Jump to content

Зоран Ђуровић: Шта има Амфилохије против Степинца?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 15 минута, Жика рече

Понашање слично артемијевцима само што Васијан више зна од њих и мало лепше пише.

Зна се ко мене назива јеретиком, а од Васијана још чекам да крене да ме зове језуитским фратром!:)) Иначе, Владика Иринеј не користи, толико драг израз Васијану за католике, јеретици, него браћа са другим погледима. Овде се уредно моли са њима, иако је то канонски забрањено (кад бисмо гледали коцкастим Васијановим мозгом), а онда његови узимају благослов од Кардинала! А Кардинал се православно крсти! Васијан да напише Владици једно писмо у коме ће га обавестити да су католици анатемисани и одсечени од цркве као безблагодатни јеретици! Такође да га натера да се јавно одрекне свог духовника, старца Порфирија!12:smeha:

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Васијан се позива на Иринеја а дух му је близак артемитском. Мени је Иринеј предавао а и знао је да разговара неформално са студентима после вечерње уз чај. Уз то ми је и епископ, али Васијан боље зна Иринејево резоновање. Никад не рече да су јеретици, има сасвим другачије погледе.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Жика рече

Васијан се позива на Иринеја а дух му је близак артемитском. Мени је Иринеј предавао а и знао је да разговара неформално са студентима после вечерње уз чај. Уз то ми је и епископ, али Васијан боље зна Иринејево резоновање. Никад не рече да су јеретици, има сасвим другачије погледе.

Мени је Иринеј био духовник више година. Наравно и професор. Кад сам отишао на парохију било је немогуће да се виђамо. Контакте смо обновили пре неку годину, сарађујемо и ја сам срећан кад сам са њиме насамо, иако су то ретке прилике. Једноставно просто-време и обавезе нас одвајају, али не и духовно. 

Васијан пак није артемит и формално зато што се држи ове измишљене теорије о икономији. На том концу виси, али је артемит док по духу!:slikanje:

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Zoran Đurović рече

Мени је Иринеј био духовник више година. Наравно и професор. Кад сам отишао на парохију било је немогуће да се виђамо. Контакте смо обновили пре неку годину, сарађујемо и ја сам срећан кад сам са њиме насамо, иако су то ретке прилике. Једноставно просто-време и обавезе нас одвајају, али не и духовно. 

Васијан пак није артемит и формално зато што се држи ове измишљене теорије о икономији. На том концу виси, али је артемит док по духу!:slikanje:

Joooj:sunce:pa vi slikate..

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Isusovo magare рече

Joooj:sunce:pa vi slikate..

Да мало разгалимо душу Васијану са овим мојим портретом...:))) 

7_pope-benedict-xvi-40x30-cm-oil-on-canv

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Zoran Đurović рече

Да мало разгалимо душу Васијану са овим мојим портретом...:))) 

7_pope-benedict-xvi-40x30-cm-oil-on-canv

Ivan Pavao II. je meni osobno ljepši..:blush: a ako ćemo iskreno draži mi je..:blush: a ako ćemo još iskrenije najdraži mi je..

A vi imate dar od Boga..jel' vam bilo teško pogoditi raspoloženje,tj.izraz lica?!

Подели на овим сајтовима

On 11.9.2018. at 22:08, Кратос рече

41691719_245109526191874_757974827670700

Погледај онај линк што сам поставио где пише да се преподобни Порфирије молио са католицима. Иначе, старац Пајсије је знао да послуша старца Порфирија кад му је овај писао да не пише и не говори више о броју 666 и личним картама. Пајсије је велики светитељ  али је познато да се није толико бавио теологијом. Он се доста молио, радио је и читао подвижничке књиге. Ја сам поставио Порфирија тако да можеш да видиш другачије поступање. Сам Пајсије је упућивао на професоре теологије ако би га неко питао нешто чиме се није бавио.

Подели на овим сајтовима

Не терам никог да се моли са католицима али мени је на пример безвезе  да устајем од стола кад сам на ручку са католицима док се чита молитва.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Isusovo magare рече

A vi imate dar od Boga..jel' vam bilo teško pogoditi raspoloženje,tj.izraz lica?!

Падре Марко Рупник ми је рекао: Ово је фантастично! Убо си му карактер! - Ово је узнемиравајући портрт, не салонски, тако да нико у Ватикану се није усудио да га купи, а мени се била свидела фотка и хтео сам да га овековечим. 

Пророчки портрет је био Бертоне, коме је лађа отпутовала а он се нашао у таласима (све што се збило после). Питао ме један папски академик: А што си ставио Кардинала у дубоко море које га потапа? - Рекох: Немам појма, радио сам по надахнућу! 

Дакле, само гледајте Авине опере, а онда и слутите... 

4_cardinal-tarcisio-bertone-50x40-cm-oil

5_cardinal-tarcisio-bertone-50x40-cm-oil

6_cardinal-tarcisio-bertone-50x40-cm-oil 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Zoran Đurović рече

Падре Марко Рупник ми је рекао: Ово је фантастично! Убо си му карактер! - Ово је узнемиравајући портрт, не салонски, тако да нико у Ватикану се није усудио да га купи, а мени се била свидела фотка и хтео сам да га овековечим. 

Пророчки портрет је био Бертоне, коме је лађа отпутовала а он се нашао у таласима (све што се збило после). Питао ме један папски академик: А што си ставио Кардинала у дубоко море које га потапа? - Рекох: Немам појма, радио сам по надахнућу! 

Дакле, само гледајте Авине опере, а онда и слутите... 

4_cardinal-tarcisio-bertone-50x40-cm-oil

5_cardinal-tarcisio-bertone-50x40-cm-oil

6_cardinal-tarcisio-bertone-50x40-cm-oil 

❤❤❤❤❤❤❤:sunce:

Подели на овим сајтовима

Објавих на мом фејсу данас: Драго ми је да ме владике читају, али ми није драго што ме и не слушају! 
Узбуркао сам воде текстом у коме сам критиковао што је Митрополит Амфилохије наново крстио католичког ђакона. На Поукама је настављено са дискусијом, у коју се сама Митрополија није укључила отворено, него имам неког бесловесног теолога, који се крије иза имена Васијан. Како сам у више наврата показао да је идеја ткз. икономије измишљотина из 18. века од преп. Никодима Агиорита, а забрана прекрштавања одређене групе јеретика је канонима васељенских сабора установљена, јер су они крштени валидно, сада се фабрикују примери истог тешког кршења канона неких "који су кипрани а студирали у Русији" - ово се наводи јер Руси забрањују поновно крштење католика са образложењем да су већ крштени. Све су ово тешке глупости и прекршаји против Васељенских догмата, јер крштење није питање ритуала, него догме, тако да је навођење примера и других безаконика не значи ништа. Митрополиту би било боље да се покаје за ову наопаку праксу, што сам му најпре и приватно рекао, а не да се покрива оваквим анти-примерима. Мени је он драг човек, за већи део теолошког мишљења га поштујем, али му ово код мене не пролази нити ће икада проћи! 
Дакле, сајт Митрополије сасвим "случајно" данас избаци ову објаву: 

http://mitropolija.com/2018/09/13/katolkinje-ponovno-krstene-na-kipru/

Подели на овим сајтовима

Још један детаљ где ће Васијан морати да поједе што је сејао, а реч је о примању новацијана, где је говорио како ја користим језичке вратоломије, јер сам следио св. Тарасија и Милаша, па је тврдио да се ови рукополажу кроз благослов. Ваљда ће поверовати Агиориту и Таси. Наиме, Никодим у Пидалиону (176-7) у ком. на 1Вас8 пише како «стављање руку није рукополагање, како би неко могао помислити [Васијан нпр.], него се састоји у радњи оних који су у свештеном реду да полажу своје руке на главе таквих јеретика, и тако их прихватају као покајнике, и та радња нема, наравно, никакве везе са рукополагањем». Ово је јако важно, јер је слична  ствар посреди код папе Лава. Но, о томе другом приликом. Никодим каже да је исти случај са кан. 49 картагинских отаца. У тумачењиу се Агиорит позвао на Тарасија, као и ја, али џаба то Васијану причати. Ми изопачујемо каноне! Нема ни код њега никакве идеје да они тада добијају благодат свештенства. Овим актом, по Никодиму, се озваничава прелазак из једне (старе) цркве у другу (нову).

Таса на овај канон као и ја: «Секта самозваних Катара потиче од свештеникâ картагенског Новата и римског Новацијана, који су се одметнули од канонских епископа, не по питањима вере, него зато што нису хтели да приме покајање палих у време Декијевог гоњења хришћана, и надаље њихова секта, тобоже «чистих", нису хтели да опште са другобраћнима у Цркви, па су себе лицемерно звали чисти (против њих су писали Св. Кипријан, Св. Григорије Богослов, Св. Златоуст, осуђују их за немилосрдност према грешницима и за братомржњу). О њима говори и 7. канон 2 Васељенског Сабора: да су као расколници примани само Миропомазањем, а то говори и 1. канон Св. Василија. Израз пак "полагањему руку на њих", не значи рукополагање (изнова), него само благосиљање, као знак пријема у Цркену заједницу (уз већ споменуто Миропомазање), како је правилно протумачио Св. Тарасије на 7. Васељенском Сабору».

