Jump to content

Препоручена порука

Зашто се поједине молитве у Цркви певају, који је разлог томе?

По чему се одређује да ли ће се неки молитвени текст читати, појати или певљиво читати?

Знамо из Старог Завета да је Давид лечио цара Саула песмом и одгонио зле духове, знамо да су на Тајној вечери Господ и апостоли отпојали хвалу. Али зашто? Који је значај црквеног појања? Ако је могуће, молићу да осим ваших одговора препоручите неке текстове или снимке у којима је обрађена ова тема. Хвала!

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

Разлог је установљен отприлике још од почетка света. Човек кад је благодаран и радостан има потребу да искаже емоције. Најчешће је то кроз појање. Појање је израз осећања. Психолози доста потенцирају на певању неких песама. За одређивање установљено је све Типиком, најчешће је то из предања и искуства ранијег живота Цркве. Ево има овде доста људи из хора, хвала Богу. Сам осећај је неописив. Речи службе те освећују, иако ти не придајеш значај тексту. Не знам за текстове, али Др. Драган Ашковић је обрађивао тему појања, па можете код њега негде да нађете. :D:D:D

Подели на овим сајтовима

@ГрешниСлуга, најлепше захваљујем!

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

On 30.12.2017. at 23:10, Jace Jerimoth рече

Зашто се поједине молитве у Цркви певају, који је разлог томе?

Ovo sam se ja pitala na početku i jedan mi odgovorio da ne bismo zaspali na Liturgiji. Ima logike :D. Prosto čitanje bude malo i monotono, pevanje drži budnost i emociju.

Подели на овим сајтовима

Не могу да замислим службу без појања.

Није битно дал' ћу да ћутим и слушам, или тихо појем да искажем осећања и тако будем активни учесник службе.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Ево Драгана је поставила још лепих питања на тему. Да ли појемо на литургији или на службама ? Да ли нас нешто спречава ? Улога појања међу заједницом ? По мени је јако битно да цела Црква поје. Израз јединства осећања заједнице. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...