Ведран* Написано Јануар 30, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2018 пре 8 минута, Zoran Đurović рече Решио сам Идем да брчкам ноге и да созерцавам! Zoran Đurović, Trifke and Тања1 је реаговао/ла на ово 2 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јануар 30, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2018 пре 7 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Bogorodica je prva i najcasnija koja ispoveda da se sa golim Logosom ne moze ostvariti odnos. Bas sada slucajno videh da se sa tvojim imenom vezuje broj 666. Imas 666 lajkova. Mislim bio si ti meni sumnjiv jos pre ali sada si tek. Volim_Sina_Bozjeg, Ведран* and Матусал је реаговао/ла на ово 3 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 30, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2018 пре 10 часа, Zoran Đurović рече Ваша неписменост је галактичких размера! Јер ви ни елементрарне ствари не знате. Мислио сам да не треба да вам се наводи да у полицемији архетип и прототип се односе на особу или ствар, као што може да буде и слика, идеја. Кавасила говори о особи која је модел за прављење Адама. Ево вам чувени аргумент иконофила из Василија Великог: поштовање упућено икони, доспева до праобраза (ἡ τῆς εἰκόνος τιμὴ ἐπὶ τὸ πρωτότυπον διαβαίνει) - Liber de Spiritu Sancto, 18. Безбожна је ваша молитве: Слико Исусова, помози ми! Преднацрту, спаси ме! - Видите ли, непријатељи благодати, како се прототипом (πρωτότυπον) означава особа а не нацрт? Да ли сте сада свесни своје несвести и неписмености? Синонимну употребу имамо у Отаца термина прототип и архетип. Иста је ствар. Теодор Студит ће више користити реч архетип. Уби вас незнање и злобно срце! Остаје само да вас звекнем овом крстачом у пчело! Ali, vrlo je prosta logika. "нека чују да је Бог од почетка створио човека по сопственој икони (слици, образу). Ради чега се, иначе, клањамо један другоме, ако не зато што смо по икони Божијој створени? Јер, као што вели богоносни и зналац божанских ствари, Василије, штовање упућено икони, доспева до праобраза;" Kako kaze Damaskin, mi se klanjamo jedan drugome, jer,....... putem klanjanja jedan drugome, kao u ikoni ( nas samih ) vidimo i dospevamo do praobraza, tj. vidimo Boga koji nas je i upravo stvorio kao ikone i obraz ( Boziji ). Tako je u tajni pre vremena u savetu sv. Trojice, predznano ili predodredjeno iil predzamisljeno ovaplocenje Hristovo. Rodjenje Novog Adama, koji je Praobraz , onom prvom starom Adamu. Recimo, ovako Palama tumaci tajnu Hristovu pre vremena : "14. Сведочи, такође, да је Он већ постојао и пре него што је Јован био зачет и родио се. Пре мене беше, вели, онај који за мном долази (Јн. 1; 15), иако је Његово зачеће и рођење било после Јовановог. Дакле, ако је Он био први, онда то, наравно, није по телу, него пре него што је постао Тело. Настављајући, Јован сведочи да је Он Јагње Божије које је узело грехе света и пророкује о Његовој Жртви и заклању ради отпуштања наших грехова. Јован, међутим, сведочи и да је Он вишњи Бог Који је сишао са небеса, да је бескрајно моћан и да је Духа од Оца примио без мере. Онима што верују у Њега обећава живот вечни,... ( 16. beseda, О домостроју Оваплоћења Господа нашег Исуса Христа и облагодаћености оних који искрено верују у Њега ). Iako Ga je gledao u Telu, iako je Jovan rekao, ..pre mene bese,... On je ipak, bio prvi,....ali, naravno, ne po telu, nego pre nego je postao Telo ,...kako kaze Palama. On je visnji Bog Koji je sisao sa nebesa, kao Sin Boziji. To je Njegova slava pre vremena, kao Sina Bozijeg koji je iste slave i sile kao Bog Otac i Sveti Duh. Milan Nikolic and Svetlana Pecin-Saraguda је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Јануар 30, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2018 @Trifke evo mu i pečat na žig zveri ? Trifke, Zoran Đurović and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 1 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 30, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 30, 2018 пре 4 минута, Bokisd рече Ali, vrlo je prosta logika. Ти си само кретен. Svetlana Pecin-Saraguda and Тања1 је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 30, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2018 @Zoran Đurović kako Maksim miluje.. Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 30, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2018 пре 10 минута, Trifke рече Bas sada slucajno videh da se sa tvojim imenom vezuje broj 666. Imas 666 lajkova. Mislim bio si ti meni sumnjiv jos pre ali sada si tek. Djavdjav je zaskvicao. Ведран*, Trifke and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 3 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 30, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2018 пре 13 минута, Ведран* рече Ведран не инсистира да је чулна категорија. Чулна је неприкладан израз. Kako, ces osetiti sebe onda u Carstvu? Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 30, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2018 Koliko znam a bilo bi dobro da razjasnimo zajednički. Palama insistira na culnim bespocetnim i nestvorenim energijama. Moze pomoć? Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 30, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2018 пре 4 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Kako, ces osetiti sebe onda u Carstvu? Светлошћу созерцавајући Светлост. Послах јуче. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 30, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2018 пре 4 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Koliko znam a bilo bi dobro da razjasnimo zajednički. Palama insistira na culnim bespocetnim i nestvorenim energijama. Moze pomoć? Нису чулне, али имамо способност учествовања. Trifke and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 30, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2018 Ovako na prvu . пре 38 минута, Zoran Đurović рече Бог je створио суштине постојећих бића Ovo je od Maksima. пре 38 минута, Zoran Đurović рече то је циљ ради кога је све створено. Гледајући на овај циљ, Бог je створио суштине постојећих бића. Није створио цртеже, него суштине бића, а суштине бића су остварена бића, како ћемо видети напред. И створио их је у овој сакривеној тајни! Тада их је створио Ovo je od o.Zorana. Ali, onaj gornji citat glasi od Maksima glasi : "Бог je створио суштине постојећих бића. Ово је ваистину коначна тачка Промишљања и оних ο којима промишља, по којој ће бити возглављење у Богу свега што је од Њега створено (Еф 1, 10-11). To je Тајна која обухвата све векове, и која пројављује, наднеизмерно и надбескрајно предпостојећи пре векова Велики Божији Савет (Ис 9, 5), којега је Весник постао Сами суштински Логос Божији, поставши човек, и учинивши јавном, ако се тако може рећи, најдубљу дубину Очеве доброте, и у Себи показавши крајњи циљ, ради којег су очигледно сва створења добила почетак бића." Znaci, ...sustina postojecih bica ( zar sama rec 'postojecih', po svojem znacenju ne oznacava ono sto postoji, sada u nasem vremenu )....jeste,..... kada Logos Boziji postane covek i kada u Sebi pokaze krajnji cilj, ( koje je upravo ovaplocenje ) i radi kojeg ( ovaplocenja ), ...sta,....su ocigledno sva bica dobila pocetak bica. Ili, kako sam Maksim kaze ( na kraju 60.odgovora ) : "А то пак што неки говоре да је Христос предзнан пре стварања света од оних којима се касније јавио на крају времена, као да су они сами пре постања света били са предзнаним Христом, као учење које је туђе истини поништавамо (=одбацујемо), јер уводи савечну Богу суштину разумних бића" Dakle, nisu sustine bica, kao ostvarenih i pre vremena, nego su sustine bica, u vremenu. Trifke, Svetlana Pecin-Saraguda and Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 30, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2018 пре 14 минута, Ведран* рече Нису чулне, али имамо способност учествовања. Ne razumem još to savršeno, jer povezivajuci Maksima suštinu bića i Palamine nestvorene energije, mislio sam da mi kao obozeno biće, culno nesliveno nedeljivo sozorcevamo energije. Tu onda imam mali problem u razumevanju svog odnosa sa Sinom jer onda imam samo culni odnos sa čovekom a ne i sa Bogocovekom. Ne znam onda gde ostvarujem istinsku slobodu. Ne kazem da imam culni odnos sa bozanskom prirodom,u smislu slivanja jer prestajem biti covek onda, nego u smislu nebica koji postaje po blagodati obozeno biće, imam utisak da ce se culno sve izmeniti, jer bespocetne i nestvorene energije postaju moja licnost, odnosno ostvarujem se tada kao licnost koja ima slobodan odnos sa Bogom. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 30, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2018 пре 43 минута, Zoran Đurović рече Максим увек, уз катафатичко, оприсутњује и апофатичко богословље... Иако на нови начин интерпретира скоро целокупно библијско и црквено богословско предање, Максим је ипак дубоко предањски мислиоц и теолог, директни настављач христолошке космологије и антропологије Св. Иринеја, Св. Атанасија и великих Кападокијаца.)“ - Ово као да је Аву описао! Јако! А као да сам знао да ће и ово плаво писати док сам читао опис Максима. Чуде ми се галебови што се церекам и клиберим Zoran Đurović and Тања1 је реаговао/ла на ово 1 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јануар 30, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 30, 2018 @Zoran Đurović Znaci ne mogu da verujem. Morao sam Boksitu da dam veliki smeh za onaj haos sto napisa. Pa da li je ovo moguce? Svojim ocima ne verujem. Ведран* је реаговао/ла на ово 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука