Гости Guest Гајић Написано Децембар 27, 2017 Гости Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 пре 22 минута, Milan Nikolic рече Проблем је што правите јеретицима оне који се не слажу са вама. Обично то раде јеретици и тако испадне јерес. Има једна важна поука отачка, био неки велики духовник на самрти, посетио га неки велики грешник и пита га како да се спасим. Отац каже требаш бити као ја. Оде грешник тужан и умре, а умре и отац, па се јави једном човеку да је грешник спашен а отац није. Да ли прича има везе са темом, не знам. Само знам да уопште не желим да верујем да сам већ спашен. Хајде овако: "Која реченица је судила и пресудила Јову, а баш је Он изговара? Те постаје праведник истом?!" Кроза шта у куда човек треба да у телу прође да би се тако самопоразио и Бога прославио? То није паметовање, него живот овде и сада, а за Кога? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Децембар 27, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 пре 2 минута, Avocado рече Tu i leži problem zbog kojeg sam ti išta i pisao, a što izgleda nećeš ili ne možeš da shvatiš... u pitanju je NEnaučno objašnjenje od Justina... onaj kojem je to "dovoljno", "logično" i "smisleno" će steći ili utvrditi pogrešna uverenja o nauci, pa makar Justin bio i teološki u pravu... Mislim, rekao sam da ne znam, da li je ili nije naucno ? Ako kazes, mogu da ti i poverujem, jer se bavis time. Naravno, shvatam , sta je problem. Ovo sto si rekao , teoloski u pravu,....dobro si primetio. To je neka moja poenta, koja je mozda i najbitnija. Jer, onaj, koji mozda i poveruje u Vasksenje kroz Justinove reci oko njegovog naucnog objasnjenja , mozda ce promeniti miljenje kasnije, kada sazna neke druge cinjenice. I, idemo dalje. пре 8 минута, Avocado рече Razumem šta hoćeš da kažeš ali je to potpuno irelevantno za naš dosadašnji razgovor... Hvala na razumevanju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 27, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 пре 31 минута, Paradoksologija рече Свако коме се Исус није баш скроз оваплотио, него мења тела као дух чаршаве којима се покрива да плаши људе. А то потоње тело и није тело, него некакав танани духовни урадак, очишћен од свега што саблажњава платоничаре. Doketizam je verovanje da je Hristovo telo samo privid i da on uopšte nije bio u telu već da je čisto spiritulano biće a da su ovi koji kažu da je bio u telu ustvari u zabludi i veruju u iluziju.To ovde niko niti veruje niti je pričao o tome.Mi pričamo o preobraženju tela tj materije i da po vaskrsenju telo ima druga svojstva i sposobnosti i da više nije duševno nego duhovno telo. Bokisd је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 27, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 пре 46 минута, Avocado рече Jedino što ova teorija pravi neke druge probleme za teologiju.. Verovatno aludiraš na predestinaciju? Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 27, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 Какво је оправдање да једно од Аве Јустина узимамо као непобитну догму, а друго да одбацујемо?Ако то раде једни, онда могу и други. Зато се Јустинови текстови не узимају за озбиљно као сами по себи.Потребно је имати правилно тумачење. Тако исто, само из разлога предубоких размишљања, имамо и од Максима Исповедника.Наиме, не може нико издвојити цитат од Отаца и прогласити га догмом своје догме. Треба проћи општу перцепцију, па ћемо видети.Да сте лепо указали на могућност ваше теорије да сте већ спашени у коначном Есхатону, то би се и могло испитати. Али када почнете да обарате друге у вери, тј. да негирате правоверност оних који се не слажу са вама - шта више да ни немају Христа -, то је онда очигледан проблем са ваше стране. Bokisd је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Гајић Написано Децембар 27, 2017 Гости Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 пре 4 минута, Milan Nikolic рече Какво је оправдање да једно од Аве Јустина узимамо као непобитну догму, а друго да одбацујемо? Ако то раде једни, онда могу и други. Зато се Јустинови текстови не узимају за озбиљно као сами по себи. Потребно је имати правилно тумачење. Тако исто, само из разлога предубоких размишљања, имамо и од Максима Исповедника. Наиме, не може нико издвојити цитат од Отаца и прогласити га догмом своје догме. Треба проћи општу перцепцију, па ћемо видети. Да сте лепо указали на могућност ваше теорије да сте већ спашени у коначном Есхатону, то би се и могло испитати. Али када почнете да обарате друге у вери, тј. да негирате правоверност оних који се не слажу са вама - шта више да ни немају Христа -, то је онда очигледан проблем са ваше стране. Где беше исти тај Јустин док је писао? А одакле је писао? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 27, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 Mislim, da.Па да ли смемо рећи да Бог ишта прогнозира? Ако се сећаш, и Зизјулас каже да Бог није дефинитивно знао да ће Адам сагрешири, да се Бог том сагрешењу изненадио.Због указивања на такво гледиште, о.Зоран се подсмева да смо као видовите зорке. Али ето, шта рећи за Дамаскиново ,,прогнозирање"? Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Децембар 27, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 Управо сада, Milan Nikolic рече Па да ли смемо рећи да Бог ишта прогнозира? Ако се сећаш, и Зизјулас каже да Бог није дефинитивно знао да ће Адам сагрешири, да се Бог том сагрешењу изненадио. Због указивања на такво гледиште, о.Зоран се подсмева да смо као видовите зорке. Али ето, шта рећи за Дамаскиново ,,прогнозирање"? Pa, ja sam za Damaskinovo 'prognoziranje'. Mislim, da tu prognozu, mozemo svesti pod promisao Boziji o stvarima. Koliko shvatam, to je, kada Bog poseduje predznanje o svemu, ali, da bi ispostovao slobodu covekovu, On i promislja o nama, tako da ispostuje i nasu slobodu i uklopi Svoje predznanje o tim istim dogadjajima. Ne znam ovo za Zizjulasa, prvi put cujem ( dosta sam citao od njega ). Mislim, da ako se kaze , da Bog sve vidi ( iz perspektive, pre vremena ) sta ce se dogoditi, onda, ispada , da je znao i da ce Adam sagrestiti. Sve mu je poznato. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Децембар 27, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 Omg... komata 2. Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Децембар 27, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 пре 45 минута, Кратос рече Doketizam je verovanje da je Hristovo telo samo privid i da on uopšte nije bio u telu već da je čisto spiritulano biće a da su ovi koji kažu da je bio u telu ustvari u zabludi i veruju u iluziju.To ovde niko niti veruje niti je pričao o tome.Mi pričamo o preobraženju tela tj materije i da po vaskrsenju telo ima druga svojstva i sposobnosti i da više nije duševno nego duhovno telo. Зар морам да наглашавам да не мислим да је ико буквално докетиста у класичном смислу? Исто да кад кажем да је неко неоплатоничар, не мислим да је буквално верни следбеник Плотина и Јамблиха? Говорим о тенденцији, смеру и току размишљања, а тога чак и нема у твом овде цитираном посту. Trifke, Zoran Đurović, Ведран* and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Децембар 27, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 пре 51 минута, Кратос рече Doketizam je verovanje da je Hristovo telo samo privid i da on uopšte nije bio u telu već da je čisto spiritulano biće a da su ovi koji kažu da je bio u telu ustvari u zabludi i veruju u iluziju.To ovde niko niti veruje niti je pričao o tome.Mi pričamo o preobraženju tela tj materije i da po vaskrsenju telo ima druga svojstva i sposobnosti i da više nije duševno nego duhovno telo. Hoćeš da kažeš, duhovno je isto što i materijalno samo sa drugim "svojstvima" jedne te iste materije od koje smo sazdani? Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 27, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 пре 1 минут, Justin Waters рече Hoćeš da kažeš, duhovno je isto što i materijalno samo sa drugim "svojstvima" jedne te iste materije od koje smo sazdani? Duhovno je materijalno sa svim svojim aktiviranim i ostvarenim potencijalima,a ako nameravaš da me pitaš koji su to potencijali,ne znam jer je to nešto što oko,ne vide i uho neču al Bog to pripremi onima koji ga ljube.U svakom slučaju biće ispunjeno Bogom a Njegove mogućnosti i potencijali su beskonačni. Zoran Đurović and Bokisd је реаговао/ла на ово 1 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Децембар 27, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 A sta mi znamo o duhovnim telima osim onoga sto nam apostoli svedoce. Pavle bi barem bio jasan po tom pitanju nigde ne vidimo u Pismu da tela prolaze kroz materiju,nego se upravo suprutno tome naglasava da duhovno telo nije duh kao sto nije bio ni vaskrsli Hristos koji dodje i stade na sred sobe. Takav detalj prolaska kroz materiju upravo odbacuju sami apostoli. ikrasil, Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 3 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Децембар 27, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 пре 2 часа, Кратос рече A veruješ da u atempralnoj ravni si dostojan punoće dok u ovoj vremenskoj nisi?Ovde imaš i dalje neke grehe od kojih te Hristos svojom presvetim Telom i Krvlju nije očistio dok si u nadvremenskoj dimenziji potpuno očišćen od svih grehova? Погрешно разумеш ту концепцију. У сваком случају оци кажу ,,да ако га (Христа) не задобијемо у икони( сада)нећемо га задобити ни у вечности,, Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Гајић Написано Децембар 27, 2017 Гости Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 А има ли "Несзвореног" у нама? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука