Jump to content

Себичност у несебичности и несебичност у себичности

Оцени ову тему

Препоручена порука

Хвала @Milena B. за инспирацију за тему! :pivo:

"Јер каква је корист човјеку ако задобије сав свијет а души својој науди? Или какав ће откуп дати човјек за душу своју?"(Јеванђеље по Марку 8/36-37)

Чињеница је да посебно млади у вери покушавају да свима угоде, дајући себе безусловно свима. Многи од њих их повреде и доводе до разочарења. Посебно су овде осетљива питања духовне природе када желите да промените некога ко не жели да се мења, а прави се да жели. Читао сам раније архимандрита Лазара Абашидзеа који каже да не можете помоћи другоме ако себе нисте прво утврдили на сигурном месту. Сликовито то објашњава извлачењем из јаме, где ни сами нисмо изашли, а пружамо руку другоме да и њега извучемо. 

Тема је себичност у несебичности и несебичност у себичности. Примери и када како поступити. 

Мир и добро! :sunce:

Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога.

(Мт.6, 34)

Подели на овим сајтовима

Još od najranijih dana, škole, posle na fakultetu, uvek sam bila ljudima na usluzi, šta god da sam mogla da uradim, uradila bih sa ogromnim zadovoljstvom. Ali kad bih ja zatrazila neku uslugu, nisam nailazila na isti odgovor. Tako je cak bilo i u emotivnom zivotu, uvek bila tu, pokusavala da pomognem,ali kad je meni trebala pomoc- uvek sam bila prepustena sebi. Mozda previse i ocekujem od ljudi pa dolazi do razocarenja..U  svakom slucaju, sad se ucim da sebe stavim na prvo mesto, ako sebe ne postujem, nece mi ni drugi ljudi postovati.

Ja zaista nemam mnogo da ti ponudim...par toplih zagrljaja, čistu dušu i jedno maleno ali verno srce...imam i kofer pun ljubavi i dva jastuka, pomalo već stara...ali se još oseća miris mojih snova...nemam ja mnogo na dlanu...par suza i jutarnju rosu kojom budim svoje lice...jedan osmeh i oči pune nade... :)

Подели на овим сајтовима

Постоји једна лепа српска пословица  која гласи " Ко хоће свима да угоди или је луд или ће да полуди."

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

58917168_455541098525569_535628190259492

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

@Сања Т. као што си већ рекла, касно је...само сам се уписала на тему да не заборавим....:D:1303_womens::drugarstvo:

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Постоје и они "несебични" који нуде, чак намећу, своју помоћ, у сваком смислу. Просто изгарају у жртвовању, глумећи скромност и снисходљивост, а онда  очекују од тебе да им робујеш, да их стављаш испред свих осталих у свом животу, да живиш по њиховим параметрима, да њихови приоритети буду твоји приоритети, и свако, макар и умишљено, одступање од тога изазива лавину ( ретко директно у очи изречену ) оговарања и истицања њихове племенитости и доброте, и твоје незахвалности и грешности. И онда, код тебе оговарају мене, код мене неког другог , код другог оног трећег и тако редом. 

Због тога веома пажљиво водим рачуна од кога прихватам помоћ, и никада не заборављам своје доброчинитеље. Наравно, не говорим о томе њима, али их Господу редовно помињем. 

С друге стране, кад помогнем неком, не очекујем и не прижељкујем реванш. Шта више, трудим се да што пре заборавим. Не зато што сам много добра, већ да покушам да спречим цветање своје сујете. Али зато, кад неко мисли да сам глупа, и да може да ми се накачи на грбачу, и да ме злоупотребљава, врло се изненади кад кажем СТОП, и окренем лист. 

Значи, сви имамо право на избор да ли ћемо бити себични или не. Бог нам је дао то право. Ако сам ја изабрала да будем несебична - то је МОЈ избор, и он не обавезује људе из моје околине да направе исти избор.

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

Имаше једна добра, не знам аутора. Ако при свакој пријатељској помоћи, одмах очекујеш да ти је узврати. Онда ниси учинио добро, помогао, већ продао. Ти мени, ја теби. Све се бележи и памти. Пацијенти смо си људи, шта ћемо. :D:D

,,Ne kudi nista sto je ljudsko. Sve je dobro, samo ne svuda, ne uvek i ne za svakoga." :D:D

Подели на овим сајтовима

Једино не признајем тy, kад викне другар пиво, па се мора узврати. А одемо на по једно. Хахсхсха :D:D

,,Ne kudi nista sto je ljudsko. Sve je dobro, samo ne svuda, ne uvek i ne za svakoga." :D:D

Подели на овим сајтовима

Треба добро  пазити од кога тражите помоћ што рече @Лидија Миленковић  једном ти помогну у некој ситуацији и памте цео живот и онда остаде  да без њих не би било ни тебе (букавлно). 

Можда грешим али чини ми се да има више врста себичности и да их треба другачије класификовати. Као што су себичност у друштвеном,приватном,пословном животу, не знам мислим да то треба разграничити јел није свугде исто...:0426_feel:

Човек планира Бог одлучује

Подели на овим сајтовима

нека моја размишљања....

мој главни мото је трудити се да не будеш себичан...кад год осећаш потребу или жељу да некоме помогнеш учини то не очекујући ништа заузврат...помози онима који то траже од тебе али и онима који не траже...не чини то само ако то неко децидирано тражи од тебе...много је леп осећај када знаш да си некоме помогао, да је то што си учинио много значило тој особи...никаква захвалност не може да се пореди са овим осећањем...на жалост, као по неком правилу , свако добро учињено дело ти се обије о главу...негде сам прочитала, да то лоше што нам се деси после учињеног доброг, управо потврђује да си урадио стварно нешто добро...и мислим да то не треба да нас обесхрабри...не треба мењати себе у том смислу ( ако је то уопште и могуће), јер негде , у неком тренутку све дође на своје...ништа није узалуд...

наравно, у свему овоме треба имати меру и границу...треба бити мудар и добро размислити шта и како даље након неколико заређаних лоших искустава....

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

Једном сам од неког психолога слушала о его границама, то је нешто што би требало сви да имају. И баш је сликовито објашњавао на примеру два балона или тако нечега, па кад једна особа сувише уђе у его простор друге особе, тај један балон "осваја" већи простор јер има и свој део и тај део у који је ушао, а други балон се скупио. При том, има особа које просто дозволе "упад" у тај его простор, а да и не кажу шта им тачно смета код ове прве особе или нису изградили своје препознатљиве его границе.

"Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић

Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, Лидија Миленковић рече

Постоје и они "несебични" који нуде, чак намећу, своју помоћ, у сваком смислу. Просто изгарају у жртвовању, глумећи скромност и снисходљивост, а онда  очекују од тебе да им робујеш, да их стављаш испред свих осталих у свом животу, да живиш по њиховим параметрима, да њихови приоритети буду твоји приоритети, и свако, макар и умишљено, одступање од тога изазива лавину ( ретко директно у очи изречену ) оговарања и истицања њихове племенитости и доброте, и твоје незахвалности и грешности. И онда, код тебе оговарају мене, код мене неког другог , код другог оног трећег и тако редом. 

тако је...на жалост има пуно таквих људи...то је чиста манипулација...треба добро размислити од кога и какву помоћ примамо...

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

здрава себичност управо не дозвољава да неко манипулише нама...треба да волимо себе , да бринемо о себи али да имамо и осећај за другог и за његове потребе...

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...