Jump to content

Зоран Ђуровић: Доцент Андреј Јефтић и његово доцирање

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 часа, Zoran Đurović рече

Сасвим си у праву. И овде није реч да ли је или није Јефтићева критика Пена утемељена, него сам се бавио његовим методом у писању сопствене тезе.

Онда нисам компетентан, јер нисам читао Јефтићев рад. А и да јесам, не владам довољно добро том тематиком да бих могао нешто да кажем. Јефтића познајем лично и по мени ради се о сасвим ОК младом човеку, са врло здравим мишљењем. Поготово око ових шкакљивих питања односа природних наука и вере (теологије).

Подели на овим сајтовима

• Одговори 227
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 5 минута, Александар Милојков рече

Након што са ментором усагласиш коначну верзију (је то још увек радим), рад се штампа и предаје факултету. Затим се формира комисија за преглед дисертације (њих троје). Ако оцена дисертације буде поовољна, иста иде наставно научном већу са предлогом да се закаже јавна одбрана. Наставно научно веће заказује одбрану.

Дакле не постоји никаква спољашња оцена изван тог круга тројке (у којој је и ментор)?

А што се одбране тиче, какав формат она има. Ко поставља питања и ко оцењује? 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Ведран* рече

Дакле не постоји никаква спољашња оцена изван тог круга тројке (у којој је и ментор)?

Докторска дисертација и извештај комисије о оцени докторске дисертације доступне су јавности 30 дана, у електронској и штампаној верзији, и свако може да достави примедбе пре усвајања извештаја на НН већу.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Ведран* рече

А што се одбране тиче, какав формат она има. Ко поставља питања и ко оцењује? 

Да и ментор је ту. Питања на одбрани постављају чланови комисије, њих троје од којих је један ментор. И Важи ово што је Александар написала:

пре 2 минута, АлександраВ рече

Докторска дисертација и извештај комисије о оцени докторске дисертације доступне су јавности 30 дана, у електронској и штампаној верзији, и свако може да достави примедбе пре усвајања извештаја на НН већу.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, АлександраВ рече

Аха. Разумем. Имао сам на уму стручну и детаљну оцену некога ко је независан од комисије у којој учествује и ментор. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Александар Милојков рече

Да и ментор је ту. Питања на одбрани постављају чланови комисије, њих троје од којих је један ментор.

Ух па то је горе него што сам и мислио!!

Хвала на одговору. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ведран* рече

Аха. Разумем. Имао сам на уму стручну и детаљну оцену некога ко је независан од комисије у којој учествује и ментор. 

Ако је доступна јавности, а јесте, онда свакако може да је погледа и оцени неко ко је стручан и детаљан и да своју оцену достави НН већу.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ведран* рече

Имао сам на уму стручну и детаљну оцену некога ко је независан од комисије у којој учествује и ментор. 

Па сви чланови НН већа гласају и требало би да прочитају и дисертацију и извештај комисије пре гласања, и да на расправи пре гласања укажу на све што мисле да није ок. Дисертација се може вратити на дораду и сл.

Такоже, примедбе могу да дају и стручњаци ван НН већа у року од 30 дана колико је рад доступан јавности.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ведран* рече

Ух па то је горе него што сам и мислио!!

Хвала на одговору. 

То је одувек и свуда тако. Једино што се променило је број чланова комисије. Сада је 3 а некада (пре Болоње) је било 5. Обично је један од чланова комисије професор са некод другог факултета (са Филозофског).

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, АлександраВ рече

Па сви чланови НН већа гласају и требало би да прочитају и дисертацију и извештај комисије пре гласања, и да на расправи пре гласања укажу на све што мисле да није ок. Дисертација се може вратити на дораду и сл.

Такоже, примедбе могу да дају и стручњаци ван НН већа у року од 30 дана колико је рад доступан јавности.

Управо тако.

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Александар Милојков рече

са врло здравим мишљењем.

Шта значи "здраво мишљење"? Човек може бити болестан или здрав, а мишљење тачно, вероватно тачно, погрешно мање или више. Иначе, да не би овог циркуса, нико вероватно не би приметио колико му је докторат катастрофа...

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Александар Милојков рече

То је одувек и свуда тако.

У Србији можда. 

А Србија није свуда. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ivan Marković рече

Шта значи "здраво мишљење"? Човек може бити болестан или здрав, а мишљење тачно, вероватно тачно, погрешно мање или више. Иначе, да не би овог циркуса, нико вероватно не би приметио колико му је докторат катастрофа...

Метафорично здраво, у смислу да је способан да разликује и не меша сфере питања и наратива природних наука са једне и теологије са друге стране. Оно што Пено промашује за светлосну годину. Невероватно колико се то зло секташког назови хришћанства увуклу у главе православних.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Ведран* рече

У Србији можда. 

А Србија није свуда. 

Београдски универзитет се котира као један од бољих у свету. То су званичне чињенице. Не знам шта више може да се пружи провери једне дисертације, поред комисије, НН већа, увида јавности и на крају јавне одбране? Ко још да је погледа? Синиша Мали и Вучић?

Подели на овим сајтовима

Рећи ћу вам да сам ја моју дисертацију на ПБФ-у радио пуних шест година. Још увек је сређујем са ментором, усаглашавамо, поправљамо текст - ево већ десет месеци то радимо и још није готово. Ментор примењује жестоку научну акривију, водећи рачуна чак и о стилу писања, духу српскоог језика и сл. О стручном делу рада да и не говорим. Преко 500 страна текста, превода извора са латинског и грчког... Тако да није баш тако једноставно докторирати на ПБФ-у.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...