Ronald Написано Децембар 22, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2017 1 hour ago, obi-wan рече Nije on nikakav dizac tegova, nego sasvim normalan covek koji se bavi bodibildingom... Sta to znaci? Da li ti mislis da je tesko ovom svesteniku da se odrzi na duhovnom putu? Ako su parohijani zadovoljni i ako je on uvijek tu za njih, onda ga i pored toga sto je dosta tesko za duhovni opit vjezbanje tijela i hranjenje u te svrhe ne sputava. http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Децембар 22, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 22, 2017 пре 47 минута, Ronald рече Ako su parohijani zadovoljni i ako je on uvijek tu za njih, onda ga i pored toga sto je dosta tesko za duhovni opit vjezbanje tijela i hranjenje u te svrhe ne sputava. Naravno, naravno, opste je poznato da bodibilding, masaza, spa i sve ostalo slicno tome telo znatno pojacava molitvu... пре 47 минута, Ronald рече Da li ti mislis da je tesko ovom svesteniku da se odrzi na duhovnom putu? Nije mu tesko, sa tog puta je sleteo u nekoj krivini jos ko zna kad... Рапсоди је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaSavic Написано Децембар 23, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2017 Ово је исто неки монах који служи и телу и духу :-) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Децембар 23, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2017 пре 9 часа, obi-wan рече Naravno, naravno, opste je poznato da bodibilding, masaza, spa i sve ostalo slicno tome telo znatno pojacava molitvu... Nije mu tesko, sa tog puta je sleteo u nekoj krivini jos ko zna kad... Pa onda je vecina svestenika sletila u nekoj krivini .Ovo oko masaza I spa ne more biti tacno, to dosta bodibildera ne koristi. Koliko znam I vl. Grigorije ide na masaze, da li ti mislis da masaze sputavaju nekoga na duhovnom putu? http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Децембар 23, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2017 пре 1 сат, Ronald рече Pa onda je vecina svestenika sletila u nekoj krivini . Potpuno tacno, jedino sto to bas nije vecina, ali ih ima dosta. пре 1 сат, Ronald рече Koliko znam I vl. Grigorije ide na masaze, da li ti mislis da masaze sputavaju nekoga na duhovnom putu? Pre svega, to ti ne mozes da znas. To moze da bude - a verovatno i jeste - obicno rekla-kazala. A i da nije - nije Grigorije mera hriscanstva, nego Hristos. Drugo, Crkva je kroz svoje velike Oce i askete (askeza/podvig NIJE samo za kaludjere, kako to mnogi danas misle, nego je nacin zivota svih hriscana, samo svakom prema njegovoj snazi) natalozila neizmerno iskustvo u svemu, pa i u tom odnosu prema telu, naravno. U stvari, narocito u tome. Tako smo naucili (od ljudi opitnih, delatnih, ne prosto od tamo nekih mislilaca i mozgasa) da je svako preterivanje u brizi za telo preki put u duhovnu pogibao. Prema telu (treba da) se odnosimo celomudreno, tako da ono bude zdravo i sposobno da nam posluzi u svemu, a da opet ne preuzme dominaciju i ne porazi nas duh. Dakle, podjednako je stetno za nas obicne hriscane da telo zapostavimo i izlozimo ga opasnostima od bolesti, kao i da ga previse raznezimo i naviknemo na nepotrebnu udobnost i komformizam. Da ne bude zabune, bodibilding sam po sebi uopste ne mora da bude pogresan (iako se, realno, postavlja pitanje - sta covek cini sa tolikom nagomilanom snagom, tj. cemu mu ona sluzi ako je samo za pokazivanje? - pricamo o bildingu sa vestackim preparatima, ne o prostom dizanju tegova zbog kicme i zdravlja uopste), ali za popove je to prosto kontraindikacija. Da ne duzim, jer mogu da pisem od sad do sledece zore dok ne istopim tastaturu - pop nije tek obican hriscanin, njegovo je mesto i uloga apostolska, prema tom i pripadajuca odgovornost. U popa svi gledaju k`o u semafor - sve sto uradi moze da bude na korist i na stetu ljudima oko njega, a danas, u vreme interneta, i mnogim drugima. Mozda se 90 ljudi uopste ne sablazni ovakvim glupiranjem, kao kod ovog Rusa, ali mozda se 10 sablazni, jer je njihova vera taza, a njihova (duhovna) snaga neznatna i mala. E zbog tih 10 (%), pa i zbog samo jednog - pop je duzan da sebi uskrati mnogo vise nego sto bi obican covek sebi uskratio, samo da ne sablazni "jednog od ovih malih". O svemu ovome apostoli, narocito veliki Pavle (koga zovu jos i "usta Hristova") su pisali na kilo i na metar, samo da covek pazljivo procita o tome. Kad npr. govori o jedenju mesa od idolskih zrtava, Pavle prvo zbori da je "idol nista, i da je sve Bozije", ali "ako to sablazni brata mojega, necu jesti mesa doveka, da ne sablaznim brata mojega". Ovo je obrazac i osnova hriscanskog zivota. I sam Hristos je ne jednom rekao, i to vrlo ostro - "tesko, tesko onom koji sablazni jednog od ovih malih... bolje bi mu bilo da se nije ni rodio...". Sapienti sat. I konacno - sta ce jednom popu bodibilding ovog tipa? Pazi, ja imam prijatelja popa, mlad covek, koji prilicno redovno odlazi u teretanu, ali ne da bi se uslikavao svud redom i pokazivao dupe zenama, nego radi svog zdravlja i krepkosti (inace, uopste nije krupan covek, nego je vise zgolja, ali bas zbog toga mu i prija ovakva vezba; naravno - ne koristi nikakve vestacke preparate i proteine). Ovaj je u pravu i dobro cini, a ovaj Rus o kome pricamo (i svi njemu slicni, naravno) je prs`o ko lesnik. Toliko. Sofija_, Н И Н Е and Рапсоди је реаговао/ла на ово 2 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Децембар 23, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2017 пре 3 часа, obi-wan рече Potpuno tacno, jedino sto to bas nije vecina, ali ih ima dosta. Pre svega, to ti ne mozes da znas. To moze da bude - a verovatno i jeste - obicno rekla-kazala. A i da nije - nije Grigorije mera hriscanstva, nego Hristos. Drugo, Crkva je kroz svoje velike Oce i askete (askeza/podvig NIJE samo za kaludjere, kako to mnogi danas misle, nego je nacin zivota svih hriscana, samo svakom prema njegovoj snazi) natalozila neizmerno iskustvo u svemu, pa i u tom odnosu prema telu, naravno. U stvari, narocito u tome. Tako smo naucili (od ljudi opitnih, delatnih, ne prosto od tamo nekih mislilaca i mozgasa) da je svako preterivanje u brizi za telo preki put u duhovnu pogibao. Prema telu (treba da) se odnosimo celomudreno, tako da ono bude zdravo i sposobno da nam posluzi u svemu, a da opet ne preuzme dominaciju i ne porazi nas duh. Dakle, podjednako je stetno za nas obicne hriscane da telo zapostavimo i izlozimo ga opasnostima od bolesti, kao i da ga previse raznezimo i naviknemo na nepotrebnu udobnost i komformizam. Da ne bude zabune, bodibilding sam po sebi uopste ne mora da bude pogresan (iako se, realno, postavlja pitanje - sta covek cini sa tolikom nagomilanom snagom, tj. cemu mu ona sluzi ako je samo za pokazivanje? - pricamo o bildingu sa vestackim preparatima, ne o prostom dizanju tegova zbog kicme i zdravlja uopste), ali za popove je to prosto kontraindikacija. Da ne duzim, jer mogu da pisem od sad do sledece zore dok ne istopim tastaturu - pop nije tek obican hriscanin, njegovo je mesto i uloga apostolska, prema tom i pripadajuca odgovornost. U popa svi gledaju k`o u semafor - sve sto uradi moze da bude na korist i na stetu ljudima oko njega, a danas, u vreme interneta, i mnogim drugima. Mozda se 90 ljudi uopste ne sablazni ovakvim glupiranjem, kao kod ovog Rusa, ali mozda se 10 sablazni, jer je njihova vera taza, a njihova (duhovna) snaga neznatna i mala. E zbog tih 10 (%), pa i zbog samo jednog - pop je duzan da sebi uskrati mnogo vise nego sto bi obican covek sebi uskratio, samo da ne sablazni "jednog od ovih malih". O svemu ovome apostoli, narocito veliki Pavle (koga zovu jos i "usta Hristova") su pisali na kilo i na metar, samo da covek pazljivo procita o tome. Kad npr. govori o jedenju mesa od idolskih zrtava, Pavle prvo zbori da je "idol nista, i da je sve Bozije", ali "ako to sablazni brata mojega, necu jesti mesa doveka, da ne sablaznim brata mojega". Ovo je obrazac i osnova hriscanskog zivota. I sam Hristos je ne jednom rekao, i to vrlo ostro - "tesko, tesko onom koji sablazni jednog od ovih malih... bolje bi mu bilo da se nije ni rodio...". Sapienti sat. I konacno - sta ce jednom popu bodibilding ovog tipa? Pazi, ja imam prijatelja popa, mlad covek, koji prilicno redovno odlazi u teretanu, ali ne da bi se uslikavao svud redom i pokazivao dupe zenama, nego radi svog zdravlja i krepkosti (inace, uopste nije krupan covek, nego je vise zgolja, ali bas zbog toga mu i prija ovakva vezba; naravno - ne koristi nikakve vestacke preparate i proteine). Ovaj je u pravu i dobro cini, a ovaj Rus o kome pricamo (i svi njemu slicni, naravno) je prs`o ko lesnik. Toliko. Vladika Grigorije je sam rekao to negdje u jednoj emisiji, mislim da je i spomenuo nekog prijatelja Bosnjaka kod kojeg ide. Naravno da je mjera Hristos, ali mozemo da diskutujemo jer se tesko ko i medju monasima cvrsto drzi tog puta. Slazem se ovo oko tijela i njegove svrhe i na koji nacin trebamo da se ophodimo prema njemu, kao i to kako bi svestenik trebalo da se ponasa da ne sablazni nekoga. Medjutim ja ovde gledam minimum i bez obzira sto neki ljudi, pa i svestenici imaju odredjene strasti, vrlo je moguce da i pored toga sluze svojim parohijanima i stradaju na neki drugi nacin. Tako da ne bih ni za koga rekao da je prso, prejako je to reci za bilo koga a kamoli za svestenika. Nisi mi ovo morao pisati o Apostolu Pavlu, sve sam to citao medjutim kada je hrana u pitanju ja se onda pitam zasto se u manastirima posle liturgija spremaju onolike trpeze i toliko hrane i rijetko ko to kritikuje. Moj drugar se iznenadio kada je bio na Svetoj Gori( Hilandar) i kada su posle liturgije jeli i pili vino, ali ne malo nego case u koje moze da stane 0.5 litara( sto je njega iznenadilo). I to je pretjerivanje. Ovo oko vjestackih preparata si pogrijesio jer ima ljudi koji mogu i bez toga bildovati. Mozda mijesas suplemente kojih ima u svim mogucim proizvodima koje ti jedes i steroide, koji se koriste u svrhe lijecenja, ali koje zloupotrebljavaju u sportu. Jos jedno pitanje, da li monasi koji su gojazni( posto pricamo o tijelu, mada ne volim nikoga da spominjem, nije lijepo jer svi imamo svoje borbe, uzmimo na primer Vl. Atanasija) mogu da sablazne ove koji nisu ili mirjane kojima je generalno teze da odole i da li kritika njih takodje ima smisla jer znamo koliko je prejedanje opasno i koliko grijehova odjednom podstice, cak je kod nekih velikih asketa stavljeno kao jedan od najopasnijih uzroka za duhovni ponor? Lady Godiva је реаговао/ла на ово 1 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Децембар 23, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2017 1 hour ago, Ronald рече Jos jedno pitanje, da li monasi koji su gojazni( posto pricamo o tijelu, mada ne volim nikoga da spominjem, nije lijepo jer svi imamo svoje borbe, uzmimo na primer Vl. Atanasija) mogu da sablazne ove koji nisu ili mirjane kojima je generalno teze da odole i da li kritika njih takodje ima smisla jer znamo koliko je prejedanje opasno i koliko grijehova odjednom