grigorije22 Написано Јун 21, 2019 Пријави Подели Написано Јун 21, 2019 пре 11 минута, Vladan :::. рече На једној од тема које су се тиме и повезаним темама бавиле @Zoran Đurović је дао линк ка блогу једног теолога који је то детаљније анализирао. Не сећам се како се зове али могу да пробам да укратко по сећању изложим линију његовог расуђивања, ако погрешим извињавам се Тело и душа умиру заједно (као једно) и што се тиче те особе она "спава" у Богу или божијем сећању а на дан Васкрсења се враћа поново у постојање и све што затим следи. И сад што се тиче других људи та особа је мртва и чека у времену васкрсење али она сама о томе нема сећања, јер не можеш да се сећаш док спаваш или док си у несвести или мртав. Када Бог ту особу васкрсне из мртвих онакву каква је била за њу је васкрсење одмах после смрти, јер нема никаквог сећања између умирања и васкрсења тј. постоји меморијска празнина - ништа, тако да из перспективе те особе одмах након умирања уследило је васкрсење па макар прошло између тога минут или миленијум. Мој проблем са таквим резоновањем није тај временско-меморијски део него што испада да су и они који иду у пакао тј. они туђи, страни, ван Бога заједно у божијем сећању са онима који иду у рај што ми нема логике на први поглед: како неко туђ Богу у Богу да чека васкрсење (после којег иде у пакао)? To je adventisticko ucenje o spavanju. Čovek nakon smrti biva izložen pojedinačnom sudu i svestan je svega, vidi svoje mrtvo telo i ne može da komunicira sa ljudima koji mu dolaze na sahranu. Neka stid i sram pokriva sramna, smradna i mračna lica vražja kada se moja smirena duša rastaje od tela, a nju neka pokriju, Nastavniče moj, tvoja svetla i prosvetljena krila. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Јун 21, 2019 Пријави Подели Написано Јун 21, 2019 Управо сада, grigorije22 рече To je adventisticko ucenje o spavanju. Мислим да је овде термин спавање употребљен чисто ради илустрације и појашњавања поенте а реч је о томе да након смрти иде непостојање (а не сан) а постојање након васкрсења. Могуће је да сам то лоше изложио и да човек није све тако рекао. Можда се о. Зоран сећа тог блога па да се види у оригиналу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јун 21, 2019 Пријави Подели Написано Јун 21, 2019 пре 2 минута, Vladan :::. рече Мислим да је овде термин спавање употребљен чисто ради илустрације и појашњавања поенте а реч је о томе да након смрти иде непостојање (а не сан) а постојање након васкрсења. Могуће је да сам то лоше изложио и да човек није све тако рекао. Можда се о. Зоран сећа тог блога па да се види у оригиналу. Uf, Vlado, pa 'nepostojanje' je jos gore i od 'spavanja' ili nekog Bozijeg 'secanja' ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Јун 21, 2019 Пријави Подели Написано Јун 21, 2019 пре 4 минута, Vladan :::. рече Мислим да је овде термин спавање употребљен чисто ради илустрације и појашњавања поенте а реч је о томе да након смрти иде непостојање (а не сан) а постојање након васкрсења. Могуће је да сам то лоше изложио и да човек није све тако рекао. Можда се о. Зоран сећа тог блога па да се види у оригиналу. U pitanju je jeres. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Јун 21, 2019 Пријави Подели Написано Јун 21, 2019 пре 3 минута, Bokisd рече Uf, Vlado, pa 'nepostojanje' je jos gore i od 'spavanja' ili nekog Bozijeg 'secanja' ... пре 1 минут, grigorije22 рече U pitanju je jeres. Зато ваља наћи оригинални блог да се види шта је човек писао. Али што се тиче Григоријевог питања о сећању након смрти овај каже да се до васкрсења не сећају јер нису живи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Јун 21, 2019 Пријави Подели Написано Јун 21, 2019 пре 37 минута, Vladan :::. рече На једној од тема које су се тиме и повезаним темама бавиле @Zoran Đurović је дао линк ка блогу једног теолога који је то детаљније анализирао. Не сећам се како се зове али могу да пробам да укратко по сећању изложим линију његовог расуђивања, ако погрешим извињавам се Тело и душа умиру заједно (као једно) и што се тиче те особе она "спава" у Богу или божијем сећању а на дан Васкрсења се враћа поново у постојање и све што затим следи. И сад што се тиче других људи та особа је мртва и чека у времену васкрсење али она