Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 50 минута, Vladan :::. рече

Мислим да ће морати да се поделе, један да буде икона а други подобије Оца.

Шта си ти све напричао то не би пас с маслом појео. :)) Али овде ми се чини да си превидео да су термини икона и подобије исто значење презентовања идентитета. Клонирање идентитета није могуће по православљу. Икона и подобије имају истоветно значење. Цариград то -како ти кажеш- не би никада прихватио јер је Цариград увек у протеклом веку, следујући многовековној пожртвованој теологији светих Отаца, усмеравао на важност -појма- идентитета као примарног у онтологији.

И шта се десило? Догодио се трагичан, а неуздрживи би рекли и комичан, след догађаја. Од целокупне приче о идентитету, тачније о ,,личности'' коју треба сагледати специјалистички по њихов начин, настао је однос према другоме као однос, ако се може тако рећи, са системским пројектом човека као ,,идентитета'' уместо са правим и суживотним човеком.

Може се рећи да је у питању једна идеалистичка навала са једном верзијом истине, показујући се заблудном као и свака друга верзија истине. Неки актуелни епископи показују сву надахнутост таквом манипулисању, претварајући свете вредности у свој приземни суд из сопствених побуда. Јасно је да ће ,,многи'' бити преварени.

Ја кад читам вл.Максима западноамеричког о темема протеклих месеци, као да самог себе морам прешалтовати у смореног проналазача покварености, не по чему индивидуално, него по општем православном схватању.

Како изнутра тако и споља се напослетку покаже плод свачији. Рак рана видиљива свима приказана је у поступку Вартоломеја према питању другог брака свештеника. Довести другога до понижења да му буде неугодно да призна нешто што је могло бити усаглашено, али је уствари злоупотребљено на оно о чему је сада неопходно причати, заправо је она махинација која доноси неку верзију истине.

Мало је рећи да су то ,,опасне игре''. Осим што уноси раскол у православље, Цариград доприноси и међународном политичком сукобу, подржавајући поражавајуће антиидентитетске програмиране народе у целокупној несрећи њихових ствараоца. Такву улогу -садашњег Цариграда- православни свет није могао да очекује, иако су понеки слутили на то у протеклим годинама.

Прелазећи из спољашњег показатеља губавости духовне, на унутрашни показатељ, потребно је осврнути се на теолошку раван, о којој се све више спомиње, те је потребно и бавити се тиме:

ORTHOCHRISTIAN.COM

I wish to confine myself here to one specific manner in which a wrong application of Trinitarian articulations to ecclesiological...

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 43 минута, Milan Nikolic рече

Али овде ми се чини да си превидео да су термини икона и подобије исто значење презентовања идентитета. Клонирање идентитета није могуће по православљу. Икона и подобије имају истоветно значење.

Vladan je svesno karikirao ironije radi.

A sa ostatkom se manje vise slazem, bar u najvecem delu, uz napomenu da je ovo tek pocetak, i da ako se Fanarima ne stane na put, bice teskog belaja, vec pisah - na kraju cemo dobiti mutiranu tvorevinu, svojevrsnu metastazu necega sto se samo nominalno zove crkva.

Sto bi rekli anglo - saxsonci "Do you want to know how deep the rabbit hole is, well it is very deep" ne_shvata

Подели на овим сајтовима

Моје зановетање Владану је намерно, јер је његова перфекција за дивљење. Чак и овај линк за orthochristian.com смо добили од њега.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 17 часа, Zayron рече

Asiz i cijela italija će da bude dječiji vrtić spram toga što se ogledno ekumenizma dešava u Grčkoj! :D 

Начуо сам у овој гужви и неки као символ вере: Има нешто. + Љубав, мир, различиторст.

Да нисам видео гомилу попова мислио бих да је неки хипи покрет :) 

Подели на овим сајтовима

пре 17 часа, Milan Nikolic рече

Али овде ми се чини да си превидео да су термини икона и подобије исто значење презентовања идентитета.

Ма то је на линији тумачења да је икона (слика) оно што нам је дато а подобије (прилика) оно што нам је задато. А суштинки је, иначе, реч о иронији наравно на рачун Барта и Фрање (то су срца два... итд. итд.). :) 

Подели на овим сајтовима

пре 17 часа, Milan Nikolic рече

Шта си ти све напричао то не би пас с маслом појео. :))

Е, али чланови и следбеници Бартове неопапистичке унијатске секте појешће са уживањем све што Барт&Фрања склепају.

Можда и Далај Ламу смувају да им се придружи... :0205_whistling:

Подели на овим сајтовима

пре 40 минута, Vladan :::. рече

"Честитам" свима и јубиларну 600. страну ове теме.

Ево и ми се из САД, где се данас слави Thanksgiving, придружујемо честиткама у духу Дана Захвалности на 600. јубиларној и-страни. ‘Фала свим учесницима, ђе чули и ђе не чули!

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, o. Miroljub рече

Ево и ми се из САД, где се данас слави Thanksgiving, придружујемо честиткама у духу Дана Захвалности на 600. јубиларној и-страни. ‘Фала свим учесницима, ђе чули и ђе не чули!

Сада сте ви, каубоју, на потезу. Имате ту седницу па да вас видимо. Да вас не превесла тројац. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...