podstice, cak je kod nekih velikih asketa stavljeno kao jedan od najopasnijih uzroka za duhovni ponor? Prvo, zasto ne bi mogli monasi nekog da sablazne? Pa to i rade neki, na zalost. A sto se Tase tice - koliko znam, on ima hormonske probleme, i od toga je tako gojazan, ne zbog svoje neumerenosti u jelu ili picu. Ima ljudi koji su ga vidjali kako po hladnom vremenu ledenom vodom poliva noge, jer su i one natekle, i valjda od toga ima neki bol ili zarenje. Inace, za manastirske trpeze jesi u osnovi u pravu, s tim da treba jasno da se razlikuje praznicna trpeza (koja treba da je bogatija, narocito sto znamo da na praznike mnogi svetovnjaci dolaze u manastire i tamo dele trpezu sa domacinima), od neke uobicajene. Licno sumnjam da monasi u neki redovan dan, mimo praznika, jedu nesto posebno, a za neke sam iz prve ruke dobio svedocanstva i da obicno jedu vrlo oskudno. 1 hour ago, Ronald рече Vladika Grigorije je sam rekao to negdje u jednoj emisiji, mislim da je i spomenuo nekog prijatelja Bosnjaka kod kojeg ide. Naravno da je mjera Hristos, ali mozemo da diskutujemo jer se tesko ko i medju monasima cvrsto drzi tog puta. To je onda degradacija, a degradacija treba da se tretira tako - kao degradacija, a ne da joj se drze hvalospevi. Ova tema je pocela, ako cemo posteno, hvalospevom popu koji se slika gologuz na izlozbama mesa, a tako nesto - valjda je to ocigledno za toliko - prosto bode oci koliko ne valja, a kamoli da o tome jos pricamo i pitamo se da li zaista taj uopste gresi. Ne bi da nikog provlacim kroz moje rasudjivanje, ali ako je sve tako klot kako kazes - bez nekih drugih detalja, koji bi dali novo svetlo na receno - onda i vl. Grigorije itekako gresi. On je kaludjer, kaludjeri ne zive tako, ne traze neznost i udobnosti. Jedino ako mu je to bas radi zdravlja, to je onda donekle razumljivo i opravdano. U svakom slucaju, ne sudimo da nam se ne bi sudilo. 1 hour ago, Ronald рече Medjutim ja ovde gledam minimum i bez obzira sto neki ljudi, pa i svestenici imaju odredjene strasti, vrlo je moguce da i pored toga sluze svojim parohijanima i stradaju na neki drugi nacin. Tako da ne bih ni za koga rekao da je prso, prejako je to reci za bilo koga a kamoli za svestenika. Sve je to u redu sto pricas, ali ima jednu falinku: ne moze nesto sto ne valja da se iznosi javno, a onda da se satro sluzi ljudima na neki drugi nacin (i da se time kao pokriva ono sto nije dobro), tako prosto ne ide. Javni greh nosi mnogo vecu tezinu od onog kog vidi samo Bog, ali ne i drugi ljudi. Ovde imas popa koji se gologuz slika za novine i ostale alapace. Treba li jos da se crta? Nadam se da ne treba. Sofija_ је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Децембар 23, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2017 пре 9 минута, obi-wan рече Prvo, zasto ne bi mogli monasi nekog da sablazne? Pa to i rade neki, na zalost. A sto se Tase tice - koliko znam, on ima hormonske probleme, i od toga je tako gojazan, ne zbog svoje neumerenosti u jelu ili picu. Ima ljudi koji su ga vidjali kako po hladnom vremenu ledenom vodom poliva noge, jer su i one natekle, i valjda od toga ima neki bol ili zarenje. Inace, za manastirske trpeze jesi u osnovi u pravu, s tim da treba jasno da se razlikuje praznicna trpeza (koja treba da je bogatija, narocito sto znamo da na praznike mnogi svetovnjaci dolaze u manastire i tamo dele trpezu sa domacinima), od neke uobicajene. Licno sumnjam da monasi u neki redovan dan, mimo praznika, jedu nesto posebno, a za neke sam iz prve ruke dobio svedocanstva i da obicno jedu vrlo oskudno. To je onda degradacija, a degradacija treba da se tretira tako - kao degradacija, a ne da joj se drze