Zoran Đurović Написано Јануар 31, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 31, 2018 пре 3 минута, Ведран* рече Ђијанфранко Раваси Легенда! Ми таквог немамо. Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Isusovo magare Написано Јануар 31, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2018 пре 14 часа, Ведран* рече Идем да брчкам ноге и да созерцавам! Vidiš,stalno se brćkaš i prkosiš ko' nekakav žabac.. Ведран* and Trifke је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 31, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2018 пре 9 минута, Isusovo magare рече Vidiš,stalno se brćkaš i prkosiš ko' nekakav žabac.. А што си љубоморна! Па јеси ли ти призивала влагу на мене. Ево сад ми и киша пада. На и теби воде... Zoran Đurović, Trifke and Isusovo magare је реаговао/ла на ово 1 1 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Јануар 31, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2018 1 hour ago, Ведран* рече А што си љубоморна! Па јеси ли ти призивала влагу на мене. Ево сад ми и киша пада. На и теби воде... Ведран*, Zoran Đurović, Trifke and 1 члан је реаговао/ла на ово 3 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Isusovo magare Написано Јануар 31, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2018 пре 2 часа, Ведран* рече А што си љубоморна! Па јеси ли ти призивала влагу на мене. Ево сад ми и киша пада. На и теби воде... Hvala Vedrane dobro će mi doći nešto mi se sve zakompliciralo u životu a nitko te više ne blagoslivlja nego samo gledaju u tebe i dive ti se.. Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 31, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2018 пре 5 часа, Isusovo magare рече Hvala Vedrane dobro će mi doći nešto mi se sve zakompliciralo u životu a nitko te više ne blagoslivlja nego samo gledaju u tebe i dive ti se.. Главу горе магаре као да си коњ! Али само немој помислити да јеси коњ, то је већ гордост. И немој мени бити антипротивна, за твоје добро. Ја се стално чудим како Бог каштига оне што на мене устају. То је ваљда зато што сам и ја страдалан, а Бог је праведан, па пусти да им буде по делима њиховим. Trifke, Isusovo magare and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јануар 31, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2018 пре 5 минута, Ведран* рече Главу горе магаре као да си коњ! Али само немој помислити да јеси коњ, то је већ гордост. И немој мени бити антипротивна, за твоје добро. Ја се стално чудим како Бог каштига оне што на мене устају. То је ваљда зато што сам и ја страдалан, а Бог је праведан, па пусти да им буде по делима њиховим. po tom pravilu ja bih trebao vec odavno biti pod zemljom ali kao sto se da primetiti nikad bolje i sto te vise deljem to sam sve boolje je i bolje Ведран*, Zoran Đurović, Isusovo magare and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 31, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2018 пре 5 минута, Trifke рече po tom pravilu ja bih trebao vec odavno biti pod zemljom ali kao sto se da primetiti nikad bolje i sto te vise deljem to sam sve boolje je i bolje То ја у молитви одврћам праведни гнев Божији од главе твоје. Вапим, не дај му Боже по делима његовим, не сручи на главу његову правду своју, доста ће му бити кад је пострижу. Zoran Đurović, Матусал and Trifke је реаговао/ла на ово 1 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јануар 31, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2018 Управо сада, Ведран* рече То ја у молитви одврћам праведни гнев Божији од главе твоје. Вапим, не дај му Боже по делима његовим, не сручи на главу његову правду своју, доста ће му бити кад је пострижу. Pa to ce tek biti teror za tebe onda cu da te proganjam i isihasticki i ovako Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 31, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2018 пре 3 минута, Trifke рече Pa to ce tek biti teror za tebe onda cu da te proganjam i isihasticki i ovako Добро си ме подсетио. Идем да узмем бројанице и да тихуем. Молите се да не покиснем. Не могу да освештавам воду ходом својим, бојим се кише, али благосиљаћу земљу. Isusovo magare, Zoran