Jump to content

Однос хришћанства према хомосексуалности

Оцени ову тему

Ronald

Препоручена порука

Управо сада, Панарет рече

Па не знам оно... И мог партнера и мене је створио Бог. 

To niko ne spori. Ali, to ne znači da ne treba da se borimo protiv svojih slabosti (tu ne mislim samo na ovo o čemu sad pričamo).

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Desiderius Erasmus рече

Šta znam, čisto sumnjam da su ovi elektrošokovi, u onoj studiji koju sam naveo (koja je rađena na Zapadu, dakle, u nekoj civilizovanoj zemlji), toliko jaki da mogu da povrede. Verovatno te samo malo pecnu, zbog negativnog uslovljavanja. 

Eno, na VMA i depresiju leče elektrošokovima. A, epilepsija se odavno leči stimulacijom vagusa, isto pomoću struje.

Ne možeš to porediti sa Peranovićem.

Електрошокови су понекад могли да убију хомосексуалност у човеку (као и хетеросексуалност) али не и да развију "супротну" привлачност.

Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Панарет рече

Електрошокови су понекад могли да убију хомосексуалност у човеку (као и хетеросексуалност) али не и да развију "супротну" привлачност.

Pretpostavljam da se za razvijanje privlačnosti koristi pozitivno uslovljavanje.

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Desiderius Erasmus рече

Pretpostavljam da se za razvijanje privlačnosti koristi pozitivno uslovljavanje.

Па мало дубље уђи у материју, немој претпостављати 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Панарет рече

Ја сам посведочио о том савету оца Дејана,упутио га је мени. 

Али данас размишљам другачије, даље. 

Не видим више никакву грешност у х. Отворено сам геј али је потребно о томе више зборити у цркви на афирмишући начин.Избрисати безразложни јед који ово питање прати и омета наше сједињење са Христом. 

Једног дана бих волео и да мој партнер и ја имамо истог духовника, али је потребно прво да постане он верујући. Верујем да би нам неко попут м. Калистоса већ сад упутио тихи благослов и таквих је отаца све више. 

Ne moze, rode, Crkva da govori "afirmisuce" o grehu i promasaju... Pa kao kada bi afirmisuce govorila o bludu, razvrati, nemoralu...o svemu onome sto je smatrala uvek grehom prema Bogu.... To nije moguce...

Подели на овим сајтовима

On 30.9.2019. at 23:50, Ronald рече

Problem je sto ti negdje koristis kontekst vremena a negdje ne, na to sam ti htio ukazati, koristis kako se tebi svidja, bez da ukljucis logiku sa kojom ti izgleda imas problem, pa otud sinoc izvede onakav zakljucak za prirodno i ne prirodno. Ja bih mogao da prihvatim ap. Pavla argument u kontekstu tog vremena, ali bih ocekivao da to i objasni kao trpljenje jer su takve okolnosti, sto on nije nego si ti izveo taj zakljucak, ali danas svakako ne postoji odnos robova i njihovih vlasnika( u zapadnim i civilizovanim drzavama, u onim kojim ima niko normalan ne govori da treba trpiti, nego da se treba boriti protiv tih zlotvora, jer je tako i nestalo robovlasnistvo) koji upravljaju njima, tako da ga nema smisla ni pominjati. Ali zasto onda njegov argument ne bi smo primjenili na homo zajednice( koje su danas daleko druhacije od iskljucivo strastvenog odnosa koji je on kritikovao), jer tada niti je postojala ozakonjena zajednica, niti je bilo usvajanja djece, ucestvovanja u javnom zivotu, niti su ta djeca postala( a mnoga medju njima jesu) divni ljudi, doktori, naucnici itd., vremenom ce neki postati i svestenici i monasi, a vjerovatno i jesu.

Mene zanima evo da ti predvidis, kako ce se Crkva odnositi u buducem vremenu kada za vecinu hetero ljudi to postane mejnstrim( naravno mislim na ozbiljne ljude i medju hetero i medju homo) jer i sam znam par homo zajednica( nisi su Balkana) koje vec uspjesno podizu i vaspitaju djecu( usvojili ih kao bebe) i koje istrajavaju i bore se kao i hetero zajednice? Ako je neko usvojio dijete ili vise djece koje je trulilo u domu, a koje su usvojili homoseexualci i podigli, vaspitali i skolovali, zarkonski receno" napravili ljude" da li ce Crkva negirati postojanje tih slucajeva i dalje i kao jedino soluciju za vecinu homo osoba ponuditi celibat u mirjanskom zivotu? 

(malo kasnim sa odgovori...)

... nema sanse da pogresim u kontekstu :D ... pa, od kada sam na forumu i nesto piskaram stalno insistiram da treba da gledamo kontekste stvari.... :dedica: .... malo se salim, ali, mislim da u vezi ovoga sto smo pricali oko ap.Pavla i oko one price koju sam pokrenuo da li je homo stvar po prirodi ili nije .... kratko receno, jednostavno po logici stvari samo je hetero ono sto je po prirodi ili onako kako je priroda odredila ljude kao musko i zensko i kao razliciti polovi koji mogu kroz sex da obezbede razmnozavanje i opstanak nase vrste... i u tom nekom smislu je i bio onaj moj odgovor bratku Zayronu za koji mi nesto zameras da nema logike i pravilnog zakljucivanja, sto mislim da ne stoji. 

Sto se tice ap.Pavla i robovlasnistva, pa upravo on to povezuje sa trpljenjem i sa verom u Spasitelja i njegovu celu nauku o spasenju coveka i duhovnom usavrsavanju, kako bi hriscani mogli odgovarajuce i prilicno imenu hriscanina , da podnesu sluzenje svojim gospodarima.... i to je u kontekstu tog vremena u kome su drzavni i drustveni obicaji bili takvi da je postojalo  robovlasnistvo, mozda cak i nesto u blazoj formi u odnosu na ono koje je postojalo kasnije kroz civilizaciju ....i onda se ap. Pavle nasao u takvoj situaciji,  da kao apostol i propovednik Jevandjelja morao je nekako da uskladi i pomiri ucenje Isusovo da hriscani ne treba da ucestvuju u rusenju drzavnog poretka, sa tim da hriscani koji su sluge dobro sluze svoje gospodare i da trpe cak i ako su oni nepravedni prema njima, kako se ne bi svojim losim ponasanjem hulilo na ime Bozije.... " Робови који су год под јармом да показују сваку част својим господарима, да се не хули на име Божије и на науку."....

Sad brate, ne znam kako tacno mislis da neki argument Pavla u vezi hriscana robova,.....primenimo na homo zajednicu..... ako sam Pavle karakterise homo stvar kao neprirodnu i sramnu, .... dok kod robova hriscana se poziva na na nauku hriscansku i dobru veru...." Да не краду, него у свачему да показују добру веру, да науку Спаситеља нашег Бога украшују у свачему. "..... Mislim, da to ne moze da se stavi u isti kos prica oko robova i homo,....u smislu toga sta je po Pavlu ono sto nas cini da proslavljamo Boga kroz svoj zivot cak i ako smo robovi (ili, bilo sta drugo) ili sta je ono sto homo cini sramnim po tom istom Pavlu.

U vezi ovoga sta mozemo da ocekujemo od Crkve u buducnosti u vezi homo price, mislim da crkva treba da se drzi toga da karakterise ono sto je greh po veri i pismu i da tu ne sme da bude kompromisa. Ono gde moze nesto da se ucini i gde realno postoji problem jeste kako da se kroz pastirsku brigu i staranje na odgovarajuci i svrsishodni nacin prime u crkvu homo ljude koji zele da (prime) veru.... i to bi trebalo na nivou cele crkve da se nadje neko dobro i spasonosno resenje za sve i za homo ljude i za samu crkvu....

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Панарет рече

Да, стари нису знали оно што је данас познато, нису грешили, али су једноставно размишљали у категоријама онога доба. Сада је грех пружати отпор промени која је утемељена у чињеницама које мењају резоновање. 

Није истина да то нико не разуме у Православљу, напротив, отварање је почело. 

Не идем нигде ван Православне Цркве, јер ван Ње нема спасења. Мораћете да ме трпите да вас тело Цркве не би избљувало ван, у зону мржње и лажи, где је плач и шкргут зуба. 

Панарет, пријатељу, било би лепо да се уразумиш и ја ти то свакако желим. Свето Писмо је писано по надахнућу Духа Светог, ап. Павле је био узнесен до трећег неба и чуо неисказане ствари, и није причао само у категоријама свог времена, него је имао објаве вечних истина. Свети Оци такође су били духоносци, Сабори Васељенски и Помесни такође. И у Цркви је тако 20 векова, Дух Свети учи Цркву истини, као што је Господ рекао. А ти кажеш да све то није тако, да су сви они грешили. Зашто? Зато што је наука данас нешто доказала у вези хомосексуалности. Али то што ти износиш овде јесте чиста геј пропаганда и мит, нема никаквих научних доказа о урођености и неминовности хомосексуалног опредељења. Два месеца вршиш овде геј пропаганду износећи геј митове. Ти, брале, живиш у тешкој духовној заблуди, и свесно остајеш у њој и друге наводиш да поверују у ту твоју заблуду. Размисли, пријатељу, озбиљно размисли о томе што радиш. 

А безвезе што мислиш да је у Прав.  Цркви спасење, јер по теби она није у истини. Ако није у истини, онда ту нема спасења. Очито је спасење у иксипсилон протестанстској заједници којој је "Дух Свети" дао да спозна праву истину о хомосексуалности. Можда ће и теби то бити невероватно, да је истина код иксипсилон протестаната, али тако је. Тамо је теби спасење, тужни мој форумски пријатељу. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Родољуб Лазић рече

Панарет, пријатељу, било би лепо да се уразуми и ја ти то свакако желим. Свето Писмо је писано по надахнућу Духа Светог, ап. Павле је био узнесен до трећег неба и чуо неисказане ствари, и није причао само у категоријама свог времена, него је имао објаве вечних истина. Свети Оци такође су били духоносци, Сабори Васељенски и Помесни такође. И у Цркви је тако 20 векова, Дух Свети учи Цркву истини, као што је Господ рекао. А ти кажеш да све то није тако, да су сви они грешили. Зашто? Зато што је наука данас нешто доказала у вези хомосексуалности. Али то што ти износи овде јесте чиста геј пропаганда и мит, нема никаквих научних доказа о урођености и неминовност хомосексуалног опредељења. Два месеца вршиш овде геј пропаганду износећи геј митове. А ти, брале, живиш у тешкој духовној заблуди, и свесно остајеш у њој и друге наводиш да поверују у ту твоју заблуду. Размисли, пријатељу, озбиљно размисли о томе што радиш. 

А безвезе што мислиш да је у Прав.  Цркви спасење, јер по теби она није у истини. Ако није у истини, онда ту нема спасења. Очито је спасење у иксипсилон протестанстској заједници којој је "Дух Свети" дао да спозна праву истину о хомосексуалности. Можда ће и теби то бити невероватно, да је истина код иксипсилон протестаната, али тако је. Тамо је теби спасење, тужни мој форумско пријатељу. 

Немој бити безобразан, рекао сам да нису грешили, али да су размишљали у категоријама свог времена. То што ти не верујеш у Оваплоћење и то да су апостоли и свеци људи, а не духови неба говори о твом несаучествовању у Истини. 

А ако ти као врхунски стручњак из генетике и ембриологија тврдиш да наука говори да је х. избор и поремећај који се што Еразмо рече, засмејавајући ме, може претворити у хетеро позитивним условљавањем,да су научници геј лобисти, да православни јерарси који се отварају за те чињенице немају појма итд - слободно то чини и даље, наука, философија и теологија су отворене књиге, нема потребе да се убеђујемо. 

Подели на овим сајтовима

On 30.9.2019. at 23:54, Ronald рече
On 30.9.2019. at 21:36, Предраг М рече

верујем да је више пута указао на контекст времена везано за каноне и правила која су прописана канонима, а "контекст времена" се НИКАДА не може употребити и користити у разликовању добра и зла. Грех је грех од постања до вечности... 

Vise puta je pokazao( meni je Bokisa izuzetno drag, bez obzira sto se ne slazemo, jer je stalozen i kultzran) a to ce se sloziti mnogi forumasi koji su diskutovali sa njim, ava Zoran, Avokado, Justin i mnogi drugi da je sposoban da iskljuci i najosnovniju logiku iz svega i zapetlja se u nesto sto sam ne razumije. Slicno sinoc sa prirodnim i ne prirodnim i na mnogim drugim temama.

:0201wink: ... (mislim, ne za ovo stalozen....:D)

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Панарет рече

Немој бити безобразан, рекао сам да нису грешили, али да су размишљали у категоријама свог времена. То што ти не верујеш у Оваплоћење и то да су апостоли и свеци људи, а не духови неба говори о твом несаучествовању у Истини. 

А ако ти као врхунски стручњак из генетике и ембриологија тврдиш да наука говори да је х. избор и поремећај који се што Еразмо рече, засмејавајући ме, може претворити у хетеро позитивним условљавањем,да су научници геј лобисти, да православни јерарси који се отварају за те чињенице немају појма итд - слободно то чини и даље, наука, философија и теологија су отворене књиге, нема потребе да се убеђујемо. 

1.Ајде полако. Како нису грешили, ако су причали нешто што, сматраш ти, није истина. Размишљали су у категоријама свог времена, кажеш ти, а то размишљање није исправно, ерго погрешно је. То су два и два. 

Црква је пунота Онога који испуњава све у свему, Стуб и Тврђава истине. То пише у Еванђељу. И та Црква, као саборно Тело Христово, 20 векова говори да је х. грех. Не говорим о појединим људима у Цркви. Шта ту није јасно? Или мислиш да Црква као Тело Христово и Света је (и саборна и апостолска) 20 векова не зна истину? За разлику од иксипсилон протестаната који је "знају". 

2. По педесети пут, не постоје научни докази о урођености (неминовности) хомосексуализма, управо обрнуто, постоје научна истраживања која доказују да х. није урођена, у смислу неминовности, него да постоје биолошке основе које су предиспозиција, у већој или мањој мери, да неко ПОСТАНЕ хомосексуалац. Значи избор постоји, не ради се о неминовности. Све остало је геј мит. Али ово важи за један одређени број људи код којих је оваква ситуација. Постоји други број људи, сигурно не мали, о којима је говорила, чини ми се, Рапсоди, где се људи свесно и врло вољно опредељују за хомосексуалност из "чисте" страсти. 

Оно што је твој додатни велики проблем јесте да ти свесно вршиш геј пропаганду о томе да х. није грех. И тиме саблажњаваш многе. Рецимо, неког петнаестоводишњака који може овде да прочита твоју пропаганду и да ти поверује и упусти се у ту "причу". А ти онда носиш одговорност и за њега и за друге које наводиш у духовну заблуду и грех. Још једном, размисли о томе, пријатељски ти кажем. 

Подели на овим сајтовима

Pavle je potpuno jasan. On govori o grehu kao necem univerzalnom za sva vremena. A, pazite, to govori on "koji je bio svima sve". Neznaboscima je bio kao neznabozac, pogledajte kakva ljubav, ali greh je greh.

Ljudi, braco, pa on govori o korintskom bludniku... 1. Kor. 5 glava "i vi ste naduveniumjesto da placete... da se takav preda Satani na mucenje tijela, da bi se duh spasao u dan Gospoda Isusa Hrista..."

Sta bi on tek rekao o sodomitu, kada ovako govori o bludniku???

Подели на овим сајтовима

1. Kor. 6, 12 :"Sve mi je dozvoljeno, ali sve ne koristi; sve mi je dozvoljeno, ali ne dam da ista ovlada mnome"...

Mislim da o ovome svi mi treba da mislimo... I oni koji su upali u sodomiju i zive sodomski, a nazivaju je necim sto nije greh...

Подели на овим сајтовима

Колико овде на форуму има теолога и свештеника? Барем десетак. Колико њих је учествовало  на теми на којој се два пуна месеца из дана у дан врши геј пропаганда? Колико вас је изнело јасан и гласан став о томе? Један, о. Мирољуб, и то на моју прозивку, у две реченице. Извињавам се ако сам неког прескочио. Овде неколико лаика износи став којим се противи геј пропаганди. Да ли смо ми у праву или нисмо? Можемо ли да чујемо ваше мишљење? Немогуће да немате никакво мишљење о овом питању. У чему је проблем? 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...