Jump to content

Однос хришћанства према хомосексуалности

Оцени ову тему

Ronald

Препоручена порука

пре 11 минута, Родољуб Лазић рече

Ствари су потпуно једноставне, али их ти замагљује и плус импутираш ми нешто што нисам тврдио ни рекао. Нигде нисам рекао да је х. одређена само културолошки, односно социјалним фактором и спољашњим окружењем. Јасно сам више пута рекао, и постављао резултате истраживања, да постоји биолошка основа која даје предиспозиција за хомосексуалност, али сва истраживања која се баве биолошком основом у целини ( не само генетиком) показују да хомосексуалност није урођена, у смислу неминовности, нужности да нека особа, због одређене биолошке основе, биолошке датости МОРА да да буде хомосексуалац. А ако је то неминовност, јасно је да не може бити грех, јер је грех питање воље, а не природне датости. И Панарет је на почетку теме стално понављао да је то урођено својство и да је то аксиом. А то просто није тачно, реч је о миту, лажи која је геј лобију неопходна као темељ за остваривање агенде. Ти издвајаш из онога што сам поставио поједине делове, али оне најбитније ни ти ни Панарет не побијате. Да ли је пропаганда то што радите? Наравно да јесте, ви управо убеђује те и форумаше и читаоце у одређене, наводно непобитно утврђене научне чињенице, које нужно морају променити и схватање и однос Цркве према хомосексуалности. У тренутку када сам се вратио на тему, Панарет је чини ми се рекао нешто у стилу (парафразирам) - пошто је јасно да је хомосексуалност урођена, хајде да сада видимо како Црква да се одреди према тој "реалности", шта да измени у односу према хомосексуалности и хомосексуалцима. 

Jeste urodjena ako ti koristis termin innate koji u biologiji ima dosta diskutabiono znacenje  ali ne u smislu gdje ti iz toga pretpostavljas da se moze promijeniti nadriljekarski terapeutskim metodama, zato ti nista ne imputiram vec imamo pravo da pitamo i on i ja kako Crkva treba da se odredi u svijetlu novih naucnih saznanja ili kulturoloskih fenomena. Moze da se tvrdi da je male homosexualiti fiksna ili ako bi uzeo da spekulises da je fluidna to moze biti jedino nezavisno od ljudskog djelovanja, narocito ne terapeutskog. Osim matematike niko nije tvrdio da je nesto u prirodnim naukama aksiom, aksiomi ne postoje izvan matematike, postoje samo bolje i losije teorije.

Druga stvar je da ti sve sto postavljas slabo razumijes jer nisi pratio evoluciju nauke o homosexualnosti i sve ostalo pocev od kvaziterapeutskih metoda dok neki jesmo godinama pratimo naucne radove i citamo knjige. 

Grijeh jeste pitanje volje ali Crkva moze da ignorise nauku i sve prebaci na metafiziku kao sto vidimo kad su mnogi u pitanju a u vezi evolucije covjeka itd., ili uglavnom ne prihvataju kao ep. David i co.

I tesko da ces nas otjerati mitom i zbrkom o sirenju propagande.

Подели на овим сајтовима

Што се терапеутског дела тиче, постављам оно што постоји као студија. Ти тврдиш да је то оповргнути и застарело, али зашто бих ти веровао. То су твоје паушалне тврдње које могу и не морају бити тачне. Једноставно, све што ти не одговара, негира уопштено тврдњом да то више није актуелно. Али нема разлога да ти верујем, зато што сам дубоко убеђен да манипулишете и чињеницама и сазнањима како бисте "доказали" да хомосексуалност није грех и да Црква треба да га прихвати као "нормалност". О томе се све време ради ради на овој теми. 

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Ronald рече

Jednostavno ne postoje dokazi za konvertovanje homosexualaca na hetero, ja sam ih pogledao manje ili vise sve koje su uradjeni u vidu studija na tu temu, tako da jedino mozes da dijelis one kvazinaucne sa ruskih sajtova. Male homosexuality je najfiksija uz male heterosexuality. Mislim gledajuci i tvoja ranija pisanja izvan ovog foruma ideoloska ostrascenost nije zanemariva strana tvojih pisanja.

Postoji mnostvo gena koji ucestvuju u formiranju homosexualnosti tako da ne vidim zasto bih tebe pravnika slusao o ovoj temi a ne ljude koji sa bave biologijom homosexualnosti, genetikom, epigenetikom i developmental biology.

Upravo homo lobiji ni ne zele studije o genetici homosexualnosti tako da ti nisi upucen u to sta koji lobiji rade a narocito homo oko kojih se kod nas stvorio mit, kao i oko svega.

Takodje do 90-ih nije bilo studija o biologiji homosexualnosti jer su  finansiranja tog tipa blokirali protestantski lobiji kao sto je profesor Michael Bailey objasnio, a i uradio je par takvih studija.

Tebi samo ostaje ideolosko pisanje i istrascenost sto te prati od verujem.org pa tako redom.

A zasto se vi ,"borci" za nekakva prava, pozivate stalno na to i vrtite se kao pokvarena ploca(ne mislim samo na tebe,tu je i ona vocka i pojedinci) da je neko ideolosski ostrascen, pa on sada govori drugacije? Sta mislite da niste vi malo ideoloski ostrasceni?

Onda nam se namece da smo homofobi... Covece, pre pola sata sam pio kafu sa gay likom, zapetu popreku mu nisam uputio... On zna da je prezirem sodomstvo, ali njega ne prrzirrm. Moj drug je teski alkos, ali ga ne mrzim, veruj mi. Nisam homofob, niti ja, niti mnooogo ljudi koji mrze sodomstvo...

Da te mrzim, sigurno sada ne bih vodio dijalog sada s tobom. 

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Родољуб Лазић рече

Што се терапеутског дела тиче, постављам оно што постоји као студија. Ти тврдиш да је то оповргнути и застарело, али зашто бих ти веровао. То су твоје паушалне тврдње које могу и не морају бити тачне. Једноставно, све што ти не одговара, негира уопштено тврдњом да то више није актуелно. Али нема разлога да ти верујем, зато што сам дубоко убеђен да манипулишете и чињеницама и сазнањима како бисте "доказали" да хомосексуалност није грех и да Црква треба да га прихвати као "нормалност". О томе се све време ради ради на овој теми. 

Nisu moje pausalne tvrdnje, vec pogledaj ono sto je Erasmus postavio, a ja odgoborio, najeminetniji ljudi se izvinjavaju jer su radili sudije ideloski zaslijepljene dok u drugom radu imamo ispovjest covjeka koji je ucestvovao licno u studiji a gdje su ga autori iste prestravili kroz religiju i na pogresan nacin postavili studiju, a konverzija dolazi kroz intervju, haha, nidje veze i takve su uglavnom sve, mada ih vise ni ne rade. Rodoljube ne znam kako da ti kazem, ali za razumijevanje naucnih radova danas treba nesto znanja statistike, teorije vjerovatnoce, a bogami kod novijih i masinskog ucenja, linearne regresije u biologiji i psihologiji i razumijevanja neki programa kao R. Zato ti i ne vidis manjkavosti studija koje imputiras prepicane od ko zna koga.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Ronald рече

Uhh, opet grijesis, homo zajednica ne moze da bude isto sto i preljuba, to je bas lose poredjenje, jer kod preljube imamo povredu, izdaju druge licnosti i Boga kojoj/ kome smo se pred Bogom zakleli na vjecnu ljubav. Bilo je poredjenja sa preljubom i jos sa abortusom i mislim da su to totalno pogresne paralele, tacnije besmislene, jer kod prve imamo izdaju pred Bogom sklopljene zajednice koja je i jedna od svetih tajni a kod abortusa imamo ubistvo po ucenju Crkve. Boki nemoj citirati nesto sto sam procitao mnogo puta, nema potrebe.

Kod homo zajednice iako nema takve biopsiholoske dinamike kao kod hetero zajednice takodje mogu ljudi da se ostvaruju kao licnosti kroz ostvarivanje licnosnog odnosa i sa Bogom cak i van Crkve se to desava za mnoge hetero pa i homo parove, slobodno stupaju u tu zajednicu, ne povrijedjuju nikoga, niti ima bilo kakve izdaje posto sklapanje dolazi slobodnom voljom kao kod hetero kroz zaljubljenost a kasnije sa boljim upoznavanjem i zrtvom kroz ljubav. Ne tice se djece ali se tice forme zajednice nekada, forma nije ni postojala jer je bila zabranjena i na margini su se posmatrali samo bludni odnosi koje je i  Predrag linkovao na temi. Danas postoji nesto mnogo drugacije, homo monogamna zajednica u kojoj mnogi ljudi istrajavaju do kraja zivota, a pri tom podizu i djecu koju su uglavnom hetero odbacili. Jer evo ako ti mislis da Bog i kod takvih zajednica koje su istrajale citav zivot nece uzeti njihov dobra djela onda je tvoj ugao gledanja na spasenje ogranicen samo na hriscane, sa cime se ne slazu ni mnogi sveti Oci, ni mnoge askete novijeg perioda jer mnogi ljudi nikad tokom zivota nisu ni culi za hriscanstvo. Iskreno to je i ogranicavanje Bozje milosti na ljudsko rigidno shvatanje iste.

