Jump to content

Зоран Ђуровић: Шта има Амфилохије против Степинца?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 минута, Васијан рече

Ти се самном завитлаваш. Не можеш својим речима да напишеш да ли Артемије служи пуноважну Литургију на којој се хлеб и вино преображавају у Тело и Крв Христову и да ли су му све остале Тајне идентичне са Тајнама Цркве? Да ли је ово рашчињење и анатемисање њега лишило свештенства и благодати или није? Пусти ме Флоровског, већ ми Ти одговори. Јел то толико тешко? Просто не могу да верујем.

Ја не могу да верујем да нећеш да прочиташ текст. Све јасно пише.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

@Васијан

То је исто као кад ти поставиш старца Епифанија или оца Саву. Подразумева се да се слажеш са њима. Тако сам и ја поставио оца Георгија Флоровског.

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, Васијан рече

Фотијем и Игњатијем се нисам уопште ни бавио. Нисам ја супермен да могу све теме да покријем. 

Значи одбијате да се изјашњавате поводом екс Артемија? Смете да тврдите да су аријанци благодатни, а плашите се да кажете да ли Ваши савременици расколници имају Св. Тајне или немају? То није достојно теологије, нити било какве науке...о Хришћанству да не говоримо...

Каквог онда смисла има писати више било шта? Тим чином сте покопали све што сте написали до сада.

Јесте, када сам те сапео, показао бесмисленост твог резона, онда сам нула од човека. 

Напиши твоје име и презиме. Достојно је човека да буде иза маске? 

Ја само себе хоћу да поштедим поновних писања писама, јер су ме малоумници као ти тужили били Васељенском Патријарху, оптужбе су пале у воду, али сам ја изгубио цео дан живота пишући и документујући о чему се ради. Ти си овде нон-стоп качио неке теорије грана, екуменизме, иако добро знаш да екуменизам за мене није исто што и за тебе, и играо прљаво. Износио си сумануте и контрадикторне ствари, текстове без да их преведеш, али од сада мораш да износиш оригинале и твој превод. Јер твој начин размишљања је дубоко первертиран и онда се не зна шта тврдиш. 

Тако, анонимусу, стоје ствари.

Дакле, питање ти је било благодатности рашчињених Игњатија и  Фотија, као и Папе Николе, и проблем што је Васељенска Црква, без изузетка, анатемисала Цг кад су били иконоборци. То је разбило у парампарчад твоје сулуде теорије, а препуне мржње против људског рода (тако су новацијане називали велики светитељи Цркве). Да иоле имаш разума не би исповедао донатистичку јерес.     

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Жика рече

Сад ће да га прочита...:))

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, Васијан рече

Није се осећао некрштеним, него је схватио да РКЦ није Црква и да тиме није ни био крштен. Зато је приступио Христовој Православној Цркви, а Митрополит га је крстио, јер и сам сматра да Католичка црква није Црква и да се католици у Цркву примају на два начина. Кроз акривију, када се крштавају. Као и кроз икономију, када се примају кроз исповест и анатемисање јеретичких догмата латинске цркве (као и самог Папе). Негде се примају само кроз полагање руку и исповест, а негде и кроз Миропомазање. 

Vasijane,imam prijedlog..ajd da mi krstimo Isusa ponovo pa da imamo jednu Crkvu jer ovo nema smisla ovako dalje raspravljate,ti si gori od magarca.Tvrdoglav čovjek!!!

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Жика рече

Ја не могу да верујем да нећеш да прочиташ текст.

Necu da se igram ovako; meni je nalepio 9 linkova, od toga 1 je vodio do drugih 4 (najbolji su prvi, +Justinov, i pretposlednji :) ) :D

Измењено од Џуманџи

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Васијан рече

У сновима вероватно, али у реалности - тешко.

Замолио бих те да ми одховориш. Ово што си написао није никакав одговор. Да ли исповедаш "Теорију Грана" и "Крштењско богословље". То нема никакве везе са католицима.

И то Флора спомиње.

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Жика рече

То је исто као кад ти поставиш старца Епифанија или оца Саву. Подразумева се да се слажеш са њима. Тако сам и ја поставио оца Георгија Флоровског.

Просто сам запањен твојом дрскошћу и кукавичлуком. Текст сам читао више пута, не знам ни број колико, ево узео сам и сада да га прочитам. Добро знам шта у њему пише. Ја хоћу да ти твојим речима напишеш, а не да извлачим из Флоровског. Ја сам на сва питања одговорио и на сваки детаљ се освртао и одговрао. На оно што нисам до сада, одговорићу, јер не могу све да постигнем. 

До сада овако нешто нисам видео. Да неко не сме да каже: "Имају Свете Тајне и они су Црква". Или да каже: "немају, они нису Црква". "Православна Црква је рашчинила Артемија и он више нема Свете Тајне". Или: "Православна Црква је рашчинила Артемија, али он ипак има Свете Тајне, јер рашчињење не постоји". 

Хоћу да ми одговориш на ова проста питања.

Подели на овим сајтовима

пре 20 часа, kopitar рече

I taman kad sam ih navukao na tanak led ,administracija mi izbriše objavu jer su se žalili mnogi bogobojazni katolici da se takvim naslovom vrijeđa Gospu i označili kao spam

Evo zasto treba kinjiti hriscanes (svih fela i denominacija, bez diskriminacije) pa i one koji se tako osecaju, da se urazume (tesko, ali vredi pokusavati). :D

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Џуманџи рече

Necu da se igram ovako; meni je nalepio 9 linkova, od toga 1 je vodio do drugih 4 (najbolji su prvi, +Justinov, i pretposlednji :) ) :D

Ви сте ме питали шта су Свете Тајне и шта је Благодат. Зашто бих ја додатно писао, када већ постоји написано и објашњено. Наравно, ако нешто могу да појасним, није никакав проблем. 

Овде је другачија ситуација. Овде су проста питања на која се дају једноставни одговори. Питања су директна и тичу њиховог мишљења. Дакле, шта они мисле о томе и како верују. Легитимно је написати своје мишљење, то јест, одговорити на питање кратко и једноставно, па онда уз то додати и текст, који би био допуна и потпуно објашњење става. Нажалост, овде је мањак основне културе и васпитања, а то се у кући стиче.

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Isusovo magare рече

Vasijane,imam prijedlog..ajd da mi krstimo Isusa ponovo pa da imamo jednu Crkvu jer ovo nema smisla ovako dalje raspravljate,ti si gori od magarca.Tvrdoglav čovjek!!!

Не, ја Вам само износим оно што јесте и како јесте. То што Ви не желите то да прихватите, друга је ствар. Оно што Вам о. Зоки пише нема никакве везе са ставовима Православне Цркве, ма колико то Вас болело, али тако је. Сентименалност је једно, а духовност је нешто сасвим друго. Ја Вам желим добро, не желим да Вас чешем по ушима. Да сам гори од магарца, вероватно јесам. Магарац ми је једна од омиљенијих животиња.

Узмите мало истражите православне светитеље који су се дотицали Католика и видећете колико су они били "тврдоглави". Када погледате шта су они писали, моја маленкост ће Вам испасти веома блага. 

Такође, нема потребе да хулите на Исуса. Црква јесте једна. Црква је стуб и тврђава истине. Тамо где је лаж нема Цркве. Нажалост, ви латински хришћани не боравите у истини, а то је један од највећих грехова, јер је хула на Духа Светог. Исус је рекао да се њему може молити само у Духу и Истини. 

Ево, овде можете видети нешто интересантно. Старац Евменије је један од савремених преподобних који је био поштован од стране многих канонизованих савремених светаца (Пајсија, Порфирија, Јакова Цаликиса...). Сам Анђео му је забранио да помиње једног латинског верника на проскомидији и рекао му да Латини нису чланови Једне Свете Саборне и Апостолске Цркве. @Zayron @Isusovo magare @kopitar @Zoran Đurović @Жика

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Васијан рече

Ви сте ме питали шта су Свете Тајне и шта је Благодат. Зашто бих ја додатно писао, када већ постоји написано и објашњено. 

Moguce je da se nisam precizno izrazila, mada sam i boldovala kontekst i (za drugo pitanje) takodje navela kontrkst u zagradi:

On 6.9.2018. at 9:22, Џуманџи рече

- Po treci put citam "Svete Tajne/Sakramenti postoje u...". Interesuje me sta su uopste Svete Tajne.

- I drugo podvuceno: sta je blagodat (posto ih, vidim, ima... vise? Svestenicka, prizivajuca i mozda jos neka...)?

Msm, meni svejedno, niko nije duzan da odgovara. Samo su mi cudni koncepti tipa "postojanje Tajni u..." (ovo "u" i da svarim posto je neretko cirkularni argument, ali sa postojanjem imam problema), kao i "vrste" blagodati, posto imam utisak da vreme ne "tece", nego da je i sâmo (vreme) velika tajna (iz perspektive Eshatona), pa na tom nivou ne znam kako bih razlikovala blagodat, tj. energije osim po tome kako ih mi dozivljavamo (npr. za zacece coveka velimo "Bog stvara jer daje dusu" (covek nije samo bioloski organizam)) i mozemo samo na misaonom nivou razlikovati, da kazem, sazdavajucu (jer u trenutku zaceca za nas pocinje vreme, ne za Njega), presazavajucu, prizivajucu, svestenicku i "dr." blagodati.

Подели на овим сајтовима

пре 56 минута, Zoran Đurović рече

Јесте, када сам те сапео, показао бесмисленост твог резона, онда сам нула од човека. 

Далеко од тога. Мој резон ће за Вас увек бити бесмислен, па макар написао још хиљаду страница и демантовао Ваше вратоломије.

Цитат

Напиши твоје име и презиме. Достојно је човека да буде иза маске? 

Још пре две године сам написао да нећу. Пишем анонимно. На Форуму је то дозвољено. Анонимност сама по себи није ни добра ни лоша. Зависи какви су мотиви и како се употребљава. И када би знали моје име и презиме то суштински ништа не би значило. На Форуму је нормално да се пише под псеудонимом. Дионисије Ареопагит колика дела написа под псеудонимом, па ништа.

Цитат

Ја само себе хоћу да поштедим поновних писања писама, јер су ме малоумници као ти тужили били Васељенском Патријарху, оптужбе су пале у воду, али сам ја изгубио цео дан живота пишући и документујући о чему се ради. Ти си овде нон-стоп качио неке теорије грана, екуменизме, иако добро знаш да екуменизам за мене није исто што и за тебе, и играо прљаво. Износио си сумануте и контрадикторне ствари, текстове без да их преведеш, али од сада мораш да износиш оригинале и твој превод. Јер твој начин размишљања је дубоко первертиран и онда се не зна шта тврдиш. 

Ха, ха. Шта све нећу да чујем. Немам преча посла него да Вас тужим Васељенском Патријарху. Само не знам за шта.

Показали сте да не смете да се изјасните поводом савремених расколника и то сасвим довољно говори о Вама. Можете да напишете још хиљаду апологија, џаба. Добро сте свесни да скачете сами себи у уста ако изјавите, по Вашој јеретичкој вери неизгладиве благодати, да Артемије има Св. Тајне, јер ћете га тиме оправдати и признати га за Цркву. Такође, тиме ћете себе самоубити, јер ће се ту видљиво показати да проповедате антицрквено учење, јер свеколика Црква каже за Артемија да је безблагодатан, док за Вас то јесте. А весели Артемити Вас стално нападају, а Ви њих сматрате легалном благодатном Црквом. :D Требало би их обавестити, чисто да знају. 

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, Васијан рече

Не, ја Вам само износим оно што јесте и како јесте. То што Ви не желите то да прихватите, друга је ствар. Оно што Вам о. Зоки пише нема никакве везе са ставовима Православне Цркве, ма колико то Вас болело, али тако је. Сентименалност је једно, а духовност је нешто сасвим друго. Ја Вам желим добро, не желим да Вас чешем по ушима. Да сам гори од магарца, вероватно јесам. Магарац ми је једна од омиљенијих животиња.

Узмите мало истражите православне светитеље који су се дотицали Католика и видећете колико су они били "тврдоглави". Када погледате шта су они писали, моја маленкост ће Вам испасти веома блага. 

Такође, нема потребе да хулите на Исуса. Црква јесте једна. Црква је стуб и тврђава истине. Тамо где је лаж нема Цркве. Нажалост, ви латински хришћани не боравите у истини, а то је један од највећих грехова, јер је хула на Духа Светог. Исус је рекао да се њему може молити само у Духу и Истини. 

Ево, овде можете видети нешто интересантно. Старац Евменије је један од савремених преподобних који је био поштован од стране многих канонизованих савремених светаца (Пајсија, Порфирија, Јакова Цаликиса...). Сам Анђео му је забранио да помиње једног латинског верника на проскомидији и рекао му да Латини нису чланови Једне Свете Саборне и Апостолске Цркве. @Zayron @Isusovo magare @kopitar @Zoran Đurović @Жика

Сентименалност је једно, а духовност је нешто сасвим друго.

Увек ми овакве флоскуле скрену пажњу.Поготову духовност која не поима значење нечијег достојанства и слободе.Ја сам за сентименталност која поима.Ово се односи на подтему који неки провлаче кроз тему.

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Васијан рече

Пишем анонимно. На Форуму је то дозвољено.

Зато и можеш да пишеш пашквиле. 

пре 4 минута, Васијан рече

јер свеколика Црква каже за Артемија да је безблагодатан

Па то је било питање за тебе. Јер, по теби, он је благодатан. Није анатемисан од ВасСаб. Договори се сам са собом, а то не можеш, јер у твоју интелигенцију онда не може да уђе како је Тарасије могао да буде рукоположен за патријарха, јер су га анатемисани иконоборци рукоположили. И Тарасијев случај је тежи, јер су они били од Целе Цркве осуђени за јерес, а артемити нису, него за раскол (крађа пара, непослушност и сл, али нигде јасно и гласно за јерес, мада га куде што осуђује екуменизам као јерес; ја сам писао на праву адресу, утемељени предлог, да буду осуђени за јерес, одговор још нисам добио). И онда, ако гледамо канон Василија Великог, 1: расколничко крштење се признаје, јер они припадају Цркви, ствар је јасна. И сада ти имаш умоболне идеје да је анатема Цг за иконоборство, бачена од свих патријаршија, недејствена, а ова дејствена? Објасни ми по ком то механизму? Многи од артемита су сада само лаици (нису анатемисани), а лаичко крштење је валидно. Крштени од таквих се прихватају кроз миропомазање. Наведи ми који би лудак из СПЦ таквог наново крстио? Но, од Марка и Негослава СПЦ, пошто их је анатемисала, не прихвата ни крштење. Али би морала од неког кога је међу њима сврстала само у ред лаика. То је по канонима. Сада се ви расправљајте до зоре.

Но, вратимо се на твоја питања за Игњатија, Фотија и твоју тврдњу да Цг није био анатемисан, јер су ти изнети јасни текстови да јесу.        

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...