Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 18 минута, o. Miroljub рече

“Од земље је Он обликовао његово тело а Својим сопственим дахом дао му је словесну и умну душу, за коју смо рекли да је божански образ...тело и душа створени су истовремено – не једно пре а друго после.” (Св. Јован Дамаскин, Тачно изложење Православне вере 2,12)

To važi za prvog čoveka, za Adama?

A šta je sa nama?

Da li Bog svaki put stvara novu, posebnu, jedinstvenu dušu prilikom začeća, tj. istovremeno sa telom?

Dakle, da li nas stvara istim načinom kao što je stvorio Adama?

Jer, setimo se, kada je Adam stvoren, "sve je bilo dobro". Bog nije stvorio grešnu dušu Adamu.

Dok se mi svi rađamo u grehu, svi od začeća nosimo grešnu prirodu zbog pada našeg praoca. Zato nam je potrebno spasenje, zato se krstimo ubrzo posle rođenja.

Ako Bog stvara našu dušu prilikom začeća, ne stvara je valjda grešnom?!

A Grehopad je jedan.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 2 минута, Tumaralo. рече

A šta je sa nama?

Da li Bog svaki put stvara novu, posebnu, jedinstvenu dušu prilikom začeća, tj. istovremeno sa telom?

Jer, setimo se, kada je Adam stvoren, "sve je bilo dobro". Bog nije stvorio grešnu dušu Adamu.

Dok se mi svi rađamo u grehu, svi od začeća nosimo grešnu prirodu zbog pada našeg praoca. Zato nam je potrebno spasenje, zato se krstimo ubrzo posle rođenja.

A Grehopad je jedan.

Као што и сами знате, о томе је већ овде говорено. Претражите архиву.

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, o. Miroljub рече

Као што и сами знате, о томе је већ овде говорено. Претражите архиву.

Ниси му одговорио, а добро је питао. Мада не знам какве везе има са темом...

Подели на овим сајтовима

Као што рекох, може сам да нађе одговор, a питање нема никакве везе са темом. Ево му овде, код Брије:

"Што се тиче генезе душе, то је тајна Творца (Пс. 139,13 -16). Душа нема преегзистентну ипостас, нити је састављена из преегзистентне материје као тело, које се саставља од тела родитеља. Људско биће прима егзистенцију по телу као резултат рађања од других тела. Душа има друкчију позицију и функцију него тело. Она је створена вољом Божијом, божанским надахнућем, на начин који је само Створитељу познат. Душу даје Бог кроз животодавно удахњивање, заједно са телом, у часу зачећа, тако да се људско биће појављује на свету као психосоматско јединство. Заправо, божански дух који ствара душу даје и моћ да се уобличи тело. Душа има живот као битисање, стога она не треба да се меша са виталним иманентним моћима које постоје код животиња и свих живих створења. Она је субјекат, лични подмет те виталне енергије; она има живот као биће по себи и за саму себе. Душа је формирајући принцип који индивидуалише људску природу у једном субјекту; стога се душе Адамових потомака не садрже у Адамовој души. Као прототип људскога рода Адам обухвата све у себи, али сваки прима своју индивидуалну егзистенцију кроз нову душу коју Бог ствара за ту личност. После физичке смрти душа се одваја од тела за неко време, са надом на живот вечни и у очекивању васкрсења тела." (Јован Брија - Речник православне теологије)

Подели на овим сајтовима

пре 46 минута, Tumaralo. рече

A šta je sa nama?

A Grehopad je jedan.

Хајде да добијеш одговоре:

Бог ствара јединствену душу приликом формирања ембриона, чим се створи крв детета.

Адам и Ева су посебно створени као први људи у првобитној творевини, док ми настајемо рађањем у палој творевини.

Ми наслеђујемо палу природу прародитељским грехом.

Наставак можемо овде:

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, MKD13 рече

Slusahaj, isto ono shto radis ti ovde, ispunjen gnjevom i mrznjom, rade na Ukraini pristalice MP. Kako da se odnosi prema vama ukrainska vlast?

Пројектујеш северномакедонски бугарине, пројектујеш само своје духовно стање. 

пре 7 часа, MKD13 рече

Ne moze da ti ne priznaes vlast, da si nastrani nekog ko je napao tvoju drzavu, i celo vreme izlazis iz gnjeva i plujes na Potroshenka, Ministre naciste, Epimafija, a sa drige strane velicas velikog Putina, i da ocekujes da ti ukrainska vlast darivati tebe cvece.

Ти се очигледно губиш у времену и простору и живиш у своме свету фантазија. Јер то о чему ти причаш, не види нико нормалан, јер не постоји.

Дај Боже да се унормалиш, али не гајим превелику наду.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Zoran Đurović рече

Ниси му одговорио, а добро је питао. Мада не знам какве везе има са темом...

Hteo sam i tebe da pitam isto.

Pitao sam na ovoj temi jer je o. Miroljub aktivan tu, naglasio sam da je off topic.

Možemo prebaciti razgovor na druge teme...evo, vidim u odgovorima da su navedene neke odgovarajuće teme od ranije..

Mislim da je nerešivo pitanje.

Neki Oci Crkve su bili traducijanisti a neki kreacijanisti.

Traducijanisti su bili Tertulijan, Grigorije Niski, Makarije Veliki.. Avgustin se dvoumio do kraja. Velika većina su bili kreacijanisti.

Danas skoro svi hrišćani na svetu prihvataju kreacijanistički stav. (Interesantno, Martin Luter je bio neodlučan kao Avgustin a većina luterana ispadoše traducijanisti što ih čini jedinstvenim u tom pogledu, za razliku od kalvinista koju su kreacijanisti jer je Kalvin izrčito zauzeo takav stav. Na prvi pogled, reklo bi se da bi baš kalvinisti bili traducijanisti sa obzirom na njihov determinizam :/ )    

E pa pošto preovlađuje kreac. stav nadao sam se da postoji neko jednostavno objašnjenje za doktrinu naslednog greha...:(

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, o. Miroljub рече

Она је субјекат, лични подмет те виталне енергије; она има живот као биће по себи и за саму себе.

Ух, ово никад не бих могао потписати. Јер имамо датост, а не развој. И овде је превише одвојена од тела. Два су различита ентитета. Кад су такви, онда нема васкрсења. Не у смислу да ја не верујем у васкрсење, него што се не види нужност васкрсења. Душа ћче благовати у неком рају, као што неки замишљају да су сада душе светих у неком блаженству и много се боље осећају него као кад су биле у телу. То је за мене промашено. Тело као привезак душе или украс, у то не може нико да јме убеди. 

Има у Августина критички отклон у односу на Нисенца, где вели (као Дамаскин) да су душа и тело истовремено створени. Ово Бријеово је платонизам, односно томизам. Августин, иако је везао душу за тело, није имао убедљив одговор око васкрсења. Треба васкрсење јер су тело и душа заједно радили, треба васкрсење зато што васкрсло тело је супер лепо, лагано, прозрачно, не оптерећује више душу јер нема страсти итд. Али, то нису аргументи. Када ти имаш у старту 2 ентитета, не можеш нужно да их спојиш. Зато нема васкрсења. Зато су сада душе у рају. - А ја те идеје одбијам. Нема душе без тела, него имамо сада свеце у васкрслим телима. 

Тумаралово питање је добро, али ни традукционизам ни креационизам не могу да дају задовољавајући одговор, јер су фаличне тезе. Имамо традукционизам, наслеђивање материјала од предака, али и "креационизам" односно наше стварање самих себе у Богу Исусу. Зато не верујем у креацију сваке душе понаособ, јер све је већ садржано у "Адаму", као што је све веч преображено (васкрсло) у Исусу Христу. То безумни Кратос не може да схвати.    

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Milan Nikolic рече

Бог ствара јединствену душу приликом формирања ембриона, чим се створи крв детета.

Адам и Ева су посебно створени као први људи у првобитној творевини, док ми настајемо рађањем у палој творевини.

Ми наслеђујемо палу природу прародитељским грехом.

Ako je naša jedinstvena duša stvorena od Boga ona mora biti "dobra", jer Bog ne stvara greh. Nije Bog stvorio milijarde grešnih duša.

Dakle, prema ovom tvom stavu, "palost prirode" se može odnositi samo na telo, tako da bi u tom slučaju, prilikom svakog začeća, Bogom stvorena čista duša jedino mogla biti "uprljana" telom koje sasvim izvesno nasleđujemo.

A to je čist platonizam. Gnosticizam takođe.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Ромејац рече

Уз наслов иде вест да је чланове њихове редакције угостио амбасадор САД-а у Атини Geofrey Pyatt

Само да вам кажем. Овај исти амбасадор се у априлу састао са о. Јефремом ватопедским, који је затим у другој половини прошле године боравио у САД-у и био примљен у Белој кући. А како знамо, један је од два светогорска игумана који су дошли на тзв устоличење тзв Епифанија, расколника Думенка у Кијев.

Такође у априлу истовремено на Ватопеду се овај амбасадор састао и са еп. Јеротејом Влахосом. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

@Tumaralo.

Палама:

,,Човекова душа јесте јединствена стварност, и она поседује многе силе. Она ce служи телом као својим органом, које пo природи пак сапостоји ca њом.''

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Milan Nikolic рече

@Tumaralo.

Палама:

,,Човекова душа јесте јединствена стварност, и она поседује многе силе. Она ce служи телом као својим органом, које пo природи пак сапостоји ca њом.''

Ovo je okay.

Odnosi se na prirodu duše, a ne na genezu duše.

Подели на овим сајтовима

@Tumaralo. @Milan Nikolic @Zoran Đurović @o. Miroljub молим вас да ову веома  занимљиву дискусију наставите на другој теми да се ова не би спамовала будући да функционише и многи је читају само због раскола

отварање нове теме траје један минут, мање него да се напише један коментар овде

Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, o. Miroljub рече

Као што рекох, може сам да нађе одговор, a питање нема никакве везе са темом. Ево му овде, код Брије:

"Што се тиче генезе душе, то је тајна Творца (Пс. 139,13 -16). Душа нема преегзистентну ипостас, нити је састављена из преегзистентне материје као тело, које се саставља од тела родитеља. Људско биће прима егзистенцију по телу као резултат рађања од других тела. Душа има друкчију позицију и функцију него тело. Она је створена вољом Божијом, божанским надахнућем, на начин који је само Створитељу познат. Душу даје Бог кроз животодавно удахњивање, заједно са телом, у часу зачећа, тако да се људско биће појављује на свету као психосоматско јединство. Заправо, божански дух који ствара душу даје и моћ да се уобличи тело. Душа има живот као битисање, стога она не треба да се меша са виталним иманентним моћима које постоје код животиња и свих живих створења. Она је субјекат, лични подмет те виталне енергије; она има живот као биће по себи и за саму себе. Душа је формирајући принцип који индивидуалише људску природу у једном субјекту; стога се душе Адамових потомака не садрже у Адамовој души. Као прототип људскога рода Адам обухвата све у себи, али сваки прима своју индивидуалну егзистенцију кроз нову душу коју Бог ствара за ту личност. После физичке смрти душа се одваја од тела за неко време, са надом на живот вечни и у очекивању васкрсења тела." (Јован Брија - Речник православне теологије)

Oče Miroljube, hvala Vam na ovom linku. Odlučio sam da za jedno vreme ućutim i popravim minus. Samo ću čitati i ispitivati, kao magare, pa da i ja narokam jedno 3000 lajkova. :smeh1:

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...