Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 часа, o. Miroljub рече

Обратите пажњу на ову метонимично-парадоксалну вест/изјаву! Ово да се стави у засебну рубрику Фигуре конструкција као спој фигура речи и фигура мисли.

Заводе Кипрани за Голеш планину. Да ово раде политичари, па и некако, али црквени великодостојници једне помесне цркве и то у време оваквих еклесиолошко-канонских и међуцрквених превирања? Невероватно!

Па оваквом објавом се ваљда надају да ће отворити простор за трговину. 

Да виде ко шта нуди. 

Мени, на жалост изгледа као, маркетиншки трик. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 40 минута, Ромејац рече

NATIONALISTS SEIZE CHURCHES BY BEATING UP PRIESTS, THREATENING KIDNAPPINGS—EPIPHANY DUMENKO BLAMES MOSCOW

Који мајмун испада овај Думенко. 

Он је за ово кратко време такве лудости исповаљивао, да их је пас с маслом лизао до сад би умро од дебљине. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, farisejski.bukvojed рече

Uopste se ne slazem. Ovo je trece njegovo javljanje koliko ja brojim.

Ја нешто не избројах ни једно, или је било једно још метиљавије од овога, да је било толко безначајно да сам заборавио и да је било.

Просветли ме ако грешим.

пре 2 часа, farisejski.bukvojed рече

rascinjenja vladike (valjda bese) Diomida ('09-'11), pa ni u pogledu "slucaja" u SPC (namerno izostavljam).

Он се петља у свашта што га се не тиче. Томе сведоче и ова два примера. 

Украјина би требала да га се тиче, као и сваког архијереја Цркве. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Ман. Пантократор на Св Гори, саслуживао је са расколничким "епископом".

Две ствари.

1. Каже се да је расколник тамо дошао по инструкцији п. Вартоломеја. Очигледно да патријарх сматра да се тако решава створени проблем. Тако што се нареди да расколник служи у манастиру на Св Гори на којој су изгласали да не саслужују са расколницима. Да ипак служи, насупрот заједничкој већинској одлуци свих манастира. @Августин написа о гласинама како патријарх није свестан шта се у Украјини заиста дешава. Можда ће се после овога, кад се на Св Гору пренесе украјински хаос, исто причати како он није свестан шта се дешава.

2. Каква је сврха сабрања свих манастира, разговора и заједничких одлука, када се оне одмах крше и када свако ради шта хоће? Потпно је бесмислено да се они састају и расправљају о било којем питању када иза тих одлука не стоје.

На Св Гори ће настати неред. 

http://orthochristian.com/119222.html?fbclid=IwAR2ZnuRwOVzgw4VBZplHxoOOPppTy14gvhZd68NqepsZUEcobJHriKEIrYw

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Мислио сам да само Виловски има пудлице, кад оно и Вартоломеј их има.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

UKRAINIAN METROPOLITAN TO ABBOT ALEXIOS OF XENOPHONTOS: “WHOEVER SERVES WITH SCHISMATICS ALSO BECOMES A SCHISMATIC”

311700.b.jpg?mtime=1549541739

Met. Agafangel (left), Abbot Alexios (right)

His Eminence Metropolitan Agafangel of Odessa and Izmail, the longest-serving hierarch of the canonical Ukrainian Orthodox Church, sent a letter to Archimandrite Alexios, the abbot of the Athonite monastery of Xenophontos, entreating him not to participate in the enthronement of “Metropolitan” Epiphany Dumenko, the primate of the Ukrainian schismatic church.

The letter, published by Romfea, is dated February 1. Fr. Alexios did not heed Met. Agafangel’s warning but concelebrated in the enthronement Liturgy on February 3 in Kiev. Romfea reported on January 31 that Abbot Alexios and Abbot Ephraim of Vatopedi were to participate in the enthronement as part of the delegation of the Patriarchate of Constantinople.

In his lengthy letter, the Ukrainian hierarch drew attention to the fact that one who serves and communes with schismatics becomes, according to the canons, a schismatic. Thus, Vladyka Agafangel urged Abbot Alexios to abandon his support of the so-called “Orthodox Church of Ukraine” and to not engage in relations with those who are persecuting the canonical Ukrainian Church today.

Met. Agafangel explains in his letter that due to the actions of the Patriarchate of Constantinople, numerous persecutions have fallen upon the Ukrainian Church, which is recognized by the entire Orthodox world. Only one Local Church—Constantinople—sent a delegation to Epiphany Dumenko’s enthronement as “Metropolitan of Kiev and All Ukraine.” On the other hand, 13 Local Churches were represented at the enthronement of His Beatitude Metropolitan Onuphry of Kiev and All Ukraine in August 2014.

In this regard, Met. Agafangel entreated Fr. Alexios to raise his voice against the Ukrainian schismatics, as he has in the past, and to stand up for Orthodox unity, though the abbot did not heed this call.

The Sacred Community of Mt. Athos, consisting of one representative of each of the 20 ruling monasteries, also voted against sending a delegation to Epiphany’s enthronement, after which Patriarch Bartholomew enlisted the two abbots.

In the end, three Athonites attended—Abbot Alexios, Hieromonk Maximos of Vatopedi, and Hieromonk Chrysostomos of the St. Panteleimon’s Skete of Koutloumousiou Monastery. Fr. Ephraim suffered a heart attack soon after arriving in Kiev and thus did not attend.

Abbot Alexios had shown himself a friend of the canonical Ukrainian Church in the past. In 2013, he visited Ukraine with the precious hand of St. George the Victorious, and again in 2017 to venerate the saints of the Kiev Caves Lavra, reports the Union of Orthodox Journalists.

Also in 2017, a delegation from the Ukrainian Church attended the celebration of Fr. Alexios’ 50th anniversary as a priest. The delegation was led by His Eminence Archbishop Philaret of Lvov and Galicia and His Grace Bishop Barsanuphius of Borodianka, who is now the ruling hierarch of the Vinnitsa Diocese, which is under heavy attack from the Ukrainian schismatics, given that the former hierarch Simeon Shostatsky was one of two bishops of the canonical Church to defect to the schismatic group.

Archimandrite Alexios gave several interviews answering questions about Ukraine. He has stated: “Today we are seeing a return of paganism or the onset of sects, the flowering of the heresy of ethnophyletism in the Ukrainian land. All of this says only that Ukrainians themselves are making the choice—to fall away from Christianity, to turn away from Christ, from the only canonical Church—the Ukrainian Orthodox Church… That means that Ukrainians are choosing not salvation, but destruction, surrendering to the power of their sins, passions, and weaknesses. It is very bad.”

He also continually called the schismatics the “enemies of the Church” and warned that “the schismatics and those who want to damage the Ukrainian Orthodox Church will never have the blessing of God.”

http://orthochristian.com/119202.html

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, Ведран* рече

Ман. Пантократор на Св Гори, саслуживао је са расколничким "епископом".

Две ствари.

1. Каже се да је расколник тамо дошао по инструкцији п. Вартоломеја. Очигледно да патријарх сматра да се тако решава створени проблем. Тако што се нареди да расколник служи у манастиру на Св Гори на којој су изгласали да не саслужују са расколницима. Да ипак служи, насупрот заједничкој већинској одлуци свих манастира. @Августин написа о гласинама како патријарх није свестан шта се у Украјини заиста дешава. Можда ће се после овога, кад се на Св Гору пренесе украјински хаос, исто причати како он није свестан шта се дешава.

2. Каква је сврха сабрања свих манастира, разговора и заједничких одлука, када се оне одмах крше и када свако ради шта хоће? Потпно је бесмислено да се они састају и расправљају о било којем питању када иза тих одлука не стоје.

На Св Гори ће настати неред. 

http://orthochristian.com/119222.html?fbclid=IwAR2ZnuRwOVzgw4VBZplHxoOOPppTy14gvhZd68NqepsZUEcobJHriKEIrYw

Када сам написао да Барт није свестан шта се дешаванисам мислио да не зна шта се дешава на Украјини нити у светском православљу.Него генерално није свестан шта се дешава јер је жртва властите умишљености и охолости и мисли да шта се год деси на основу његових одлука да је то у реду јер је он панкосмички патријарх.Дакле њему нису важне ни жртве ни расколи јер је себе поставио за мерило истине.То ми већ двадесетак година причају неки моји пријатељи који повремено навраћају код њега.Дакле не ради се о незнању него о прелести и самообани.

Подели на овим сајтовима

Доста се ми спрдамо са ,,ција, снајка ција'', али чињеница је да је Вартоломеј директно доведен од ције. У том контексту, борба на чисто политичком нивоу против Русије, буквално је злоупотреба хришћанства и православља.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Milan Nikolic рече

Доста се ми спрдамо са ,,ција, снајка ција'', али чињеница је да је Вартоломеј директно доведен од ције. У том контексту, борба на чисто политичком нивоу против Русије, буквално је злоупотреба хришћанства и православља.

То је тачно свакако али се и он не буни много против својих шефова.Права синергија.И не знам ко се спрда из тога што кажеш.>Па јасно је да је филм "балкански шпијун" направљен да се људи исмевају и да не виде кад то дође.А дошло је.

Подели на овим сајтовима

пре 48 минута, Августин рече

Када сам написао да Барт није свестан шта се дешаванисам мислио да не зна шта се дешава на Украјини нити у светском православљу.Него генерално није свестан шта се дешава јер је жртва властите умишљености и охолости и мисли да шта се год деси на основу његових одлука да је то у реду јер је он панкосмички патријарх.Дакле њему нису важне ни жртве ни расколи јер је себе поставио за мерило истине.То ми већ двадесетак година причају неки моји пријатељи који повремено навраћају код њега.Дакле не ради се о незнању него о прелести и самообани.

Pa, ako pogledamo kako se recimo ponasao i sta je sve radio p.Atinagora koga je kritikovao nas Justin P.,...pa i mnogi drugi VP u 20. veku, onda deluje da je takva problematicna crkvena politika Carigrada u nasoj Pravoslavnoj crkvi bila dugo primenjivana.

Nekako je sad kulminirala i donela je bas gorke plodove,.... kako se kaze, oci jedose kiselo grozdje, sada nama trnu zubi.... brrr

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Ведран* рече

Душо, пречитаваш значај палчића.

Има живота и мимо палчића.  Били они окреути горе, било доле. 

Можда је упоредио са палчићима римских императора када су пресуђивали палом гладијатору:)

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, o. Miroljub рече

Шта да човек каже на ово, а да не изговори тешке речи на рачун фанарске клике. Изговорио сам их управо приватно, и нису лепе, и нећу их написати. Суздржаћу се. А свако може да их замисли. 

Али они који кажу да ово није директна последица поступака лично патријарха Вартоломеја, треба да се пријаве за психолошко вештачење. 

А они који сматрају да је ово ок, и део процеса, или појединачни испад, треба директо да иду на неку психијатријску институцију затвореног типа, јер квалификују и без дијагностике. 

Срам их било од сада и до века пред Богом и пред људима. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Пре пар сати прочитасмо коментар да "нисмо позвани да будемо судије, већ да будемо милостиви, да праштамо, да трпимо једни друге". Трипут амин!

Ипак, ове немиле сцене, којих је из дана у дан све више, намећу питање: да ли ови нови украјински исповедници Православља, (немилосрдно гоњени од оних, који у истеривању своје правде, попут најгорих неправедних и на врлину праштања имуних и нетрпељивих судија), могу заједно са Христом да промуцају: "Зашто ме бијеш?"  (Јован 18:23).  

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...