Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

Пре сат времена, The Godfather рече

Boki sta fantaziras, znas otkada sam pisao da ce prvom prilikom Fanari i Rusi da istrguju ne obaziruci se ni na koga. Nisi ti pazljivo citao - izgleda, odnosno sigurno, i tebi kao i Pontifikatoru nije bitno sta ko pise, vec samo kako ces nekome da doskocis - i tom grmu svaka analitika sa tvoje strane pocinje i zavrsava se.

(dobro, ako je tako,.... okey, my mistake)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 3 часа, Pontifex Emeritus рече

Види сад то! А кад сам ја овде писао дословно то што сад ти пишеш, напали сте на мене као на белу врану. 

Zar nije posle objave tomosa Ilarion Alfejev doleteo prvim avionom u Beograd i ohrabrujuće izjavio da je SPC na pravom putu? :coolio:

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Pontifex Emeritus рече

Тако је. Само главу у песак. Што дубље. 

OK. Oнда да одмах прекинемо са Светим литургијама и осталим Тајнама, ионако нам је све неважеће, јер нисмо у јединству са Епифанијем и прочима, А када нас Фанар саваспостави са Римом, онда можемо опет да исповедамо наш Символ вере. Е, како смо плитки, Боже мој...

Иначе, хвала за инфо у вези овог Черноземског. 

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, непросвећени рече

Може ли неко да ми објасни од када су Македонци ијекавци, увек ме то некако копкало. Извињавам се за офф топик, али овде сигурно има неко ко ће да ми објасни. Фала ви.

Sumnjam da je ljevičar!:smeh1:

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Pontifex Emeritus рече

и нико да ми одговори

Nemaju vremena!:smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, Pontifex Emeritus рече

Па Северна Македонија јесте канонски део наше Цркве. Зато сам толико упоран и изричит, и врло доследан канонима. Наравно да нас све жалости ово у Украјини, али нас ипак наша брига више брине. Или би требало да је тако. 

Онда значи да је исправно оно што је Мајка (из Стамбола на Босфору) учинила на канонској територији Московске Патријаршије када ти тражиш да ми то учинимо на канонској територији Српске Патријаршије у Македонији (северној)!

Шта ће Мајка (из Стамбола на Босфору) рећи на то? Како ли ће такво наше (зло)дело Мајка (из Стамбола на Босфору) примити?

Узгред то би била деградација Нишког споразума којим се расколничкој цркви нуди de facto аутокефални статус!

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Pontifex Emeritus рече

Можда ти, брате, имаш одговор на ова питања:

Има ту толико тога, брате мој, сакривеног, замагљеног, да не верујем да ћемо некада праву истину и дознати. Где је заиста била Моравска, зашто је њен владар тражио помоћ од Цариграда са крштавањем Словена, ако су већ били крштени, али "неписмени"... Имаш онда ове ундергоунд историјске школе, топониме, који често говоре више од теологије или историје саме, практично непознату историју западног православља (а тамо је тих Мартина, Вита, Роберта или Карела колико хоћеш). Па и Светог Саву не славимо са Русима, а изгледа да га још нисмо добро ни упознали. 

А гледе овог Димитрова: Баш сам се зачудио када сам недавно чуо да у ВМРО постоји (и данас) чин Војводе.

Подели на овим сајтовима

Онда значи да је исправно оно што је Мајка (из Стамбола на Босфору) учинила на канонској територији Московске Патријаршије када ти тражиш да ми то учинимо на канонској територији Српске Патријаршије у Македонији (северној)!
Шта ће Мајка (из Стамбола на Босфору) рећи на то? Како ли ће такво наше (зло)дело Мајка (из Стамбола на Босфору) примити?
Узгред то би била деградација Нишког споразума којим се расколничкој цркви нуди de facto аутокефални статус!
Uvlacenje u trgovinu je propast i nadam se da nasa Crkva Svetoga Save nece u tome ucestvovati kao sto podlo navija Pontifex. A stradanje neko nam negine i toga mora biti svestan svaki hriscanin.

Послато са SM-A530W користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Pontifex Emeritus рече

Дакле, за Северне Македонце- минимум минимума услови под којима је Цариград признао украјинске расколнике:

1. да Српску Цркву сматрају и признају као Мајку Цркву

Што ће рећи: Стамбол на Босфору постаде баба Скопљу на Вардару.

Није спрдња, но чабар у који доспесмо.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, MKD bez 13 рече

Jl se zna dal SPC ide u Amana?:)

Izgleda da nece, bar ne sa poglavarom, procurila informacija da Patrijarh ide za Ameriku na taj sabor 29 februara. Eventualno Backi moze da ide, na ionako ne uspelog sabranja, kao prestavnik SPC. Iako je trebalo ovo biti sabor poglavara, Alfeef u ono poslednje intervju, kaze da RPC ce uzeti ucestvo u svojstvo Patrijarha Kirila, sto je meni cudno prozvucalo, kao da je mogo i neko drugi da ode.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Pontifex Emeritus рече

Крстили су нас латински попови, који су нам тако и донели календарски распоред светаца, какав је тад постојао у Западној Цркви. Ми не смемо да заборављамо одакле смо примили крштење. Над далматинским градовима, из којих су нам свештеници стигли, током тих за нас битних векова смењивала се надлежност Римске и Цариградске столице, али та далматинска Црква, је све време била, по својој суштини, западна и латинска. Или, ако ти је лакше, Католичка. Али због тога ништа мање Православна, јер тад није било ове несрећне поделе која нас већ хиљаду година раздваја. Морамо имати увек на уму, због поштења и обзира према нашим прецима, да нам је и Рим Мајка Црква, као и Цариград. И да због тога ми Срби треба и највише да се молимо да тај несрећни раскол престане. 

To je okey, verovatno su misionarili medjusobno i Rim i Carigrad na ovim Balkanskim prostorima, ali Ponti misionarenje nije isto sto kanonsko i crkveno uoblicavanje teritorija,....tako da na kraju krajeva, nama je Majka Crkva ipak Carigrad, dok nam je Rim bio prvi u ckrvenoj casti i znacaju (i odmah posle njega po casti i Carigrad) i to sve dok nije otisao u raskol od Istocne crkve.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Pontifex Emeritus рече

Јесте, преко Св. Саве Цариград нам је Мајка Црква. Међутим ја овим хоћу да тврдоглавим Србима ставим до знања да нас је у нашој хришћанској повести и Римска Црква не мало задужила. И да то треба да признамо, прихватимо и поштујемо.  

I ne zaboravite da do sv.Save, preko Jerarhije Ohridske Arhiepiskopije, blagodat Svete Troice je spasavala srpske sinove.:)

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Pontifex Emeritus рече

Нишки споразум је сасвим пристојан оквир за превазилажење раскола, којим Македонци добијају више него што икад могу да очекују од Цариграда. Јер је за расколничку јерархију много повољнији од оних услова које су Украјинци прихватили. Но, нека их.

Мене нешто друго ту опасно нервира, а то је идеја да је нека помесна Црква “суверена” и независна. Црква је један организам, и ту нема независних органа који могу да живе сами за себе, и по својој “сувереној” вољи. Такви погледи могу само довести до нових подела и раскола. А нама је и постојећих превише. Ми морамо ући у тисућлеће (мрзим реч “миленијум”) помирења. Са таквим идејама треба да посматрамо доба које је пред нама. А не са идејама уситњавања и дробљења. 

Значи да сам добро схватио твој став да српска помесна Црква треба да се понаша исто као што се "Мајка" (из Стамбола на Босфору) понаша!

Ти се уствари залажеш да ми подјармимо расколнике у Македонији (северној), као што је "Мајка" (из Стамбола на Босфору) учинила у Украјини!

Једино нисам сигуран да ли си мислио да српска помесна Црква треба да тражи за себе право првенства? Primes sine paribus!

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Pontifex Emeritus рече

Видиш, кључна реч у овом твом тексту је глагол “подјармити”. Ти служење називаш јармом. То је та наопака свест против које ја устајем. Свест да нећемо никога да трпимо, свест саможивости и охолости. То није црквеност. То је расколништво. 

Значи они ће служити нама! Биће наше слуге?

Јел' ти то рече да је Вартоломеј отишао у раскол!

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...