Jump to content

Зашто сијалице брзо цркавају?

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 31. 3. 2018. at 13:07, Рапсоди рече

Значи да си старији од Метузалема....цццц

Expand  

Ееееее, које су, тек, сијалице биле у њихово времееее..... :idea: :0212_rolleyes: 

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

On 31. 3. 2018. at 12:02, Juanito рече

Јадни ми. Морамо сваких пет година да купујемо нови телефон. А, раније се знало, комшинка једина у улици могла да приушти један квалитетан који се не квари тријес година, па смо сви лепо ишли код ње да телефонирамо.

Исто је са свим осталим, све су упорпастили! А најгори је авиопревоз. Раније је џет сет путово бре на краљевском нивоу, а данас ти продају ове карте од тријес евра до Шпаније, па се све гураш са неком боранијом и мораш да платиш сендвич.

Или књиге. Некад било све са златним повезима и колекционари су могли да уживају, а данас продају за 100 или 200 динара на трафици књиге које су толико лоше да се упропасте после два читања. 

Све у свему, ја се осећам тако сиромашно и преварено. Проклети проклети капитализам!!!

Expand  

Не знам како је код тебе али код нас овде у Србији је има свега али је  слабијег квалитета.

Ако не осећаш да ти у гомили обавеза недостаје времена и да ти оно никада неће бити враћено или надокнађено, благо теби. 

Не знам чему таква реакција када се да критика данашљег времена? Није све што је модерно аутоматски добро нити све што је старо аутоматски лоше. И обрнуто.

Чини ми се да се људи крећу из тврдог држања за "старо" или фанатичног држања "за ново". 

Подели на овим сајтовима

On 31. 3. 2018. at 12:24, Juanito рече

Није дакле у питању нека завера да се праве лошији производи, него то просто финансијски и практично одговара и произвођачима и добром делу потрошача, а при том је далеко компатибилније са брзим напретком технологије. 

Expand  

Па јел те није сморило да стално нешто купујеш и да будеш потрошач?

То потрошач мени звучи ко глодар.

Подели на овим сајтовима

On 31. 3. 2018. at 13:19, Вилер Текс рече

Па јел те није сморило да стално нешто купујеш и да будеш потрошач?

То потрошач мени звучи ко глодар.

Expand  

Не разумем. Потрошачи смо по природи јер морамо да једемо, а да бисмо јели, морамо да купимо, припремимо и скувамо храну итд.

А ако питаш да ли ме је сморило што не могу сад да купим све што ми треба и да онда будем миран 30 година, није. Не знам ни где ћу сутра живети, ни шта ће ми требати, ни шта ће постојати. Не могу да имам довољно информација да бих купио ствар која траје 30 годна осим ако није гитара, ручни сат или тако нешто. 

Подели на овим сајтовима

da bi stalno kupovali nove i punili necije dzepove...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

On 31. 3. 2018. at 13:33, Juanito рече

Не разумем. Потрошачи смо по природи јер морамо да једемо, а да бисмо јели, морамо да купимо, припремимо и скувамо храну итд.

А ако питаш да ли ме је сморило што не могу сад да купим све што ми треба и да онда будем миран 30 година, није. Не знам ни где ћу сутра живети, ни шта ће ми требати, ни шта ће постојати. Не могу да имам довољно информација да бих купио ствар која траје 30 годна осим ако није гитара, ручни сат или тако нешто. 

Expand  

Мислим да смо по природи ствараоци а не потрошачи. Овако испада да си неки лик који нешто троши али не може да произведе. Производња је за привилеговане, као и власништво над водом, земљом итд. Ти и ја можемо да чукамо по компу радећи наше убране послове и да се трипујемо да смо ултра модерни док нам неки потпуно виртуелни новац леже на рачун, који сутра са два клика може да нестане. Мислим оже све да нестане али опиљивије је када ти производиш нешто. Не знам да ли се разумемо.

Нормално да имамо потребе али мени дубоко увредљиво звучи када људе неко назива ресурсима и потрошачима. 

Унижавање човека. И то није само реч ти и ја смо у нечијм очима ресурс и потрошач, не потпуно човек.

Подели на овим сајтовима

On 31. 3. 2018. at 12:48, Рапсоди рече

Према том ритму развоја технологије, ускоро ћемо пожелети ( акценат на пожелети) или ће нам други наметнути жељу да хоћемо од технологије да и не попијемо тај сокић из блендера, а да он већ буде сварен, а да ми при том осетимо сласт....па ћемо пожелети  ускоро од мутантних жеља да нас и нема , неки тамо назовимо блендер може да нас поништи ако пожелимо. Па ћемо још пожелити, а креатори технологије већ ће знати шта желимо, па ће нам брже боље услишити све  наше жеље који они унапред знају. Па ћемо у неко догледно време седети испред неког назови екрана , кроз којег може и храна да цури по нашим жељама....и тако унедоглед, па да и једемо тоне а останемо витки....итд, итд...  

Технологија ће напослетку сама себе саранити.:)))

Expand  

Da nisi možda pričestila kod oca Stefana?

Подели на овим сајтовима

On 31. 3. 2018. at 13:48, Вилер Текс рече

Ти и ја можемо да чукамо по компу радећи наше убране послове и да се трипујемо да смо ултра модерни док нам неки потпуно виртуелни новац леже на рачун, који сутра са два клика може да нестане.

Expand  

Kako mislis virtuelan novac i sta je to nevirtuelni novac? I kako to sa dva klika moze da nestane? Jesi cuo da je nekome nekad nestao u dva klika?

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

On 31. 3. 2018. at 12:48, Рапсоди рече

Према том ритму развоја технологије, ускоро ћемо пожелети ( акценат на пожелети) или ће нам други наметнути жељу да хоћемо од технологије да и не попијемо тај сокић из блендера, а да он већ буде сварен, а да ми при том осетимо сласт....па ћемо пожелети  ускоро од мутантних жеља да нас и нема , неки тамо назовимо блендер може да нас поништи ако пожелимо. Па ћемо још пожелити, а креатори технологије већ ће знати шта желимо, па ће нам брже боље услишити све  наше жеље који они унапред знају. Па ћемо у неко догледно време седети испред неког назови екрана , кроз којег може и храна да цури по нашим жељама....и тако унедоглед, па да и једемо тоне а останемо витки....итд, итд...  

Expand  

Upravo tako ce da bude a moglo bi da bude npr. uzmes NOVO-VELIKA-PLASTICNA-CEDILJKA-ZA-LIMUN-NOVO_slika_XL_12473569.jpg.649c62e6a6a969de3c8a09ff6f3973bc.jpg i iscedis voce i pijes sok, a ako neces sok onda uzmes voce i jedes. 

Подели на овим сајтовима

SIJAJ "SRBIJANKA" Ovo je prva domaća LED sijalica a troši deset puta manje struj

led svetlo_300318_foto Dusan Milenkovic 0051
FOTO: DUŠAN MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA

Srbija ima svoju led sijalicu "srbijanku" koja se proizvodi u pogonu kompanije "Weiss Light" u Ugrinovcima, i troši i do deset puta manje struje.

Led sijalica popularna je u širokoj potrošnji poslednjih sedam godina zbog štedljivosti energije, pa tako i novca. Takođe, njihovo zračenje je daleko zdravije po okolinu.

- Led sijalice troše manje struje za proizvodnju iste količine svetla, i to je korisno po budžet potrošača. Međutim, samim tim se troši i manje resursa za proizvodnju same struje, što ih čini i ekološkim. Po mojim proračunima, kada bi se umesto običnih koristile led sijalice, i to samo u domaćinstvima, na godišnjem nivou bi se u Srbiji uštedelo čak 500 miliona evra. Zamislite, potrošači bi imali deset puta manji utrošak struje - objašnjava objašnjava Ivan Vajs, osnivač fabrike "Weiss Light".

U pogonu sami stvaraju kalupeFOTO: DUŠAN MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA
U pogonu sami stvaraju kalupe

Međutim, velika produkcija oborila je i cenu i kvalitet. Upravo tako se izrodila "srbijanka", jer je kompaniji "Weiss Light" na prvom mestu bio kvalitet.

- Pre desetak godina sam renovirao osvetljenje u svojoj kući i led sijalice su bile preskupe. Uvezao sam ih iz Kine. Počelo je sa kupovinom za lične potrebe, a onda sam počeo da trgujem led sijalicama. Kada sam uvideo manjkavosti u njihovom kvalitetu, počeo sam sam da ih proizvodim. Jednostavno, ne postoji škola za led sijalice, sve sam učio usput - ističe Vajs.

Radi se stroga kontrola proizvodaFOTO: DUŠAN MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA
Radi se stroga kontrola proizvoda

Današnja fabrika postoji već četiri godine i zapošljava oko 50 radnika, Ivan i njegov sin Viktor su lično obučili svakog od njih, a i sami dan-danas učestvuju u proizvodnji. Njihovi proizvodi nedavno su predstavljeni na najvećem sajmu rasvete "Ligt + Building Frankfurt Messe" u Frankfurtu.

- Smatramo da smo dostigli dobar kvalitet i kontinuitet u proizvodnji led sijalica, te smo osetili da smo dovoljno zreli i da izlažemo na prestižnom sajmu. Bilo je oko 2.800 izlagača, a mi smo bili jedna od četiri firme koje su proizvođači, svi ostali su bili dizajneri - kaže Vajs, i dodaje da je zadovoljan interesovanjem koje je "Weiss Light" izazvao u Nemačkoj.

Angažovano oko 50 radnikaFOTO: DUŠAN MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA
Angažovano oko 50 radnika

Vajs je izrazito ponosan na to što sve proizvode sami: od ideje, specifičnog alata, kalupa, kalemova, čak i pakovanja za krajnji proizvod. Kako kaže, "Weiss Light" postrojenje čine nekoliko manjih fabrika - sektor za razvoj nove tehnologije, izradu alata, ambalaže, proizvodne mašine, sastavljanje gotovih proizvoda, kontrolu kvaliteta i reciklažu.

Osmišljavaju se novi proizvodiFOTO: DUŠAN MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA
Osmišljavaju se novi proizvodi

-Sijalica može da radi i ako iz nje izbacite određene komponente, ali to onda utiče na njenu dugovečnost, potrošnju... Najlakše uočljiv parametar kvaliteta je da teža sadrži sve propisane komponente – objašnjava on.

Kradljive sijalice

O potrebama tržišta, kako kažu iz "Weiss light" uče u hodu.

- Imali smo situaciju da su jednom našem klijentu ukrali sve naše tek postavljene sijalice. Tada smo osmislili svojevrsne "nekradljive" sijalice koje mogu da se postave samo pomoću posebnog ključa. Kada pokušate da je odvrnete, sijalica se samo vrti u ruci, ne može da se demontira - objašnjava vlasnik firme "Weiss Light".

https://www.blic.rs/vesti/ekonomija/sijaj-srbijanka-ovo-je-prva-domaca-led-sijalica-a-trosi-deset-puta-manje-struje/3ngd8sw

Подели на овим сајтовима

On 31. 3. 2018. at 10:26, Milan Nikolic рече

Čak su i čarape nikakve. Gde naći sto posto pamučne čarape?

Expand  

Е то јесте, ајде сијалице ми и колко толко трају, али чарапе нормалне не можеш да нађеш, све стежу при врху. ГДЕ ЈА ДА НАЂЕМ СЕБИ ЧАРАПЕ? :)

Подели на овим сајтовима

On 31. 3. 2018. at 16:53, Justin Waters рече

Kako mislis virtuelan novac i sta je to nevirtuelni novac? I kako to sa dva klika moze da nestane? Jesi cuo da je nekome nekad nestao u dva klika?

Expand  

Мислиш да не може и да није? Ако нема покриће а већина одштампаног нема а и овог електронског.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...