Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 минута, Ведран* рече

чтобы уладить проблему в Украинской Церкви.

В ответ Мы Вас информируем, что после того, когда четыре Православных Церкви, с церковной и богословской точки зрения без причины, отказались присутствовать в деле Вселенского Священного Собора, 

Дакле. Као први и једини аргумент зашто не жели да сазове сабрање предстојатеља ПЦ, Вартоломеј наводи критски сабор, илити како он каже, Свештени Васељенски Сабор (!). У чему је одмах контрадикторан сам себи. Јер барем по чињеници да четири православне Цркве нису учествовале на том сабору, што такође наводи, он не може никако бити васељенски по обиму. А по чињеници да ни једно суштински значајно богословско питање на том сабору није размотрено, не може бити васељенски ни по садржају. 

Али овде се показује још једна ствар. Неки коментатори су на почетку ове кризе тумачили да овакви потези Фанара јесу одмазда Фанара Москви за неучествовање на критском Сабору. Мени су ти коментари звучали прилично светски, као нека дневна политика и дечије сплетке. Тешко је прихватити да у Цркви неко на такав начин може да се освећује. Међутим, овде пред очима имамо признање цариградског Патрјарха да је централни аргумент који му на ум пада по питању Украјине управо Крит! Врло чудно. 

А ако није то у питању, онда његово одбијање, уз изговор да не жели да се покаже наводно нејединство Православних, јесте индиректно признање да је критски сабор у ствари пропали пројект. Јер се на њему онда показало управо нејединство. Што и јесте аргумент цариградског Патријаха. А ако је тај сабор показао нејединство, како га онда Вартоломеј зове Васељенски? 

Али у самој сржи, по мишљењу цариградског Патријарха Сабор вреди сабирати само када ће се сви сложити, и неће бити онога што он зове "нејединство". Али то не само што је противно здравом разуму, јер када се сви слажу, онда нема потребе за разматрањем проблема, јер проблем тада не постоји, него је то дубоко противно историјском опиту Цркве Христове. 

А реалност кроз ових неколико месеци нам сведочи да једини који се на том сабрању предстојатеља не би сагласио са БИЛО КАКВИМ РЕШЕЊЕМ, осим са признањем самосвојних личних одлука, јесте једино и искључиво цариградски Патријарх. Јер расколнике нити ко признаје нити општи с њима. Нико до сада осим Фанара.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 34 минута, Ведран* рече

Великая Святая Церковь Христова, взирая в любви и самопожертвовании, без своего интереса или давления

Узимање ставропигија ја сматрам за интерес. Узимање ЦЕЛЕ украјинске дијаспоре ја сматрам за интерес. То су неспорне ствари које чак и у Томосу стоје. 

Толико о интересу. 

Као аргумент не помињем спекулације о 'трансакцији' са Америчком владом која је, како се прича, у замену за обустављање правног прогона за вишемилионске проневере у цариградској архиепископији у Америци, тражила признање расколника у Украјини. Или спекулације о уплатама средстава из Украјине на рачун ЦП. И још неке пикантерије. 

пре 41 минута, Ведран* рече

с одной целью единства украинского народа и прекращения разделения и раскола в собрании миллионов верующих,

Па ако је ово био циљ онда је потпуно промашен. Да је цариградски патријарх, којим случајајем CEO неке мултинационалне компаније, он би после овако колосалног промашаја поднео осавку. Јер ако је себи поставио циљ "јединство украјинског народа" он не само да га није постигао него је урадио највећи могући "напредак" у раздељивању украјинског народа. Ако му је циљ био "прекид раскола" а он је од украјинског раскола успео да направи раскол светских размера, то само значи да је не само промашио циљ него урадио супротно задатом циљу. 

Морални људи, на себе преузму одговорност за грешке. 

пре 48 минута, Ведран* рече

когда они были вне ее несправедливо,

Каже да су ти људи били неправедно изван Цркве. Питам се у којем тренутку се цариградски Патријарх покајао за своје "неправедне поступке" према тим људима. Јер он је лично прихватио анатеме на Денисенка и његове следбенике. Да ли је он ту своју неправду држања "милиона верујућих" изван Цркве, окајавао пре или након уговореног потчињавања цариграду целе украјинске дијаспоре и доделе савропигија, итд? Када се покајао Вартоломеј? Јер Денисенко и Думенко се нису кајали. Они су, према изјавама Цариграда, сво време били у праву. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Занимљиво?

М. Емануил галски се састао са председником Грузије....:0205_whistling:

Romfea News

Accelerate Greece

The Metropolitan of France met with the President of Georgia

By Romfea.news

Metropolitan Emmanuel of France officiated on Sunday at the Saint Nino Orthodox Church in Paris, where President of Georgia Salome Zurabishvili attended the liturgy, during an official visit to France.

Metropolitan Emmanuel welcomed the President of Georgia to the Eparchy of Saint Nino, which has been under the Ecumenical Patriarchate and the Metropolis of France for 90 years.

He underlined that the President’s father is one of the founders of the parish and expressed the pride of the community and the Holy Metropolis for reaching the highest office, that of the President of Georgia.

The President of Georgia thanked the Metropolitan for his warm welcome, while the chief of Saint Nino Church Archpriest Arthil Davrichachvili welcomed the President and Metropolitan Emmanuel and highlighted the enthusiasm of the whole parish for this visit.

https://www.romfea.news/the-metropolitan-of-france-met-with-the-president-of-georgia/

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Променио сам мишљење. 

До сада сам говорио да сматрам да треба да се откаже позив на прославу 800 г. наше аутокефалије, свима поглаварима. И да треба сами да прославимо. 

Кад сам то говорио руководио сам се најпре бригом да, уколико би позиви остали отворени, не претрпимо штету, или због неког погрешног корака, или због неке медијске манипулације.

И други разлог је био жеља да се не заоштрава ситуација са Цариградом, и да се неко не осети увређен или понижен ако би их све позвали, а неки не могу да саслужују. 

Међутим, након читања одговора патријарха Вартоломеја, Патријарху антиохијском, у којем одбија сабрање предстојатеља, након читања још неких изјава из цариградске Патријаршије, након неких разговора с паметним, и размишљања, променио сам став.

Сада сматрам да треба позив отказати САМО патријарху Вартоломеју. Док остале предстојатеље треба позвати. Иако, како ми се јавља:0205_whistling: биће отказивања позива, ја ипак сада сматрам да треба само један позив опозвати. Само онај упућен Вартоломеју. 

Такође, у светлу овога писма и одговора, којим Вартоломеј категорички одбија сабрање, мислим да наша Црква, или одмах или по пријему сличног одговора са Фанара (боље одмах сад јер не живимо у веку голуба писмоноша и знамо већ сад сви за тај одовор Антиохији), треба да упути писмо александријском патријарху са молбом да он као други у диптиху, и као "судија васељене" сазове такав сабор. 

У томе смислу наша централна прослава може да послужи као предсаборско саветовање. Претпоставка је да ће се прослава одржати пре сабрања. А ако је наша Црква спремна да буде домаћин тога сабрања онда оно може да се закаже дан, два након централне прославе.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Ведран* рече

Променио сам мишљење. 

До сада сам говорио да сматрам да треба да се откаже позив на прославу 800 г. наше аутокефалије, свима поглаварима. И да треба сами да прославимо. 

Кад сам то говорио руководио сам се најпре бригом да, уколико би позиви остали отворени, не претрпимо штету, или због неког погрешног корака, или због неке медијске манипулације.

И други разлог је био жеља да се не заоштрава ситуација са Цариградом, и да се неко не осети увређен или понижен ако би их све позвали, а неки не могу да саслужују. 

Међутим, након читања одговора патријарха Вартоломеја, Патријарху антиохијском, у којем одбија сабрање предстојатеља, након читања још неких изјава из цариградске Патријаршије, након неких разговора с паметним, и размишљања, променио сам став.

Сада сматрам да треба позив отказати САМО патријарху Вартоломеју. Док остале предстојатеље треба позвати. Иако, како ми се јавља:0205_whistling: биће отказивања позива, ја ипак сада сматрам да треба само један позив опозвати. Само онај упућен Вартоломеју. 

Такође, у светлу овога писма и одговора, којим Вартоломеј категорички одбија сабрање, мислим да наша Црква, или одмах или по пријему сличног одговора са Фанара (боље одмах сад јер не живимо у веку голуба писмоноша и знамо већ сад сви за тај одовор Антиохији), треба да упути писмо александријском патријарху са молбом да он као други у диптиху, и као "судија васељене" сазове такав сабор. 

У томе смислу наша централна прослава може да послужи као предсаборско саветовање. Претпоставка је да ће се прослава одржати пре сабрања. А ако је наша Црква спремна да буде домаћин тога сабрања онда оно може да се закаже дан, два након централне прославе.

Рекох ти кога не треба позвати . Сад је питање како ће остали реаговати . И ово што ми спомињемо да Патр.Теодор сад треба да сазове сабор је логично решење 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, srb_Lo рече

Рекох ти кога не треба позвати . Сад је питање како ће остали реаговати . И ово што ми спомињемо да Патр.Теодор сад треба да сазове сабор је логично решење 

Што јес јес. Лепо си рекао. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, srb_Lo рече

Сад је питање како ће остали реаговати

Од ових који се још нису јасно определили, једино за Румуне знам сигурно како ће реаговати.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

За Румуне смо отприлике сви знали и пре овога . Бугари су ме изненадили позитивно за сад. Питање  су Јелини и Грузија па ћемо видети шта ће бити .

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Ведран* рече

Неки коментатори су на почетку ове кризе тумачили да овакви потези Фанара јесу одмазда Фанара Москви за неучествовање на критском Сабору. Мени су ти коментари звучали прилично светски, као нека дневна политика и дечије сплетке. Тешко је прихватити да у Цркви неко на такав начин може да се освећује. Међутим, овде пред очима имамо признање цариградског Патрјарха да је централни аргумент који му на ум пада по питању Украјине управо Крит!

:) 

On 8.9.2018. at 18:41, Vladan :::. рече

Чини ми се да п. Вартоломеј има потребу да иза себе остави неко велико дело, велики пројекат, и будући да Сабор на Криту није успео, изгледа добрим делом захваљујући Русима, окренуо се новом великом пројекту тј. Украјини и њиховој аутокефалији... Шта ли ће бити следеће ако ни то не успе?

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Ведран* рече

:)

On 28.1.2019. at 21:46, Vladan :::. рече

... ...

Барт:  Ааа па неће то моћи тако, ја хоћу свој део, а имам и другаре у НАТО-у, немојте ви да се правите луди!

Сви:  Ало фанариоти! Хоћете да се враћате у турски авион или ћете да пливате до Босфора? Бежи бре!

Барт:  Послаћу вам ја два егзарха из Албаније, видећете ви, купићу ја и Румуне и Бугаре и Македонце и Црногорце, имам ја још бомбона, видећете ви још ко је свекосмички патријарх универзума и ко ствара црне рупе!

Затварају се врата и сви седају:  Ааууу, какав несрећник... Него када беше стижу остали на свеправославни сабор поводом 800 година од СПЦ?

:0205_whistling:

Подели на овим сајтовима

не би мислим барт никада дошао на такво нешто нити на било какав сабор где он није главни...

па он није био ни на "објединитељском" "сабору" ни на додели томоса ни на интронацији епимафија а све то је баш он организовао за нову "цркву"

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, farisejski.bukvojed рече

Da, Aleksandrija je sledeca po redu, ali pogresno pretpostavljas da je Carigradska Patrijarsija ovlascena da saziva Vaseljenske Sabore.

Nije ovlascena. Sve Sabore sazivao je Car, Vasilevs, koga sada nema.

И шта онда ако је сазивао цар? Апостолски Сабор није сазвао никакав цар. 

То што сматрам, као и готово све Цркве званично, да Цариград треба да сазове Сабор, је само продукт историје, поштовања неког реда. То није никаква сакраментална обавеза. Као што то није ни чињеница да је цар сазивао претходне саборе. Црква не може бити роб ни цару ни патријарху. 

Сада изгледа убрзано сазрева време да се размотре, не само поступци овога једног патријарха, него и сам цариградски статус и позиција у диптиху, као  поједина учења. То је тематика за прави васељенски Сабор. Иако ми овде говоримо само о позиву на саветовање поглавара.

У оваквим околностима ред би био да се затражи да то сазивање учини александријски патријарх. И ја лично нисам за идеје, да ми будемо председавајући, или оне глупе предлоге из Кипра, да они буду медијатори и слично. 

Не треба због хаоса који у Цркви прави Вартоломеј, учестовати у прављењу додатног хаоса. Ми ни по којем основу не можемо председавати, нити се овакви поблеми у Цркви решавају медијацијом. 

У суштини онај ко сазове сабор је само формални извршилац, јер је логично да постоји нека координација пре званичне објаве. Другим речима мора се осигурати да ће неко на тај сабор и да дође. Ред би био да је та формална фигура александријски Патријарх. 

пре 30 минута, farisejski.bukvojed рече

Lepo da pozovemo sve (i Carigrad) na 800 godina, pa da onda oni koji dodju sazovu Sabor. 

Ово је неизводљиво. Не можемо саслуживати сви заједно до решења проблема. Вартоломеја зато не треба звати. А ако би се саветовање организовало код нас око централне прославе, то треба да буде пар дана након прославе, и на сабрање треба позвати Вартоломеја, али не и на прославу коју он и онако не признаје.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Ведран* рече

Вартоломеја зато не треба звати. А ако би се саветовање организовало код нас око централне прославе, то треба да буде пар дана након прославе, и на сабрање треба позвати Вартоломеја, али не и на прославу коју он и онако не признаје.

па не би он дошао на сабрање а да није позван на главни догађај, а и већ мисли да је глупо да се сабирају ако не буде како он хоће...

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Vladan :::. рече

па не би он дошао на сабрање а да није позван на главни догађај, а и већ мисли да је глупо да се сабирају ако не буде како он хоће...

Кога је још брига шта би он хтео? 

Не мора да дође ако неће. Треба га позвати на сабрање, али ако га он не сазове он не председава. Председава "судија васељене". :D

На прославу му треба отказати позив. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...