Jump to content

Molitveni zivot nas

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 8 минута, Жика рече

Молитва

Шта уопште значи молити се? Која је дефиниција молитве? Једна од дефиниција молитве гласи:“ Молити се значи од Бога затражити Његову милост, љубав, и снагу да победимо зло са којим се сукобљавамо свакодневно“. Свети Јован Дамаскин каже: "Молити се значи уздизати срце ка Господу свакодневно“. Лепа је мисао да је молитва дисање душе. Молити се значи стајати пред Богом, бити у непосредној вези са њим. Овде видимо људски напор и труд, али праве молитве нема без Божије помоћи. Ми се трудимо, али сами ништа не можемо да учинимо. Потребна је Божија благодат. Наравно, Бог ће дати благодат кад Он буде хтео, али наше је да се молимо. Сматрам да не треба имати велика очекивања, већ се треба препустити Богу.

A sta ti kazes, iz svog iskustva, sta je molitva, sta te pokrece na istu? (uz duzno postovanje tvojim citiranima, zelela bih da cujem tvoje misljenje, proisteklo iz tvog iskustva)

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Kako igracima ne smeta da citavu utakmicu skandiraju njihovo ime? :)))

Не знам, ја бих полудела. Ако нешто презирем то је дерњање.

Иначе пишем под утиском, била ми комшиница којој заиста ништа битно нисам учинила и понавља 100х "хвала и хвала". Иди, бре, жено, аман, уби ме у појам. Ваљда је то она оз најбоље намере, да ме убеди колико јој значи, али оно - искулирај, бре, дај да попричамо нормално, а не да те слушам у недоглед. Свашта. 0703_read

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Кад сам лоше расположен све тешко иде. После година нервирања и бриге, схватио сам да је све то није толико битно и катастрофално. Ми смо људи слаби, то је једна манифестација наше слабости. Ако не можеш да урадиш шта си планирао (шта би волео, хтео), поједностави, скрати, олакшај себи. Не само за молитву, него за све друго - вежбање, посао итд.

Дође дан кад ниси у стању да урадиш све вежбе које си планирао. ОК, нема везе. Уради две-три лаке. Само уради нешто. Било шта. Направи један мали, најмањи корак. И то је победа. Кад не можеш да се молиш дуго, помоли се кратко. Оче наш је 30 секунди. И то је победа. Грешка је била што сам то доживљавао као пораз, јер сам имао "циљ". Да "испуним". Да покажем како сам "велики верник" који се моли "како треба". Што је била гордост. Кад сам искључио гордост, видим да сам слаб верник. И за мене је победа некад кад сам лоше воље само Оче наш. Велика победа.

Ето.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Џуманџи рече

Не знам, ја бих полудела. Ако нешто презирем то је дерњање.

Иначе пишем под утиском, била ми комшиница којој заиста ништа битно нисам учинила и понавља 100х "хвала и хвала". Иди, бре, жено, аман, уби ме у појам. Ваљда је то она оз најбоље намере, да ме убеди колико јој значи, али оно - искулирај, бре, дај да попричамо нормално, а не да те слушам у недоглед. Свашта. 0703_read

E to bi i trebala da bude svrha licne molitve upućene Bogu, upravo ta normalna priča kao sa prijateljem.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

E to bi i trebala da bude svrha licne molitve upućene Bogu, upravo ta normalna priča kao sa prijateljem.

Па то. А не оно "Боже, да ти ја нешто испричам, Ти добро слушај". :D

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Џуманџи рече

Па то. А не оно "Боже, да ти ја нешто испричам, Ти добро слушај". :D

Ne tu je vise stvar poverenja, kako On bude primao i tvoje reči tako ćeš ti primati i Njegove, recimo one iz Pisma i ne samo te.

Pocecete da se uzajamno razumete i ja tu zaista vidim smisao u odnosu.

Zato volim "male" i neopterecene velikim duhovnicima, oni imaju sjajan odnos sa Sinom.

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Danijela рече

A sta ti kazes, iz svog iskustva, sta je molitva, sta te pokrece na istu? (uz duzno postovanje tvojim citiranima, zelela bih da cujem tvoje misljenje, proisteklo iz tvog iskustva)

Пише у тексту. Ја сам га писао, само сам ставио неколико цитата.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ne tu je vise stvar poverenja, kako On bude primao i tvoje reči tako ćeš ti primati i Njegove, recimo one iz Pisma i ne samo te.

Pocecete da se uzajamno razumete i ja tu zaista vidim smisao u odnosu.

Zato volim "male" i neopterecene velikim duhovnicima, oni imaju sjajan odnos sa Sinom.

Dok god sam se molila po molitvenom pravilu,  ništa se tu ni u jednom smeru nije pomeralo, Bog ćuti, a ja se osećam kao navijena lutka. Slava Bogu pa me udostojio svog prijateljstva, pa nam se dijapazon odnosa proširio od " od danas smo na ratnoj nozi" do "Bože, jel rolamo danas?!?!" ?

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Imala sam periode kad sam iscitavala duga molitvena pravila, prvo jer mi je bilo lepo a posle jer to tako treba i ja to sve snagom volje ima da izguram. Kako kaze Grizli, gordost. Lako se leci kad sve krene naopako, kad dodje gomila sitne dece, kad si u bolnici, kad ti je lose na bilo koji nacin. Ja sam se nekad gubila totalno, posebno kad sam imala periode postnatalne depresije pa mi nista nije imalo smisla, i nikakav problem nije mogao da me odvoji od molitve koliko ti periodi kad je samo smrt sigurna i jedino cemu se nadam.

Imala sam periode kad mogu samo da stanem pred ikonu i cutim.

Bolji periodi su bili kad mogu da pricam, pa i da se pozalim, nerviram, zamolim ili ne, koristeci obicne normalne reci kao sa nekim bliskim.

Nekad mi je dobro dolazila Isusova molitva ili druge kratke molitve koje se ponavljaju, nekad Bogorodice Djevo koju ponavljam, zavisi sta se 'primi'.

Nekad nadjem neku molitvu koja mi se svidi pa nju ponavljam svakodnevno neko vreme.

Ponekad sam pisala svoje molitve i citala ih svaki dan, ono sto je meni tada bilo problematicno ili drago ili bitno.

Sad nekako ujutru i uvece napamet ocitam nekoliko dragih bitnih molitava, a u toku dana se prosto trudim da iskreno razgovaram i/ili ponavljam kratke molitve.

Nekoliko puta bih mogla da se zakunem da sam jasno cula odgovor, ali ko zna, mozda s nekim drugim o tome treba da popricam, recimo nekim strucnim... :D

Ukratko, apsolutno nijedna formula mi nije bila uspesna sama po sebi i svakako ne jednom za svagda, molitva je meni pokusaj odnosa gde Onaj Drugi vise u stvari komunicira i vodi cak i kad to nije cujno ni ocigledno, a od nas mozda najbolje dolazi to iskreno 'E, nemam pojma ni sta da kazem ni sta da radim, izgubljena sam, daj pomagaj jer stvarno mi trebas'

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Danijela рече

Meni se cini kao analiza citata :)

Често хоћемо све да урадимо својим снагама, али битно је уздати се у Бога. То често заборављамо. То сам и нагласио у тексту. Сматрам да не треба да имамо превелика очекивања у смислу сад ћу се молити и Бог мора да ми да велику благодат већ да се молимо па како Бог да. Некад ћемо осећати велику захвалност и плакаћемо од радости, некад ћемо се кајати и проливати сузе покајања, али како Бог да. Мислим да не треба то радити на силу. Битно је исто да усмеримо ум на речи молитве, да мисли не лутају зато је добро пре молитве мало умно поћутати и сабрати се. Можемо се  молити и кратким молитвама у себи ако то желимо.

Подели на овим сајтовима

• Гости
пре 12 минута, Жика рече

Често хоћемо све да урадимо својим снагама, али битно је уздати се у Бога. То често заборављамо. То сам и нагласио у тексту. Сматрам да не треба да имамо превелика очекивања у смислу сад ћу се молити и Бог мора да ми да велику благодат већ да се молимо па како Бог да. Некад ћемо осећати велику захвалност и плакаћемо од радости, некад ћемо се кајати и проливати сузе покајања, али како Бог да. Мислим да не треба то радити на силу. Битно је исто да усмеримо ум на речи молитве, да мисли не лутају зато је добро пре молитве мало умно поћутати и сабрати се. Можемо се  молити и кратким молитвама у себи ако то желимо.

Кроз падање себе упознајемо. Никодим Агиорит то предивно описује.

Лицемерје Бог много презире, и Христос то стално говори.

Ништа дивније од искреног односа са Њим.

А тада грех Љубављу нестаје.

Што кажу оци:

"Грех сам по себи, онтолошки, не може бити добар, али икономијски има улогу у спасењу."

Покајмо се, поравнимо стазе Господње и учинимо правду над собом самима!

Подели на овим сајтовима

пре 44 минута, Paradoksologija рече

Nekoliko puta bih mogla da se zakunem da sam jasno cula odgovor, ali ko zna, mozda s nekim drugim o tome treba da popricam, recimo nekim strucnim

Idi sister i reci mi posle sta je strucni rekao, mene sramota da kazem a mogu se zakunem i ja :)))

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Жика рече

па како Бог да

To sam i kazo.:D

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...