Jump to content

Pravda i Ljubav - gde su na lestvici?

Оцени ову тему

Препоручена порука

.

Sa pojmovima koji opisuju nematerijalno uvek je teže u razmisljanju.

Ukoliko postoji nekakva hijerarhija vrednosti, gde na jednom kraju stoji Dobro ili Svetlost, a na drugom Zlo ili Tama, interesuje me šta vi mislite gde su Pravda i Ljubav jedno u odnosu na drugo? Jasno je da su oba mnogo bliska ovome prvom kraju, ali koje je od tih dva hijerarshijski ispred?

Odgovori na neka pitanja su relativno jednostavni. Npr. verujem da se slazete da skolovanost i pamet ne idu uvek zajedno i da je na gore pomenutoj hijerarhiji, verovatno, vrednija pamet . Neki odgovori su kompleksniji. Npr. oholost je, mozda, ispred zavisti. Itd.

Ove primere, možda banalne, navodim samo da bi ste me shvatili šta želim da pitam u vezi Pravde i Ljubavi.

Verujem da će neko tvrditi da su obdva jednako važna i da je nebitno gde se nalaze jedno u odnosu na drugo. Ali čini se da nije sasvim tako. I da često u realnom životu upravo nailazimo na dilemu da li nešto uradti prema pravdi ili prema ljubavi. Primera je mnogo, da ne navodim, setićete se se sami već nekog...

Dakle, šta je bliže Dobru/Svetlosti Ljubav ili Pravda!?

.

Подели на овим сајтовима

Ljubav, odmah do Svjetlosti. Pravda tačno na sredini između Svjetlosti i Tame. 

Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο

Подели на овим сајтовима

.

Može li to značiti da je naš Bog često nepravedan radi ljubavi? Uh, nešto mi se tu ne slaže.

Ja sam stavio dva kraja na lestvici koje sam opisao kao Dobro/Svetlost i Zlo/Tama. To nekako odmah uvodi Gospoda u priču? Ali interesuje me u prvome zemaljskim očima kako medjusobno stoje Pravda i Ljubav? Npr. da li sudija treba zanemariti pravdu (ponekada) radi ljubavi koja mu se (iznenada) javi u nekom od njegovih slučaja. I ne samo sudija nego svako od nas ko je u situaciji da sudi o nečemu, makar samo u svojoj glavi posmatrajući i razmišljajući o nečemu?

.

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Tristatri рече

.

Može li to značiti da je naš Bog često nepravedan radi ljubavi? Uh, nešto mi se tu ne slaže.

Ja sam stavio dva kraja na lestvici koje sam opisao kao Dobro/Svetlost i Zlo/Tama. To nekako odmah uvodi Gospoda u priču? Ali interesuje me u prvome zemaljskim očima kako medjusobno stoje Pravda i Ljubav? Npr. da li sudija treba zanemariti pravdu (ponekada) radi ljubavi koja mu se (iznenada) javi u nekom od njegovih slučaja. I ne samo sudija nego svako od nas ko je u situaciji da sudi o nečemu, makar samo u svojoj glavi posmatrajući i razmišljajući o nečemu?

.

Бог није неправедан, али има стрпљења све ради Љубави. А мишљења сам да овоземаљске судије треба да суде по слову закона, по правди, уз наравно узимање у обзир олакшавајућих или отежавајућих околности уколико постоје. Али, ипак, све мора да буде у границама правде. Знам да постоји изрека да право и правда немају везе, али, мислим да та изрека постоји све због оних који не ''мере'' како треба.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Tristatri рече

Npr. da li sudija treba zanemariti pravdu (ponekada) radi ljubavi koja mu se (iznenada) javi u nekom od njegovih slučaja.

Ako je u pitanju ljubav, onda on ne zeli da se predmet njegove ljubavi jos dublje uvaljuje u glib. To je kao kad ti se srce cepa, ali moras da , recimo, uskratis nesto svom detetu ili ga kaznis zbog necega sto je lose uradio. To cinis iz ljubavi prema njemu, vaspitavas ga i stvaras od njega valjanog coveka.

Dakle, glasam za ljubav, jer prava nije u suprotnosti sa pravdom. Bar ja tako mnim.ne_shvata

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

Ако је праведно оно што је увек на добробит другога, то значи да може да твори правду само онај ко љуби. Једно без другога не иде, тако да се не може говорити о хијерархији.

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

па праведан је можда знак на путу али се прекши зарад љубави... шта ли то значи :)
шта ако ми не живимо по правди а неко нас из љубави искупи на суду?

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, LogosAgape рече

шта ако ми не живимо по правди а неко нас из љубави искупи на суду?

Mislis, plati kauciju koju sudija odredi ? 

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Џуманџи рече

Ако је праведно оно што је увек на добробит другога, то значи да може да твори правду само онај ко љуби. Једно без другога не иде, тако да се не може говорити о хијерархији.

Ti kažeš: nema hijerarhije > Pravda = Ljubav? Ili iz Ljubavi se radja Pravda?

Подели на овим сајтовима

Recimo, tamo negde kaze apostol da trebamo istinovati ( pravednost ) u ljubavi. Trebalo bi da , ako nekog volimo, da mu u isto vreme i govorimo ono sto je objektivno i istinito i da budemo pravedni u sudovima. 

Opet, tamo negde u psalmima se kaze, milost i istina srešće se, pravda i mir poljubiće se.

Ispada, da je jedno bez drugog ne ide.

Подели на овим сајтовима

пре 17 часа, Tristatri рече

Ti kažeš: nema hijerarhije > Pravda = Ljubav? Ili iz Ljubavi se radja Pravda?

Не стављам знак једнакости, него покушавам да кажем да се пре свега не слажемо око појма правде (за мене та реч нема никакво значење онда када "стоји" сама, тј. не постоји осим у односу на некога), док теби, чини се, има значење. Зато сам преформулисала са "ако (узмемо да) је праведност (то и то", а не " правда". :)

Подели на овим сајтовима

On 24.12.2017. at 19:03, Tristatri рече

.

.

Тешко питање. Правда почива на закону а законе утврђује законодавац. Када је у питању Божији закон имамо законодавца као врховни ауторитет који је и праведни судија. Однос правде и милости је однос Старог и Новог Завета. Милост слави победу над судом каже писмо. Правда која је од вере јавила се као благодат и укинула закон јер се делима закона ниједно тело није могло оправдати тј. сви сагрешише и били су криви закону. Христос суди по милости, оправдава разбојника,прашта блудници, ономе који ради од првог часа даје исту плату као ономе који је дошао у једанаести час....

Постоје закони које су писали људи и који су важећи за свакога човека али њихов ауторитет не мора извирати из правде и истине због несавршености оних који су их писали, а такође су и променљивог карактера па некада и супротни. Тако су неки цареви доносили законе који нису били утврђени на правди него на индивидуалној користи оних који су их доносили па су неки свети оци улазили у сукоб са државом не покоравајући се више државним него божијим законима. Мислим да уколико човек пресуди по милости да се не греши о закон јер својим чином није никакво зло никоме нанео, нити је онај коме је праведно пресуђено у истој ствари било чиме оштећен те не треба злим оком да гледа на онога коме је милост учињена. Грех је осудити невинога.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Џуманџи рече

Не стављам знак једнакости, него покушавам да кажем да се пре свега не слажемо око појма правде (за мене та реч нема никакво значење онда када "стоји" сама, тј. не постоји осим у односу на некога), док теби, чини се, има значење. Зато сам преформулисала са "ако (узмемо да) је праведност (то и то", а не " правда". :)

Moram reci u ovoj poruci te nisam te sasvim razumeo. (A prethodna mi je otvorila nesto u glavi, svidela mi se).

Reci cu sta ja mislim pod pravda. Govorim poluimpulsivno i to pominjem da ne bude da je to moj krajnje promisljen stav. Mislim da za reč pravda sinonim moze biti reč ISTINA. A za reč 'istina' sinonim mogu biti reči 'SAMO JEDNO' (može biti zgodna i eng. 'unalterable'). Hoću reći da ako postoji i hijararija reči onda 'neka reč' [logos] koja objedinjuje ove gore mora biti prva pa i ispred reči LJUBAV.

Verujem da Bog voli Čoveka ali je pravedno što nije više u raju. Verujem da je Bogu Čovek najbitniji ali je reč najbitniji složena reč.

................ Матусал ... ne žurimo nigde ... sutra ... ubiće me žena ... i misli da igram igrice ... 

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Tristatri рече

Moram reci u ovoj poruci te nisam te sasvim razumeo. (A prethodna mi je otvorila nesto u glavi, svidela mi se).

Па, по мени, када стоји самостално, тј. када се не користи да се опише однос једне особе према другој, реч "правда" нема никакво значење, јер не може да је конкретизује и каже (за неки догађај): "Е, ово је правда (на "делу")).

Нови Завет доноси ту измену, још у првој глави код Мт каже:" А Јосиф муж њезин, будући праведан и не хотећи је јавно изобличити, намисли је тајно отпустити.", значи, праведан је онај човек само у контексту поступања према некоме (Богородици, у овом случају), а правда сама по себи нема неки смисао.

пре 12 часа, Tristatri рече

Hoću reći da ako postoji i hijararija reči onda 'neka reč' [logos] koja objedinjuje ove gore mora biti prva pa i ispred reči LJUBAV.

Изгледа да се због овога не слажемо. :) Апостол Јован вели "Бог је љубав", тако да не би требало да је могуће да има нечег испред. "Христос је мера свих ствари", стога матрам да нема смисла ни правду (са њом ни праведност), ни доброту, ни врлину, посматрати одвојено од љубави.

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...