Jump to content

Препоручена порука

2:41 "Biće postoji samo u sebi - a takvo biće je čovjek. Onda tom biću dodajemo spol, pa onda na taj spol dodajemo rod". 

Ovo je netačno, jer je i (s)pol takođe dio čovjeka kao takvog. Čovjek se rodi kao muškarac ili kao žena, biološki. To mu niko ne dodaje niti određuje. Rod, sa druge strane, vidim kako se može odvojiti kao društvena konstrukcija koja određuje šta je to "muškost" a šta je to "ženskost" u stvarima i situacijama za koje naša biologija nas nije predeterminisala da djelujemo na određeni način ( npr. da li je muževno nositi roze majicu, biti "papučar" ili "ženskaroš", šta je to "biti muško/žensko" itd. - to su sve stvari koje društvene norme oblikuju i nameću nam kao obrazce koje trebamo usvojiti ).

Tako da mu kasnija konstatacija kako je "pol laž" ne stoji. Ako je pol laž, onda ne bi trebao imati biološke karakteristike muškarca koje su se razvile same od sebe ,nezavisno od društvenih shvatanja.

7:00 "Da li ćemo priznati da su žene povijesno svedene na bića koja smo mi, muškarci, maltretirali.".

Buraz, bilo je dovoljno i žena saučesnika u tome, nemo'  se lažemo. Poturica gori od Turčina :D Nego glavno pitanje je da li misli na žene kao pol ili na žene kao rod? Ili oboje? Problematika nastaje ako se primarno uzimaju žene kao rod, jer je to društvena konstrukcija u koju može ući ili iz koje može izaći čovjek-pojedinac svojom subjektivnom voljom ( osjećam da sam žena pa ću početi da se oblačim kao žena i krenuću u promjenu pola - dakle, ja sam žena jer tako kažem i jer tako osjećam ). Malo je problematično zbog toga rod uzimati kao tačku fokusa - mada realno u praksi, još uvijek, nije proizašlo ništa problematično iz ove distinkcije. Jedina šteta je možda začinjanje ignorisanja biološkog pola, što može imati loše posljedice negdje "further down the road", ali o tom potom.

8:12 "Istanbulska konvencija je uputa kako prestati biti nasilnik prema ženama i prema djeci"

Ne mislim da redefinisanje pola i roda nešto pomaže u smanjenju nasilja prema njima ( osim možda čarima redefinicije ), što je glavna primjedba ovih što joj se suprotstavljaju.

8:30 "Ovom ratifikacijom prekidamo našu spiralu nasilja"

Blago vama u rvatskoj kada usvajanjem dokumenta riješavate ovakve delikatne probleme. Ne preuveličavajmo značaj ove konvencije koja je samo tehnička nadgradnja na sve dosadašnje i nije ništa toliko radikalno novo.

U zaključku, šta je problem usvojiti Istanbulsku konvenciju? Nije problem ona sama, nego njeno tumačenje i postupanje po polno-rodnoj distinkciji, koje nigdje nije proizvelo nikakve probleme.

#Sex is real #SexRealism

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...