Jump to content

Уснула у Господу мати Ефросинија, игуманија манастира Грачанице


Препоручена порука

Мати Ефросинија игуманија Манастира Грачанице јутрос је мирно уснула у Господу у својој 90 години. Велика подвижница љубави Христове од ране младости посветила је живот Богу као монахиња. Сада њена душа хита у загрљај Ономе коме је цео свој живот верно служила. Вјечнаја памјат! Документарни запис о животу и делу покојне мати снимљен 2013. 
 

мати.jpg

 

Извор: 

 


View full Странице

  • Тужан 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Carstvo joj nebesko!

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Pomeni Gospode

Послато са E6653 користећи Pouke.org мобилну апликацију

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Imao sam prilike uzivo da je slusam uzivo dosta puta, izuzetna i ogromna rajska dusa, pravi primer najizvrsnijeg monaha. Bog da je primi u svoje vecno Narucje.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Link to comment
Подели на овим сајтовима

 уз Господа почивала

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Бог да јој душу прости, Рајско јој насеље!

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Уснула у Господу игуманија грачаничка Ефросинија

mati.jpg

Игуманија манастира Грачанице мати Ефросинија мирно је уснула у Господу 5. марта 2018. године.

Игуманија манастира Грачанице мати Ефросинија данас је мирно уснула у Господу у својој 90 години. Велика подвижница љубави Христове од ране младости посветила је живот Богу као монахиња. Сада њена душа хита у загрљај Ономе коме је цео свој живот верно служила. Како је Радију Слово љубвепотврдио протојереј Саво Шмигић, секретар Епархије рашко-призренске, заупокојена Литургија пређеосвећених дарова биће служена 6. марта 2018. године после јутарњих часова, а опело после Литургије око 12 часова у манастирској цркви Успенија Пресвете Богородице у Грачаници, после чега ће поворка са телом почивше игуманије кренути ка манастирском гробљу. Вјечнаја памјат!

Биографија мати Ефросиније

 

Игуманија схи-монахиња Ефросинија Јеремић, световно име Маријана, рођена је 30. јуна 1928. године у Капетановићима близу Гуче, код Чачка, као шесто од осморо деце побожних родитеља, оца Михајла и мајке Живке, потоње монахиње Лидије.

Рано је остала без оца који је преминуо од последица болести задобијене током Првог светског рата. Од оца је примила љубав читања Светог писма, а како је завршила четири разреда основне школе, сво своје слободно време је користила за његово ишчитавање. Још као девојчица желела је да се замонаши, али своју жељу спроводи тек после завршетка Другог светског рата. Године 1948. долази у манастир Грачаница у коме је 1957. године тадашњи епископ рашко-призренски, потоњи патријарх српски, Павле монаши у чин мале схиме.

У манастиру пролази кроз бројна послушања, врло ревносно не штедећи себе, а доласком игуманије Татијане на чело управе манастира 1955. године, мати Ефросинија бива постављена за намесницу. Са игуманијом и сестрама пролази кроз бројна искушења наметнута од тадашњих власти. Након упокојења игуманије Татјане 1990. године епископ Павле поставља мати Ефросинију за настојатељицу манастира Грачанице. Чин игуманије манастира добија 16. октобра 1992. године.

За време њене управе и њеним залагањем урађено је доста на очувању манастира: економија је проширена; изграђен је нови сестрински конак; вршени су сликарско-конзерваторски радови на живопису; саниране су помоћне зграде, стари конаци и црква; подигнута је нова звонара и изграђен оградни зид порте.

Оно по чему је сви памте игуманију Ефросинију је њена молитвеност. Њено усрђе за молитву и љубав према Господу је бројне младе људе привукло духовном животу, од којих је тридесетaк сестара, међу којима и своју мајку, привела (замонашила) у манастиру Грачаница. Њеним залагањем се у манастиру Грачаници и данас свакодневно служи света Литургија и цео циклус богослужења. 

Игуманија Ефросинија је деценијама била сведок свега што се дешавало на Косову и Метохији и са монаштвом и са народом. Својим милосрђем и човекољубљем помогла је бројне напаћене, а потом и избегле, људе који су спас и помоћ тражили у манастиру.

Дана 13. фебруара 2017. године у чин велике схиме монаши је Епископ рашко-призренски Теодосије. Верна својој љубави према манастиру Грачаници и поред бројних искушења, остаје у њему до краја...

Извор: Епархија рашко-призренска, Манастир Дечани, Радио Слово љубве

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

У манастиру Грачаница данас је опелом који је служио Еп. Теодосије уз саслужење 22 свештенослужитеља испраћена новопредстављена игуманија схи-монахиња Ефросинија.
http://www.eparhija-prizren.com/…/opelo-novopredstavljenoj-…
Today at Gračanica Monastery Bishop Teodosije together with 22 priests served the funeral service to the reposed Abbess Ephrosyne.(Homily of Bishop Teodosije, Serbian only)

ТЕКСТ БЕСЕДЕ ЕП. ТЕОДОСИЈА 
"Блажен је пут којим данас идеш душо, јер ти је припремљено место упокојења!
Блажен је пут њене душе ка Господу, Кога је цео живот љубила, пут покоја, мира и радости вечнога живота. 
Блажен је пут упокојења и тела њеног, последњих месеци напаћеног и изнемоглог, јер се оно данас полаже у ову свету Косовску земљу манастира Грачанице, у коме је живела и Богу служила, такорећи, цео свој живот.
Земаљски живот мати Ефросиније био је сав у знаку Крста и безрезервног служења Господу, овој светињи и сестрама у Христу. Непрестано је гледала у лице Божје, које јој је давало снаге за подвиг. За њу се може с правом рећи да је била велика подвижница љубави Христове јер је од младости себе обећала Господу и цео свој живот је посветила Њему.
Дете Маријана се родило пре 90 година у једном селу близу Гуче код Чачка. Од осморо деце њених родитеља, она је била шесто по реду. Како је касније причала, од оца Михајла је примила љубав за читање Светог Писма, а њена мајка Живка је свој живот завршила такође у овом манастиру, под монашким именом Лидија. Рано је остала без оца, који се за време Првог светског рата разболео и касније преминуо. 
1948. године, заједно са монахињом Евгенијом, својом касније сапутницом кроз цео монашки живот, долази возом до Липљана, па онда пешке у манастир Грачаницу, где се заветује Богу да ће живети и подвизавати се у монашком лику.
Ко ће описати и набројати све подвиге мати Ефросиније. Била је велика трудбеница и молитвеница. Дању је вредно радила, а ноћу се усрдно молила. Радила је на свим послушањима, и на економији и у цркви. Велики значај је придавала богослужењу и служби у Цркви. 

Од 1955. године, била је највећи ослонац својој игуманији, мати Татјани. Свакодневно је умивала лице своје сузама покајања и радости. 
Мати Ефросинија је свима нама оставила диван пример – како се целим бићем и срцем воли Господ и како се Њему служи. 
Под духовним руководством и надзором блаженопочившег Патријарха Павла, наша мати је стално молитвено треперила пред Господом, знајући само за Њега и Његову неизмерну милост и љубав. 
Мати Ефросинија је имала милостиво срце – свакога да заволи у Христу, да га утеши и помогне. Њене сестре монахиње нарочито сведоче о неизмерној благости и доброти њеној. Зато се и данас сви овде заједно молимо, да и њој Господ буде благ и милостив!
Подвиг наше мати, за све нас који живимо у овој светој обитељи и за све који су јој долазили, значи охрабрење, да и ми попут ње, треба да издржимо сва искушења на путу Христовом, као што је и ова светиња, манастир Грачаница, одолела свим злим временима и данас пред нама усправно стоји, сва у сјају и лепоти својој. 
Пример мати Ефросиније, која је сав живот провела у вери и нади у Бога – нека буде стално пред очима њених сестара монахиња, које треба да наставе њено дело и сутра се нађу заједно са њом за Жениковом трпезом у Небеској отаџбини нашој.
Мати Ефросинија је деценијама била сведок свега што се дешавало на Косову и Метохији, заједно са својим сестрама и верним народом. Као упаљена свећа, молитвено је горела и трептала над душом сваког човека и заједно са свима поднела је тешке дане бомбардовања и страдања. Многе напаћене је помогла и утешила и многе избегле је скућила и нахранила. 

Осећајући у својој души да јој се ближи кончина овога живота, последњих годину ипо дана свакодневно се причешћивала, кајала и исповедала. Зато се данас њена душа узноси Богу, прочишћена и светлија, припремљена да се сусретне са Небеским Жеником.
Цео живот се трудила за овај час и дан. Зато ће је Господ и наградити у овај час – непролазном радошћу у Царству Његовом вечном. Иако данас физички се одваја од нас, она ће свагда бити близу нас и са нама.
Испраћамо је са тугом и жалошћу у срцу што више нећемо гледати њено светло лице и чути њен благи глас. Али је испраћамо и са чврстом вером, да ће Господ, коме је цео живот служила, да је прими и позна као своју и да јој је припремио венац вечнога живота. 
Да је Господ удостоји Царства Свога, Царства Небескога! Амин!"

 
28660458_2047078591972935_49125414037720
 
28576444_2047078688639592_10798696074202
 
28782953_2047078865306241_22270975503304
 
28576200_2047079075306220_66035169107489
 
28951234_2047079205306207_70991445826017
 

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...