Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 7 минута, Кратос рече

Ne ja sam rekao da se ja ne ispovedam...pobrko si neke lončiće...

Ту сам те чекао! 

И ти си исто тако побркао лончиће гледе душе, душо.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 7 минута, Жика рече

Не конта Кратос ове ствари. Није читао Зизјуласову преписку са једним професором где објашњава своје ставове по овом питању. И тај професор је неке његове ставове схватио погрешно па му Зизјулас разјашњава.

Коме? Лудовикосу?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Ведран* рече

Зизиулас бежи од речи благодат као да му живот у опасности

Нормално. Јер је противник исихазма и (могуће је) потајни варламит....зато је њима тако лако "сјединити се" са римокатолицима...само им примат проблем...

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ведран* рече

Коме? Лудовикосу?

Не њему. Неком другом професору који нема грчко име. Провери у Заједница и другост...тамо је то писмо.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ivan Marković рече

само им примат проблем...

Мислиш не зна се чији ће превладати, овај "божанског" порекла (цариградски) или онај "апостолског" (римски). :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Ведран* рече

Ђе то свих ми кенгурских шницли?

Зизиулас бежи од речи благодат као да му живот у опасности.

У преписци са једним професором. Мислим да се презива Шепард, али нисам сигуран.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ivan Marković рече

Не њему. Неком другом професору који нема грчко име. Провери у Заједница и другост...тамо је то писмо.

А Лудовикосу никад није одговорио претпостављам?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Ivan Marković рече

Нормално. Јер је противник исихазма и (могуће је) потајни варламит....зато је њима тако лако "сјединити се" са римокатолицима...само им примат проблем...

Није противник исихазма и немој да подмећеш. Тако су говорили да је против подвига а на крају се испоставило да строго пости.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Zayron рече

A taj patrijarh Dositej je to pismo napisao na kojem jeziku? Crkvenoslovenskom ili grčkom?

Onda nije u redu taj tvoj prevod koji imaš, probaj ovo! :D 

https://orthodoxia.info/news/ιστορικη-επιστολη-όταν-ο-ιεροσολύμων/

Ίσως επιθυμείτε, ίνα και την Ιερουσαλήμ καταστήσωμεν υμετέραν επισκοπήν και νίπτωμεν τους πόδας υμών… Заћо, реци чика Ивану шта иде иза ове три тачке:ani_biggrin:...

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Жика рече

Није противник исихазма и немој да подмећеш.

Узми Заједницу и другост па читај...нисам је ја писао.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Жика рече

а на крају се испоставило да строго пости.

Није. Него си ти рекао да си тако чуо. Да ли је или није то не знамо, није се изјаснио по питању поста.

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Кратос рече

Da se ne pravim ja pametan,Justin sve lepo reče...

Екуменизам је заједничко име за псевдохрићанства, за псевдоцркве Западне Европе. У њему су срцем својим сви европски хуманизми, са папизмом на челу. А сва та псевдохришћанства, све те псевдоцркве нису друго већ јерес до јереси. Њима је заједничко еванђелско име: свејерес. Зашто? Зато што су у току историје разне јереси негирале или унакажавале поједине особине Богочовека, Господа Христа, а ове европске јереси одстрањују васцелог Богочовека и на Његово место стављају европског човека. Ту нема битне разлике између папизма, протестантизма, екуменизма, и осталих секти, чије је име легеон. Православни догмат, уствари сведогмат о Цркви је одбачен и замењен латинскимјеретичким сведогматом о првенству и непогрешивости папе, човека. А изте свејереси изројиле су се, и непрестано се роје друге јереси: Filioque, избацивање „епиклезе“, увођење тварне благодати, азима, чистилиште, благајна сувишних дела, механизовано учење о спасењу, и тиме механизовано учење о животу, папоцентризам, „света“ инквизиција, индулгенција, убијање грешника због греха, језуистика, схоластика, казуистика, монархистика, социјални хуманизам… Протестантизам? Најрођеније и верно чедо папизма, својом рационалистичком схоластиком срља из јереси ујерес, стално се дави у разним отровима својих јеретичких заблуда. Притом, папистичко гордоумље и „непогрешиво“ безумље апсолутистички царује и пустоши душе његових верника. У начелу, сваки је протестант независни папа, непогрешиви папа у свима стварима вере. А то увек води из једне духовне смрти у другу. И никад краја томе умирању, јер је број духовних смрти човекових – безброј. При таквом стању ствари, папистичко-протестанстки екуменизам са својом псевдоцрквом и својим псевдохришћанством нема излаза из својих смрти и мука без свесрдног покајања пред Богочовеком Господом Христом и Његовом Православном Црквом. Покајање је лек за сваки грех, лек дат боголиком бићу људском од Јединог Човекољупца. Без покајања и ступања у Истиниту Цркву Христову неприродно је и бесмислено је говорити о неком уједињењу „цркава„, о дијалогу љубави, о intercommunio. Главније и од најглавнијег јесте: постати сутелесник Богочовечанског тела Цркве Христове, и тиме заједничар у души Цркве – Духу Светом, и наследник свих бесмртних блага Богочовечанских.

Tako da batali me da si ti kao mnogo dubok pa da razumeš a ja šatro kao ne razumem....

Не кажем да сам дубок, знам шта је писао али само напомињем да се у тим записима и позитивно осврће на екуменизам па можемо да тумачимо.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...