Jump to content

Динамика иманентне Тројице

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 сат, Milan Nikolic рече

Не знам да ли могу пронаћи. Али када оци кажу да је Логос Оваплоћењем у потпуности испунио или примио или понео на Себе нашу природу, ја разумем да је и обухватио (изнутра) нашу природу.

Pa, jeste tacno,  Hristos je zaista primio celu nasu prirodu u svoju licnost,... i telo i razumnu dusu,.... i to nesliveno i nerazlucno kako se kaze, to je dogmat nase vere, sigurno si upoznat sa time.

E, sad, kada kazes da je Logos Ovaplocenjem obuhvatio nasu prirodu iznutra, ne znam tacno na sta mislis, ali ne bi trebalo da bude slivanja nase prirode i Bozije, ali u isto vreme ne bi trebalo da bude ni razdvajanja nase prirode i Bozije u Licnosti Isus Hrista, nadam se da i ovo imas u vidu.

Obuhvatanje nase prirode od strane Boga se desava, koliko se secam i kada postajemo bogovi po blagodati, vec si pomenuo da o tome pise i rekapitulira otacko ucenje sv.Grigorije Palama. 

Sta znam, Milane, detalji su u pitanju, ali mislim da kod ovih stvari trebamo da budemo bas, ali bas maksimalno oprezni.:!:

Treba,  sto kaze Mozart biti dobro utvrdjen i upoznat sa delima i pisanijama otaca o ovim pitanjima, pa onda krenuti u razmatranje ovih stvari o sv.Trojici. Da ne pricam da covek koji nije posvecen tom delu, kako u teoriji tako i u praksi kroz vrlinski zivot u crkvi, tesko moze da shvati sve te stvari kako treba.

Pokusavam da shvatim ovo tvoje prvo pisanje u dobrom kontekstu tj.sta je pisac (Milance ...:D) hteo da kaze, ne samo po slovu i po bukvi i pravo da ti kazem, ne mogu bas da vidim neki tacan cilj koji hoces da postignes, ali da ostavimo to po strani ..... nesto drugo hocu da kazem,.....po mom sudu i na osnovu moga duhovnog iskustva, ......koristis neke fraze i sklapas pojmove u recenice koje su, kako da kazem, dosta nejasne sa strane dogmatske tacnosti koja je izuzetno potrebna u bogoslovlju, narocito u teologiji i sozercanju priroda i licnosti u sv.Trojici.

Pazi se, jer su se svetitelji i oci osim bogoslovlja kao umne discipline,  bavili i sozercanjem kod sklapanja price o veri u sv.Trojicu i zbog toga su pricali ono sto su sami dobijali od Boga koji je njima u duhovnoj ekstazi i kroz otkrovenje svise govorio o samom Sebi ...(Pavle je bio na trecem nebu i cuo je i video stvari neiskazane i verovatno nam je predao mnogo od tih stvari....)

Gresaka u ovoj oblasti prakticno ne bi trebalo da bude ili da budu nekako svedene na minimum, pa, da nas Bog po svojoj milosti pokrije i spase od skretanja u pogresna mnenja i verovanja.

I, ja sam treba da se pazim, .... ma, posle ovoga razmatranja dodje mi da sve knjige koje imam poklonim, sta mi treba neka visoka teologija u zivotu, bolje da gledam na sebe i svoj zivot... i da ko' covek pomalo i uzivam... :suncanje: ... :smeh1:

Подели на овим сајтовима

• Одговори 83
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Inače, hvala za tekst - pa bar i anoniman :) 

Što se mene tiče, ranije mi je tema Trojice bila vrlo zanimljiva. Moram priznati da imponuje običnom pa još i neukom smrtniku (mislim na sebe) da rasparčava Trojicu i da se uvlači u njihovu intimu. Velika je to privilegija, na kraju krajeva, da ograničeno biće svojim umom u naletima božanske blagodati sozercava intimu i srž večitog Apsoluta. 

Na kraju sam shvatio da mi mnogo bolje ide sa receptom za rusku salatu i sa vicevima koji projavljuju komične elemente crkvenog života u nas - tu sam nekako svoj na svome (dobor, nekad ubacim i hard core tj. recept za salčiće). Šta znam - možda mi Bog nekad i sudi što nisam svoj raskošan talenat koristio za čeprkanje po njegovoj suštini :) 

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 23 часа, Milan Nikolic рече
пре 23 часа, Milan Nikolic рече

Са једне стране, Свети Дух и Син присвајају нашу природу на Своје Ипостаси

Милане Николићу ти си јеретик,одлепио си потпуно.Свети Дух ПРИСВОЈИО НАШУ ПРИРОДУ.???

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Milan Nikolic рече

Не знам да ли могу пронаћи. Али када оци кажу да је Логос Оваплоћењем у потпуности испунио или примио или понео на Себе нашу природу, ја разумем да је и обухватио (изнутра) нашу природу.

Šta ti podrazumevaš pod našom prirodom?

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, w.a.mozart рече

Inače, hvala za tekst - pa bar i anoniman :) 

Što se mene tiče, ranije mi je tema Trojice bila vrlo zanimljiva. Moram priznati da imponuje običnom pa još i neukom smrtniku (mislim na sebe) da rasparčava Trojicu i da se uvlači u njihovu intimu. Velika je to privilegija, na kraju krajeva, da ograničeno biće svojim umom u naletima božanske blagodati sozercava intimu i srž večitog Apsoluta. 

Na kraju sam shvatio da mi mnogo bolje ide sa receptom za rusku salatu i sa vicevima koji projavljuju komične elemente crkvenog života u nas - tu sam nekako svoj na svome (dobor, nekad ubacim i hard core tj. recept za salčiće). Šta znam - možda mi Bog nekad i sudi što nisam svoj raskošan talenat koristio za čeprkanje po njegovoj suštini :) 

Sudiće ti sigurno,jeretiče!!!!

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, свештеник Александар рече

Милане Николићу ти си јеретик,одлепио си потпуно.Свети Дух ПРИСВОЈИО НАШУ ПРИРОДУ.???

Приљубљују можеш рећи. Питај за тумачење.

Ту је реч о есхатолошком постојању.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, Heraklit рече

Sudiće ti sigurno,jeretiče!!!!

sve razumem... ali 4 znaka uzvika

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Наше природе. Дакле говорио сам о посебном сједињењу, разликујући га од Оваплоћења. Зато објашњавам да је Логос обухватио нашу природу изнутра, поневши је на Себе, а да у есхатолошком постојању Свети Дух и Логос обухватају нашу природу и споља.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Milan Nikolic рече

Наше природе. Дакле говорио сам о посебном сједињењу, разликујући га од Оваплоћења. Зато објашњавам да је Логос обухватио нашу природу изнутра, поневши је на Себе, а да у есхатолошком постојању Свети Дух и Логос обухватају нашу природу и споља.

Vaskrslo telo Hristovo nije eshatološko?

Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, Milan Nikolic рече

Есхатолошко је Вазнето Тело.

A Vazneto je Vaskrslo,dakle vaskrslo je eshatološko al ne razumem uopšte šta ti želiš sa time da kažeš sa Svetim Duhom kad je On uvek u neraskidivoj zajednici sa Sinom i Ocem pri svakom božijem delu,od ovaploćenja pa sve do vaznesenja.

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Milan Nikolic рече

Шта мислиш, брате Милане, има ли за крајњи циљ Зизијуласова конструкција “Бог је један, јер је Отац”, да олакша подвођење под исту вероисповедајућу заједницу - цркву, све монотеистичке религије?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...