Jump to content

Епископ новосадски и бачки др Иринеј учествовао на обележавању дана библиотеке Матице српске

Оцени ову тему


Препоручена порука

Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј обратио се у петак, 27. априла 2018. године, на свечаној академији у Матици српској, којом је ова установа обележила Дан Библиотеке, као сећање на 1864. годину, када је Матица српска пресељена из Пеште у Нови Сад.

Подсећајући на значај Матице српске као храма културе нашег народа, владика Иринеј је истакао да је Библиотека Матице српске најзначајнија и најугледнија не само на нашем говорном подручју, него и много шире.
 
Достојанство и светиња књиге као такве није ни у једној култури и цивилизацији, ни у једној религији или погледу на свет, толико наглашена колико у хришћанству, у Цркви или и шире, ако хоћете, у јудеохришћанској историји света. Када су се појавили први муслимани, традиционално се то везује за седми век, када је писац или писци Корана, говорио о хришћанима, својим суграђанима и саплеменицима, и о Јеврејима такође, називао из је људима књиге, јер је и спољашњем посматрачу било очигледно да се и у храму и у личном и у саборном животу хришћана, негде на централном месту налази једна књига – Свето Писмо, навео је Епископ бачки, објашњавајући да сама реч Библија, као други термин за Свето Писмо, значи књига.  
 
Владика је додао да свака аутентична књига јесте огледало вечне Књиге, Библије. Ова наша Библиотека Матице српске, са толиким мноштвом књига и часописа, са свим оним што је уградила од како је пре 180 година заснована до данас, у нашу културу и у духовни живот нашег народа, чини да је ово данас заиста један диван празник, казао је Епископ бачки г. Иринеј, уз честитке Матици српској и Библиотеци Матице српске на дивним јубилејима.
 
Библиотека Матице српске ове године обележава два јубилеја – 180 година од како је 14. августа 1838. године отворена за јавност и 175 година од њеног првог професионалног сређивања након чега је јавности постала потпуно доступна.
 
Вечерашњој свечаности у дворани Матице српске присуствовали су министар културе и информисања Републике Србије Владан Вукосављевић, председник Матице српске професор Драган Станић, управник Библиотеке Матице српске г. Селимир Радуловић, председник Скупштине Војводине г. Иштван Пастор и председник Покрајинске владе Игор Мировић, као и представници других културних и библиотечких институција.
 
Уколико желимо да обновимо државу и народ, морамо се вратити драгоценом огњишту - свету књига, казао је управник Библиотеке Матице српске г. Селимир Радуловић и додао да је данашњи дан не само празник Библиотеке, већ и целе српске културе.
 
Библиотека Матице српске данас је обележила и завршетак радова на обнављању атријума и каталога Библиотеке. Уручена је Награда Златна књига Библиотеке Матице српске, која је ове године припала познатом српском композитору Светиславу Божићу, дописном члану САНУ, професору универзитета и аутору поетске озвучене библиографије. Захвалница Библиотеке Матице српске уручена је Мари Тодоровић, дугогодишњем библиотекару саветнику БМС, која је изузетно допринела њеном унапређењу и модернизацији.
 

View full Странице

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...