Jump to content

Зоран Ђуровић: О причешћу

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Сања Т. рече

Нисам имао пре да одговорим, а био сам можда преопширан због других... 

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Zoran Đurović рече

Ја у олтару се изљубим и са чтецима. 

пре 11 минута, Zoran Đurović рече

У старој цркви су се љубили међусобно, и то у уста. 

Ја ти нећу чтецирати. 

:))

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ведран* рече

Ја ти нећу чтецирати. :))

Па нисам ти ја Чакавенда!:)) Анђели с тобом! 12:smeha:

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

Нисам имао пре да одговорим, а био сам можда преопширан због других... 

Hvala. 

Taman je kako treba. A treba nam svima. 

Подели на овим сајтовима

Видим да се помињу отац Арсеније и отац Рафаило у негативном контексту и смета ми да се не изјасним о томе.

Као неко ко се, хвала Богу, већ једно дуже време труди да се спасава, ако Бог да, и напредује, дошла сам некако и до ју тјуба и оца Арсенија, затим и оца Рафаила.

Немам речи колико ми је пријало да чујем живу реч и видим сав тај труд неког свештеног лица да нам свима помогне. Да видим да се и свештеник отворио као човек. Да је човек (поготово мислим на оца Арсенија овде)!

До тада су  свештеници за мене били виша бића, да се тако изразим, још од малих ногу гајим огромно страхопоштовање. А можда само није било прилике...до ју тјуба.

Пола од тога што сам чула вероватно нисам ни разумела. Много тога ми није пријало да чујем. Само ми ниједном није пало на памет да неко од њих нешто лоше ради и да није на корист сваком ко чује.

Како кад су били ту, дошли међу обичан свет, да их можемо и чути и не чути, дивити се, исмевати, анализирати и све остало?

Молим вас оче @Zoran ĐurovićĐurovićаĐurovićĐurovićĐurovićаĐur

да мало појасните шта је погрешно у вези са њима или дате линк, ако сте већ писали о томе.

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Milica Bajic рече

да мало појасните шта је погрешно у вези са њима или дате линк, ако сте већ писали о томе.

Рекох да сам писао. Но, како сам скрибоман, не знам где. Били су коментари на Поукама. Преслушао сам његова 2-3 филма, и документовао само теже глупости по минутима. Сећам се само кад је тврдио како је жена само мушкарац са материцом, да у Старом Завету нема полигамије итд... Немам снаге ни времена да се бавим његовим ликом и делом. 

Подели на овим сајтовима

@ana čarnojević 

И доношаху к Њему децу да их се дотакне; а ученици брањаху онима што их доношаху.

А Исус видевши расрди се и рече им: Пустите децу нека долазе к мени, и не браните им; јер је таквих царство Божје.

Заиста вам кажем: који не прими царство Божје као дете, неће ући у њега.

И загрливши их метну на њих руке те их благослови.

Подели на овим сајтовима

On 1.2.2019. at 22:43, Zoran Đurović рече

Ми кажемо на литургији: Љубимо једни друге, а сви остају као дрвене Марије. У старој цркви су се љубили међусобно, и то у уста. Са увођењем "тајних" молитава и кашичице, изгубило се и љубљење (почетак декаденције још од 4. века, Јустинијан покушао да то заустави, издао законе, али за џ.). Само се у ваздух љубе сада попови и владике, а руку љубе или из лажне скромности или што заиста виде саслужитеља у другом. Верници се не љубе. Ја у олтару се изљубим и са чтецима. 

- Негативно би било када би неко љубио иконе после причешћа мислећи да ће и нешто "више" да задобије. Ако љуби те свеце што их воли, онда је то добро.

- Сулудо је веровати да ће причешће отићи у афедрон (вц), односно да овом бригом, ће остати само на нама и у нама. Нама причешће остаје на уснама и брковима (и бркатим женама и игуманијама), па је брисање убрусом више симболичке природе и показатељ да се бринемо о светињи. Да је крв Ис и тело свето, то се подразумева, тако да имамо представе и у Студеници где анђели скупљају ту крв, као што и посуде у којима их скупљају не држе голим рукама, него покривени одеждом. Али, то су и ствари царског церемонијала, као и канонске дисциплине да само посвећени узимају и држе свештене посуде. Међутим, имамо и здравију праксу, изражену у канону 101 Трулског сабора: Онај ко узима причешће, нека крстолико склопи руке; не сме да донесе неку посуду у коју би ставио причешће, јер је достојнија слика Божија - човек, од бездушне твари. Да се одлучи онај ко то чини, а такође и онај ко тако даје и причешће

Raspece_2.jpg   

Raspece_11.jpg

Све је ово тешко прихватљива пракса. Јер, причешће је ствар коју варимо, али и коју избацујемо из тела. Да ли ћеш пљунути после причешћа, или се попишкити, свеједно је. Исусова крв и комади меса су прштали по Голготи. Јер оно што ми једемо није само материјално тело, него његово васкрсло. Ако би мислили да једемо неко месиште, или комад од Исуса, он би давно био конзумиран, јер милијарде су се причестили тим телом, а онда и било необјашњиво како иструне тело попа или владике или неког верника који се стално причешћују, јер тело Хр је нетрулеживо. Ако се причешћујемо трулежним телом, нема живота у нама. Труло не може да ти да живот. Зато је једино могуће говорити о есхатолошком Христу са којим се причешћујемо, а који је исти јуче, данас и сутра. 

То је нетрулеживи и јединити Христос у коме учествујемо. Миш који би појео причешће (има таквих случајева) не би био свети миш нити причешћени. Христово тело је мистичко, и оно сакупља све од века свете. И као такво пролази кроз све. Зато је бесмислено пречити женама када имају циклус да се причесте (св. папа Григорије Двојеслов је био за ту праксу, упркос нашем Дионисију Великом који је женама у мензису забрањивао и улазак у цркву). Слични проблеми су се постављали и ако су некоме крвариле десни, па да ли може да се причести. Али, велим, то је крајње неадекватно разумевање онога што је причешће. - После причешћа, не требају додатне и приватне молитве, да некоме то поп чита, нити мољење заступништва светаца, али да се љубе иконе и особе, то је потпуно разумно. Ако тиме изражавамо љубав према овим светима и особама које су нам драге.     

Ljubljenje nakon pričešća???Oslobodi nas Bože!!I to još u usta??Ajme meni..strašno..7896634

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Isusovo magare рече

Šta kod vas isto smiju laici pričešćivati??Joj al' meni to unas ide na živce...

Не.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

On 1.2.2019. at 20:29, Плаво Небо рече

Ти као свештеник би требао да знаш да Божја благодат може и мирјанима да помогне у намери да очувају своје девство за брак. Ко си ти да судиш да ће они који се дуго чувају од блуда да ће ти исти да прегоре као лицна. Највећи Светитељи су се рађали у позним годинама својих родитеља, а ти ћеш овде људе да учиш да не треба да се жене или удају ни у каснијим годинама, јер, како кажеш: ''и не треба више да се жени или удаје''. Бог је некоме дао да у брачни живот уђе раније, некоме касније, некоме и није дато, али, ко је теби дао за право да судиш да ли треба или не треб

Au brate, tesko je zadobiti blagodat ali je tesko i sacuvati. Vidi, jeste blagodat nevinim ljudima veca neg o kod onih koji nisu, jer su manje strastveniji, imaju vise darova, lako se bore sa iskusenjima. Vise su poletni i sve im ide lako od ruke, i lakse se suzdrzavaju. Tako da to i jeste cilj nevinosti.

Vidis, ono sto ne probas ne znas kako izgleda pa samim tim se vise ceni kada se to uradi sa pravom osobom. 

Sta zelim reci, da ako su mladi ljudi zaljubljeni pa se mnogo i vole i probaju pre braka, po mom misljenju je to manja blud nego kad to radis samo da bi zadovoljio svoje telesne potrebe, tako da ako je covek jednom probao, zaista teeba da se potrudi da to vise ne radi. Treba da se cuva za brak. Ako se vec "uprljao" sa jednom osobom treba da se cuva za drugu.

Osobe koje zamene vise partnera se prosto mnogo teze zaljubljuju, odlucuju za brak i teze im je da nadju partnera jer ih vise vode strasti.

Tako da , ako zaista mozes da suzdrzis svoje strasti ne mozes izgoreti ki licna.

Al pazi se da ne pregoris pa da onda zanemocas. ?

A nevinih momaka i devojaka ima, ali su retke kao smaragdi. ? Pa se namuvis da ih nadjes. A nevinost je zaista blagodat za brak. Znam ljide koji su zaista to i bili pre braka, mnogo se teze razvode oni nego ovi ostrasceni. ne_shvata

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

On 2.2.2019. at 5:42, ana čarnojević рече

@Zoran Đurović 

Avo kad god prilazim putiru sa detetom koje ima autizam premrem sta ce da bude. Slava Bogu dete hoce da pridje ali uvek ima neki svoj put, nece da ceka, hoce ovuda, onuda, to ja ne mogu da kontrolisem...baci se na pod...i to kad se svi udide sa decom pa kao svi su nema boljih.

djakon zna pa ga pozove preko reda kad je tu...ali nkad nemam mira. prosli put je odgurnuo svesteniku ruku, bilo mu je mnogo valjda, malo je uzeo, prosao izmedju svestenika i momka sto je drzao ubrus tako da me svestenik pogledao zapanjeno, da me spali...nekad nisam sigurna da su mu dobro izbrisali usta, jednom mu se prosula na majicu...ma svasta, ziva nisam svaki put. jako se plasim da ne prospe

ne znam zasto svaki put moram da strepim, nekako mi se cini da ce Gospod da me isamara na taj nacinsvaki put kad pridjemo,ako nisam bila dobra te nedelje.

ponekad jednostavno nemam snage jos za taj stres da strepim kako cemo da sacekamo u porti da svestenik pozove, pa kako ce biti kad prilazimo...i dodje mi da ne odem. pa se odvucem. ne ulazim u crkvu dok traje liturgija, da ne smetamo, ali bude hladno...pa sta je on skrivio da ne moze ni na liturgiji da bude. ceo zivot nece biti prihvacen nigde i sad i u crkvi moram da strepim. 

Ово је најдирљивији пост који сам прочитао на форуму годинама уназад.

И први наредни одговор ја заиста дирљив, прави.

Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...