Pa tek  je sodomska zajednica out... Tek je ona promasaj... Kada muskarci nisu naznaceni za bracnu zajenicu, sta je to drugo do ogroman promasaj, ciji je kraj vecna smrt... 

Opet isto vrtimk svi... Vas dvoje-troje pricate jedno, ostali drugo, i opet ostaje isto... A kazes nekome jutros kako ne menja svoje misljenje. Sto vi ne promenite svoje gresno misljenje?

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, ana čarnojević рече

daj ako si homofob ne budi ljakse brate mili. mada tu postoji izvesna kauzalnost, ne sporim.

tri Oskara, filmcuga i to sad grozno i bolesno..

ako je vama i umetnicko delo parametar za nesto onda gledajte Ziku Sarenicu, tamo je sve super strejt i veselo..

Vazi. Hvala na uputstvu, pametna zeno.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Ronald рече

Jeste urodjena ako ti koristis termin innate koji u biologiji ima dosta diskutabiono znacenje  ali ne u smislu gdje ti iz toga pretpostavljas da se moze promijeniti nadriljekarski terapeutskim metodama, zato ti nista ne imputiram vec imamo pravo da pitamo i on i ja kako Crkva treba da se odredi u svijetlu novih naucnih saznanja ili kulturoloskih fenomena. Moze da se tvrdi da je male homosexualiti fiksna

Опет хиљадити пут о томе да је х. урођена. Не, није урођена, у смислу нужности, истраживања показују да не постоји биолошка нужност бити хомосексуалац. Просто, најједноставније речено, то је мит и лаж. Постоје и подаци о терапеутским резултатима код оних који желе да измене своје стање. И то на нивоу психотерапије. А свакако још пре и више је то могуће на аутентично цркве, духовна начин. Јер је Богу све могуће. Али је потребно изменити визуру читавог проблема, односно поглед на хомосексуалност.  Ти си се реферисао на оно што је поставио Дезидерије, али то није једина ствар, постоје и друге на које сам ја наилазио, али их нисам прибележио. Осим тога, не видим зашто би се овде, у погледу терапеутски резултата, задржавали искључиво на науци? Опет велим, Богу је све могуће, то је хришћански аксиом илити непобитна истина. Али човек мора да хоће промену. А ви сте направили затворени систем у смислу хомосексуалност је урођена, то је моја судбина, нема могућности промене. И на тим лажним премисама заснивате свој став да Црква то мора да уважи и да се томе прилагоди. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Срђан К. рече

Pa tek  je sodomska zajednica out... Tek je ona promasaj... Kada muskarci nisu naznaceni za bracnu zajenicu, sta je to drugo do ogroman promasaj, ciji je kraj vecna smrt... 

Opet isto vrtimk svi... Vas dvoje-troje pricate jedno, ostali drugo, i opet ostaje isto... A kazes nekome jutros kako ne menja svoje misljenje. Sto vi ne promenite svoje gresno misljenje?

Ja sam rekao da ljudi ne mijenjaju misljenje nakon tridesete ukoliko nisu od malih nogu naucili osnove logike, epistemologije i critical thinking, a pri tom su citav zivot ideoloski odgajani u svijetlu predrasudda i stereotipa.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Родољуб Лазић рече

Опет хиљадити пут о томе да је х. урођена. Не, није урођена, у смислу нужности, истраживања показују да не постоји биолошка нужност бити хомосексуалац. Просто, најједноставније речено, то је мит и лаж. Постоје и подаци о терапеутским резултатима код оних који желе да измене своје стање. И то на нивоу психотерапије. А свакако још пре и више је то могуће на аутентично цркве, духовна начин. Јер је Богу све могуће. Али је потребно изменити визуру читавог проблема, односно поглед на хомосексуалност. 

Ne brate ti ne znas sta znaci urodjeno i mozes slobodno da vjerujes u mitove i lazi koje postavljas, prepricane za malu djecu da izgledaju naucno, postedi mene toga. Ne postoje nikakvi terapeutski podaci kod male homosexuality, mozes da vrtis do ujutru, ali niti je to replikabilno niti je prihvaceno od bilo koje psihijatrijske i psiholoske svjetske i drzavne asocijacije ili udruzenja. Naravno ti mislis kao sto znamo da su one pod uticejem gej lobija, ali kod tebe su lobiji realnost. Tako da mozes do ujutru da vrtis tvoj nonsens.

Bogu je sve moguce ali cak je i Zizjulas rekao da postoje bioloska ogranicenja, a ti niti si teolig, niti si na nivou njegovog asketizma, niti si episkop/ mitrpolit tako da mi je njegovo misljenje daleko vise znacajno ili ave Zorana.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, ana čarnojević рече

@Панарет @Ronald 

moram da idem, pametni ste vi, ne pecajte se, hoce da provociraju i zatvore temu. stej strong :D

Pa da to je cilj narocito Rodoljubov jer njemu totalitarne metode i raskolnicke u vjerskom smislu nisu strane. 

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Ronald рече

Ja sam rekao da ljudi ne mijenjaju misljenje nakon tridesete ukoliko nisu od malih nogu naucili osnove logike, epistemologije i critical thinking, a pri tom su citav zivot ideoloski odgajani u svijetlu predrasudda i stereotipa.

Moje vidjenje situacije... Ja znam 10-ak gejeva iz Srbije. Moj drug, kojeg sam spominjao ovde pre 10 dana je odrastao u cudnoj porodici. Majka je dominanmtna u kuci. Sve je njeno pokupio, otac je ziveo na strani. Trojica su zlostavljani od muskaraca kao deca, izrasli su u gejeve, jedan se i sam sumnjici da je zlostavljaao decaka prosle godine. 

Jedan mi je sopstvenom priznanji rekao da je u 8-om razredu bio prisiljen na odnos sa starijim deckom, od tada ima ogrone probleme...

Svi spomenuti nisu rasli u normalni porodicama ili su imali probleme u detinjstvu.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Срђан К. рече

Moje vidjenje situacije... Ja znam 10-ak gejeva iz Srbije. Moj drug, kojeg sam spominjao ovde pre 10 dana je odrastao u cudnoj porodici. Majka je dominanmtna u kuci. Sve je njeno pokupio, otac nije ziveo na strani. Trojica su zlostavljani od muskaraca kao deca, izrasli su u gejeve, jedan se i sam sumnjici da je zlostavljaao decaka prosle godine. 

Jedan mi je sopstvenom priznanji rekao da je u 8-om razredu bio prisiljen na odnos sa starijim deckom, od tada ima ogrone probleme...

Svi spomenuti nisu rasli u normalni porodicama ili su imali probleme u detinjstvu.

Ali Srki ja isto tako mogu da navedem sijaset djece koja su zlostavljana od strane hetero ili homo i odrasli su u hetero ili homo a da nisu nikoga zlostavljali. Jednosravno zlostavljanje nema veze sa sexualnom orijentacijom, vec ima veze sa traumama i depresijom i lijecenjem iste kako bi sebe jasno sagledali.

Ja znam takodje ljudi koji su odgajani od strane majke koja je dominantna i svi su heterosexualci, tako da je besmisleno navoditi pojedinacne primere i sve to pomijesati sa trojicom koji su zlostavljani a sto nema veze sa fiksnom male homosexuality gdje imamo ljude koji su lijepo odgajani itd. I uglavnom u istom procentu i iz tih porodica je odnos hetero/ homo kao i iz hetero porodica. Jedino ta djeca manje robuju stereotipima.

Granicnih primera ima mnogo, ali to nije pitanje ljudske sexualnosti.

Подели на овим сајтовима

@Срђан К. Мали интермецо... 

Јесу ли ти се захвалили борбаши за веру за текст где си пљувао Поуке? Тамо рече да више нећеш писати овде.

Питаше на теми ко стоји иза борбе за веру и ко за њих пише, па рекосмо да покажемо једног од писаца.

Не љутимо се, то је ипак нека врста бесплатне рекламе.

Можда би било добро да поново напишеш неки текст. Имаш нашу подршку, држимо ти палчеве... Мада то на овој теми звучи доста чудно ???

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...