Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 5 минута, Ivan Marković рече

Није. Него си ти рекао да си тако чуо. Да ли је или није то не знамо, није се изјаснио по питању поста.

Не треба да се изјашњава, то се крије. Зар ти сматраш да се треба хвалити постом и молитвом?

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Кратос рече

Da se ne pravim ja pametan,Justin sve lepo reče...

Па немој да се правиш паметан. Таса говори да Џастин није талибан, како га ви представљате, него да учи о православном икуменизму. Може да те назида чаки и @Ivan Marković:D

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Жика рече

Не треба да се изјашњава, то се крије. Зар ти сматраш да се треба хвалити постом и молитвом?

Па изјашњавао се о души. А ни с њом се не треба хвалити. 12:smeha:12:smeha:

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Жика рече

Није противник исихазма и немој да подмећеш.

Kad na vrbi rodi banana........:smeh1:

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Ivan Marković рече

Није. Него си ти рекао да си тако чуо. Да ли је или није то не знамо, није се изјаснио по питању поста.

Неко је написао још на форуму Верујем да су  сведочили људи из Зизјуласове пратње да јако мало једе за Васкршњи пост и да се боје за његово здравље. То сам давно читао не знам да ли сад тако пости.

Подели на овим сајтовима

12:46, данас

Филарет је поновио да ће Лавре прећи у помесну цркву након Томоса

Поглавар Кијевске патријаршије Филарет још једном је изјавио да ће Лавре, где се сада врше богослужења Московске патријаршије, прећи у помесну Украјинску православну цркву. То је објавио Интефакс.

"Верујем да ће пре или касније Лавре прећи у Украјинску цркву. Колико времена је потребно за ово? Не знам одговор. Али чињеница је да ће оне бити у Украјинској цркви, нема сумње, јер је то украјинско светилиште. Ако садашњи монаси не желе прећи у Украјинску цркву - нека остану... Доћи ће време када ће зажелети прећи у Украјинску цркву. Прећи ће добровољно, без насиља", рекао је Филарет на конференцији у петак у Кијеву.

Рекао је да прелазак у Украјинску православну цркву из Руске православне цркве може бити само добровољан.

https://strana.ua/news/168224-filaret-obeshchal-zhdat-kohda-lavry-dobrovolno-perejdut-v-pomestnuju-ukrainskuju-pravoslavnuju-tserkov.html

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Зашто толико оштро дебатујете?

Суштина ствари је да је васељенски патријарх донео једну одлуку о давању аутокефалности коју су дужни сви да поштују. Тако то он конта. Дакле на помесним црквама је сада да признају да ли ће да васељенски патријарх буде први по части или по власти. Очигледно да васељенски патријарх то хоће. Уколико помесне цркве признају одлуку о украјинској аутокефалности, признали су и вартоломејево првенство по власти. Имамо папу. Вартоломеј : "Москва ће морати да се потчини"

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Жика рече

Неко је написао још на форуму Верујем да су  сведочили људи из Зизјуласове пратње да јако мало једе за Васкршњи пост и да се боје за његово здравље. То сам давно читао не знам да ли сад тако пости.

Можда сам ово већ помињао. Пре неколико година био сам код једног код нас познатог старца који важи за зилотски оријентисаног, архимандрита једног ман у Србији. 

Старац је заиста добар, подвижник своје врсте, и доступачан људима, можда и превише, али он тај крст носи. Пита он мене за еп. Иринеја Добријевића. Каже чуо сам да је новотарац, екумениста, овакав, онакав, људи ми свашта причају. Ја му кажем, владика је први епископ у АУ који је завео ред и пост по Типику на парохијским окупљањима. (Неки попови су јадни имали проблема јер великопосна окупљања су била још мало па леб и вода два дана, а нису навикли). Први који је наложио редовна великопосна богослужења, итд, итд. А ко би то рекао гледајући га овако површно.

Каже добри старац, тако се радујем што је то тако, а не како су мени причали. :)

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Жика рече

Наведи где пише против исихазма. Ја се не сећам да је писао против исихазма.

Пре пар година сам узео Заједницу...из Градске  и тамо нашао неко индиректно супростављање Палами, али тако да се (као и већини ствари које Зиз тврди) оставља могућност за узмак ако га неко причепи. Е сад, морао бих поново узети исту књигу. Покушао сам на нету, ал изгледа да нема. Било како било, знам шта сам читао. Но нема везе, потражићу књигу у биб и кад нађем, цитираћу...до тада нека ово буде узето са резервом. 

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Milan Nikolic рече

Рекао је да прелазак у Украјинску православну цркву из Руске православне цркве може бити само добровољан.

А кад Денисенко обећа, то ти је сигурно као куком по води. :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Milan Nikolic рече

12:46, данас

Филарет је поновио да ће Лавре прећи у помесну цркву након Томоса

Поглавар Кијевске патријаршије Филарет још једном је изјавио да ће Лавре, где се сада врше богослужења Московске патријаршије, прећи у помесну Украјинску православну цркву. То је објавио Интефакс.

"Верујем да ће пре или касније Лавре прећи у Украјинску цркву. Колико времена је потребно за ово? Не знам одговор. Али чињеница је да ће оне бити у Украјинској цркви, нема сумње, јер је то украјинско светилиште. Ако садашњи монаси не желе прећи у Украјинску цркву - нека остану... Доћи ће време када ће зажелети прећи у Украјинску цркву. Прећи ће добровољно, без насиља", рекао је Филарет на конференцији у петак у Кијеву.

https://strana.ua/news/168224-filaret-obeshchal-zhdat-kohda-lavry-dobrovolno-perejdut-v-pomestnuju-ukrainskuju-pravoslavnuju-tserkov.html

Дај Боже да не буде насиља. Но како било, Филарет остаје анатеимасни расколник.

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Жика рече

Зато Марковић сматра да Зизјулас није исихаста јер се овај не хвали тиме

Не. Не сматрам то зато. Немој да подмећеш...

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Жика рече

Неко је написао још на форуму Верујем да су  сведочили људи из Зизјуласове пратње да јако мало једе за Васкршњи пост и да се боје за његово здравље.

Да.Можда је тако. Али смо већ на оној другој теми рекли да посник није обавезно једнако православац.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...