Tristatri Написано Мај 15, 2019 Пријави Подели Написано Мај 15, 2019 . Putuj igumane ... Budi na pravoj strani, koju god mislis da je, i nista se ne sekiraj ... ..... P.S. ... No matter how low you sink... there's still a right and a wrong... and you always end up choosing. ...................You go one way so you can try to live with yourself. . Талични Том and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Мај 15, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Мај 15, 2019 On 15. 5. 2019. at 7:59, Александар Милојков рече Такође, "баба Јелицом" нисам назвао никог лично, па ни Ведрана. Expand Јао пази кад није назвао лично! Него безлично. Тако и Владика Максим није лично звао бачког него је писао "портпароли", у множини. Ма какви, ни на крај памети му није било..... Да није случајно тако Милојков назвао "баба ЈелицЕ" у множини? А ни на крај памети му није било... Ма какви то! То ни случајно! Да проверимо. На моје писање вели: On 6. 5. 2019. at 14:08, Александар Милојков рече "психо-анализе" "подсвести" и "иза-свести" представљају "баба Јелицу" на делу - то јест, што је баби мило то јој се и снило и о томе наставља да тандрче док са бабама седи на гајбицама испред продавноце. Expand Јао! Није у множини. Шета! Ипак је само једна баба Јелица лично и персонално. (1) (1) иако мења идентитет "по потреби службе". Талични Том, Zoran Đurović and Vladan :::. је реаговао/ла на ово 1 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Мај 15, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Мај 15, 2019 On 15. 5. 2019. at 8:22, Ведран* рече Ипак је само једна баба Јелица лично и персонално. Expand Али не треба заборавити ни то да је баба Јелица била под наводницима! А по речима једног знаменитог (нам) човека "речи под наводницима имају значење супротно од онога које обично имају". То би онда значило да је баба у ствари "деда" и да је "јелица" у ствари "буква"? Талични Том, Vladan :::., Srdjan61 and 1 члан је реаговао/ла на ово 1 2 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Мај 15, 2019 Пријави Подели Написано Мај 15, 2019 ( Pravda za baba Jelicu,.... ... sta je ona sirota skrivila da se pominje ....) Eto, toliko pisano o raskolu u Ukrajini i nesreci koja je zadesila tamosnje pravoslavce i PC i losim postupcima VP,.... ali, kada se 'dirnulo' u e.Maksima onda je tema postala baba Jelica... a sve teme su pisane u slicnom duhu, malo ozbiljno, malo sale, malo ozbiljno, malo opustencije i tako u krug... i pisu i obicni laici i svestenici i teolozi i analiticari i drugi.... i neko pise i narodski i neko profi i neko iz srca i neko iz glave ,... i nismo svi mi bas savrseni i idealni,..... ali je najbitnije da se prica o problemu koji moze vrlo lako da dodje i u nase dvoriste... Isusovo magare, Ведран*, Srdjan61 and 3 осталих је реаговао/ла на ово 2 3 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Талични Том Написано Мај 15, 2019 Пријави Подели Написано Мај 15, 2019 On 15. 5. 2019. at 7:59, Александар Милојков рече Рекох да излазим из ове дискусије и да више нећу писати на форуму и нећу. Али, да пдговорим на ово, нема смисла да буде неспоразума. Не знам ко је ово писао, нити посећујем Ведранов блог. Такође, "баба Јелицом" нисам назвао никог лично, па ни Ведрана. Назвао сам тако атмосферу дискусије која је овде створена. Колико се ко лично у томе проналази, није до мене. Поздрав. Expand Буди онда доследан до краја. Немој да пишеш о овоме ни на фејсбуку. On 14. 5. 2019. at 0:07, Ведран* рече Да знате о чему Владан прича. Expand Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Мај 15, 2019 Пријави Подели Написано Мај 15, 2019 On 15. 5. 2019. at 12:55, Талични Том рече Буди онда доследан до краја. Немој да пишеш о овоме ни на фејсбуку. Expand Што? `ел то постоје неки "четверодневници"; ти, којима "у дело" беше да натрљавају на нос оно што беше пре четири дана? Да не говорим о "болести" праћења туђих друштвених мрежа? Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Мај 15, 2019 Пријави Подели Написано Мај 15, 2019 On 15. 5. 2019. at 7:59, Александар Милојков рече Колико се ко лично у томе проналази, није до мене. Expand Да, нарочито када неког оговараш на фејсу а не тагујеш га... Талични Том and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Талични Том Написано Мај 15, 2019 Пријави Подели Написано Мај 15, 2019 On 15. 