Đurović, Матусал and 1 члан је реаговао/ла на ово 3 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 31, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 31, 2018 Пријатеља ради, који су пролазили кроз ових 500 страница, дао бих тумачење Јн 1, 30: Ово је онај за кога ја рекох: За мном долази човек који преда мном би, јер пре мене бјеше (οὗτός ἐστιν ὑπὲρ οὗ ἐγὼ εἶπον Ὀπίσω μου ἔρχεται ἀνὴρ ὃς ἔμπροσθέν μου γέγονεν, ὅτι πρῶτός μου ἦν), Рудолфа Шнакенбурга (Rudolf Schnackenburg, 1914–2002), немачког католичког свештеника и стручњака за НЗ, за кога Joseph Ratzinger рече да је он вероватно најзначајнији немачко говорећи егзегета друге половине 20. века. Екскурс о преегзистенцији налазимо у Das Johannesevangelium, 4 vols., и овде је у првом тому, а ја имам то у италијанском преводу. Дао бих синопсис тога. На баљезгарије Сараге и сличних нећу се осврћати. Овако пак вели овај богодолични муж: 1. Јудејске идеје о преегзистенцији Јевреји инсистирају да су неке битне ствари постојале пре стварање света, у божанском плану, али не једноставно као идеје. Преегзистенција душа се јавља у Јевреја половином 3. века после Хр. Посебан проблем ће се јавити пре. (=преегзистенција) Месије, као Сина Човечијег. 1.1. Пре. неких теолошких реалија Пре. стварању света 6-7 ствари: тора, покајање, ган еден, гехинном, престо славе, Светилиште и име Месије. Ген. р. 1 (2б) вели да 6 ствари су претходиле стварању света, неке су стварно биле створене, неке су биле у уму Бога, да би једног дана биле створене. Тора и престо славе су били заиста створени. Остало предзамишљено. Ово припада сапијенцијалном жанру. Тора је прва, а како Бог зна да ће ћовек сагрешити, одмах убацује и покајање, и на Тори се све конструише. Ова спекулација се не може повезати са Филоновим логосом. Кумран сведочи да све иде по божијем плану, па и падови, тако да нема могућности за промене или импровизације. Бог зна сва дела људи, и зна сва њихова дела од вечности. Израел је предодређен. Премудрост зна то што је од вечности. Пре. произилази и из есхатологије, јер су та будућа добра предодређена: Отворен вам је рај, спремљен будући свет. Син човечији у Мт вели исто, 25, 34: Дођите, наследите царство припремљено пре стварања света. Појављују се есхатолошке ствари које су већ на небу, а сада се јављају отамо где су биле сакривене (4Јездр 7, 26.35; 13, 36; Ап Барух сир 51, 7; 73, 1). Волц ће рећи: Реч је о реалној пре. спасењских добара; они нису само предвиђени, него заиста постоје. Мидр. Пс 90 вели да је име Месије изгравирано на драгоценом камену олтара Светилишта небеског, али је ово идеална пре, али етиопски Енох и 4 Јездр иду изнад ове концепције. Јелинске идеје се чују у Пешита Рабати, где све душе људи, као и ова Месије су створене на почетку да би биле код Бога на небу (оригенистички моменат). Но, ово је све неспојиво са Јн идејама о пре. Шнакенбург закључује да се овде не може говорити о индивидуалној пре. ван Бога, али ни о једноставној идеалној пре. у мисли Бога. 1.2. Апокалиптичка презентација преегзистентног Сина Човечијег Етиопски Енох (37-71), прехришћански јудејски спис, представља Сина Човечијег као изабраника, или праведника, који има небеску пре. Штавише, СЧ (=Син Човечији) у Еноха је елабориранији него у Дан 7. Вели у 39, 7: Видех његово обиталиште под крилима Господа духова, сви праведници и изабрани светлели су пред њиме... Овде бих волео обитавати... Овде је било моје наслеђе, јер је тако одлучено о мени пред Господом духова. 48, 3: Пре него сунце и телеса небеска беху створена и звезде небеске настале, би изговорено његово име пред Господом духова. 6: Ради овог циља би изабран и сакривен пред њиме, пре него што је свет настао, и он ће бити у вцећности. 62, 7: Пошто од почетка СЧ беше сакривен, и Узвишени га је држао у присуству своје силе и открио га је изабранима. Тај СЧ ће бити пред Господом духова, који га сада као квочка чува (38, 2; 52, 9; 69, 29). И 4Јездр, 13 говори да се Спаситељ налази код Свевишњег пре свог есхатолошког појављивања. Будући спаситељ има већ своје реално постојање скривено код Бога. Блискоисточне идеје о примордијалном човеку се могу повезати само са рабинским спекулацијама о Адаму, никако са Ис Хс као СЧ. Наставиће се... Ведран*, Поуке.орг инфо and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јануар 31, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2018 @Zoran Đurović Kada si ovo izbacio setih se onih mojih proucavanja na temu pojma istine u jevandjelju po Jovanu i jevrejske ideje da je vrhovna Bozja osobina istina. Istina kao jedina realnost i jedina egzistencija. Izgleda da su oni istini davali bice tako da ih nije sablaznilo to sto je Isus rako da je istina vec sto je time kazao da je Bog. Do duse on je to rekao svojim ucenicima. E sada kakve to veze ima sa onim sto pricamo? Itekakve. Ako je On kao Bogocovek izjavio da je istina tj jedina realnost jedino egzistirajuce onda to govori o tome da mi ili cemo verovati da je On Bogocovek oduvek ili nije bio nikada. Tu nema mnogo prostora za egzibicije jer je ili ili. On nije ni kao covek Istina ni kao Bog Istina vec je celim svojim bogocovecanskim bicem Istina. Steta da se nisam posvetio malo vise ovoj temi i sto sam prekinuo sa istrazivanjem. Jos da napomenem da je egzistencija svega ,kod Jevreja, zasnovana na Istini tj Istina je obdrzava a ne enrgija niti ljubav niti bilo sta drugo. Znam da ovo sto rekoh ima rupa ali to je tek pocetak proucavanja te jako interesantne i slozene tematike. Zoran Đurović, Volim_Sina_Bozjeg and Ведран* је реаговао/ла на ово 3 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 31, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 31, 2018 пре 6 минута, Trifke рече Kada si ovo izbacio setih se onih mojih proucavanja na temu pojma istine u jevandjelju po Jovanu i jevrejske ideje da je vrhovna Bozja osobina istina. Сећам се. Ја сада само пуним за оне који желе да уче. Јесте да ми узима време, али сам алтруиста по природи:))) Volim_Sina_Bozjeg, Isusovo magare, Trifke and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 31, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2018 пре 1 минут, Zoran Đurović рече Сећам се. Ја сада само пуним за оне који желе да уче. Јесте да ми узима време, али сам алтруиста по природи:))) Истнски Православни Хришћани, са Православног истока, то преводе са добротвор. Превођење је важан посао и одговоран посао. Овде нам се одавно убацују западне тезе, а сад и западне тј. неправославне речи. Zoran Đurović, Trifke and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јануар 31, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2018 пре 7 минута, Trifke рече @Zoran Đurović Kada si ovo izbacio setih se onih mojih proucavanja na temu pojma istine u jevandjelju po Jovanu i jevrejske ideje da je vrhovna Bozja osobina istina. Istina kao jedina realnost i jedina egzistencija. Izgleda da su oni istini davali bice tako da ih nije sablaznilo to sto je Isus rako da je istina vec sto je time kazao da je Bog. Do duse on je to rekao svojim ucenicima. E sada kakve to veze ima sa onim sto pricamo? Itekakve. Ako je On kao Bogocovek izjavio da je istina tj jedina realnost jedino egzistirajuce onda to govori o tome da mi ili cemo verovati da je On Bogocovek oduvek ili nije bio nikada. Tu nema mnogo prostora za egzibicije jer je ili ili. On nije ni kao covek Istina ni kao Bog Istina vec je celim svojim bogocovecanskim bicem Istina. Steta da se nisam posvetio malo vise ovoj temi i sto sam prekinuo sa istrazivanjem. Jos da napomenem da je egzistencija svega ,kod Jevreja, zasnovana na Istini tj Istina je obdrzava a ne enrgija niti ljubav niti bilo sta drugo. Znam da ovo sto rekoh ima rupa ali to je tek pocetak proucavanja te jako interesantne i slozene tematike. Interesantno je jos recimo prouciti sta znaci to sto On kaze da je i put i zivot i kakve to inplikacije ima ne samo na ovu temu nego i na euharistiju i na carstvo Bozje i na sve ostalo. Da ne zaboravimo i svetlost i td. Sve to se mora uvesti u nas sistem razmisljanja kada razmisljamo o bilo cemu vezanom za Gospoda jer svaka od ovih koonponenti koje navedoh cini sliku istinitom kopitar, Zoran Đurović, Volim_Sina_Bozjeg and 2 осталих је реаговао/ла на ово 4 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука