Jump to content

(Теологија.нет) Милица Ракић: Верска настава – потребна никоме

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 9 минута, Vladan :::. рече

иначе за грађанско (бар у средњим школама) и даље су те описне оцене

У основним је промењено на - истиче се, добар и (да простите) задовољава. Неки учитељи и учитељице нису ни знале да је то промењено, па писале и даље веома успешан и успешан. После инспекција опоменула управу школе.  

У вишој настави, а нарочито у нижој, наставнмицима грађаског васпитања је до предмета стало ко до лањског снега, али га предају, како и сами кажу, ради допуне свог фонда. 

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

• Одговори 91
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

До душе, немојте ме криво схватити, никога не омаловажавам, ја чак у разговору с њима браним неке теме из грађанског васпитања као одличне, које би требало у извесној форми осветлити и у светлу вере, културе и традиције кој ученик припада. А наставнице ми кажу, то је десет посто, све оно остало је вртење у круг :D . Мали се углавном играју, а старији причају не везано за план и програм.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Natasenka рече

samo kad ne bi bilo tog prava. deca su i ovak uhvatila maha u demokratiji. menjaju se pozicije lagano. više se ne zna ko je nastavnik. ko učenik. 

То је већ политичко питање. А ја нисам члан ни једне странке :D

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Благовесник рече

То је већ политичко питање. А ја нисам члан ни једне странке :D

ni ja. sreća. ovd se ne zamajavaju deca pravnim predmetom. :)

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Благовесник рече

У основним је промењено на - истиче се, добар и (да простите) задовољава

извини брате али ти си баш оптерећен тим задовољавањем, ја радим у средњој и екстремно ретко ми се дешава да се неко дете на тај начин глупира, то се игнорише и тераш даље, деца су то, ако ти је то највећи проблем у оцењивању онда да батаљујемо даљу причу...

пре 18 минута, Благовесник рече

наставнмицима грађаског васпитања је до предмета стало ко до лањског снега, али га предају, како и сами кажу, ради допуне свог фонда. 

али им свеједно не пада на памет да траже бројчане оцене, и ниси одговорио на питање па те по други пут питам: шта мислиш због чега они не траже бројчане оцене ако сами већ предају предмете са бројчаним оценама?

Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, Vladan :::. рече

ретко ми се дешава да се неко дете на тај начин глупира, то се игнорише и тераш даље

Ja имам огромне групе, иако радим у београдској школи, где је у неким школама одзив често и свега тридесет посто или нешто више за верску. Код мене и колегинице је око седамдесет посто. Дакле, има многих и свакавих ученика. А ово како је конципирана веронаука у школи, од оцењивања па преко плана и програма, то је за ученике којима је веронаука и вера у животу заиста на првом месту, одлазак са родитељима на Литургије део родитељског васпитања итд. а таквих је, признаћеш, јако мало у Србији. Друго, наравно, да игноришем и терам даље, и то су реткости, али не можемо ствари посматрати само из своје љуштуре и прћије. Послушај проблеме и сугестије осталих. Ово једноставно није добро стање верске наставе у Србији, а ту доприноси и поменуто оцењивање, план и програм који мора да узме у обзир оно што сам више пута нагласио, ако мислимо да Веронаука буде прави предмет, у правом смислу те речи, да буде обавезан, признат, равноправан, подигнут на висок ниво. 

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, Vladan :::. рече

и ниси одговорио на питање па те по други пут питам: шта мислиш због чега они не траже бројчане оцене ако сами већ предају предмете са бројчаним оценама?

Јесам, одговорио сам ти. Предајем верску наставу више од шеснаест година! И ово је мој одговор на твоје питање:

пре 50 минута, Благовесник рече

У вишој настави, а нарочито у нижој, наставницима  грађаског васпитања је до предмета стало ко до лањског снега, али га предају, како и сами кажу, ради допуне свог фонда

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Vladan :::. рече

верска није једини предмет који се описно оцењује тако да то није проблем ни за какве стандарде, ево ове године због административних брљоки и други страни језик се оцењује описно

оцењује се и вера јер се кроз однос ученика према другарима, вероучитељу, школи и ономе о чему се говори види и његова вера, а то није ништа необично јер не може се вера ученика затворити у Цркву а истерати из школе тј. школске заједнице, смисао поучавања вери је да се то живи у мери у којој је неко за то заинтересован а не мртво енциклопедијско знање

није исто нити има исти циљ верски изборни предмет у основној или стручној школи и студијски програм на факултету иако може са стране да изгледа исто, осим тога ништа не би сметало и мислим да би било корисно да се бројчане оцене на факултетима пропрате и описним

наравно да треба да добије највишу оцену из веронауке ако редовно долази на литургије али ако је то из искрене жеље а не због оцене, зато би бројчано оцењивање ту имало много већи негативан ефекат од описног јер је бројчана оцена много важнија од описне и може много јаче да вуче децу да због оцене говоре и раде оно што иначе не би, а тиме им се на плану хришћанског живота чини медвеђа услуга

а ако ученик не жели никакво енциклопедијско знање о вери већ само жели литургију сигурно му то знање не треба уливати у мозак на силу док се сам не заинтересује, а учешћем на литургијама и дружењем са осталима малтене је немогуће да не стекне баш никакво знање

слажем се али, као и описно или бројчано оцењивање, начин на који ће то бити изведено зависи од тога да ли је приоритет знање или демонстрација хришћанског живота, овако како је сада вероучитељи имају слободу да између та два нађу најбоље решење за свако одељење или групу деце са којом раде, и зато сам против бројчаних оцена

Ових дана сам чула причу како се људи интересују могу ли се причестити пре почетка Литургије,значи посте,оду понекад на Литургију,намеравају да се причесте,али не разумеју неке ствари. Није свако знање енциклопедијско знање.

Мислим да се може наћи концепт веронауке да она буде редован предмет и да покрије интересовање и ученика који верују и учествују у богослужбеном,светотјинском животу Цркве,а и оних који имају другачији приступ,односно који доводе у везу хришћанство са културом,уметношћу,етосом и сл.ЈЕР,НАПРЕДАК ОД ЗНАЊА КА ВЕРИ МОЖЕ БИТИ ОЧЕКВАН. Ако си некада макар гледао тенис,знаћеш какав је то спорт,чему служи рекет,видећеш како се игра,и ближи си варијанти да заиграш тенис од неког ко нема никакву представу о томе.

Са много аргумената могу бранити свој став,и мислим да је ово најбоље решење.

Морају се наћи најкомпетентније  и најкреативније личности из Цркве,и тимски решити питање плана,програма и уџбеника,али за овај концепт који ја предлажем требају креативци,а има их. Веронаука мора да тражи релације са другим предметима,са савременим питањима,и да се лагано,провлачи суштинска прича.

Као добар модел уџбеника за ниже узрасте препоручила бих књигу Ненада Илића,Тајанствено путовање. Јако добро урађена књига,која води дете ка смислу,приближава га Цркви,повезује веру и науку,а не уџбеници где се двадесет часова у нижим разредима изучава Декалог,и Символ вере,онако сувопарно,догматски,енциклопедијски.

Наравно,у Србији је веронаука изборни предмет и оцењује се описно,но статус вероучитеља није баш афирмативан.И у том случају веронаука има своје место у образовном систему,не знам да ли је најбоље,или је једино могуће.Но,у Аустрији,вероучитељи и вероучитељице предају нашој деци веронауку као редован предмет,замислите у Аустрији није проблем да српска деца уче православну веронауку у школама као редован предмет:aplauz:

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Bernard рече

Greška, i sa njima treba razgovarati!

Треба али човек не жели разговор него жели да Црква буде у порти и тачка. Е сад је питање може ли се са таквима разговарати...

Подели на овим сајтовима

пре 18 часа, VaSa110 рече

Zapeo. odakle ti to? Kakvu ateističku priču?

Ovo je javni forum a ne obrazovna ustanova. Nije ni obavezno niti se ocenjujemo. Svaka čast na poređenju.

Суштина је иста. Ти би да Црква буде у порти а онда да ти ипак можеш да причаш своју причу на црквеном форуму а да Црква при том не може да буде у школи. Да није наше Цркве не би било ни писмености ни школе али тешко је то објаснити некима који не виде код очију.

Подели на овим сајтовима

Ako je tebi isto, u redu je. 

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Благовесник рече

није добро стање верске наставе у Србији, а ту доприноси и поменуто оцењивање, план и програм који мора да узме у обзир

слажем се да није добро стање, оцене могу да промене називе, а план и програм (макар за средње) је много бољи од прошлог али и он пати од неких мана као и прошли и мора да се додатно среди

Јесам, одговорио сам ти.

ти резонојеш вероватно овако: није их брига за предмет = неће бројчане оцене јер неће да ојачавају предмет за који их није брига, међутим има још макар један разлог: сматрају да би тиме себи искомпликовали живот бројчаним оцењивањем предмета који је бесмислено бројчано оцењивати

ако мислимо да Веронаука буде прави предмет, у правом смислу те речи, да буде обавезан, признат, равноправан, подигнут на висок ниво. 

неће бројчано оцењивање ништа од тога да поправи него ће само натерати ђаке да се фолирају ради бројчаних оцена

а верска је и сада прави предмет, обавезан изборни, признат и равноправан и бројчано оцењивање ништа од тога неће да промени

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Нифада рече

Ових дана сам чула причу како се људи интересују могу ли се причестити пре почетка Литургије,значи посте,оду понекад на Литургију,намеравају да се причесте,али не разумеју неке ствари. Није свако знање енциклопедијско знање.

то је првентствено посао свештеника а подразумева се да помажу и вероучитељи када су питани и за такве ствари, и то је практично знање а они које то стварно занима могу да стекну и енциклопедијско

пре 7 часа, Нифада рече

Морају се наћи најкомпетентније  и најкреативније личности из Цркве,и тимски решити питање плана,програма и уџбеника,али за овај концепт који ја предлажем требају креативци,а има их.

то је нажалост утопија, мада не значи да се не треба кретати ка томе

пре 7 часа, Нифада рече

Веронаука мора да тражи релације са другим предметима,са савременим питањима,и да се лагано,провлачи суштинска прича.

у овом плану за средње то је већ урађено али само делимично, можда ће у следећој верзији бити боље

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vladan :::. рече

то је првентствено посао свештеника а подразумева се да помажу и вероучитељи када су питани и за такве ствари, и то је практично знање а они које то стварно занима могу да стекну и енциклопедијско

то је нажалост утопија, мада не значи да се не треба кретати ка томе

у овом плану за средње то је већ урађено али само делимично, можда ће у следећој верзији бити боље

Постоје различити програми верске наставе,У Србији и Републици Српској.

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...