Jump to content

2 детета - 2 различита кума

Оцени ову тему

Препоручена порука

Поздрав свима.

Био сам кум на венчању старом познанику, затим сам касније држао његово дете на крштењу. Недавно је он крстио друго дете али са другим кумом, односно нисам ја то дете држао на крштењу. 

Занима ме да ли је нормално у православној цркви да једно дете има једног кума а друго дете другог кума? Околина а и моја супруга каже да то није у реду према нама, да су нас тим поступком увредили а је не знам шта да мислим.

Разлог због којег је он узео другог кума за крштење другог детета је тај што ће мој кум бити њему кум на венчању па је звао тог човека да буде кум његовом другом детету. 

Хвала на Вашем времену
Поздрав

Подели на овим сајтовима

Свакако је могуће и допуштено за чинове венчања и крштења сваки пут бирати различиту особу као кума. У неким крајевима постоји традиција преношења кумства с колена на колено и бирања исте особе за све ове обреде, али то није црквено правило, већ народни обичај.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Aleksandar Jelic рече

Околина а и моја супруга каже да то није у реду према нама, да су нас тим поступком увредили а је не знам шта да мислим.

Ćuti, budi srećan, uštedeo si :smeh1:

Ne verujem da to neko gleda od sveštenika, a i čovek je imao svoj razlog. Nije kumstvo baš toliiiika svetinja koliko mi umišljamo. Na svetom obredu je potreban svedok, ostalo su naši običaji i tradicija. Nema potrebe da budeš uvređen.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Natasa. рече

Na svetom obredu je potreban svedok, ostalo su naši običaji i tradicija.

Са овим се слажем, али само за венчање.

Крштени кум је нешто сасвим друго.

Мислим да не треба да се љутиш на човека, јер си ти кум његовом детету, за ког би требало да имаш одговорност пред Богом, јер сте ти и дете ког си крстио у духовном сродству. Ти си детету духовни отац. Што ниси духовни отац његовом другом детету, нема никакве везе.

Што се тиче разлога промене кумства, могу само у своје лично име да кажем, да ја због такве ствари не бих мењао кума. И да, кумство се преноси са колена на колено.

Подели на овим сајтовима

Што кажу стари : Кумство је по милости. Људи су хтјели да буду практични, кад су одредили кума за вјенчање, онда желе да им то буде кум и дјетету на крштењу и ако Бог да другој дјеци ако је буду имали. Тиме што те нису позвали избјегли су објашњавања и непријатну ситуацију, али боље да су ти рекли разлоге што су промијенили кума.

Не треба имати више кумова, људи кумују и изгубе контакт , а губе из вида да  се шири круг људи који су у сродству, па нико паметан не би био за то да неко од његових се забавља са кумовом рођаком

Подели на овим сајтовима

@о.Небојша  имала бих једно питање, ако сте ради да ми одговорите, елем, када је требало да крстим моју ћерку, питала сам свештеника да ли могу за кума да узмем моју куму коју сам ја крстила, рекао ми је да се "преклопљена кумства" не препоручују, да ли је и то обичај, сујеверје по принципу не ваља се или је стварно негде прописано?

• Свиђа ми се 1

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Natasa. рече

Gde to piše?

А где је печат?

О. Небојша је дао добар разлог за ову добру праксу, а то је да се не шири сродство, да би се избегли "инцести".

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Ђорђе Р рече

А где је печат?

О. Небојша је дао добар разлог за ову добру праксу, а то је да се не шири сродство, да би се избегли "инцести".

Dobro, ali ništa nije zvanično. U pitanju je starinska praksa bez ikakvog zvaničnog crkvenog pravila.

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, о.Небојша рече

Не треба имати више кумова, људи кумују и изгубе контакт , а губе из вида да  се шири круг људи који су у сродству, па нико паметан не би био за то да неко од његових се забавља са кумовом рођаком

у вези са овим, опет једно питање, знам да је био обичај да се за једног од кумова на венчању узима младожењин ујак "стари сват", да ли је то била пракса баш из овог разлога, да се не би ширило сродство, постоји неко друго објашњење и зашто је тај обичај укинут?

А.М.

Подели на овим сајтовима

И ја бих да замолим неког свештеника, који отвори ову тему и има воље да ми одговори, да ли у Снежанином питању (четврта објава изнад) ово што је желела није могуће зато што је она жени коју је крстила духовна мајка, тако да је њена ћерка тој истој жени сестра, па не може та жена да крсти Снежанину ћерку и да јој буде духовна мајка, јер јој је већ духовна сестра? Да ли то тако иде?

Иначе, конкретно на тему, ако нам Бог да да имамо децу, дооооооооообро ћемо пазити ко ће их крстити и даље бити одговоран за њихов духовни раст. Критеријум је свакако оцрковљен човек, делатни хришћанин.
Венчани кумови су бирани по критеријуму пријатељства и нормално је да пошто нису у Цркви, неће бити ни кумови деци.

Солидарност ће спасити свет.

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, о.Небојша рече

Тиме што те нису позвали избјегли су објашњавања и непријатну ситуацију, али боље да су ти рекли разлоге што су промијенили кума.

Он јесте мени рекао због чега су се одлучили на то. Разлог због којег је он узео другог кума за крштење тог другог детета је тај што ће мој кум бити њему кум на венчању па је онда он звао тог човека да буде кум његовом другом детету. Изгледа да овде важи она "100 села - 100 обичаја", једни кажу да је то нормално, други да није...

Подели на овим сајтовима

Koja je uopšte poenta kumstva? Bilo venčanog ili krštenog. Je l znate nekog kuma koji je stvarno duhovni vođa, roditelj svojoj duhovnoj deci ili je većina onih koji sede po slavama i rođendanima? 

Подели на овим сајтовима

@Марина Савковић слажем се са твојим објашњењем, међутим , у "преклопљено кумство" би се рачунало и да сам ја моју другарицу венчала а онда њу узела за куму мом детету, свакако (макар мој свештеник) не препоручује та узвраћена кумства.

А.М.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...