Jump to content

Molitveni zivot nas

Оцени ову тему

Препоручена порука

A ja nikad nisam imala brojanicu, svi nose pa neću za inat.

Isusova molitva je kratka i univerzalna, ali ajde čitaj iz dana u dan molitve iz molitvenika, a da ti ne dosadi. Više se fokusiram na to šta je pisac hteo da kaže nego na svoje misli i potrebe. Valjda su nam date kao uzorak kako treba da se molimo, a i to nam je već dato u NZ, Oče naš,... al ajd, pročitam nekad, ali lakše  je kad iz mene krene

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Trifke рече

Zašto bi uopšte trebalo da se čitaju molitve?

Молитве јутарње и вечерње из молитвеника су писали свети оци, а они су имали здрав дух и разум као и велико искуство у молитви и духовној борби. Сам текст молитава нас упућује на став и особине које треба да имамо у молитви, шта да тражимо, како да се смиравамо итд. Такође нас утврђују у послушности и држе границе нашег ума да не одлутамо и да не паднемо у прелест. Почетник би требао да чита ове молитве и можда да комбинује са неким својим. Тек пошто се мало учврсти у црквеној свести и задобије Духа може почети да твори неко своје правило како га сам дух учи. Свака лична молитва мора бити усмерена ка литургији и евхаристији као своме циљу. Такође не занемаривати заједничке молитве и сабрања на којима  је и Господ присутан када се састајемо у име његово.

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Снежана рече

a sto je mozda malo cudno ako kroz Isisovu molitvu provucem Bogorodicu i njeno zastupnistvo pred sinom, pomoc i smirenje dolete mnogo brze.

Зашто чудно?

Има верзија "Господе Исусе Христе (Сине Божији), Богородице ради, помилуј ме" 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Phoebe рече

Pa možeš to i svojim rečima, eto baš tako kako si započeo..

Jedno ne isključuje drugo.

Ja sam poput tebe, lako mi idu molitve koje obično nazivamo "ličnim"
(Bože-me-oprosti, kao da je čitanje / citiranje Psalama bezlično).
I zato sam pre o-ho-ho godina počeo da se Bogu molim čitanjem
drugih, Bogonadahnutih, napisanih molitava.
Ako je Hristos mogao da izgovara Psalme, ko sam bre ja da to ne radim?

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Phoebe рече

A ja nikad nisam imala brojanicu, svi nose pa neću za inat.

А ја престао кад су сви почели. :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

@Матусал, pisah na nekoj od prethodnih strana o tim molitvama i kako nisam imala blage veze sta znaci blud a u molitvi sve vrca od reci kajanja za isti.
Ne sporim, delicmicno, tvoje reci o tim molitvama al prosto mislim da ne treba tolika forma, bar u mladom dobu, neiskusnom zivotnom, psihofizickom i fizickom.

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ведран* рече

А ја престао кад су сви почели. :))

Uopšte nisi moderan :ani_biggrin:

I male bebe sad nose crvene brojanice, prevazišle konce i konopce protiv uroka, a ti ništa :D

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Ведран* рече

Зашто чудно?

Има верзија "Господе Исусе Христе (Сине Божији), Богородице ради, помилуј ме" 

Zato sto sam i to izmenila i prilagodila sebi, bitno je da fercera, ako znas sta molis

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Ведран* рече

Ја нешто не верујем да си ти сметена (само тек тако), него си преоптерећена, и вероватно си особа која мисли о хиљаду ствари. Да те мало на даљински прочитавам :)))

Dobro ti ide procitavanje :D

Al eto nekad zaista uspem da svih tih hiljadu stvari nekako skroz odmaknem i rascistim da samo ostane makar malo prostora, vremena i mira za molitvu.

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Phoebe рече

Uopšte nisi moderan :ani_biggrin:

I male bebe sad nose crvene brojanice, prevazišle konce i konopce protiv uroka, a ti ništa :D

Знам. Гледам и чудим се. :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Матусал рече

Жена која се меша у простор између мене и Господа и квари тај однос постаје вишак.....:)))

Ja ovo razumeh mizognino.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Danijela рече

Dobro ti ide procitavanje :D

Al eto nekad zaista uspem da svih tih hiljadu stvari nekako skroz odmaknem i rascistim da samo ostane makar malo prostora, vremena i mira za molitvu.

Шта да ти речем. Ја имам кристалну куглу, :idea:али ми не верују наочито на оним поп Ђуровићевим темама. :))

Него, идем ја са мојима једном са аеродрома колима и виде да сам се нешто замислио, па ме питају. А ја онако инспирисан садржајем тога над чим сам се замислио кад сам почео само да набрајам о чему све мислим без било какве елаборације то набрајање потраја једно пет минута. Добро нису пали у несвест, па веле, ајде добро немој више, разумели смо. :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Tako i ja :D

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Danijela рече

@Матусал, pisah na nekoj od prethodnih strana o tim molitvama i kako nisam imala blage veze sta znaci blud a u molitvi sve vrca od reci kajanja za isti.
Ne sporim, delicmicno, tvoje reci o tim molitvama al prosto mislim da ne treba tolika forma, bar u mladom dobu, neiskusnom zivotnom, psihofizickom i fizickom.

Оци јесу писали молитве, али поредак у молитвенику не баш. Те молитве су саствљене као снисхођење онима који не могу да буду у Цркви свакодневно па су нека имитација Црквених молитава. Некакав хибрид заједничких и приватних молитава. 

А појединачне молитве које су ушле у ту компилацију јесу Отачке. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Danijela рече

Tako i ja :D

It takes one to know one.

Та лудост није урођена него стечна. :))

Тако да има наде!

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...