Jump to content

непросвећени

Члан
  • Број садржаја

    44
  • На ЖРУ од

  • Последња посета

Скорашњи посетиоци профила

463 посетилаца

непросвећени's Achievements

Напише по коју

Напише по коју (3/9)

31

Форумска репутација

  1. Једном негде прочитах, сада већ и не памтим где, да је модерни Београд, онај који се простирао на ушћу и Калемегдану, прво био посвећен Мајци Божијој, тј. да је слава града било Успење Пресвете Богородице. Спасовдан је, према овим информацијама, каснијег датума, из турског вакта. Зна ли неко нешто о овоме?
  2. И поред строгих забрана и строго одређеног времена за обављање куповине за лица старија од 65 година, јутрос се у супермаркету ... у Смедереву у исто време окупило више од 500 људи, свих старосних категорија. Сви су додиривали исто пециво и исто воће и поврће и остале артикле, без дезинфекције руку, не поштујући строго прописано растојање. Савесни грађанин је обавестио органе реда у 8:45, на шта му је одговорено да ће полиција ускоро доћи ради контроле поштовања мера строгог карантина. Не знамо да ли је патрола у цивилу или униформи дошла, али из надлежног министарства нам је поручено да ваљда не желимо да умремо од глади. Узгред, ради се о угледном европском малопродајном гиганту, који веома одговорно обавља своју службу богаћења на нашој муци и редовног поскупљивања свих најнеопходнијих прехрамбених и осталих артикала. А са таквима нема шале, није то црква. (www.boli...a.rs) Праштајте мени непросвећеном!
  3. Има неких који никада и не одрасту, па очи имају, а не виде и уши имају, а не чују... или тако некако. Како оно беше: Лупа бубањ, звечи звечка, буљи марва радознала ... игра мечка, итд.
  4. Било је ових дана по фејсбуцима много оних, који су изражавали симпатије са индијским моделом утеривања строгоће и дозивања сличног приступа и у Србији. Е, сада, када почну да маришу вас и вашу децу, видећемо да ли ће вам се и даље свиђати овај приступ (или можда ипак онај из Франфурта на Мајни од пре неки дан, на дан западног Ускрснућа). Свака част онима, који су ово снимили и окачили!
  5. Само да се подсетимо да је и Кувуклија на Голготи затворена (ето нам прилике да на Нету гледамо силазак Благодатног огња)! Имајући ово у виду, изгледа да нисам баш добро схватио шта је о. Ткачев хтео да каже са оним: Ако на Васкрс храмови остану празни, то је крај хришћанства. А опет, ко зна, можда и јесте.
  6. Ево коначно правог текста, који је потпуно у духу онога што се дешава, уместо ових рационалистичких наклапања о оном најсветијем што имамо: светом Причешћу. Поготово ово о "колективној епитимији" је, чини ми се пун погодак. И гле чуда, један Бојко Борисов нам свима каже да нема смелости да затвара храмове. И да не заборавимо да је у Цркви још увек "на снази" можда и најгори раскол до сада, а на који ни Атос није остао имун. Остаје још да видимо да ли ће уопште да нам силази Благодатни огањ овог Васкрса, а да ли ћемо из тога да извучемо неке поуке... тешко. Не дај Боже!
  7. Добар је Иванушка, са овом темом озбиљно конкурише великанима српског теолошког виртуалног простора, па чак и самом Животију Недодирљивом! Мој скромни допринос би био: Из перспективе немерљиве величине свете тајне, којом се у Евхаристији причешћујемо на победу над смрти и ђаволом, ми смо таман толики, као и вируси и бактерије, које су у њој евентуално присутне.
  8. Херцеговци заводе за Голеш планину! Ипак морамо испоштовати њихову жељу да се око овога сада не развија полемика.
  9. Ја ти подвукох оно желим - значи опет добровољно, а ти ако не разумеш, шта да се ради... И не куцам, него само цтрлц - цтрлв-ујем.
  10. Свештеничка заклетва Ја (име кандидата), који желим да примим свештенички чин, знам да је тајна свештенства велико дело, да су са тим скопчане тешке дужности, за извршење којих мораћу да дам одговор на Страшном суду Христа Господа...
  11. Саопштење Светог Архијерејског Синода: Нико се не причешћује принудно већ добровољно!
  12. Имамо ли већ неке податке, мислим проверљиве о томе, колико се људи тачно већ заразило короном на богослужењима/причешћу (ако не код нас, онда у већим/многољуднијим земљама - већински православним)? Наши инвестигативни теолози о овоме сигурно имају нека сзнања.
  13. А овај Белија је већ виђен на месту прашког архиепископа или чак митрополита Растислава. И ту се круг затвара.
  14. Исти тон као у оном писму Најсветијег патријарха нешто мање светом патријарху јерусалимском. Јел' се ово Палмер клонирао или можда Холбрук повампирио, па им пишу ове текстове
×
×
  • Креирај ново...