Jump to content

Muškarci, da li biste prisustvovali na ženinom porođaju i zašto ne ? ( Dnevna anketa)

Оцени ову тему

Broken

Porođaj  

22 члановâ је гласало

1. 1. Poštovani članovi, da li biste prisustvovali porođaju žene ?

• Da ! Bih ! Sa njom i u pakao ako treba.
      13
    • Da, ali mislim da ona to ne bi htela.
      2
    • Da, prisustvovao bih porođaju ali ako je moguće neke druge žene.
      0
    • Ne bih. Mislim da bi mi to bio suviše veliki stres.
      0
    • Mislim...rešiće to ona sama.
      2
    • Šta ja znam ? Video sam sve. Ne znam šta novo mogu da vidim.
      0
    • Ženska voajerska opcija.
      5

Препоручена порука

пре 18 минута, Лидија Миленковић рече

Хуане, није лепо да се са ниподаштавањем обраћаш нама који мислимо различито од тебе. Нико тебе не ниподаштава, не замера и не сматра кукавицом због твог става. "Звучиш" као да те неко прозива , па се ти нападом браниш. Само размењујемо лична искуства и ставове, и то је то.

Не схватам ја ово лично у смислу ”Лидије” и ”Парадоксологије”. То сам већ рекао. Било би много ружно да причам о било чијем животу. Схватам ”лично” јер сам приметио да постоји један читав идеолшки покрет настао у оквирима феминизма, нарочито међу овим нордијским ”еманципованим” женама, које покушавају порођај да прикажу као тралала романтичну ”cozy” приредбу која треба да се одрађује код куће под свећама (”као што су њихове бабе и мајке радиле, све природно и органско”), уместо у болници, на два минута од сваког могућег специјалисте. На њих гледам као што гледам на сумануте антивакцере који ризикују живот свој и живот бебе због идеологије. Цела та прича о неком морално обавезном (значи не подстакнутим личном жељом) присуству мужева потиче од њих, па се после раширила по свету и увила у некакве обланде у земљама где не би прошла као феминистичка. Имам осећај као да су те жене љубоморне што мужеви не рађају и не могу да осете те муке, па хоће да их натерају да макар присуствују целој причи. Значи кад осетиш да пишем ”лично”, то је као да пишем ”лично” са љутњом о родитељима који неће да вакцинишу децу.

Подели на овим сајтовима

- Драги хоћеш да присуствујеш порођају, много би ми значило...

- Си луда? Од игле ми скаче притисак а од крви ми се све смрачи... Није да ме стра него не подносим бре то све и те мирисе тамо...

- Шта нећеш? А ја сама тамо да будем, а после ће ти се гаде и пумпица за млеко и да ме носиш у веце и усране пелене и... А !!?

- Ма ћу се онесвестим жено бре да ме дрндају доктори уместо тебе!

- Добро ја ћу онда да узмем анестезију, кад нема нико баш ме брига...

- Шта каква хемија, смо рекли природно... Оћу да гледаш шта тамо раде, шта ако замене дете, шта ко га испусте... Не смеш да спаваш бре

- Шта ти оћеш да се напијеш и да цепате мајице а ја да кркљам сама тамо са њима и да пазим дете... А!?

- Добро чекај, узми неку малу анестезију, не мораш све...

- Нема, нећу... Има да ме држиш за руку, узми два бенсендина и има да ме држиш за руку и спавај коћеш...

- Ел смем после да пијем ако сам узео бенсендин?

- Слушај! Ја ћу да узмем епидурал да не урлам а ако ја не урлам ти нећеш да се онесвестиш, само ме држи за руку и не гледај ништа... и узми бар један бенсендин а после коћеш пиј и умри тамо са твојом фамилијом...

:)

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Juanito рече

Не схватам ја ово лично у смислу ”Лидије” и ”Парадоксологије”. То сам већ рекао. Било би много ружно да причам о било чијем животу. Схватам ”лично” јер сам приметио да постоји један читав идеолшки покрет настао у оквирима феминизма, нарочито међу овим нордијским ”еманципованим” женама, које покушавају порођај да прикажу као тралала романтичну ”cozy” приредбу која треба да се одрађује код куће под свећама (”као што су њихове бабе и мајке радиле, све природно и органско”), уместо у болници, на два минута од сваког могућег специјалисте. На њих гледам као што гледам на сумануте антивакцере који ризикују живот свој и живот бебе због идеологије. Цела та прича о неком морално обавезном (значи не подстакнутим личном жељом) присуству мужева потиче од њих, па се после раширила по свету и увила у некакве обланде у земљама где не би прошла као феминистичка. Имам осећај као да су те жене љубоморне што мужеви е рађају и не могу да осете те муке, па хоће да их натерају да макар присуствују целој причи. Значи кад осетиш да пишем ”лично”, то је као да пишем ”лично” са љутњом о родитељима који неће да вакцинишу децу.

Za to se treba obratiti holandskoj kulturi. Celu tu 'priroda je kul i uvek zna šta radi' priču sa feminističkog stanovišta kritikuje Dr. Amy Tuteur, takođe žestoka anti-antivakcerka.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Juanito рече

р сам приметио да постоји један читав идеолшки покрет настао у оквирима феминизма, нарочито међу овим нордијским ”еманципованим” женама.......

Мислим да то ниси раније рекао ( ако јеси, пропустила сам ). Немам појма о том покрету, и посебно ми је сулудо то порађање код куће. Сматрам такав порођај неодговорним, пре свега према детету, а онда и према мајци.

пре 8 минута, Juanito рече

Имам осећај као да су те жене љубоморне што мужеви е рађају и не могу да осете те муке, па хоће да их натерају да макар присуствују целој причи.

Не знам да ли је тако.ne_shvata Код неких вероватно јесте, али ништа не постижу тиме. Траумирањем мужа не умањују свој бол, али ако им присуство мужа олакшава у смислу подршке (наравно, ако је он у стању да је пружи), онда ми је то у реду.

Пре месец дана сам била на корак од сепсе. Данима сам била у бунилу од високе температуре, ишла на сецкања, инцизије и превијања, и много ми је значило то што је Гаги био уз мене. Нису га пустили у хирушку салу, али у превијалиште јесу (по његовој жељи). Некој жени би то сметало, неки мушкарац би се онесвестио од шока. Нама је било О.К. 

П.С. Знам човека који је својевремено био познат табаџија у граду, пун ожиљака, а кад треба да прими инјекцију, колабира.:D

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Juanito рече

Имам осећај као да су те жене љубоморне што мужеви не рађају и не могу да осете те муке, па хоће да их натерају да макар присуствују целој причи. Значи кад осетиш да пишем ”лично”, то је као да пишем ”лично” са љутњом о родитељима који неће да вакцинишу децу.

Možda ima onih kojima zaista znači prisustvo bliske osobe? Daje vetar u leđa, lakše se pobedi strah?

Takođe, iako to nije bio lično moj motiv, jako puno žena koje znam a da su im muževi bili prisutni u porođajnoj sali su kao jedan od bitnih motiva navele i- neće moći mnogo da me zahebavaju tamo ako je muž tu. To je tužno, žalosno ali i realno i naša svakodnevnica. Jako puno žena vuče traume sa porođaja ne zbog komplikacija, ne zbog nestručnog osoblja nego zbog ružnog tretmana.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Santi рече

Možda ima onih kojima zaista znači prisustvo bliske osobe? Daje vetar u leđa, lakše se pobedi strah?

Takođe, iako to nije bio lično moj motiv, jako puno žena koje znam a da su im muževi bili prisutni u porođajnoj sali su kao jedan od bitnih motiva navele i- neće moći mnogo da me zahebavaju tamo ako je muž tu. To je tužno, žalosno ali i realno i naša svakodnevnica. Jako puno žena vuče traume sa porođaja ne zbog komplikacija, ne zbog nestručnog osoblja nego zbog ružnog tretmana.

Upravo ovo poslednje je jako bitno u našim uslovima.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Santi рече

Види вако. Мени сад тренутно много значи присуство Блиске Особе (не порађам се, него нешто друго, мада боли само тако, па растура). Волео бих кад би Блиска Особа могла да ми помогне, а волела би и она. Међутим, неко ко је много стручнији је рекао и мени и Блиској Особи да ми Блиска Особа не може помоћи, ма колико ја то желео и ма колико она то желела и да ће свваки покушај учинити да и мени и блиској особи буде још горе. Уместо тога треба да ми помогне на неки други начин, а не директним присуством у проблему. И то и покушавамо. У неком другом случају би нека друга блиска особа можда и могла да помогне својој блиској особи директније. Не поричем и свака част. Али на сву срећу још нико није направио идеологију помоћи блиских особа у мом случају, па не морамо о томе да отварамо тему и анкету. Није порођај ту ништа посебан изузетак. Боли и проблем је, али тако је како је. Ако је жена одабрала да роди, мора проћи кроз то, тако је природно уређено и нико ту није крив ни за шта. Ако блиска особа може да помогне супер. Ако жели и осећа потребу, још боље. Али ако блиска особа не може да помогне, онда не може да помогне и не треба ни да одмаже. Многе блиске особе не могу да помогну и правити неки друштвени или лични притисак на њих је контрапродуктивно за свакога у причи.

пре 10 минута, Santi рече

То је трагедија и да знам како, променио бих.

Али да сам лично присутан и да неко крене да се иживљава, једино бих знао да их поломим од батина, а сложићеш се да то баш и није најбоља реакција на порођају. Ја према силеџијама не умем да будем фин, па то ти је. Према томе, опет би било контрапродуктивно.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Paradoksologija рече

Kod nas ne može, vani je normalno i prisustvo oca carskom rezu, koji je pod spinalnom ili epiduralnom anestezijom. 

Moram da te ispravim. Prisutan je dok ne pocne operacija, posle se drzis za ruku i caskas sa anesteziologom dok ne izvade bebu e onda pozovu oca koji je tu na par metara od sale . :)

Sve sto dise neka hvali Gospoda !

Подели на овим сајтовима

Juan, pa ko pravi pritisak na koga? Bože sačuvaj. Meni je neka normalna osnova partnerskih odnosa da partneri rade ono sa čim su se oboje složili. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Неки тамо рече

Добро бре жене драге, јел' можете ви нешто саме да урадити или мора неко стално да вас држи за руку :ani_biggrin:

Muškarac na porođaju je nova stvar, a svet postoji i mnogo pre toga, tako da daleko da treba da nas neko drži za ruku. Kako se par dogovori, nema potrebe za tradition shaming-muškarac koji nije tu je kukavica ili da neće da podrži ženu u teškim trenucima. Moj smatra da nema on tu šta da traži i to je ok. Šta treba da se kupi, donese, prinese, potplati, preveze-tu je, ali u sali mu nije mesto. Ja ne insistiram ništa, ne prolazim ništa što nisu prolazile žene kroz čitavu istoriju čovečanstva.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Таша рече

na par metara od sale 

Ili u kafani :smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Таша рече

Moram da te ispravim. Prisutan je dok ne pocne operacija, posle se drzis za ruku i caskas sa anesteziologom dok ne izvade bebu e onda pozovu oca koji je tu na par metara od sale . :)

Zavisi, na nekim mestima je prisutan tokom cele operacije.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Prvo prekrivene ste skroz raznim plahtama. Do pojasa su anesteziolog i tehnicar i do tu moze da se priblizi, od pojasa plahta podignuta u "sator"  ginekolog, hirurg, sestre obavjaju svoje. :smeh1:  Znaci nista se ne vidi. Beba se prekontrolise i sredi, par minuta, pa je donesu.

Sve sto dise neka hvali Gospoda !

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Santi рече

Meni je neka normalna osnova partnerskih odnosa da partneri rade ono sa čim su se oboje složili

Тачка 

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...