог непомјаника имао визију свемирске сонде која пропада у беспуће космичког црнила, ништавила, негде поред земље. Тај се догађај понављао четири дана, свако вече, све до задње вечери када сам, сетивши се Спаситељевих речи: Успротивите се ђаволу и побећи ће од вас, устао скупивши храброст и прекрстио пред њим, односно пред ,,тога" и ,,тај" је одступио и то се више није понављало. Да ли сад разумеш шта хоћу да ти кажем?!" (Сонда симболише покрет ка небићу, ка смрти; смрт је покрет ка небићу, а љубав покрет ка бићу, ка Христу). ,,Разумем оче", рекох. Старац настави: ,,Ми заправо, када се распадамо, кад се распада целокупна творевина, смрдимо на нечастивог, на непомјаника, на смрт. То је његов отров, његов жалац у нама и потврда библијске истине о Адаму и Еви, отров који је покренуо смртност и распадање, те да у посмртном часу, ми људи, смрдимо на смрт, на распадање, на сатану. Господ је после Васкрсења постао Нови Адам, те они који живе у Христу живе једну другу реалност, реалност Царства Божијег, реалност Вечности и на самрти миришу на Христа, на цвеће, на мимоир, на благодат како нам сведоче и мошти Светитеља и сведочанства Светих Отаца. У Царству Божијем све мирише на Христа, на Бога, на Светост, благодат, миомир, на цвеће. Живимо Христом да бисмо мирисали на Христа, на Новог Адама, а не живимо по закону старог Адама, односно старог човека. Замиришимо на Христа, а не на нечастивог!!" Дуго сам после овог разговора остао под устиском ове приче и волео сам и да је поделим са неким, али не знам због чега, чекао сам. Чекао сам прави тренутак. Ова прича ме је непоколебиво утврдила да је дарвинизам апсолутна будалаштина, иако сам већ и тада веровао да то јесте, али због неких таласа који покушавају да помире дарвинизам и теологију, реших да поделим ову причу са вама. Старчева прича је потврда библијског епа о Адаму и Еви, а ја немам разлога да сумњам у старчеве речи, будући да сам старца и упознао и видео својим очима. Старац обитава у љубави Христовој у еонима вечности. ,,Нека нас Господ утврди у љубави Његовој и сили и нека миришемо Христовим миомиром, миомиром Царства Небеског где царује љубав и срећа и правда, а Њему, Господу нека је слава са Његовим беспочетним Оцем и Пресветим и Животодавним Духом, сада и увек и у векове векова, Амин". Иван Миладоновић, теолог – вероучитељ Bokisd, Богољуб 1 and Просечан србенда је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Август 18, 2019 Пријави Подели Написано Август 18, 2019 пре 9 часа, grigorije22 рече Ова прича ме је непоколебиво утврдила да је дарвинизам апсолутна будалаштина Ово је било неочекивано! Као кад бих причао како сам гледао утакмицу Звезда Копенхаген и после великог стреса због пенала провеселио се кад смо победили. То ме је утврдило у уверењу да је најбољи бурек у пекари Кирћански... Отприлике. drvce је реаговао/ла на ово 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Август 18, 2019 Пријави Подели Написано Август 18, 2019 пре 40 минута, Срђан Шијакињић рече Ово је било неочекивано! Као кад бих причао како сам гледао утакмицу Звезда Копенхаген и после великог стреса због пенала провеселио се кад смо победили. То ме је утврдило у уверењу да је најбољи бурек у пекари Кирћански... Отприлике. Mesavina Alfonzovog Gravitija, Tru Detektiva S01 i Monti Pajtona. U Kircanskom je dobar burek, ali radnice su cesto rasejane, pa ne mogu da povataju koliko cega si trazio... Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Август 18, 2019 Пријави Подели Написано Август 18, 2019 пре 26 минута, drvce рече 1 hour ago, Срђан Шијакињић рече Ово је било неочекивано! Као кад бих причао како сам гледао утакмицу Звезда Копенхаген и после великог стреса због пенала провеселио се кад смо победили. То ме је утврдило у уверењу да је најбољи бурек у пекари Кирћански... Отприлике. Mesavina Alfonzovog Gravitija, Tru Detektiva S01 i Monti Pajtona. U Kircanskom je dobar burek, ali radnice su cesto rasejane, pa ne mogu da povataju koliko cega si trazio... sto, bre, kada bi neko od nas doziveo i imao iskustvo zadaha smrti i trulezi ko sto je ovaj starac Isahija doziveo i video i shvatio i video koliko je velika zrtva i krv Novog Adama kojim se ukida otrov smrti i truleznosti starog Adama .... koja je nas najveci i poslednji neprijatelj.... mozda bi i mislio slicno ovom deckicu teologu... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Август 18, 2019 Пријави Подели Написано Август 18, 2019 пре 33 минута, Bokisd рече sto, bre, kada bi neko od nas doziveo i imao iskustvo zadaha smrti i trulezi ko sto je ovaj starac Isahija doziveo i video i shvatio i video koliko je velika zrtva i krv Novog Adama kojim se ukida otrov smrti i truleznosti starog Adama .... koja je nas najveci i poslednji neprijatelj.... mozda bi i mislio slicno ovom deckicu teologu... Mozda da, a mozda i ne. Moje vizije i dozivljaji necijih pripovedanja nisu dovoljni da ospore vazenje ovih ili onih naucenjackih teorija. Ja mogu da smatram da su one budalastine, ali zbog toga se nece izmeniti skolski programi. Moglo bi se reci da je ocekivano da ce me neko sa sazaljevanjem pogledati, kao na decka koji ne razlikuje babe od zaba. Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Август 18, 2019 Пријави Подели Написано Август 18, 2019 пре 45 минута, drvce рече Mozda da, a mozda i ne. Moje vizije i dozivljaji necijih pripovedanja nisu dovoljni da ospore vazenje ovih ili onih naucenjackih teorija. Ja mogu da smatram da su one budalastine, ali zbog toga se nece izmeniti skolski programi. Moglo bi se reci da je ocekivano da ce me neko sa sazaljevanjem pogledati, kao na decka koji ne razlikuje babe od zaba. Pa, koliko mogu sve to da shvatim to je osporavanje na licnom planu, na planu veru, cak i nesto malo vise, na planu duhovnog vidjenje i dozivljaja, pa, mislim i da je srcem i umom (jer su takve te pojave, one se doticu i srca i uma i duse). Sad, ovo oko sazaljevanja, pa,.... sazaljevanje je obostrano,.. ....i oni nas, i mi njih (one kojima je nauka jedino sto postoji na svetu, tj. iz toga grade i neke metafizicke poglede) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ćiriličar Написано Август 18, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Август 18, 2019 Управо сада, drvce рече Moglo bi se reci da je ocekivano da ce me neko sa sazaljevanjem pogledati, kao na decka koji ne razlikuje babe od zaba. А како ти знаш да ће дечка неко сажаљиво погледати и ко је то? Или да не разликује бабе и жабе? Или су уствари рекао: Мали је глуп као будак, а ја сам фаца и разликујем бабе и жабе. Него, ајде нам испиши овде шта је човечанству дала доброга - ишта - теорија еволуције сем титула неким занесењацима. Конкретно, немој теоретисати. Точак, аспирин, злато, погачу, ајфон, продужила живот....лепо нам испиши кад тако добро дешифрујеш теорије. Ево ја ћу започети листу, а ти настави. Није баш све ни лоше са том теоријом. Ради ње су макели владику Максима са ПБФа. Чим је Синод то урадио значи да је добро - благословено. Немој да си љењ, испиши све добродати теВорије.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Desiderius Erasmus Написано Август 19, 2019 Пријави Подели Написано Август 19, 2019 пре 9 часа, Ćiriličar рече А како ти знаш да ће дечка неко сажаљиво погледати и ко је то? Или да не разликује бабе и жабе? Или су уствари рекао: Мали је глуп као будак, а ја сам фаца и разликујем бабе и жабе. Него, ајде нам испиши овде шта је човечанству дала доброга - ишта - теорија еволуције сем титула неким занесењацима. Конкретно, немој теоретисати. Точак, аспирин, злато, погачу, ајфон, продужила живот....