Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 9 минута, Pontifex Emeritus рече

и гледамо своја посла

О овоме смо већ дискутовали. То у Цркви која је једно Тело не пролази. Ако један уд страда страдају сви. Ако један уд брани Цркву он брани и све остале. Ако бранимо Онуфрија ми бранимо и себе.

Не може рука да гледа своја посла ако је на ножном палцу кренула гангрена. Мислим може, али онда...

Подели на овим сајтовима

@Pontifex Emeritus prije ili kasnije svi ce morati da se opredijele. Vidis koji su se silni pritisci vrsili na one koji se iole nesto pitaju. I podlegli su. Cudi me samo od Jefrema igumana Vatopeda... Dakle, morace svi na kraju da kazu gdje su. Pa bolje sto smo bili prvi.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Pontifex Emeritus рече

значи,  ти си зато да уђемо у “рат”

Ја сам за то да говоримо истину. А то исто говоре и све остале Цркве. Осим три у којима над истином имају предност грчки интереси тј. амерички интереси.

пре 7 минута, Pontifex Emeritus рече

а не срљати ко гуске у маглу

Ја то нисам ни рекао. Ја мислим да управо епископи који помињу Епимафија срљају (за својим финансијским интересима) као гуске у магли.

пре 8 минута, Pontifex Emeritus рече

јер у том “рату” против Цариграда (у који нас нико нити тера нити зове)

Фанар је започео рат, у који га нико није ни звао ни терао, и у тај рат гледају да увуку и све остале уз помоћ САД дипломатије.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Pontifex Emeritus рече

али не морамо прећи меру (не)пристојности и отворено вређати и изазивати Грке

Нико и не прозива све Грке него само епископе који помињу Епимафија. И не само међу Грцима него било где. Ми немамо проблем са Грцима него са расколницима које год нације били.

А ти расколници, који помињу Епимафија, да нису тиме прешли меру (не)човечности тешко да би били и прозивани.

Иначе, у свакој новој поруци имаш по један нови спин, али сви дувају на исту страну ;) 

Подели на овим сајтовима

@Pontifex Emeritus upravo mislim da smo i reagovali da mu stavimo do znanja dokle moze da ide. Ne bi se on ili njegov naslednik sjutra zaustavili na Ukrajini svakako. Njih interesuje, cini mi se, dijaspora (tj novac) i vlast u Crkvi. Dakle vlastoljublje i srebroljublje. Bog da oprosti ako grijesim u ovome.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Pontifex Emeritus рече

али не морамо прећи меру (не)пристојности и отворено вређати и изазивати Грке

Niko ih zvanicno nije vrijedjao, samo im je saopsteno da bezakonje ne priznajemo. Nigdje u zvanicnim saopstenjima nema ni jedne uvrede. Drugo je to sto mi pisemo po forumu. Ovo ovdje ne citaju svi ni u SPC, a kamoli Grci.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Pontifex Emeritus рече

добро браћо, а шта ако са таквим ратоборним ставом на крају испровоцирамо Цариград да уради оно што сам горе навео као могући исход? шта ви видите као могућност да се штета предупреди или избегне? како мислите да доскочимо Вартоломеју?

Узми за пример Онуфрија. Шта је он могао да уради или да не уради да избегне Барта? Ништа. Да је направио аутокефалну цркву са непокајаним расколницима и самосвјатима Барт би рекао: а не не, не може, то је моја канонска територија, само ја дајем аутокефалије и само ја држим дијаспоре. Будући да Онуфрије то није урадио онда је Барт ускочио и он је дао аутокефалију разбојницима и узео им дијаспору (макар на папиру).

Једино да је Онуфрије пао пред Бартом да он да "аутокефалију" и њему и расколницима заједно. То је и био Бартов план али је пропао.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Pontifex Emeritus рече

то је за вас спин?

Не него твоји аргументи да треба Барту да говоримо како је он супер али да ипак не признамо његовог расколника. То не само да је лицемерно него не би ни прошло код Барта.

пре 7 минута, Pontifex Emeritus рече

може тај ваш “Барт” и светиње на Косову и Метохији да подреди Албанској Православној Цркви

Може наш Барт, који за нас тврди да смо јеретици ако он нема примат у Цркви, и то да уради уз помоћ Амера и наших епископа којима је више до статуса и пара него до истине. А можда и не може. У Украјини му није прошао план. Видећемо.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Bonsenjo рече

@Pontifex Emeritus prije ili kasnije svi ce morati da se opredijele. Vidis koji su se silni pritisci vrsili na one koji se iole nesto pitaju. I podlegli su. Cudi me samo od Jefrema igumana Vatopeda... Dakle, morace svi na kraju da kazu gdje su. Pa bolje sto smo bili prvi.

Ko zna kakvih sve tu ucena, pritisaka i mutljavine ima od domaćih političara, pa do stranih diplomata...neke stvari nikada nećemo saznati do suda.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Pontifex Emeritus рече

значи,  ти си зато да уђемо у “рат”, па куд пукло да пукло. и какве год последице по нас из тога сукоба настале. ок, ти тако сматраш. ја сматрам другачије. јер, ако не можемо себи стварати пријатеље, не морамо ни непријатеље. и треба гледати шта ће на крају произаћи из наших поступака, а не срљати ко гуске у маглу. ја апелујем на мир и разум, јер у том “рату” против Цариграда (у који нас нико нити тера нити зове), наша Црква може само да страда. а ја сматрам да је већ довољно страдала. 

:naklon:

"Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо"

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Pontifex Emeritus рече

мени је довољна наша кожа, јер на њој је већ и превише наших рана, не требају нам и туђе. већ сам рекао да ми не треба да признамо то што је Цариград учинио у Украјини, и да то треба јасно да кажемо. али не морамо прећи меру (не)пристојности и отворено вређати и изазивати Грке. кад нам је било тешко, били су уз нас, и као народ и као Црква. будимо дакле свима благодарни и “љубезни”, што би рекли стари. а не да сипамо уље на ватру. тим пре што ће у тој ватри понајвише страдати управо наша Црква. 

:naklon:

"Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо"

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...