5. 2019. at 13:01, Милан Ракић рече Што? `ел то постоје неки "четверодневници"; ти, којима "у дело" беше да натрљавају на нос оно што беше пре четири дана? Да не говорим о "болести" праћења туђих друштвених мрежа? Expand Најискреније, нисам сигуран да сам разумео поенту. Не разумем се у хијероглифе, а не знам ни шта су то ”четверодневници”. Искрено. Пробаћу да одговорим колико је то у мојој моћи. Као прво, моја реакција односила се на овај пост Александра Милојкова: On 15. 5. 2019. at 7:59, Александар Милојков рече Рекох да излазим из ове дискусије и да више нећу писати на форуму и нећу. Али, да пдговорим на ово, нема смисла да буде неспоразума. Не знам ко је ово писао, нити посећујем Ведранов блог. Такође, "баба Јелицом" нисам назвао никог лично, па ни Ведрана. Назвао сам тако атмосферу дискусије која је овде створена. Колико се ко лично у томе проналази, није до мене. Поздрав. Expand Ја сам само реплицирао и рекао да буде доследан. Ако већ више не жели да пише на Форуму, не жели да се укључује у дискусију у којој се спомиње в. Максим, српска аутокефалија, украјински Томос, расколници, Васељенски Патријарх, итд..., онда нека буде доследан и нека не прозива остале дискутанте на свом фејсбук профилу. Брат Владан му је још боље одговорио од мене: On 15. 5. 2019. at 19:16, Vladan :::. рече On 15. 5. 2019. at 7:59, Александар Милојков рече Колико се ко лично у томе проналази, није до мене. Expand Да, нарочито када неког оговараш на фејсу а не тагујеш га... Expand Значи, нисам само ја приметио да је брат Александар непринципијелан. То примећују и други, што се да видети и закључити из приложеног. Чак му је и његов добар пријатељ о. Зоран (Ђуровић) скренуо пажњу на то. Више пута, на различитим актуелним дискусијама. Оно што је мене заболело су спорна два поста на фејсбук профилу Александра Милојкова, где прозива брата Ведрана, покушава да буде духовит користећи притом једну фотографију која је све само није духовита. Та два његова поста нисам приметио тако што сам ”пратио туђе друштвене мреже”, већ сам их први пут видео на једној од дискусија на овом Форуму. Конкретно на дискусији ”Раскол се захуктава” (стр. 499). На то сам реаговао следећим постом: On 14. 5. 2019. at 6:09, Талични Том рече Што би рекао један мој пријатељ, иначе доктор наука у једној научној дисциплини, када би узео да се шали на рачун неких примитивних (да не кажем глупих) људи: ”О темпора, о моралес!”. Што митрополит Онуфрије има у малом прсту, то брат Александар нема у малом мозгу! На овој фотографији изнад осликава се сва трагика једног народа (украјинског) и сва величина једног човека (митрополита Онуфрија), и само један духовни слепац и заједљив човек може да употреби ову слику желећи да се спрда са својим неистомишљеницима. Да не причам колико је ружно у било ком контексту (када је у питању ова слика) да се доводи в. Максим (Васиљевић). Тиме му се само чини медвеђа услуга. И што је још страшније, после оваког коментара брата Александра човек не може а да се не запита чему ли их учи и каквим је то докторантима в. Максим на београдском ПБФ-у био ментор, и на какав пут их је извео и изводи ? По свему судећи на пут погибли. И да. Поред њега и његови докторанти су изгубили смисао за хумор и, надасве, (духовну) реалност. Сам Господ нам је заповедио да љубимо непријатеље своје, а м. Онуфрије је човек Божији, чија љубав надилази сву трагику у којој се Украјина тренутно налази. Брат Александар Милојков се дружи са о. Зораном Ђуровићем, али се на њега из тог пријатељства није излио пелцер разликовања љубави према грешнику (о. Зорана према в. Максиму) и мржње према греху (свим оним глупостима којима нас је у последњих неколико месеци даривао в. Максим), те стога не уме да разлучи када је потребно да се неко грди (да не употребим један други израз који често користи о. Зоран) ради његовог исправљања и спасења, а да се притом не прекрши закон Господњи о међусобној љубави. Нико од нас не мрзи в. Максима, а велики број архијереја, свештеника и лаика СПЦ је згрожен оним што је чуо и прочитао од в. Максима на тему српске аутокефалије, украјинског раскола и улоге Васељенског Патријарха у свему томе. И даље мислим да је брат Александар човек од части, као што све више мислим да је помало глуп, а сасвим сам сигуран да му се смисао за хумор затурио на неком од ходника ПБФ, или у неком од кабинета на истом факултету... ...