Хорор је што је сада Васијан, који је говорио како се кроз миропомазање неко крштава, апсолутно анулиран Тасом, као и да полагање руку значи рукополагање. Таса је овде убацио и своје, што не стоји, јер је спојио временски удаљене каноне, а то је да се ови свештеници миропомазују, а то није тачно, нити то канон помиње. Због таквих фрљока његови адепти упадају у трипове и не знају више шта да мисле.

Новацијани нису ни крштени ни миропомазани. Само су примљени у Велику Цркву. То је све. Нико није луд да каже како нису били одвојени од ње. Али је факат да су јој невидљиво припадали јер су имали сакраменте. Зато се над њима врше и видљиве радње као знак помирења са Црквом.

Васијан ће да булазни како су они били само «канонски» расколници, не и јеретици. Ваља се сетити како им је претходно негирао сваку благодат и у полагању рука видео рукополагање! Јер сам ја рекао да то није било рукоположење, него само потврда чина у коме остају! Још му дадох и грчки (мено), а онда је узео да ме учи језику који не познаје, а ја га знам. Сада има проблем, јер му ауторитети кажу јасно и гласно да новацијани нису добили полагањем руку свештенички чин него су остали у њему. Дакле, икономија је само у прихватању онога што јесте, а не прављењу онога што није! Јер грех ових је у јереси, као и они «православци» у Атанасија, али који су исповедали јерес ради «вишег добра», а онда се треба одлучити да ли је то заиста тако, и ако би се одлучило да се ови одбаце као свештеници, било би праведно и по акривији, а ако се приме то је по икономији, која пак ништа овима не додаје! Црква тиме, како верујем да и Василије мисли, само показује милосрдно лице, ништа друго. Сви ови су свештеници без обзира да ли се примењује акривија или икономија. Зато у Тајнама нема икономије, што примети Жика.

Када би Васијан имао мозга, као што нема, онда би прихватио за моменат ово што му кажу Агиорит и Таса. Ови су рукоположени валидно и по икономији се примају, јер су претходно јели овнујског меса. Ако их неко не би примио, они једнако остају свештеници али су суспендовани. И са њима канонски не опште.

Ако су новацијани расколници (мада је једнако и ако су јеретици), њихови лаици се примају миропомазањем (као јеретици). Али то руши Васијанову тврдњу да су расколници «канонски», јер се кроз миропомазање (по Васијану) они наново крштавају (стога нису били Васијанови «канонски» расколници или јеретици)! Дакле, миропомазањем се нико не крштава поново! Миропомазао озбиљног расколника или јеретика, тиме га не крштаваш него само сведочиш да је прешао у јединство са Великом Црквом.

Агиорит тврди да су валидно од помесног сабора осуђени јеретици и расколници и да је то ефективно. Новацијани су осуђени на саборима Папе Корнелија, Кипријана, и у Италији. Јеретицима их називају Епифаније (59) и Августин (38). Дакле, они су «ван Цркве» како би Васијан морао да пристане, а опет им се сакрамент свештенства признаје и не понавља јер је валидан, како сведоче наведени Свети Оци.

Никејски канон сведочи и нешто што је непријатно нашим епископоцентричним моноепископима, а то је да је презвитерска и епископска благодат иста. Наиме, ако има православни епископ у једном граду, новацијански може да остане по имену – и то говори против сулуде Васијанове тезе да је овај изгубио благодат; не изгубио је само канонску функцију. Даље, епископ може да новацијанског постави за хорепископа или презвитера, да нешто ради, али га тиме није деградирао, јер канони забрањују деградацију епископа. Само је овоме поверена друга служба. После ће се доћи до забране коју поменух, али која се односи на част и име, али не и на благодат. Једноставно црквени систем је канонски хијерархијски, али не и благодатно као такав. Зато нам остаје тензија која се у нашим данима очитава, а то је јуридичко првенство Цариградског и идеја да су сви епископи једнаки. Канонски нису, и то подржава и световни систем, али донекле и црквени, док не дође до искакања из шина, али то су друге теме.

Подели на овим сајтовима

пре 53 минута, Isusovo magare рече

Још један детаљ где ће Васијан морати да поједе што је сејао,

:))7896634kaže se požanje valjda..

Ја сам мислио на нешто друго, али сам се суздржао да се изразим... 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...