Jump to content

Однос хришћанства према хомосексуалности

Оцени ову тему

Ronald

Препоручена порука

пре 6 минута, The Godfather рече

Prvi se ne slazem sa vecinom stavova iznetih na ovoj temi, ali ti si kao i obicno prevazisao sebe tako sto pretis ljudima adskim mukama i sudom Bozijim za izgovorene reci u jednoj koliko-toliko civilizovanoj razmeni stavova i misljenja - sto nema veze sa zdravom pamecu vec samo sa tvojim iskrivljenim poimanjem vere.

Не причај свашта. Никоме не прети адсим мукама, него им говорим ноторну ствар, а то је да ако афирмативно говориш о нечему што Црква сматра смртним грехом, ти сносиш одговорност за своје речи и залагање. Као и када би пропагирао или афирмативно говорио о било којем греху. 

Подели на овим сајтовима

пре 47 минута, Desiderius Erasmus рече

Dovoljno je to što je homoseksualnost skinuta sa liste dijagnoza. 

Ko je iformatički pismen i zna engleski će na internatu za pola sata naći skoro sve zašto je to tako..........

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

Све  хомо  које лично познајем (и притом их не мрзим)су људи који су у одређеном добу под утицајем  хомо пропаганде и властите радозналости и засићености свим и свачим пожелели да пробају  и то.  Све пробали све видели, још ако су мало и  снобови  и  део одређене групације која пропагира  такву врсту понашања као нешто ин.....ето ђавола на врата.     

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Родољуб Лазић рече

Рапсоди, ово што говори о. Гојко је један део приче. Прича о хомосексуалности није уопште једноставна. Истраживања су показала да постоји биолошка основа која одређене људе вуче ка истом полу. Ту постоји више фактора, и они јесу биолошка датост, у смислу склоности или предиспозиција за хомосексуалност. Хомосексуалност у великом броју случајева није само питање избора, ето тако ми се хоће. Него постоје биолошки фактори који представљају подлогу, јачу или слабију, за такве склоности. Али је апсолутна лаж да је хомосексуалност урођена, у смислу нужности, да је то неизбежно понашање. Такве тврдње, које Панарет и Роналд овде врте два месеца су пропаганда и мит хомо лобија. 

.

Da, kraće rečeno: korov ako zalivaš i okopavaš bujaće svesrdnije. A to rade države svojim reformama zakona koji dopuštaju sve pominjano (gej brakove, usvajanja itd. itd. ). A gej lobiji su takodje samo istrument širih ciljeva. Ciljevi su suroviji. ... Kako god, homoseksualnost je u porastu, tj buja. A to je ujedno i dokaz da spoljni faktori menjaju tu 'urodjenu' statistiku. Još pre 15 g. je b92 pominjao nekih 10% opšte populacije. Slučajno ... ha, ha, ha ..

.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Milica Bajic рече

Тешко је много разумети све то, док не видиш...

У студентским данима, код нас се уселио на неко време најбољи друг моје цимерке, геј. Држали смо се на дистанци, ја сам у то време била поприлично конзервативна по том питању, ништа ту нисам капирала..Док се није десила журка код нас, где су се њих двоје "примили" на истог типа и онако понети алкохолом негде у ситне сате, све у сузама, посвађали око тога. Од те количине емоција коју сам видела код њега била сам шокирана данима. То је било као оно кад се први пут заљубиш у основној. Никада више нисам на то гледала истим очима. Чак смо касније развили и једно лепо и нежно пријатељство, које траје и сада.

На моју велику жалост, мислим и видим да се ту тешко било шта може променити. Све би, чини ми се, било могуће да ( на моје тадашње запрепашћење) нису укључене искрене и јаке емоције...

верујем да међу њима постоје емоције, као што постоје и емоције код хетеросексуалних који упражњацају различите сексуалне изопачености али то што имају емоције према изопачености опет не значи да нису девијантни... ево отац Гојко је лепо објаснио у Рапсиној објави...  

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Предраг М рече

верујем да међу њима постоје емоције, као што постоје и емоције код хетеросексуалних који упражњацају различите сексуалне изопачености али то што имају емоције према изопачености опет не значи да нису девијантни... ево отац Гојко је лепо објаснио у Рапсиној објави...  

Баш сам сада погледала видео...

Све ми је то претужно. То ми је исто као и кад имаш неког самоубицу у свом животу, па колко год да знаш шта је, опет га волиш и негде дубоко у себи, на НЕКИ начин, разумеш. 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Tristatri рече

.

Da, kraće rečeno: korov ako zalivaš i okopavaš bujaće svesrdnije. A to rade države svojim reformama zakona koji dopuštaju sve pominjano (gej brakove, usvajanja itd. itd. ). A gej lobiji su takodje samo istrument širih ciljeva. Ciljevi su suroviji. ... Kako god, homoseksualnost je u porastu, tj buja. A to je ujedno i dokaz da spoljni faktori menjaju tu 'urodjenu' statistiku. Još pre 15 g. je b92 pominjao nekih 10% opšte populacije. Slučajno ... ha, ha, ha ..

.

А има и тога да је то сада просто модерно..

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Milica Bajic рече

Све ми је то претужно. То ми је исто као и кад имаш неког самоубицу у свом животу, па колко год да знаш шта је, опет га волиш и негде дубоко у себи, на НЕКИ начин, разумеш. 

Разумети, као и волети је једна прча, али подржавати  и аминовати је сасвим друга прича. (аналогно твојој причи ) 

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

Lobisti homoseksualnog pokreta tvrde da su psihički problemi homoseksualnih osoba uzrokovani odbojnim držanjem društva prema homoseksualnosti, no činjenice kažu nešto drugo: iako su zapadna društva sve tolerantnija prema homoseksualnim načinima života, nova proučavanja pokazuju tendenciju porasta psihičkih problema kod homoseksualnih osoba.

JE LI HOMOSEKSUALNOST PRIROĐENA?

Kada je 1993. Dean Hamer, znanstvenik i homoseksualac, objavio svoje maleno istraživanje o eventualnoj vezi između homoseksualnih osjećaja i genetike, glavni su mediji širom svijeta pisali: „Otkriven gen homoseksualnosti“. Mnogi su to povjerovali. Dean Hamer bio je mnogo oprezniji: „Geni su samo dio odgovora. Pretpostavljamo da i okolina igra ulogu u seksualnom usmjerenju, kao što je to slučaj kod većine, ako ne i kod svih ponašanja“. Temeljno pravilo znanstvene struke je da podatke trebaju potvrditi drugi znanstvenici, prije nego što ih se može smatrati značajnima. Već 1999. jedna je kanadska skupina znanstvenika provela jedno veće istraživanje koje nije potvrdilo rezultate Hamerove studije: „Budući da je naše proučavanje mnogo šire, morali smo naći neki genetski utjecaj. Naši podatci ne mogu potvrditi postojanje gena koji bi u bitnome utjecao na seksualno usmjerenje“[ii]. I poslije ovoga istraživanja, znanstvenici su intenzivno ali uvijek uzaludno tražili homoseksualni gen. U kolovozu 2010., Der Spiegel je konačno priznao: „I pored intenzivnog traženja, pretpostavljeni homoseksualni gen do danas se nije dao naći“[iii].

Nitko se ne rađa kao homoseksualac ili lezbijka. To su dokazala istraživanja mozga i istraživanja na blizancima.

Istraživanje mozga koje je proveo Simon LeVay, znanstvenik koji pripada homoseksualnom pokretu, u medijima se često prikazuje kao da je dokazalo prirođenost homoseksualnosti. LeVay naprotiv jasno kaže: „Važno je naglasiti ono što nisam našao. Nisam dokazao da je homoseksualnost genetski uvjetovana i nisam našao nikakvi genetski uzrok homoseksualnosti. Nisam dokazao da se homoseksualni muškarci tako rađaju – a to je najčešća pogreška koja se čini kod tumačenja mojih istraživanja. Nisam našao niti homoseksualni centar u mozgu“[iv].

U Australiji je 2002. provedeno anonimno istraživanje svih blizanaca koji su navedeni u nacionalnom registru blizanaca. Budući da jednojajčani blizanci posjeduju 100% identično genetsko nasljeđe, da je homoseksualnost prirođena, bilo bi za očekivati da ako je jedan blizanac homoseksualan, onda će to biti i drugi. Podudaranje bi trebalo biti 100% ili blizu 100%. Istraživanje je pokazalo da je podudaranje samo 11% kod muškaraca i 14% kod žena. Jednojajčani blizanci imali su različite seksualne sklonosti. To je snažan argument za to, da individualno doživljena okolina igra važnu ulogu u razvijanju homoseksualnosti.

I nova finska studija iz 2008., čiji je opseg još veći od one australske, potvrđuje: Genetski utjecaj je malen, a tamo gdje postoji je tek indirektan, u smislu da osoba ima prirođenu sklonost reagirati izrazito osjetljivo na okolinu. Individualno doživljeni faktori okoline igraju najveću ulogu[v]. Jedan primjer: Kada zbog izvanjskih okolnosti jedan od blizanaca doživi duboku ranu u svom odnosu prema ocu, moguće je da će kasnije razviti homoseksualne sklonosti, dok drugi blizanac ne će.

Martin Dannecker, profesor seksologije i vodeći seksolog u Njemačkoj koji i sam pripada homoseksualnom pokretu, ovako je sažeo istraživanje: „Sve pokušaje iz prošlosti da se homoseksualnost utemelji biološki mora se smatrati propalima. I u najnovije vrijeme provedena su istraživanja koja su htjela dokazati da je ekskluzivno seksualno i erotsko zanimanje za vlastiti spol biološki uvjetovano, ali ni ta istraživanja do sada nisu dovela do konzistentnih rezultata“[vi].

Подели на овим сајтовима

@Родољуб Лазић сада ћеш добити одговор да ово није тачно и да је то истраживање неких хомофоба .... confused1

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Предраг М рече

@Родољуб Лазић сада ћеш добити одговор да ово није тачно и да је то истраживање неких хомофоба .... confused1

Па да... 

Подели на овим сајтовима

Пошто је за мене питање урођености х.омосексуалности апсолвирано, довољно је објашњен појам урођености, наведени релевантни научни налази и направљена веза са етичком просудбом, сада би требало дати више пажње начину укључивања хомосексуалаца у светотајински живот Православне Цркве, на трагу размишљања великог митрополита Калистоса. Ово није форум генетичара и иних и бесмислено је на Лазићеве објаве са ТВ портала и сл. реаговати старим и општепознатим чињеницама. Уосталом, биологија и медицина нису нека херметичка знања, свако може да загреје столицу и озбиљно се позабави овим, као ја и посебно Роланд. Али за нас као лаике је потребно време и отвореност и спремност да се од истине не бранимо паранојом како је све завера гејева, с обзиром да је то а не хомосексуалност за медицински третман. 

Дакле, како наставити пут смањивања притиска на хомосексуалце у Литургијском простору као првом кораку њиховог пуног и аутентичног укључивања у живот Цркве? 

Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Рапсоди рече

Разумети, као и волети је једна прча, али подржавати  и аминовати је сасвим друга прича. (аналогно твојој причи ) 

Рапсо, ај удари ми овде неко срце или палац да не морам да размишљам јеси ли ми то управо пришила да аминујем ...

:smeh2: #лебати

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Панарет рече

Пошто је за мене питање урођености х.омосексуалности апсолвирано, довољно је објашњен појам урођености, наведени релевантни научни налази и направљена веза са етичком просудбом, сада би требало дати више пажње начину укључивања хомосексуалаца у светотајински живот Православне Цркве, на трагу размишљања великог митрополита Калистоса. Ово није форум генетичара и иних и бесмислено је на Лазићеве објаве са ТВ портала и сл. реаговати старим и општепознатим чињеницама. Уосталом, биологија и медицина нису нека херметичка знања, свако може да загреје столицу и озбиљно се позабави овим, као ја и посебно Роланд. Али за нас као лаике је потребно време и отвореност и спремност да се од истине не бранимо паранојом како је све завера гејева, с обзиром да је то а не хомосексуалност за медицински третман. 

Дакле, како наставити пут смањивања притиска на хомосексуалце у Литургијском простору као првом кораку њиховог пуног и аутентичног укључивања у живот Цркве? 

Панарет,можда је за тебе апсолвирано, али је апсолвирано и за мене. То и јесте била поента твог и Роналдовог "медијског наступа" на овој теми: прво да убедите форумаше и читаву читалачку јавност која прати тему, у мит и пропаганду хомо лобија да је хомосексуалност урођена, а потом, у следећем кораку, да кренете у причу о прихватању хомосексуалности у оквиру Цркве на тим основама. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...