лепо нам испиши кад тако добро дешифрујеш теорије. Ево ја ћу започети листу, а ти настави. Није баш све ни лоше са том теоријом. Ради ње су макели владику Максима са ПБФа. Чим је Синод то урадио значи да је добро - благословено. Немој да си љењ, испиши све добродати теВорије.... https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3352551/ Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Август 19, 2019 Пријави Подели Написано Август 19, 2019 пре 12 часа, Bokisd рече sto, bre, kada bi neko od nas doziveo i imao iskustvo zadaha smrti i trulezi ko sto je ovaj starac Isahija doziveo i video i shvatio i video koliko je velika zrtva i krv Novog Adama kojim se ukida otrov smrti i truleznosti starog Adama .... koja je nas najveci i poslednji neprijatelj.... mozda bi i mislio slicno ovom deckicu teologu... Ја искрено не видим никакву повезаност између искуства овог старца и Дарвина, само то... Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Август 19, 2019 Пријави Подели Написано Август 19, 2019 On 16.8.2019. at 21:57, Иван ♪♫ рече To s prvorodnim grehom meni licno nesto ne stima, i deluje mi samo kao konstrukcija da se stvari iz teologije uklope i pomire sa realnoscu nesavrsene prirode (tacnije, nesavrsene u nasem poimanju). Prvorodni greh je kamen temeljac hrišćanskog učenja. Bokisd је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Август 19, 2019 Пријави Подели Написано Август 19, 2019 пре 42 минута, Срђан Шијакињић рече Ја искрено не видим никакву повезаност између искуства овог старца и Дарвина, само то... То је зато што писац текста сматра да се потврђивањем Адама обара еволуција и обратно. Али ако би постојала теологија која та два мири било би га баш брига за еволуцију исто као и за други закон термодинамике или за процес добијања фруктоолигосахарида фунгалном трансфруктолизацијом кухињског шећера... ИгорМ, Срђан Шијакињић and Srdjan61 је реаговао/ла на ово 1 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Август 19, 2019 Пријави Подели Написано Август 19, 2019 пре 31 минута, Vladan :::. рече То је зато што писац текста сматра да се потврђивањем Адама обара еволуција и обратно. Али ако би постојала теологија која та два мири било би га баш брига за еволуцију исто као и за други закон термодинамике или за процес добијања фруктоолигосахарида фунгалном трансфруктолизацијом кухињског шећера... Можда се може мислити и да смо сви ми по мало Адам, у својој смртности и одбијањем да се потпуно препустимо Богу, или да је цело човечанство овакво какво је Адам, а да Христос својом жртвом представља новог Адама, као ново човечанство које ће кроз Њега и у Њему, живети вечно, а не умирати као садашњи људи... Онда не би било неопходно претпоставити да је неки индивидуални Адам некада постојао... Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Август 19, 2019 Пријави Подели Написано Август 19, 2019 пре 10 минута, Срђан Шијакињић рече Можда се може мислити и да смо сви ми по мало Адам, у својој смртности и одбијањем да се потпуно препустимо Богу, или да је цело човечанство овакво какво је Адам, а да Христос својом жртвом представља новог Адама, као ново човечанство које ће кроз Њега и у Њему, живети вечно, а не умирати као садашњи људи... Онда не би било неопходно претпоставити да је неки индивидуални Адам некада постојао... Најбоље је што ни индивидуални Адам ништа не смета да се гради таква колективистичка теологија односно тумачење које спаја Постање и пад код ап. Павла. Мислим да би најмање верницима требало да смета историјски Адам ако се може остварити теологија која га мири са еволуцијом. Ја чак мислим да су се теологумени о колективном Адаму (и осталим личностима из Постања) и оформили као одговор на текстуалне неусклађености из Постања иако мислим да је први о томе писао још Иринеј Лионски: да смо сви згрешили у Адаму или да би сви згрешили да смо били на његовом месту не сећам се тачно.... Срђан Шијакињић, Рисбо and Desiderius Erasmus је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука