Jump to content

Страст (љубавна зависност) је нељубав, неслобода и патња

Оцени ову тему

Препоручена порука

Како препознати код себе симптоме љубавне зависности?

Осећај „ја не могу да живим без тог човека“ и „ја не могу бити срећан без те особе“ је симптом зависности. Љубав је слобода. Људи могу бити заједно или не, могу се чак и растати заувек, али човеку који воли је већ добро због тога што вољена особа постоји.

Зависан човек очекује од односа „љубави“ да га тај однос учини срећним. Међутим, нико други, осим нас самих, не може да нас учини срећним или несрећеним. Зависна особа, заиста, у вези не налази срећу. Такву особу већину времена муче немири, страхови, сумње, љубомора и љутња према „вољеној“ особи. Из тог разлога је та особа и зависна, што зависи од сваког погледа „вољеног“, његовог тона и речи. Недуго након почетка везе зависнику она доноси претежно мучење. Већи део времена је у депресији, здравље му се погоршава и на послу иде све горе.

Најпријатнији моменат у животу зависника је ишчекивање сусрета: слично је еуфорији која се јавља код алкохоличара пре него што окуси алкохол. Међутим, та еуфорија се скоро увек завршава разочарањем. Доза љубави која је потребна „љубохолику“ стално расте, а „донор“ није у стању да је бесконачно повећава. Он почиње да ограничава „дозу“, а на крају бежи спасавајући се од такве лажне љубави…

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• Одговори 51
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Да би човек склон зависности истински заволео, неопходно је да превазиђе те страсти које леже у основи његове зависности. Најчешће је реч о страсти егоизма и самољубља. Самољубље је супротно истинској љубави према себи. Најчешћи узрок егоизма човека, јесте егоизам родитеља који му у детињству нису пружили љубав. Да би такав човек превазишао свој егоизам, неопходно је да у било којим односима (боље је да то нису љубавни), научи да не буде паразит, већ „донор“, да научи да даје љубав, топлоту и све то што и он сам жели да добије. Тада ће се десити чудо – извор љубави у његовом срцу ће се упалити. Човек ће престати да зависи од љубави других људи и постаће заиста слободан. Тек тада ће бити спреман да истински воли.

цео текст

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Moja drugarica ima blisku prijateljicu koja je psihoterapeut. I kada su njih dve razgovarale ona pomene kako njen sin uvek sam sebe hvali kad nesto uradi: 

" Vasa je rucao bravo, Vasa je nahranio macku bravo, Vasa je ustao bravo... " Da bi ta njena prijateljica rekla da je

" Vasa njen ucitelj tako mali a vec je naucio vaznu zivotnu lekciju, Ako mi sebe ne bodrimo a kako cemo biti radosni?"

Reko bih da ovom recenicim nije mislila na to da trebamo biti gordi vec da pocnemo da razvijamo onu istinsku ljubav prema sebi. ( Ljubi bliznjeg svoga kao sebe samog)

Mislim da bi "metoda" malog  Vase pomogla ljudima koji imaju problema sa tom " zavisnom ljubavlju".

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

Tu bi bio delotvoran i savet o. Jovice.

" Druzite se da bi se upoznali ne zurite sa vezivanjem." 

Kroz druzenje mozemo upoznati osobu i zavoleti, tj ne treba da nam bude cilj da se zaljubimo nego da zavolimo. Znaci pet, sest, sedam, osam sastanaka pa tek onda neka ozbiljna prica. U svakom slucaju ostaje prijatelj ako se ne pojave emocije.

• Свиђа ми се 1

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

On 26. 1. 2019. at 7:57, Liga Džentlmena рече

Tu bi bio delotvoran i savet o. Jovice.

" Druzite se da bi se upoznali ne zurite sa vezivanjem.

Kroz druzenje mozemo upoznati osobu i zavoleti, tj ne treba da nam bude cilj da se zaljubimo nego da zavolimo. Znaci pet, sest, sedam, osam sastanaka pa tek onda neka ozbiljna prica. U svakom slucaju ostaje prijatelj ako se ne pojave emocije.

Expand  

Pa i ja kazem, ali sa mnom niko nece da se druzi... :D:0212_rolleyes:

• Радостан 1

"Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић

Подели на овим сајтовима

On 26. 1. 2019. at 7:57, Liga Džentlmena рече

Znaci pet, sest, sedam, osam sastanaka pa tek onda neka ozbiljna prica.

Expand  

Kad se otegnete kao gladna godina, pa tek onda nešto ozbiljno. :smeh1:

Подели на овим сајтовима

On 26. 1. 2019. at 11:14, Natasa. рече

Kad se otegnete kao gladna godina, pa tek onda nešto ozbiljno. :smeh1:

Expand  

Bas sam to probao sad skoro i ostasmo prijatelji. Izlazili smo nekih mesec dana, ne toliko cesto ali dva puta nedeljno. Al dobro, bolje i to nego da se posvadjamo i mrzimo. Pa nek ide zivot bice srece i za nas umetnike. Jos jedna drugarica vise.

• Радостан 1

Подели на овим сајтовима

On 26. 1. 2019. at 12:31, Liga Džentlmena рече

Al dobro, bolje i to nego da se posvadjamo i mrzimo

Expand  

Što biste se svađali i mrzeli ne_shvata?

On 26. 1. 2019. at 12:31, Liga Džentlmena рече

jedna drugarica vise.

Expand  

Šta će ti toliko drugarica ne_shvata:smeh1:?

Подели на овим сајтовима

A kako se to zove kad vam decko koga ste odbili posalje sa drugog naloga snimak svoje veridbe? :0222_shocked: U kakvu zavisnost to spada? Upravo mi se juce desilo.

"Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић

Подели на овим сајтовима

On 26. 1. 2019. at 14:00, Natasa. рече

Expand  

А ја мислила Титово време давно прошло време....:smeh1:

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

On 26. 1. 2019. at 14:39, Anika рече

A kako se to zove kad vam decko koga ste odbili posalje sa drugog naloga snimak svoje veridbe? :0222_shocked: U kakvu zavisnost to spada? Upravo mi se juce desilo.

Expand  

Ahahahahaha koji retard :)). Ništa, smej se smej, samo se smej :smeh1:.

• Радостан 1
Подели на овим сајтовима

On 26. 1. 2019. at 14:45, Рапсоди рече

А ја мислила Титово време давно прошло време....:smeh1:

Expand  

Tito proš'o, friendzone je zauvek :smeh1:.

Подели на овим сајтовима

Expand  

Братеее, мислим, сестрооо, ала се он срозаооо..

• Хахаха 1
Подели на овим сајтовима

On 26. 1. 2019. at 14:00, Natasa. рече

Što biste se svađali i mrzeli ne_shvata?

Expand  

Pa draga moja generacijo

Osim sto sam jedna veoma za..ban znak tj skorpija koji je bolji prijatelj nego partner, logicno je da imam dosta drugarica da je drugacija situacija ja bi se vec oooo ozenio i imao petoro decice. Tj cure vise vole da se druze nego da nesto vise. :((

Подели на овим сајтовима

Expand  

Sujetaaaaa u velikim kolicinama, tj neizmerna. 

Taj je zreo za jedno veliko pokajanje.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...