Jump to content

Брада у хришћанству

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 минута, Тихон рече

Да ви шапнем ко је? :)))

Видех на гуглу ко је... добро је да је он,искрено никада ми није био аутотритет ,по било ком питању...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Тихон рече

Да ви шапнем ко је? :)))

Papa Franjo?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Не знам за монахе и попове, али знам за мирјане зашто носе браду... :smeh1:

Спојлер

DXEMl0IW4AAoK5e.jpg:large

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Зосима рече

Видех на гуглу ко је... добро је да је он,искрено никада ми није био аутотритет ,по било ком питању...

Како оно беше: "Они су ружни, прљави и зли, и ја их мрзим, али њихов квалитет је неоспоран." 

Ово је научни рад, а једна од одлика истог је да је непристрасан. Док се не докаже друкчије.

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Тихон рече

Како оно беше: "Они су ружни, прљави и зли, и ја их мрзим, али њихов квалитет је неоспоран." 

Ово је научни рад, а једна од одлика истог је да је непристрасан. Док се не докаже друкчије.

Што бих га побогу мрзео,мени лично не лежи његов начин обраћања и у том смисли ми је "споран"а што се тиче конкретне теме,чини ми се да Христоса посматра као обичног,а не Бого-човека,који ваљда треба да изађе из клишеа,како  су јевреји,назарећани или шта год,изгледали,облачили и слично...Ето,можда те године када је проповедао,није имао времена да се шиша,тј имао је важнија посла, за годину дана коса порасте...

Уосталом ја сам хеви металац,и тешко ми пада када неком скраћујете косу ,па макар и на научној бази...:D

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Зосима рече

Што бих га побогу мрзео,мени лично не лежи његов начин обраћања и у том смисли ми је "споран"а што се тиче конкретне теме,чини ми се да Христоса посматра као обичног,а не Бого-човека,који ваљда треба да изађе из клишеа,како  су јевреји,назарећани или шта год,изгледали,облачили и слично...Ето,можда те године када је проповедао,није имао времена да се шиша,тј имао је важнија посла, за годину дана коса порасте...

Уосталом ја сам хеви металац,и тешко ми пада када неком скраћујете косу ,па макар и на научној бази...:D

Онај цитат је баш у вези с једном металном клапом; а, акценат је на квалитету без обзира на емотивни улог. 

Иначе, такође не љубим маказе у свези са косом.;)

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Avocado рече

Ali su imali bradu... trebalo bi da ima bradu ali ne i dugu kosu... ako je po PS-u ;)

Да прецизирамо, тако би требало. :)

Онда као свештеници се угледају на Исуса и пуштају браду, јер током литургије они и читају Јеванђеље и у служби представљају Исуса. Али опет што је толико битна брада, појма немам.

Док монаси могу да пуштају и косу (и ако би мушкарци требало да имају кратку косу, глава им је Христос) јер је дуга коса њима као симбол целомудрености. 

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Lady Godiva рече

Да прецизирамо, тако би требало. :)

Онда као свештеници се угледају на Исуса и пуштају браду, јер током литургије они и читају Јеванђеље и у служби представљају Исуса. Али опет што је толико битна брада, појма немам.

Док монаси могу да пуштају и косу (и ако би мушкарци требало да имају кратку косу, глава им је Христос) јер је дуга коса њима као симбол целомудрености. 

ili... još bolje: svako bi trebalo da (ne)šiša ili (ne)brije onako kako mu se sviđa... (tj. kako mu žena zapovedi)

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Danijela рече

To siljenje po svaku cenu gajenje gore navedenog bas nekad onako odbojno.

Мене дуга брада подсећа на Гандалфа, друида из Астерикса и Обеликса и Дамблдорфа (сви су магови :)) ).

Иначе, нисам нашла ништа спец. о томе. Осим онога и сл. - да се истиче нечурал-мушкост. Сад ми нејасно шта ће то монасима. :D

Иначе, 42. канон Трулског вели (за косу):

У погледу такозваних пустињака, који у црним хаљинама и пуштеном дугом косом на глави, обилазе градове и обраћају се са светским људима и женама, те тиме свој завет срамоте, наређујемо, да се исти пошто остригу косу, ако желе предати се начину живота осталих калуђера, одреде у манастир и међу браћу уврсте; ако тога неће, са свим нека се истерају из градова, и нека живе у пустињама, од којих су себи име наденули.

Ово је, додуше, у суштини обрачун са онима који су узимали паре од људи глумећи као неки аскетизам.

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, Џуманџи рече

Мене дуга брада подсећа на Гандалфа, друида из Астерикса и Обеликса и Дамблдорфа (сви су магови :)) ).

Иначе, нисам нашла ништа спец. о томе. Осим онога и сл. - да се истиче нечурал-мушкост. Сад ми нејасно шта ће то монасима. :D

Иначе, 42. канон Трулског вели (за косу):

Ово је, додуше, у суштини обрачун са онима који су узимали паре од људи глумећи као неки аскетизам.

Valja to ocesljati, oprati pa opet ocesljati. Oduzima to vremena. Kad li stignu od manastirskih i molitvenih obaveza? :scratch_head:

Ovo za kanon... Isto ko danas :D

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

Само нек' је нечурал и не подсјећа на женскињост, све се друго може толелират', не? :D

Подели на овим сајтовима

Zaboravljas na urednost. Smuci mi se kad vidim metlu od brade sa ostacima hrane :0426_feel:

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Danijela рече

Zaboravljas na urednost. Smuci mi se kad vidim metlu od brade sa ostacima hrane :0426_feel:

:)) А кад је само науљана (брада), без 'ране? :))) Ма, не заборављам, велим ти - док се зна ко коси, а ко браду глади... 

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Danijela рече

Valja to ocesljati, oprati pa opet ocesljati. Oduzima to vremena. Kad li stignu od manastirskih i molitvenih obaveza? :scratch_head:

Ovo za kanon... Isto ko danas :D

Мене ћера истимари. 

Писах текст да мушкарци носе кратку косу, али се мојој жени свиђа дуга и то је јаче од канона...:))

28276731_1799410313436761_73455604335093

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Lady Godiva рече

Џуми већ помену трул. 42. из мог Синопсиса: "Дугокоси пустињаци који носе црне хаљине, обилазе градове и друже се са женама и мушкарцима, ако желе да остану у манастиру, нека одсеку косе да би били као и остали монаси. Ако ли неће, нека се протерају у пустињу, по којој су себе назвали".

Дакле, монаси у Бизанту су носили кратке косе. Види се и на фрескама да су сви епископи имали кратке косе. Дуге само столпници, пустињаци и сл. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...