Jump to content

konkretan slučaj spasenja osobe krštene u KC

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 минута, Ivan Marković рече

Али их нико не анатемише. Врло занимљиво. 

Pa sami su sebe anatemisali tim činom kršenja saborskog kanona , ovo neće završiti bez posljedica jer izruguje sveto krštenje ustanovljeno od samog Isusa Krista .

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, "Tamo daleko" рече

Na osnovu ovoga se vidi da ipak ne razumes sustinu nasih odgovora. Mi smo pokusali da se drzimo tvog pitanja konkretno. Nismo se ovde bavili  kanonskim granicama Crkve. Ponavljam, ne moze tebi niko da garantuje spasenje tvojih bliznjih, ni tebe ni mene. Matusal ti je odlicno objasnio povodom toga. Uostalom, ako nesto vazi za pojedince u RKC, valjda se podrazumeva da vazi za sve koji joj pripadaju!?

Većina odgovora kao zaključak ima da nije neophodno nagovarati moje bližnje da formalno prelaze u PC.Pitanje nije da li je njima garantovano spasenje, već da NE može njih RKC da odijeli od Crkve ako se oni ne osjećaju odijeljeni..ako doživljavaju i PC kao Crkvu, ako smatraju da papa NEMA pravo da nameće svoju vlast istočnim crkvama,ako..sve ono što sam naveo.

Ako oni vjeruju pravovjerno, da li će ISus njih uskratiti Čaše samo zato što ona dolazi iz ruku RKC svestenika? Ako je Isus toliki formalista, onda bih ja zaista trebao podhitno uzeti slobodan dan i otputovati do njih i isprepadati ih ovim temama koje ne razumiju i nametnuti im pravoslavno pricesce?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ivan Marković рече

Матусале, или им признајеш све или ништа. Иначе је о овоме већ вођена дискусија, ако ниси пратио, нека ти неко нађе линк. Нема личних актова, ако то раде читаве поједине епархије (или појединци у другим епархијама) рецимо Јоил. 

Па ко сам ја да им признајем или не, могу да имам неки свој став, када уђем у цркву радим како је наређено, видиш да унутар цркве постоје различите праксе присуствовао сам и поновним крштењима( био сам) кум, али нпр. знам за случајеве где је само помазивано. Највише ми боде очи евхаристија толико једноставна ствар закомпликована без потребе. Нисам пратио.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Tanjir рече

Vaseljenski Sabori se nisu bavili velikim Raskolom. Neke pokajane jeretike su ponovo krštavali, a neke samo pomazivali, a za rimokatolike se nismo nikad izjasnili ko su i šta su. Nego radi ko šta hoće sa njima.

Pa imas Palamine sabore koji anatemisu neke stvari koje se na zapadu veruju i prktikuju. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Volim_Sina_Bozjeg рече

I ti nisi ovde nikoga uspeo da uhapsiš I privedeš nadležnom episkopu što govorimo da je to glupost?

Čudno svi smo potpisani imenom I prezimenom.

Ништа чудно. Звао сам падра Зоћу, али је он реко да је бесребреник и да нема пара за пут. Па ми тражио да му финансирам комплетан аранжман. И смањи мало вербалну дијареју. Да хапси може само држава. И она то не чини за исказивање теолошког мишљења. А што се тиче осталога, кад се та агенда појави на Сабору, или кад епископ буде био за то заинтересован, Боже здравље, надам се да ћемо обојица добити прилику да се изјаснимо о овој теми. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, kopitar рече

Pa sami su sebe anatemisali tim činom kršenja saborskog kanona , ovo neće završiti bez posljedica jer izruguje sveto krštenje ustanovljeno od samog Isusa Krista .

Не могу они "сами себе да анатемишу" 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ivan Marković рече

Ништа чудно. Звао сам падра Зоћу, али је он реко да је бесребреник и да нема пара за пут. Па ми тражио да му финансирам комплетан аранжман. И смањи мало вербалну дијареју. Да хапси може само држава. И она то не чини за исказивање теолошког мишљења. А што се тиче осталога, кад се та агенда појави на Сабору, или кад епископ буде био за то заинтересован, Боже здравље, надам се да ћемо обојица добити прилику да се изјаснимо о овој теми. 

Pa naravno da hapsiš kako ti to misliš da me vodiš bez para za put, sendvić meni deci da ostaviš kući ručak I sve ostalo?

Dakle prvo pare ako ne onda hapsiš a to I radiš.

Dakle hoćemo li? Vuna kićo brukaš se smanji verbalnu dijareju.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Tanjir рече

Koliko se ja sećam, Palamini sabori nam ne objašnjavaju kako da primamo rimokatolike u Pravoslavlje. 

Ne objasnjavaju ali ti govore i kazuju sta je to sto R Katolici veruju a onda se prema tome ponasas. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pa naravno da hapsiš kako ti to misliš da me vodiš bez para za put, sendvić meni deci da ostaviš kući ručak I sve ostalo?

Dakle prvo pare ako ne onda hapsiš a to I radiš.

Dakle hoćemo li? Vuna kićo brukaš se smanji verbalnu dijareju.

Марко, не с...

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ivan Marković рече

Марко, не с...

Vidiš da si običan hejter bez znanja I argumenata za teme pravoslavne tematike.

Uživaj.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Матусал рече

Па ко сам ја да им признајем или не, могу да имам неки свој став, када уђем у цркву радим како је наређено, видиш да унутар цркве постоје различите праксе присуствовао сам и поновним крштењима( био сам) кум, али нпр. знам за случајеве где је само помазивано. Највише ми боде очи евхаристија толико једноставна ствар закомпликована без потребе. Нисам пратио.

Не кажем ја да смо ти и(ли) ја за то меродавни. О свему осталом је овде већ жестоко расправљано. Стоји мој позив ђуранитима да лепо изразе своје ставове на меродавнијем месту од овога. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Tanjir рече

Pa jel ih krštavam ili miropomazujem? 

Kod nas postoji neka vrsta odlue da se pomazanjem neznam kako drugi rade. Po meni je to uredu. 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Tanjir рече

Ne krštavaš ih miropomazanjem jer je to zasebna sveta tajna, niti oživljavaš Krštenje, jer jedna tajna ne može da oživljava drugu tajnu.

Svaka tajna je za sebe zasebni živ organizam koji čini živ sistem.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Tanjir рече

Осим ако ниси поп/бишоп, нити једно, нити друго. Сем у посебним околностима. За ђаконе нек ти одговоре богословци

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...