Jump to content

Здравко Пено: Критика учења теолога дарвиниста

Оцени ову тему

Препоручена порука

Најбезболније би било да се Авокадо дрогира и да је то разлог зашто је невероватно неразуман.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Одговори 182
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 2 часа, Vladan :::. рече

Али западна филозофија није исто што и хришћанско тумачење а, осим тога, нисмо ли ми (хришћани) православци више источњаци него западњаци? :) 

Дакле, то што излазимо из неадекватног западног филозофског приступа јеврејском тексту не значи да излазимо и из хришћанског приступа, поготово православног. Јер, ко су онда православни источњаци ако смо ми западњаци? ;) 

Једно је западњачка филозофија, друго јеврејска, треће православна, оно што хоћу да кажем да је приступ јеврејском тексту из позиције јеврејске филозофије ближи (православном) хришћанском тумачењу. Зашто? Зато између осталог што и у НЗ имамо сличне паралелизме, симетрије и остало које имамо у СЗ. А зашто? Зато што су их такође писали Јевреји :) (додуше службеним грчким језиком али то је секундарно).

Pravoslavna filozofija se u potpunosti naslanja na grčku, najviše na platonizam.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Vladan :::. рече

Али западна филозофија није исто што и хришћанско тумачење а, осим тога, нисмо ли ми (хришћани) православци више источњаци него западњаци? :) 

Дакле, то што излазимо из неадекватног западног филозофског приступа јеврејском тексту не значи да излазимо и из хришћанског приступа, поготово православног. Јер, ко су онда православни источњаци ако смо ми западњаци? ;) 

Једно је западњачка филозофија, друго јеврејска, треће православна, оно што хоћу да кажем да је приступ јеврејском тексту из позиције јеврејске филозофије ближи (православном) хришћанском тумачењу. Зашто? Зато између осталог што и у НЗ имамо сличне паралелизме, симетрије и остало које имамо у СЗ. А зашто? Зато што су их такође писали Јевреји :) (додуше службеним грчким језиком али то је секундарно).

Da, naravno, postavlja se pitanje sta tacno Bener misli o toj zapadnoj filozofiji, da li je poistovecuje sa zapadnim hriscanstvom i na kraju, da li je bas ono sto on gleda i cita o zapadnom hriscanstvu ekvivaletno nasem istocnom hriscanstvu (znamo da postoje mnoge razlike izmedju nas u mnogim pitanjima..)

To je ono sto sam postavio kao pitanje , sta li tacno misli Bener o stihovima,..... devojka ce zaceti i rodice sina,.... onda bi Vlado znali oboje na cemu smo, sta i kako sa ovim Benerom....  :D

(inace, izgleda da nije bas sve okey tu sa tim gospodinom Benerom,..... sa nekih hriscanskih sajtova, ne znam koje tacno ispovesti ali je bitnije kako gledaju na pricu Benera ...It appeares his focus is ancient Hebrew. While this can be a very scholarly pursuit it won't help you much to either read or speak current Hebrew - in prayer books or in conversation. I have no idea of the level of his particular scholarship and neither do I have any concept of his theology - and what ever his theology is will inevitably color his scholarship to some degree. Use caution in that regard. ... ili,... He is a typical Bible Rummager who picks and chooses at random variant readings that can be found in a variety of contradictory manuscripts and versions that he personally thinks might be right, but he doesn't believe that any of these - the Hebrew, the Dead Sea Scrolls, the various Greek Septuagint versions and certainly NO English Bible - are the infallible words of God, and he will even tell you this himself. )

Tako da, Bener, koliko sam dosad skuzio, kako kazu nasi susedi Hrvati, nije bas dobar reprezent onoga sto zovemo egzegeza pisma i sta je tacno zapadna filozofija i teologija i sta je tacno Jevrejsko glediste koje mozemo videti kroz razmatranje o tacnosti prevoda na druge jezike.

U svakom slucaju, mislim da je jasno da kod tumacenja SZ i knjige Postanja mi hriscani treba da se drzimo nasih svetih otaca koji su bili i osveceni i prosveceni od strane Boga i koji su znali da sve ovo,.... i filozofiju i teologiju i tacnost u prevodjenju reci sa jevrejskog, spoje u jednu skladnu celinu.

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Tumaralo. рече

Pravoslavna filozofija se u potpunosti naslanja na grčku, najviše na platonizam.

Шта значи у потпуности наслања? Да је идентична у потпуности грчкој или да се (само) наслања и није у потпуности (једнака)?

Даље, је ли једнака западној, било римокатоличкој било секуларној?

И какви год да су одговори на ова четири питања да ли би јој шкодило да у тумачењу јеврејских текстова разуме, прихвати, има у виду јеврејску филозофију?

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Bokisd рече

To je ono sto sam postavio kao pitanje , sta li tacno misli Bener o stihovima,..... devojka ce zaceti i rodice sina,.... onda bi Vlado znali oboje na cemu smo, sta i kako sa ovim Benerom....  :D

(inace, izgleda da nije bas sve okey tu sa tim gospodinom Benerom,..... sa nekih hriscanskih sajtova, ne znam koje tacno ispovesti ali je bitnije kako gledaju na pricu Benera ...It appeares his focus is ancient Hebrew. While this can be a very scholarly pursuit it won't help you much to either read or speak current Hebrew - in prayer books or in conversation. I have no idea of the level of his particular scholarship and neither do I have any concept of his theology - and what ever his theology is will inevitably color his scholarship to some degree. Use caution in that regard. ... ili,... He is a typical Bible Rummager who picks and chooses at random variant readings that can be found in a variety of contradictory manuscripts and versions that he personally thinks might be right, but he doesn't believe that any of these - the Hebrew, the Dead Sea Scrolls, the various Greek Septuagint versions and certainly NO English Bible - are the infallible words of God, and he will even tell you this himself. )

Tako da, Bener, koliko sam dosad skuzio, kako kazu nasi susedi Hrvati, nije bas dobar reprezent onoga sto zovemo egzegeza pisma i sta je tacno zapadna filozofija i teologija i sta je tacno Jevrejsko glediste koje mozemo videti kroz razmatranje o tacnosti prevoda na druge jezike.

Ништа од тога не мења чињеницу да текст има паралелизме и симетрије ради којих је "нарушен" хронолошки ред какав би очекивао западни филозофски буквални тумач.

Може Бенер да буде и атеиста, оно што је написао о тексту и даље стоји. Међутим, какво ће тумачење бити, ако се текст тако гледа, а тешко је да се тако не гледа јер такав јесте, (може да) зависи од нечије (Бенерове, источне, западне итд.) теологије, позиције итд. итд.

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Vladan :::. рече

Ништа од тога не мења чињеницу да текст има паралелизме и симетрије ради којих је "нарушен" хронолошки ред какав би очекивао западни филозофски буквални тумач.

Може Бенер да буде и атеиста, оно што је написао о тексту и даље стоји. Међутим, какво ће тумачење бити, ако се текст тако гледа, а тешко је да се тако не гледа јер такав јесте, (може да) зависи од нечије (Бенерове, источне, западне итд.) теологије, позиције итд. итд.

Mislis na ovo,.. http://www.ancient-hebrew.org/language_poetry.html (pogledacu da izanaliziram 0512_music:)))

Ne znam, ali, vec sam rekao u gornjoj poruci, mislim da su oni sveti oci koji su se posebno bavili egzegezom pisma imali sve to u vidu i u malom prstu :smeh1:, ..... i paralelizme i simetrije i alegorije i literarno i misticno i duhovno i svako drugo tumacenje  je imalo ulogu u njihovom tumacenju pisma.... ne pocinje Vlado istorija tumacenja Pisma od gospodina Benera ili upste tumacenja kao pojma i nauke koja ima svoje definicije i sisteme koje koristi da objasni samu sebe  i drugima... :D

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Bokisd рече

Mislis na ovo,.. http://www.ancient-hebrew.org/language_poetry.html (pogledacu da izanaliziram 0512_music:)))

Ти ниси ни погледао а замајаваш ме... цццц... Боки, Боки, ти си неозбиљан бре... ;) 

пре 20 минута, Bokisd рече

mislim da su oni sveti oci koji su se posebno bavili egzegezom pisma... ne pocinje Vlado istorija tumacenja Pisma od gospodina Benera

Наравно али нису се оци суочавали са истим изазовима и проблемима као ми данас. Примењивали су разне методе и начине тумачења и разумевања, чак, имамо и проблематична и чак јеретичка места. Али, то теологија и јесте, да се из свих расположивих извора искористи оно што може да решава актуелне проблеме.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Vladan :::. рече

Ти ниси ни погледао а замајаваш ме... цццц... Боки, Боки, ти си неозбиљан бре... ;)

Nije Vlado, stvarno,  samo sam na brzinu pogledao i onda poceo da gledam sta ima na Benerovom sajtu i poceo da citam neke druge Benerove slicne tekstove i neke kritike koje na njegovu adresu upucuju drugi hriscani i ostavio ovo tvoje na 'leru' za pazljivije citanje... :D .. hteo sam prvo da steknem opstu sliku sta i kako ide u vezi Benerove price da bih imao neku ideju sta hoce da poruci tim njegovim insistiranjima na ...only jevrejski... (dodje mu kao sola scriptura...:D)

пре 17 минута, Vladan :::. рече

Наравно али нису се оци суочавали са истим изазовима и проблемима као ми данас. Примењивали су разне методе и начине тумачења и разумевања, чак, имамо и проблематична и чак јеретичка места. Али, то теологија и јесте, да се из свих расположивих извора искористи оно што може да решава актуелне проблеме.

Moguce da sve to stoji, ali, ako govorimo o dogmatskim stvarima koje imamo u pricama SZ kao i u Postanju, onda tu imamo ono sto stoji za sva vremena, dok za neke 'secundarne'  stvari mozemo i dodatno promisljati i dodati nesto na ono sto su oci vec rekli (naravno, oni koji su obuceni za tako nesto)

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Milan Nikolic рече

Најбезболније би било да се Авокадо дрогира и да је то разлог зашто је невероватно неразуман.

Dobro je... kad bi ti mislio da sam razuman, ozbiljno bih se zabrinuo za svoj razum... 

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

ako govorimo o dogmatskim stvarima koje imamo u pricama SZ kao i u Postanju, onda tu imamo ono sto stoji za sva vremena

Зато и написах ово:

пре 6 часа, Vladan :::. рече

Посматрање кроз јеврејску логику не чини оно што је у Стварању изнесено лажним или нетачним него баца дубље и другачије, или ако хоћеш, тачније светло на текст.

јер не мислим да се догматски ишта мења а добијају се нови аспекти с којима можемо да радимо око нових питања која имамо.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Vladan :::. рече

Зато и написах ово:

јер не мислим да се догматски ишта мења а добијају се нови аспекти с којима можемо да радимо око нових питања која имамо.

Apslolutno se slazem (vec sam i gore naveo), tacan prevod moze nam pruziti dublji uvod i nove aspekte i jasnije razumevanje stvari u pismu, dok dogmatska stvar ostaje nepovredjena.

Mozda se ne razumemo, ali, problem je jednostavno u samoj licnosti Benera koji izgleda (po svemu sto sam dosad naveo) ima intenciju i da menja vec neke opste ustanovljene stvari koje postoje u hriscanskom tumacenju pisma (naveo sam tekstove gde on to i sam priznaje). U svakom slucaju mislim da je bitnije da se oko ovoga gore slazemo. :dobro:

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Avocado рече

Dobro je... kad bi ti mislio da sam razuman, ozbiljno bih se zabrinuo za svoj razum... 

Ово си фантастично рекао. Ипак си превише разуман.

Али зашто читаш Библију као атеиста, човече нечовече, па да л' си нормалан.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Ја просто не могу да верујем шта ти наводиш овде. Како бре можеш да закључујеш онакве глупости о стварању Еве. Зато кажем, дај Боже да си дрогиран, то је најмањи проблем.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Bokisd рече

Benera koji izgleda (po svemu sto sam dosad naveo) ima intenciju...

Његов проблем, шта да му радим... :) 

Неважно ми је што сам са његовог сајта проследио структуру текста о Стварању, могао је то да буде било чији сајт, то не мења чињеницу да је текст такав какав јесте (без обзира на евентуалне нечије финесе у преводима).

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...