hvalospevi. Ova tema je pocela, ako cemo posteno, hvalospevom popu koji se slika gologuz na izlozbama mesa, a tako nesto - valjda je to ocigledno za toliko - prosto bode oci koliko ne valja, a kamoli da o tome jos pricamo i pitamo se da li zaista taj uopste gresi. Ne bi da nikog provlacim kroz moje rasudjivanje, ali ako je sve tako klot kako kazes - bez nekih drugih detalja, koji bi dali novo svetlo na receno - onda i vl. Grigorije itekako gresi. On je kaludjer, kaludjeri ne zive tako, ne traze neznost i udobnosti. Jedino ako mu je to bas radi zdravlja, to je onda donekle razumljivo i opravdano. U svakom slucaju, ne sudimo da nam se ne bi sudilo. Sve je to u redu sto pricas, ali ima jednu falinku: ne moze nesto sto ne valja da se iznosi javno, a onda da se satro sluzi ljudima na neki drugi nacin (i da se time kao pokriva ono sto nije dobro), tako prosto ne ide. Javni greh nosi mnogo vecu tezinu od onog kog vidi samo Bog, ali ne i drugi ljudi. Ovde imas popa koji se gologuz slika za novine i ostale alapace. Treba li jos da se crta? Nadam se da ne treba. Znas kako i hormonski problemi se mogu rijesiti, ukoliko neko ima problema sa tiroidnom zlijezdom, probleme sa estrogenom itd. odredjenom terapijom, ali nebitno je to, njega sam spomenuo jer mi je prvi pao na pamet, svakako da je hormonski problem moguci uzrok gojaznosti. Pitao sam onako, mada ja mislim da ih ne treba kritikovati vec razumjeti njihove strasti i usmjeriti, mada bi njihovi episkopi trebali to da rade, kada se radi o monasima, a episkope valjda na saboru ili bratski patrijarh i drugi episkopi. Trpeza ne traba da bude mnogo bogatija ni za praznike jer manastiri trebaju biti primer kako treba da se odnosimo prema hrani i kolicini. Znam mnogo mirjana kojima najveci utisak ostavi dobra i ukusna hrana iz manastirske kuhinje za praznike, ali ni monasi nisu imuni na previse zacinjenu hranu. Nisam ja rekao da ovakav nacin zivota ne moze da sablazni druge mirjane ili da utice na njihov njihov duhovni put ili duhovni put svestenika. Naravno, ako vec ima teretanu i voli da trenira, nije onda morao da se promovise po takmicenjima itd., ali kazem da opet trebamo gledati da li i koliko sluzi svojim parohijanima i kakav je svestenik,naravno da li ih je ovo sablaznilo, da li im smeta i sve ostalo detaljno. Zatim kroz fitnes moze ljude zainteresovati za hriscanstvo. Kritika je na mjestu u skladu sa crkvenim ucenjem, ali ipak moramo sagledati detaljnije djela nekog covjeka ili u ovom slucaju svestenika prije nego mu udjelimo neku etiketu, jer nije on politicar kojeg gledamo godinama i koji nas laze. Sjeti se kako su se ponasali neki jurodivi u proslosti, ali opet su u odredjenim trenucima u svojim bogougodnim djelima molili ljude da ne govore nikome o tome. I ja sam prvi da podijelim pogrdne etikete, ali eto treba biti oprezan i korigovati se. I moju majku je iznenadilo dok je citala knjigu o sv. Nektarije Eginskom kako to da je on jeo sir i jaja za vrijeme posta, ali je kasnije shvatila. obi-wan је реаговао/ла на ово 1 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Децембар 23, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2017 1 hour ago, Ronald рече Zatim kroz fitnes moze ljude zainteresovati za hriscanstvo. Naravno da moze, samo treba da se postavi kako treba u celoj toj situaciji, nista drugo. 1 hour ago, Ronald рече Kritika je na mjestu u skladu sa crkvenim ucenjem, ali ipak moramo sagledati detaljnije djela nekog covjeka ili u ovom slucaju svestenika prije nego mu udjelimo neku etiketu, jer nije on politicar kojeg gledamo godinama i koji nas laze. Pazi, pricamo o coveku o kom je pokrenuta tema. Znaci, nije nikakva tek-onako kritika, nego odgovor na temu. Ronald је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Децембар 23, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2017 @Ronald Нисам знао ово за св. Нектарија. Да ли можеш нешто више да напишеш? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Децембар 23, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2017 пре 12 минута, Жика рече @Ronald Нисам знао ово за св. Нектарија. Да ли можеш нешто више да напишеш? Ta knjiga je kod moje majke u CG. Ali koliko se sjecam, to su one situacije kad on nije imao sta da jede, kad je izgladnio od nemastine, nije to bila njegova njegova standardna praksa u postu naravno. To bi bio dobar primer ovim neofitima koji ne shvataju smisao posta pa zbog gladi budu nervozniji i naprave vise stete sebi duhovno ili odbiju da pojedu zalogaj kod ljudi koji niti razumiju post a odbijanje ih moze rastuziti. Od ljudi koji su bile enormno rigorozni u postu i izvan a da imamo dosta podataka o njima to starac Josif Isihasta koji je je 70 gr hljeba dnevno, to ti dodju kao dvije snite dnevno. A od ostalih podviga od 40 dana gdje nije spavao, jeo i pio, pa zavrsio na infuzijama ima opisano u njegovoj knjizi. Paradoksologija and Жика је реаговао/ла на ово 2 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Децембар 23, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2017 Управо сада, Ronald рече Ta knjiga je kod moje majke u CG. Ali koliko se sjecam, to su one situacije kad on nije imao sta da jede, kad je izgladnio od nemastine, nije to bila njegova njegova standardna praksa u postu naravno. To bi bio dobar primer ovim neofitima koji ne shvataju smisao posta pa zbog gladi budu nervozniji i naprave vise stete sebi duhovno ili odbiju da pojedu zalogaj kod ljudi koji niti razumiju post a odbijanje ih moze rastuziti. Od ljudi koji su bile enormno rigorozni u postu i izvan a da imamo dosta podataka o njima to starac Josif Isihasta koji je je 70 gr hljeba dnevno, to ti dodju kao dvije snite dnevno. A od ostalih podviga od 40 dana gdje nije spavao, jeo i pio, pa zavrsio na infuzijama ima opisano u njegovoj knjizi. Читао сам старца Јосифа али ми није познато да 40 дана није јео, спавао и пио. Ronald је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Децембар 23, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2017 Zika Ukoliko bi se postovao pravoslavni post pametno uz malo masne ribe u danima koji su za to predvidjeni i da se tako nastavi i iznan uz jos neke namirnice, to bi imalo dosta benefita, na primer prva tri dana vaskrsnjeg posta bez hrane i vode( postoji naucna studija, o 5 dana), zatim benefiti od dva obroka( kako jedu monasi na Svetoj Gori itd.). Zatim intermittent fasting, sto oni takodje praktikuju, pos zatim i kolicina koju jedu je uvijek ista iz istih zdjela, pa postovi na vodi do 7 dana itd. To sve ima benefite na zdravlje, kod drugih zivotinja je i dosta dobro dokazano. http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Децембар 23, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2017 пре 1 минут, Жика рече Читао сам старца Јосифа али ми није познато да 40 дана није јео, спавао и пио. Ima nesto u njegovoj knjizi ali nije detaljno objasnio pa ne znam da li je izdrzao ali to je kao Hristos. http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Децембар 23, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2017 Управо сада, Ronald рече Ima nesto u njegovoj knjizi ali nije detaljno objasnio pa ne znam da li je izdrzao ali to je kao Hristos. Читао сам да су још неки издржали 40 дана без хране, али нисам чуо да су издржали 40 дана без сна и воде. Ronald је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука