Jump to content

Препоручена порука

пре 44 минута, ana čarnojević рече

i sam znaš da nije tako. kad god si pisao malo više o nekoj temi, a to je retko, bilo je ...nekako..prefinjeno. ne znam, imaš neku dubinu koju ne ističeš. i pre bi isključio i komp i monitor nego tupio ovde nekom o svojoj veri.

ti si meni skroz  fanki.  izbegavaš smor i težinu, kloniš se gravitacije, u životu, izrazu... ali  iznutra roniš. moj utisak je taj.

et. praštaj :D i Bog ti pomogo

Само бих овде додала и смисао за хумор, некад да 12:smeha:

Па нека се уобрази :1319_womens:

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, ana čarnojević рече

i ovo bi mogla biti jedna od fraza.:D

Чуј могла бити ! Па већ јесте :))))) све су фразе на форуму, за додати некоме чашу воде треба устати :)))

Подели на овим сајтовима

пре 43 минута, Jace Jerimoth рече

"Биће добро, даће Бог..."

Фраза својствена "Божјим адвокатима"... Откуд ти знаш шта ће Бог дати и шта је уопште добро за тебе или било кога, те са таквом "сигурношћу" иступаш? Или само по инерцији покушаваш да отупиш бол суочавања са ништавилом из кога сте и ти и твој саговорник Божјим благовољењем призвани у постојање?

Али зар се - биће добро и даће Бог не кажу ( уз нему молитву) у смислу жеље, а не констатације?

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Bokisd рече

(to moze u nekim drugim prilikama kada je neophodno)

Тада следи инквизиција :)))

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Milica Bajic рече

Али зар се - "биће добро" и "даће Бог" не кажу ( уз нему молитву) у смислу жеље, а не констатације?

Кад се то каже, колико ми је познато, обично се то ради без оног закључка "али не како ја хоћу него како Ти". То је бар неко моје искуство. Сигурно да има разних варијација.

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

Neki su preko forme došli do suštine, a neki su na suštinu samo dodali "formu".

........................................................

Šta nam valja činiti kada nekoga pitamo "Zašto ti kažeš  _________________" i on/ona odgovori
"Ma ja to samo onako, kao uzrečicu"?

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, Jace Jerimoth рече

Кад се то каже, колико ми је познато, обично се то ради без оног закључка "али не како ја хоћу него како Ти". То је бар неко моје искуство. Сигурно да има разних варијација.

Има сигурно, мада се рецимо код мене "али не како ја хоћу него како Ти" подразумева. Тако сам и одувек схватала оно - Не узимај узалуд имена Господа Бога свог. Тек сада капирам ( и уопште размишљам о томе ) да то не мора бити код свих тако. Људи су генерално површни.

( Овде изузимам злоупотребе Хришћанских термина да би се искористило нечије поверење и сл.)

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Toma рече

Neki su preko forme došli do suštine, a neki su na suštinu samo dodali "formu".

........................................................

Šta nam valja činiti kada nekoga pitamo "Zašto ti kažeš  _________________" i on/ona odgovori
"Ma ja to samo onako, kao uzrečicu"?

Мислићемо о  томе :)

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Jace Jerimoth рече

"Биће добро, даће Бог..."

Фраза својствена "Божјим адвокатима"... Откуд ти знаш шта ће Бог дати и шта је уопште добро за тебе или било кога, те са таквом "сигурношћу" иступаш? Или само по инерцији покушаваш да отупиш бол суочавања са ништавилом из кога сте и ти и твој саговорник Божјим благовољењем призвани у постојање?

Одговорио си у другој болдованој реченици. "Биће добро, даће Бог..." рецимо  као утешеније некоме са одређеном дозом саосећања....  

Када изјављујемо саучешће некоме, не морамо се баш  пренемагати од    болова за губитком, поготово ако ту особу и нисмо познавали....наравно нека доза саосећањаа скоро увек и постоји, а некаада и изостане, некада је то само сећање  на наше вољене преминуле, а  некада и стављање у позицију ожалошћеног.

Можда, можемо направити паралелу са молитвеним правилом.....Некада се молимо одсутно, некада са жаром, али свеједно се молимо.

Када читамо псалтир, и ако не разумемо увек све,  има ко разуме и кога пржуцка. 

Када свештеници исповедају рецимо за велике празнике , скоро по цео дан. Наравно да не могу увек да се унесу и да увек себе дају, али се зато да би издржали све то ослсоне на Бога. И сигурно нећемо прокоментарисати да су били неискрени. 

Форма плус садржај једнако је целина или чак идеал. А опет бољи је садржај без форме него форма без садржаја, идеално је обоје,  а ми смо далеко од идеала.

Волт Витмен

И рекао сам да душа није више од тела,

и рекао  сам да тело није више од душе,

и ко год корача у осмину смиље без саосећања, 

на погреб свој корача  у погреб свој одевен.  

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Broken рече

Ako je nekom unutrašnje stanje takvo da može iskreno pozdraviti čoveka sa Pomaže Bog! želeći mu u tom trenutku stvarno svaku pomoć od Boga ili šta već, onda svaka čast tom čoveku. Ja izbegavam jer se ne osećam tako.

Разумем те....али, али...када сретнеш неку комшиницу (у поодмаклим годинама :smeh1:)рецимо  у пролазу , а тренутно си   нерасположен или не знам ни ја какав, али ти нису све на броју....да ли јој пожелиш добар дан и ако то заиста у том тренутку не мислиш ? 

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Рапсоди рече

Разумем те....али, али...када сретнеш неку комшиницу (у поодмаклим годинама :smeh1:)рецимо  у пролазу , а тренутно си   нерасположен или не знам ни ја какав, али ти нису све на броју....да ли јој пожелиш добар дан и ако то заиста у том тренутку не мислиш ? 

Ne mogu sad to da analiziram. Kažem joj dobar dan ali ono Pmzbg teško. :D

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Broken рече

Pmzbg

:smeh1:  

Подели на овим сајтовима

Мени увек занимљиво то "превазилажење" . као нешто застари, па га ми превазиђемо. Па сад ново време, нови човек, нове фразе. Могу да разумем и преподобне на пример. Мада ми није најјасније шта се под тим термином подразумева. Некако ми највећи проблем да дефинишем прецизно шта се под неким термином подразумева.

Поздрав Помаже Бог.

Израз Праштајте.

Некако ми блиски, а не умем да објасним. И не треба. Интернет има аватар постојање. не гледамо се у очи, не разговарамо онако, одистински. Некад буде баш збуњујуће. и јел ја сад морам да се мењам да бих била неко други, ко нисам..не верујем. доста ми је мени мене и овакве каква сам, несавршена сасвим.

Може бити да нам недостаје времена и воље понакад да се упознамо.

И да, оно Ближњи мој, увек ми било размишљајућа категорија.

Негде сам прочитала, да време може да искочи из зглоба. То би онда била тзв. реализована метафора.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Broken рече

Ne mogu sad to da analiziram. Kažem joj dobar dan ali ono Pmzbg teško. :D

Разумем те... мислим да те разумем...

хмм...

• Хахаха 1

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...