сама о томе нема сећања, јер не можеш да се сећаш док спаваш или док си у несвести или мртав. Када Бог ту особу васкрсне из мртвих онакву каква је била за њу је васкрсење одмах после смрти, јер нема никаквог сећања између умирања и васкрсења тј. постоји меморијска празнина - ништа, тако да из перспективе те особе одмах након умирања уследило је васкрсење па макар прошло између тога минут или миленијум. Мој проблем са таквим резоновањем није тај временско-меморијски део него што испада да су и они који иду у пакао тј. они туђи, страни, ван Бога заједно у божијем сећању са онима који иду у рај што ми нема логике на први поглед: како неко туђ Богу у Богу да чека васкрсење (после којег иде у пакао)? Ovo je adventistički pokušaj da se izbegne paradoks; platonističko blejanje duša je drugi, suprotan pokušaj. Teologumen o. Zorana rešava ovu jednačinu - nema ni blejanja ni spavanja, svakome je dan smrti istodobno dan sveopšteg vaskrsenja, jer Carstvo ne podleže našem linearnom shvatanju vremena. Zoran Đurović, Жика, Рисбо and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Јун 21, 2019 Пријави Подели Написано Јун 21, 2019 пре 2 минута, Paradoksologija рече Ovo je adventistički pokušaj da se izbegne paradoks Могуће, човек није адвентиста колико знам, мислим да је акценат био на томе како то изгледа из перспективе онога који умире. Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Јун 21, 2019 Пријави Подели Написано Јун 21, 2019 пре 3 минута, Vladan :::. рече Могуће, човек није адвентиста колико знам, мислим да је акценат био на томе како то изгледа из перспективе онога који умире. Ne kažem da je bilo ko ko veruje u ovo nužno adventista, ali su adventisti poznati po ovom rešenju i jako im smeta sama ideja trenutno postojećih i svesnih svetitelja. Vladan :::., kopitar and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 1 1 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јун 21, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Јун 21, 2019 1 hour ago, Milica Bajic рече Молим вас оче дајте разлог што сте постали такви према Бокију. Има нас који га волимо, тешко је разумети како се дође у такву немилост код свештеника. Саборно би га презрели, зато не могу да кажем зашто је сада под свештеничком клетвом. Milica Bajic, Жика, kopitar and 2 осталих је реаговао/ла на ово 2 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јун 21, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Јун 21, 2019 пре 47 минута, Paradoksologija рече Ovo je adventistički pokušaj da se izbegne paradoks; platonističko blejanje duša je drugi, suprotan pokušaj. Teologumen o. Zorana rešava ovu jednačinu - nema ni blejanja ni spavanja, svakome je dan smrti istodobno dan sveopšteg vaskrsenja, jer Carstvo ne podleže našem linearnom shvatanju vremena. Браво! О томе сам блејао годинама! Просто ми невероватно да Гриша испаде са овим питањем. Модел који сам изложио покрива све оно што Црква учи. Имамо свеце, јер у Богу нема мртвих, и који интервенишу у овом свету. Да спавају, онда би неко морао да их буди, али буђења нема пре Судњег дана. Такође, овим моделом се објашњава оно што је било загонетно Марку Ефеском, зашто се свеци јављају у телима. Не јављају нам се зомбији него преображени људи у слави. Мт јасно каже да су многи васкрсли са Христом, али ко би то прихватио као историјско васкрсење, онда би увео неколико васкрсења пре свеопштег. Како је пак могуће да неки васкрсну пре других и ван свеопштег? Зашто се говори о свеопштем васкрсењу? Само зато што је васкрсење једно. Молитве за покојнике су смислене, као што је смислено што се овде молимо за ближње. Јер је молитва љубавно везивање са другима, а не да ми сада мењамо оно што већ постоји као остварено у Богу. Али оно постоји као такво (остварено) јер је Бог и наше молитве узео у обзир. Такође сам нашироко објашњавао зашто душе не могу да блеје на небу, нити би свеци могли да чују молитве да су душе и да су у времену. Да је Марија у времену никад не би могла да чује молитве хиљада људи који јој се обраћају свакодневно. Сваког минута. Излудела би! И замисли да те неко прикачи на конзолу нон-стоп! Јадна жена не би ни Богу могла да се помоли! Жика, Isusovo magare, kopitar and 2 осталих је реаговао/ла на ово 4 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вукашин Написано Јун 21, 2019 Пријави Подели Написано Јун 21, 2019 пре 4 часа, Bokisd рече Ma, bre, vrlo je jednostavno, trebamo da razmisljamu u pravcu u kojem stoji u pismu i kako su svetitelji protumacili, imamo opste vaskrsenje tela i svih ljudi i posledni Sud i dolazak Isusa Hrista na kraju vremena i istorije ovakve kakve je poznajemo i to je prva i osnovna stvar za razmisljanje koja ne bi trebala (ne sme ) da se zanemari .... i posle na tom temelju se grade ostale stvari..... kako i sta dusa posle smrti, sta je taj zagrobni zivot i kako sve to ide po poretku stvari kako nam je otkriveno (pismom i svetiteljima)..... telo u zemlju i prah, dusa u duhovni zivot, mitarstva ili ne, cistiliste ili ne, molitve za upokojene duse naravno svi se molimo i verujemo da nase i crkvene molitve pomazu, svetitelji i andjeli , gresne duse, Raj i nebo i ad i pakao i jos sto nekih drugih stvari. Kad pominjes 2. dolazak, kaze se da ce izabrani (u vanvremenskom-bespocetnom Promislu) docekati Gospoda, tj. biti uzneti i poci Mu u susret na oblacima, radujuci se. Nema straha, nema neizvesnosti za one koji su vec u nestvorenoj svetlosti, pricasni Bogu, uzneti Duhom Svetim. Uzneti na "oblacima", citam kao oni koji su vec u Duhu Bozijem. Mislim da niko ne negira sveopste vaskrsenje i 2. dolazak, vec da se radi o nerazumevanju. Kad ugrabim vremena, bacicu se na citanje, verovatno je sve vec prezvakano po nekoliko puta : ) Uzdrzacu se od komentara. dragisa, kopitar and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јун 21, 2019 Пријави Подели Написано Јун 21, 2019 пре 28 минута, Вукашин рече Kad pominjes 2. dolazak, kaze se da ce izabrani (u vanvremenskom-bespocetnom Promislu) docekati Gospoda, tj. biti uzneti i poci Mu u susret na oblacima, radujuci se. Nema straha, nema neizvesnosti za one koji su vec u nestvorenoj svetlosti, pricasni Bogu, uzneti Duhom Svetim. Uzneti na "oblacima", citam kao oni koji su vec u Duhu Bozijem. Mislim da niko ne negira sveopste vaskrsenje i 2. dolazak, vec da se radi o nerazumevanju. Kad ugrabim vremena, bacicu se na citanje, verovatno je sve vec prezvakano po nekoliko puta : ) Uzdrzacu se od komentara. Dobro, ako gledamo precizno kaze apostol Pavle da ce mrtvi u Hristu najpre vaskrsnuti a potom mi zivi vaskrsnuti (pretvoriti iz raspadljivog u neraspadljivo ... 1.Kor.15, 52-53) i onda cemo zajedno sa njima biti uzneti u oblake u susret Gospodu ....1.Sol.4, 16-17 Okey, moze da bude neko nerazumevanje, teska je tema, ali, sto se tice mog stava nadam se da je jasan...... i ne mislim da neko odrice sveopste vaskrsenje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јун 21, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Јун 21, 2019 пре 35 минута, Вукашин рече Kad ugrabim vremena, bacicu se na citanje, verovatno je sve vec prezvakano po nekoliko puta : ) Uzdrzacu se od komentara. То сам подробно објашњавао Сави Јањићу. Дал на овој или Или чак на некој другој теми. Све ове теме су повезане. kopitar and Вукашин је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вукашин Написано Јун 21, 2019 Пријави Подели Написано Јун 21, 2019 пре 10 минута, Bokisd рече Dobro, ako gledamo precizno kaze apostol Pavle da ce mrtvi u Hristu najpre vaskrsnuti a potom mi zivi vaskrsnuti (pretvoriti iz raspadljivog u neraspadljivo ... 1.Kor.15, 52-53) i onda cemo zajedno sa njima biti uzneti u oblake u susret Gospodu ....1.Sol.4, 16-17 Okey, moze da bude neko nerazumevanje, teska je tema, ali, sto se tice mog stava nadam se da je jasan...... i ne mislim da neko odrice sveopste vaskrsenje. Bas sam u guzvi, nemam vremena sad da ti kucam, samo jedno znaj da nas ni smrt ne moze rastaviti od ljubavi Bozije. I sve nam je dato vec sada. Ko zivi Hristom, vec je "na oblacima". Ili oblaci, ili smrt. Treceg nema. dragisa and kopitar је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јун 21, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Јун 21, 2019 Управо сада, Вукашин рече Ili oblaci, ili smrt. Treceg nema. Игнориши Боксита. То је вампир. Он неће ништа да научи него да лапрда до бесвести своје приче. Њему ништа после 7.000 страна није јасно. Жика, Isusovo magare and kopitar је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука