Jump to content

Интервју са Владиком Максимом: Аутокефалност као благослов јединства у различитости

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 4 минута, Ведран* рече

не Максима "у Западној Америци"

(moram, nesto me zasmejalo,... ima onaj engleski kralj Jovan 'bez zemlje', .. iako bio covek kralj :D.... tako i ovo mi nesto smesno,.... kao,... u Americi, ... kao 'bez episkopije'.... :D :smeh1: .... po onom tumacenju VP ...u...:)) )

Подели на овим сајтовима

• Одговори 265
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 13 минута, Ведран* рече

побожне бабе

Иначе, неке међу њима, су међународни експерти за замишљање и умишљање, а имају и шесто "еклисиолошко" чуло коме све треба да објасне неке ствари... ;) 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Vladan :::. рече

Иначе, неке међу њима, су међународни експерти за замишљање и умишљање, а имају и шесто "еклисиолошко" чуло коме све треба да објасне неке ствари... ;) 

Мислиш на баба Јелицу?

П.С. она се на форуму доказала истраживачким радом. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, farisejski.bukvojed рече

Извини брате, 'ајде објасни ми шта треба да ради обичан српски верник.

Најмање деценију и по на ПБФ школујете кадар који у прсте мора да познаје све Зизјуласове фантазије, и само Зизјуласове фантазије. Ништа друго хришћани нису написали, нити су знали, док се није појавио Зизјулас, чувени истраживач границе равни између суштине и ипостаси. Ти и такви кадрови су онда послати у школе, да предају веронауку, да наше синове уче "мази Кићу, чувај га од Маце" (копирајт о.З.Ђ), све о нашем трошку кроз порез који плаћамо.

Открио је Зизјулас топлу воду па једном од десет категорија (према Аристотеловој подели категорија), ону о односу (према другоме) искључиво дефинише Бога, а онда аналогијом (јер је човек створен као Божија икони) и човека. Лепо је сузио човека, ни Димитрије Карамазов се не би боље сетио! 

Познати су ми и Зизујлас и његов опус. Ту нема о чему да се полемише. Истог смо става. Ипак, то није нешто за шта је одговоран искључиво, па чак ни првенствено, владика Максим. Реч је о проблему чији значај превазилази све ово што се тиче самог Максима, па не бих сад о томе (о томе Ви свакако знате више од мене, па је моје пре да слушам, него да говорим). 

И онда ми верници то треба да слушамо, то треба да следимо, због тога треба да долазимо у Цркву? Па да ли сте ви нормални?

Тешко да је то нешто о чему ћете чути у цркви на редовној бази. Заправо, не мислим да сам икада чуо име тог еминентног "теолога" из уста свог пароха, или епископа.   

Гг. Максим исповеда Искариотство, подаништво Фанариотима и крвничко забијање ножа у леђа браћи Русима и Украјинцима, али ми не смемо да кажемо ништа против тога, јер он има право на своје мишљење? Да му не повредимо суптилну раван на граници ипостаси и суштине?

Смете да кажете, и говорите, баш као што говорим и ја, али не смете и не треба да радите било шта што ће више штете нанети Цркви него поменутом фанарофилу. Свињаријама ће се пре отерати народ из Цркве него Максим из Сабора. 

Моје основно питање теби је: Како је по теби канонски ипсравно и прихватљиво да кажем "Анаксиос Максим Искариотски"?

Да ли заиста мислите да је ствар отишла тако далеко да епископу Максиму можемо с правом наденути епитет "искариотски"? Рекао је доста тога достојног прекора, али није (још) ступио у евхаристијско општење с расколницима, зар не? Ако ни главном виновнику, Вартоломеју, још нисмо рекли "недостојан", с којим правом то можемо рећи једном Максиму? 

Ја сам јасно нагласио у свом првом коментару да се он односио на оне који не засполажу довољним знањем да било коме кажу "недостојан" (не знам зашто се троје вас нашло прозвано, јер ви сте сушта супротност људи на које сам мислио). Таквих је на претек, а управо они су најсклонији тако екстремним потезима. Није на једва оцрковљеном народу да примењује принцип акривије, на сопственом епископу, на основу сопственог тумачења оптужби неких трећих лице, по питању ствари које суштински уопште не разуме. Ако то дозволимо, ускоро ће и неко ко је истински достојан бити оптужен за ово или оно, и проглашен "недостојним". Уосталом, историја Цркве познаје сличне примере.

Како да му то кажете? Па, онако како Јеванђење налаже. Прво му се обратите насамо, на предавањима итд; затим у групи, а ако ни то не уроди плодом, обратите се Сабору. Ако ништа од тога не уроди плодом, тек онда размишљајте о драстичнијим потезима. 

Подели на овим сајтовима

Баш је клизав терен поредити ипостас Бога Оца са В.П. у Цркви. Јер испаде да као што Бог Св. Тројица не може без ипостаси Бога Оца тако исто и Црква не може без В.П. Али В.П. не постоји од увек у Цркви и плус он је само грешан човек. Исправите ако грешим.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Просечан србенда рече

Баш је клизав терен поредити ипостас Бога Оца са В.П. у Цркви. Јер испаде да као што Бог Св. Тројица не може без ипостаси Бога Оца тако исто и Црква не може без В.П. Али В.П. не постоји од увек у Цркви и плус он је само грешан човек. Исправите ако грешим.

Није то никакав "клизав терен", већ богохуље. Падају ми на памет поједини римокатолички "светитељи", и њихова мистичка "виђења".

Фанариоти ЦП зову "мајком свих Цркава", иако је пар векова млађа од трију својих "кћери". Бесмислице, које би човек просто отписао као такве, да од њих нису направили читаву идеологију, коју сада покушавају да наметну целој Цркви.

Зато је јако важно да присталице фанариостог неопапизма, попут владике Максима, буду уклоњени из Сабора СПЦ, или бар остану у мањини. 

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Ведран* рече

Мислиш на баба Јелицу?

У немој њу да призиваш... тек ће она да направи хаос од ове теме... :) 

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Ведран* рече

Мислиш на баба Јелицу?

Ако си се препознао у тој "баба Јелици", ја ти нисам крив. Јер, ја тебе нисам тако назвао.

Подели на овим сајтовима

пре 50 минута, Ведран* рече

Немој само сад због моје грешности или просвећености, како год хоћеш, да не одговориш за Максима (светог, не Максима "у Западној Америци").

Обећање ти је као завет, кажу побожне бабе.

Пошто си теолог, изволи место где Свети Максим говори о Цркви као "облучју и икони Бога" (Πως τε και πιοω τροπω εικοων εστι και τυπος Θεου η αγια εκκλησια):

PG 91, 664D-668C

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Александар Милојков рече

Пошто си теолог, изволи место где Свети Максим говори о Цркви као "облучју и икони Бога" (Πως τε και πιοω τροπω εικοων εστι και τυπος Θεου η αγια εκκλησια):

PG 91, 664D-668C

Фала ви, а сад ми објасни којом дедукцијом се од овога долази до тога да је тријадологија икона УСТРОЈСТВА еклисиологије?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ведран* рече

Фала ви, а сад ми објасни којом дедукцијом се од овога долази до тога да је тријадологија икона УСТРОЈСТВА еклисиологије?

Дедукцијом да је Бог Тројица: ако је Црква икона Бога, следи да је Црква икона Свете Тројице. Читај, Свети Максим баш говори у сједињењу мноштва... (у Мистагогији).

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Александар Милојков рече

Ако си се препознао у тој "баба Јелици", ја ти нисам крив. Јер, ја тебе нисам тако назвао.

И којом логичком методом се долази до тога да сам се можда препознао у баба Јелици?

Ја сам поносан на "баба Јелицу" јер баба Јелица је за минут нашла нешто за шта в. Максим тврдио да не постоји у његовом комшилуку.

А баба чак и не живи у Америци, и баба Јелица није ни владика, који се бави тим стварима. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Ведран* рече

Имаш ли ти да ми наведеш одакле је ово "Црква је икона Тројице" преузето? Да није неко од Отаца писао о томе?

Има доста тога код светог Јустина Ћелијског. Из његове Догматике православне Цркве (трећа књига, београд 1978):

,,Својства Цркве су својства Богочовека Господа Христа, а преко Њега и својства Тројичног Божанства''. (стр. 209)

,,Црква Господа Христа је благодатно-врлинска слика и прилика Пресвете Тројице на земљи. У Цркви се остварује Првосвештеничка молитва Спасова: ,Да сви једно буду, као ти, Оче, што си у мени и ја у теби; да и они у нама једно буду; да буду једно као ми што смо једно. Ја у њима и ти у мени, да буду сасвим уједно' (Јн. 17,21.22.23). Такво је Богочовечанско јединство вере, тако и Богочовечанско јединство Цркве; онтологија вере, онтологија Цркве''. (стр. 210)

,,Једна по васцелом Богочовечанском бићу свом, Црква је у исто време множинска по личностима. Слика и прилика Пресвете Тројице: јединство у Тројству, Тројство у јединству. И то благодарећи томе што је Друго Лице Свете Тројице - Бог Логос постао човек, и тако Собом уподобио Цркву Светој Тројици''. (стр. 210)

,,У првих осам чланова Символа вере говори се о Светој Тројици, а у деветом о светој Цркви, јер је Црква образ и подобије Свете Тројице на земљи. Црква је земаљски аспект Свете Тројице. У њу се слива све што се односи на Свету Тројицу. Зато је у њој све - тројично, све - свето, све саборно''. (стр. 218)

,,Истинска саборност је идеално остварена у Светој Тројици. Ко истински, ко еванђелски исповеда Свету Тројицу, тај је истински саборан, апостолски саборан, светитељски саборан''. (стр. 219)

,,Да би се стварност саборности, идеја саборности могла разумети, треба поћи од центра свих - од Свете Тројице. Света Тројица и јесте идеал и савршенство саборности. Тројство у јединству, Јединство у Тројству. У Њој је савршено остварен идеал саборности, као што је саборно остварен идеал савршенства''. (стр. 218)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Митрополит Амфилохије има цело поглавље у дисертацији о иконичном одразу Тројице  у творевини:

- ”(Иначе), злоупотребом се бића претварају у „преварљиве идоле“. Употребом пак по природи, бића се узводе у „иконе“ и „символе“ неизрециве Тајне Свете Тројице. Тако, пала и обесловесена мудрост постаје – постојећа у нама мудрост Божија, дајући истинопознање ( ληθογνωσίαν), то јест Тријадопознање.”
- ”У светлости Откривења схватамо да је стварање човека („по слици“) нераздељиво повезано са јављањем и присуством Свете Тројице. Човек је (већ) „стваран као тајник и земаљски поклоник“ Свете Тројице.90) Учешће у истини Свете Тројице већ од самог почетка је „чинилац“ (συστατικόν=конституанта) човекове личности.”
- ”Јављање Тројичнога Бога, дакле, јесте примордијални догађај тесно повезан са појавом човека на светлост постојања.”
- ”Ово (човеково) „по слици“ јесте, дакле, једно „огњиште“ богопознања због неизрециве сродности његове са Тројицом, али свакако у светлости и присуству саме Тројице.”
- ”јасно је да је човек Светога Паламе заиста „у Тројици укорењен“, онтолошки и гносеолошки.”
- ”Мада „троделност душе“ и „тројична природа“ њена имају средишње место у изображавању Свете Тројице, потпуна слика, као што се види из претходнога, не налази се само ту. Целокупни човек је стварно и потпуно „по слици“ Тројице.”
- ”Ове тријаде, било да се ради о тројичној природи душе – ум, логос, дух, било о тројичном знању – умно, разумско, чулно; било о тројности ума као окретања себи и узласка Богу – ум, знање, ерос; било о многосилности душе, која се разликује од њене суштине, све то пројављује и изображава једну и исту ствар: Тројичнога Бога.”
- ”Човек, према томе, не изображава Бога само својим постојањем и бићем, него и својим „делом“, динамичким „кружним“ тројичним покретом и својим јединством. Својим покретом човек изображава вечни покрет Божији, који постоји у Тројичноме Богу као покрет „ероса“ и љубави. Овде је реч о беспочетном дäлу Божијем, о „повратку (Бога) ка Себи“ и о беспочетном покрету, који бива созерцањем посматрањем (θεωρίᾳ) Себе.140) Овај неизрециви Божански динамизам треба да је и дело истинског човека, којим се он „саједињује Богоначалној Тројичној Јединици“, у моменту када „јединство ума бива тројно, остајући једно“. А јединство ума бива „тројно, остајући јединствено, у окретању ка себи и узласком кроз себе Богу“.”

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Александар Милојков рече

Дедукцијом да је Бог Тројица: ако је Црква икона Бога, следи да је Црква икона Свете Тројице. Читај, Свети Максим баш говори у сједињењу мноштва... (у Мистагогији).

Јеси ли ти тамо можда прочитао и да је Црква икона душе, и икона овог света, итд. још много чега.

Сад ми примени ту дедукцију, логичку методологију, па ми кажи како је кључ еклисиолошког устројства у овим "иконама".

Изволи.

П.С. Максим говори о сједињењу мноштва на много места, не само у Мистагогији.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...