Брате Александре, ако је и од тебе, много је! (sic!) Expand А реакција брата Владана на та два фејсбук статуса брата Александра била је следећа: On 13. 5. 2019. at 22:20, Vladan :::. рече У брате Августине ја сам о овоме овде писао у суботу мислим након што је @Александар Милојков то представио на фејсу као целив мира... и исмевао форумаше... Expand Да скратим, ако већ спомињемо ”болест” у било ком контексту, па и у контексту ”праћења туђих друштвених мрежа”, апсолутно се не осећам прозваним. Фејсбук не користим, као ни остале друштвене мреже. Понекад напишем и прокоментаришем понешто на овом Форуму. И то је то... Vladan :::. and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Мај 15, 2019 Пријави Подели Написано Мај 15, 2019 On 15. 5. 2019. at 20:15, Талични Том рече А реакција брата Владана на та два фејсбук статуса брата Александра била је следећа: Expand У ствари реакција је била ова: Неко је раније на овој теми а данас и @Александар Милојков на фејсу ставио фотографије из вести о сусрету м. Онуфрија и Епимафија. Каже др Ад Хоминем да је то целив љубави уз алузије да је реч о некаквом помирењу или чему већ и уз погрдне коментаре о овдашњим форумашима (наравно, без таговања истих): У оригиналној вести се међутим говори о нечему другом. https://www.romfea.gr/diafora/29029-mia-aprosmeni-sunantisi https://www.romfea.news/meeting-of-metropolitans-epiphanius-and-onufriy-in-kiev/ Током церемоније у част сећања на погинуле у Другом светском рату (на којој учествују све важне личности у целом друштву) десило се да су се случајно срели м. Онуфрије и Епимафије и, како се каже у вести на грчком (али не и на енглеском [sic]), на изненађење присутних дошло је до непријатне ситуације у којој су обојица ипак задржали свој став и формално и куртоазнo разменили поздрав и честитке. Дакле, реч је о дану који је важан за све грађане Украјине укључујући, рецимо, и вође исламске заједнице: a није реч ни о каквом (планираном, договореном, помиритељском) сусрету са м. Онуфријем него о случајности током поздрављања Епимафија са многим другим личностима на скупу: Дакле, инсинуације др Ад Хоминема о целиву мира су пуста маштања и спиновање чињеница. Довољно о томе, када се боље загледа, мислим да говори кисео осмех затеченог м. Онуфрија приликом случајног сусрета са Епимафијем Талични Том је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Августин Написано Мај 15, 2019 Пријави Подели Написано Мај 15, 2019 Не разумем баш како су на Сабору Максиму наложили да се покаје.Па покајање не иде по наредби.Мислим да би боље било да су тражили да се изјасни шта је мислио у своји иступљенијама,Иступљеније је словенски превод са грчку реч екстаза што означава бити васн себе и у словенском значи и екстазу и лудило. Ведран*, Предраг М, Vladan :::. and 1 члан је реаговао/ла на ово 2 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Мај 15, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Мај 15, 2019 On 15. 5. 2019. at 23:40, Августин рече Не разумем баш како су на Сабору Максиму наложили да се покаје.Па покајање не иде по наредби.Мислим да би боље било да су тражили да се изјасни шта је мислио у своји иступљенијама,Иступљеније је словенски превод са грчку реч екстаза што означава бити васн себе и у словенском значи и екстазу и лудило. Expand Амин Августине. Мени је ово нејасно. Сад ћу да напишем један свој коментар на овај моменат. Талични Том and Августин је реаговао/ла на ово 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Мај 16, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Мај 16, 2019 Занимљиво је да се наводи као да се Епископ Максим покајао за изречено. А при томе не знамо тачно за шта се покајао. А на другим местима налазимо да се извинуо свима које је повредио зато што су његови текстови извађени из контекста! 