Jump to content

Зоран Ђуровић: О причешћу

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 8 часа, Zoran Đurović рече

раскопавање гробова

Topalovici...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Одговори 358
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Можемо се причестити и без поста, и без исповести али то не треба да нам буде правило. Увек имамо нешто да исповедимо . Припрема за пост је добра јер нам отвара духовне очи о својој ништавности и о томе да само благодат Божија спасава, да нисмо никада достојни . 

Интересује ме, стварно не знам од када је пракса да свештена лица се могу на свакој Литургији причешћивати, да ли због апостолског прејемства....да ли је то одувек тако било и у првим вековима, да ли постоји неки Сабор на коме је то децидно наведено ?

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Рапсоди рече

стварно не знам од када је пракса да свештена лица се могу на свакој Литургији причешћивати

не само да могу него, ако се не варам, свештеник који неће да се причести на литургији је морао владики да објасни зашто

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vladan :::. рече

не само да могу него, ако се не варам, свештеник који неће да се причести на литургији је морао владики да објасни зашто

Од када је то тако и да ли је увек било (нешто ближе о томе )

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Рапсоди рече

мислим да је одувек али немој да ме држиш за реч нити могу нешто ближе да ти кажем јер нисам свештеник па ме нису занимали толико ти детаљи око њих, то ће Зоран много боље да каже

Подели на овим сајтовима

Мисао Тертулијанова " Тако живи да свакодневно  можеш приступити причешћу " . Е сада нека се свако нађе како живи и какве су му мисли и нека себи да искрени одговор да ли може свакодневно приступати причешћу .

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Рапсоди рече

Пре више од 20 година приртедих један синопсис канона да нас не би незнање убијало, али за џ. Канони цркве налажу свима да се причесте на литургији, било да су лаици или свештеници, а причешће није условљено постом и исповешћу. То су измислили католици у касном средњем веку, а канонизовали на Тридентинуму. 

Теби православни канони налажу следеће: Апостолски канони: 9. Све верне који долазе на литургију, а не остају за време молитве и причешћа, као оне који узрокују неред у Цркви, треба одлучити. 10. Ко се са одлученим, ма и у кући, моли, нека се одлучи.

АНТИОХИЈСКИ САБОР канон 2. Све оне који долазе у Цркву и слушају света Писма, али не учествују заједно с народом у молитви, или се одвраћају од светог причешћа евхаристијом по некаквој жељи да руше поредак, треба истерати из Цркве, све док се не покају. Не треба их примати у другу цркву, или се молити са њима. Епископ, презвитер или ђакон који општи са њима, нека се одлучи, као онај ко уништава црквено правило.

Имаш Амброзија: 

Не разумем зашто не радите на себи и не читате? Зашто сте лењи за молитву и подвиг? Све имате сервирано и онда мислите да ћете на Суду моћи да се оправдате глупошћу? Немој да се брукаш. Узми да живиш као хришћанка овде. Блажени живот није резервисан за сутра, него је Царство небеско у нама. Одувај прашину и пепео који имаш на срцу. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Рапсоди рече

Мисао Тертулијанова " Тако живи да свакодневно  можеш приступити причешћу " . Е сада нека се свако нађе како живи и какве су му мисли и нека себи да искрени одговор да ли може свакодневно приступати причешћу .

Лупеташ, није Тертулијан, него Амброзије кога ти управо линковах. И то ти демон сугерише: Да живиш да би заслужила. Да ли си здрава? Амброзије, који је светац за разлику од тебе, каже: Иди на причешће јер си грешна. А ако ниси достојна да се свакодневно причестиш, немој онда никад! Зато немој да се глупираш и да учиш Свеце. Веруј ми да бих те ја, да дођеш код мене, и да ми исповедиш хулу коју си управо изрекла, одлучио до краја живота, па да се евентуално, ако се покајеш на самртној постељи, причестиш. Тако су и Оци на сабору у Сарагоси наложили доживотну епитимију ономе ко се не би причестио на литургији. Ви не разумете да се тиме одричете Христа. 

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Zoran Đurović рече

Пре више од 20 година приртедих један синопсис канона да нас не би незнање убијало, али за џ. Канони цркве налажу свима да се причесте на литургији, било да су лаици или свештеници, а причешће није условљено постом и исповешћу. То су измислили католици у касном средњем веку, а канонизовали на Тридентинуму. 

Теби православни канони налажу следеће: Апостолски канони: 9. Све верне који долазе на литургију, а не остају за време молитве и причешћа, као оне који узрокују неред у Цркви, треба одлучити. 10. Ко се са одлученим, ма и у кући, моли, нека се одлучи.

АНТИОХИЈСКИ САБОР канон 2. Све оне који долазе у Цркву и слушају света Писма, али не учествују заједно с народом у молитви, или се одвраћају од светог причешћа евхаристијом по некаквој жељи да руше поредак, треба истерати из Цркве, све док се не покају. Не треба их примати у другу цркву, или се молити са њима. Епископ, презвитер или ђакон који општи са њима, нека се одлучи, као онај ко уништава црквено правило.

Имаш Амброзија: 

Не разумем зашто не радите на себи и не читате? Зашто сте лењи за молитву и подвиг? Све имате сервирано и онда мислите да ћете на Суду моћи да се оправдате глупошћу? Немој да се брукаш. Узми да живиш као хришћанка овде. Блажени живот није резервисан за сутра, него је Царство небеско у нама. Одувај прашину и пепео који имаш на срцу. 

На питање "којима треба дати за право, онима који се ретко причешћују или онима који то чине често", Св. Јован Златоусти одговара: "Ни једнима ни другима, него онима који се причешћују са чистом савешћу, чистим срцем и беспрекорним животом. Такви нека приступају свагда. А који нису такви – ни једанпут. Зато што они на себе навлаче суд, осуду, казну и муке". 

Е сада ја вас питам да ли ми данашњи хришћани одишемо  чистом савешћу чистим срцем и беспрекорним животом ?  Ако одишемо редовно да се причешћујемо а ако не, зашто не ? Тешко се човек мења.И све нас који се причешћујемо само о 4 поста годишње треба питати зашто не  сваке недеље, а  оне који то раде сваке недеље  треба прогласити свецима.....али сведоци смо да и ти који се сваке недеље причешћују  не живе беспрекорним животима , причешћују се годинама сваке недеље а рецимо истрајавају у многим пороциМА ? Кко их свето причешће   не исцели (духовно) ?

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Рапсоди рече

Е сада ја вас питам

На прос***ња не одговарам. Јер ти ништа не знаш ни шта је Златоусти писао, нити се осврћеш на каноне које газиш без да те пече савест. Када се одлучиш да престанеш да се глупираш, онда ћу те поучити. Овако, само ти пичи, благо чичи. 

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Рапсоди рече

али сведоци смо да и ти који се сваке недеље причешћују  не живе беспрекорним животима , причешћују се годинама сваке недеље а рецимо истрајавају у многим пороциМА ?

ko mi i kako smo ti mi svedoci toga Rapso? Otkud znamo kako ti neki (a malo ih je) koji se redovno pričešćuju istrajavaju u porocima a mi ne...ili da?

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Zoran Đurović рече

На просеравања не одговарам. Јер ти ништа не знаш ни шта је Златоусти писао, нити се осврћеш на каноне које газиш без да те пече савест. Када се одлучиш да престанеш да се глупираш, онда ћу те поучити. Овако, само ти пичи, благо чичи. 

Не глупирам се стварно питам да научим, не познајем каноне, збуњена сам, једни кажу једно, други друго, то јест једни кажу често, други о 4 поста. Ја сам  просто некада жељна Христа и причешћа, а опет ме страх мислим да нисам  довољно чиста живота (не правим  смртне грехе) али немам редовно молитвено правило, понекад оговарам, осуђујем, препирем се са атеистима, ма свашта има за исповест.         

Подели на овим сајтовима

Meni je zanimljivo to sto apostol Pavle u prvoj poslanici Korincanima kao nedostojnost ne razlikovanje tela i krvi Gospodnje. Znaci ne bezgesnost nego se trazi razlikovanje pricesca od obince hrane. Strasna je zaista zloupotreba tog teksta. 

1Cor 11:23 Jer ja primih od Gospoda što vam i predadoh, da Gospod Isus onu noć u koju bivaše predan uze hljeb,
1Cor 11:24 I zahvalivši prelomi i reče: uzmite, jedite, ovo je tijelo moje, koje se za vas lomi; ovo činite meni za spomen.
1Cor 11:25 Tako i čašu, po večeri, govoreći: ova je čaša novi zavjet u mojoj krvi; ovo činite, kad god pijete, meni za spomen.
1Cor 11:26 Jer kad god jedete ovaj hljeb i čašu ovu pijete, smrt Gospodnju obznanjujete, dokle ne dođe.
1Cor 11:27 Tako koji nedostojno jede ovaj hljeb ili pije čašu Gospodnju, kriv je tijelu i krvi Gospodnjoj.
1Cor 11:28 Ali čovjek da ispituje sebe, pa onda od hljeba da jede i od čaše da pije;
1Cor 11:29 Jer koji nedostojno jede i pije, sud sebi jede i pije, ne razlikujući tijela Gospodnjega.
1Cor 11:30 Zato su među vama mnogi slabi i bolesni, i dovoljno ih spavaju.
1Cor 11:31 Jer kad bismo sebe rasuđivali, ne bismo osuđeni bili.
1Cor 11:32 Ali kad smo suđeni, nakazuje nas Gospod, da se ne osudimo sa svijetom.
1Cor 11:33 Zato, braćo moja, kad se sastajete da jedete, iščekujte jedan drugoga.
1Cor 11:34 Ako li je ko gladan, neka jede kod kuće, da se na grijeh ne sastajete. A za ostalo urediću kad dođem.

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Драшко рече

ko mi i kako smo ti mi svedoci toga Rapso? Otkud znamo kako i neki (a malo ih je)

Па знамо наажалост...почев од неких  владика, сада баш да не наводим...сви чули.   

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...