1. Прво надам се да ако је Еп Максиму заиста жао за смутњу коју су изазвали његови текстови, да ће он то своје "покајање" изнети јавно, а не само у записник Сабора. Јер он није само међу Епископима у Сабору изазвао недоумице и проузроковао полемику, него много шире у Цркви. Тако да, уз сво поштовање Владика, неко објашњење њима не значи и објашњење нама (а и ми постојимо!), уколико ми то објашњење не видимо и не чујемо. Али морам да кажем да је моје лично мишљење да нама не треба неко јавно "покајање" Еп Максима. Може он да пружи и појашњење. Не тражи нико његово понижење, нити јавно посипање пепелом. Али тражи објашњење. Које он већ пет месеци не даје, а имао је безброј прилика. У свему овоме личност Епископа Максима је небитна. Могао је да буде било који Епископ у питању. Оно што је суштински важно јесу (1) његови ставови (2) његов начин деловања. А до сада не видим било какав помак ни на једном од ових поља. Како чујемо на Сабору су неки Епископи бранили личност Епископа Максима кроз "занимљиве" аналогије. А то никакве везе са проблемом нема. 2. Друго, ако су истините тврдње да његово саопштење, "покајање", или како год, садржи фразе типа да се он извињава ако је некога повредио својом недореченошћу, или ако су извађене ствари из контекста (!) је по моме убеђњу скандалозно. Зато што није се Епископ Максим никоме обраћао лично па да га је повредио неким својим поступком (осим можда Еп Иринеја бачког, иако "индиректно" га прозивајући), него је реч о конкретно изнетим ставовима (о украјинској кризи, о деловању Фанара, о неоеклисиологији Фанара, о статусу Денисенка, Думенка, и уопште тзв. "ПЦУ", о статусу расколника у дијаспори, о нашој аутокефалији, о Св Сави, о ставу Фанара да се аутокефалија додељује држави који је 4-5 пута промовисао, о критском сабору, о својој титулацији, итд.), и о конкретном начину деловања (видели смо доказане неистине, доказано фалсификовање објављених текстова, јавно понижавање Епископа Иринеја, и оних који постављају питања итд.). Све то никако не може да се подведе под повређеност некога а још мање под нечије вађење из контекста! Нико није лично повређен од стране Епископа Максима, и нико ништа није извадио ван контекста, него су ствари документоване и доказане. А она места где су ставови Еп Максима недоречени јесу јасно указана као места која треба да појасни. Што пет месеци не чини, а како чујемо не чини сада ни на Сабору! И све је ово доступно јавно свима. Зато је важно да се Епископ Максим изјасни Сабору. Али не кроз саопштење, него кроз одговоре на конкретна питања. Јер кроз саопштења није успео да понуди одговоре на наведена питања за пет месеци, већ се све више и све дубље упетљавао. Нико овде не тражи задовољење неких хирова, или личних ниских побуда, мржње или било чега. Све се ово релативно лако може разрешити и ствар потпуно смирити, а гурање ствари под тепих неће довести жељени мир него ће изазвати огромне проблеме. И готово да у нашој Цркви нема важније теме од ове. Надам се позитивном исходу. Просечан србенда, Предраг М, Талични Том and 2 осталих је реаговао/ла на ово 3 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Августин Написано Мај 16, 2019 Пријави Подели Написано Мај 16, 2019 Све су у праву Ведране.Нисам сигуран да ће ово завршити како треба.Изгледа да неки епископи нису у стању да разумеју какве ће проблеме Максим да изазове ако остане архијереј.Најмање што ће га његови епархиоти истући.Народ је бесан од муке и понижења, али ипак није очекивао да ће овакве увреде дочекати од српског епископа.Ми треба да истрајемо јер он неће дуго ако га сад и не смене. Талични Том, Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Мај 16, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Мај 16, 2019 On 16. 5. 2019. at 0:50, Августин рече Све су у праву Ведране.Нисам сигуран да ће ово завршити како треба.Изгледа да неки епископи нису у стању да разумеју какве ће проблеме Јуда да изазове ако остане архијереј.Најмање што ће га његови епархиоти истући.Народ је бесан од муке и понижења, али ипак није очекивао да ће овакве увреде дочекати од српског епископа.Ми треба да истрајемо јер он неће дуго ако га сад и не смене. Expand Не бих га звао Јуда, али слажем се да постоји велика могућност да ће прича да се настави. Талични Том and Августин је реаговао/ла на ово 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Августин Написано Мај 16, 2019 Пријави Подели Написано Мај 16, 2019 У праву си не треба да га зовемо Јуда.Изменио сам то. Ведран* and Талични Том је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука