Jump to content

Зоран Ђуровић: Преегзистенција Исуса Христа

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 5 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече
пре 14 минута, Bokisd рече

Reč, hleb i vino u Svoje Telo i Krv

Reč je Bogočovek Isus Hristos.

pazi njega koji ladno ubaci reč u citirano .... genijalno

a komentar ni njemu nije jasan šta je tačno hteo reći

• Свиђа ми се 1

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 8.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1409

• Volim_Sina_Bozjeg

1106

• Zoran Đurović

1107

• Bokisd

697

пре 2 минута, dragisa рече

Pacove, nemaš Duha :)

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, dragisa рече

Nisam ni video.

Ne znam, ( sta je i hteo da kaze ),....jest da sve treba gledati u kontekstu, ali, ....sad, bas i ne razumem u kom kontekstu je i odgovorio...:stadaradim:

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, dragisa рече

≠90°

al bitno da je u molitvi neprestanoj

Мт 10:25 Доста је ученику да буде као учитељ његов и слузи као господар његов. Кад су домаћина назвали Веелзевулом, а камо ли домаће његове?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Bokisd рече

Ali, da li je isti Hristos i pre i posle Vaskrsenja ?

Sta je sa preobrazenjem Hristovim na Tavoru kada je pokazao Svoju bozansku prirodu apostolima ? 

Da li je to isti Hristos ? Zar nije mogao sam, kroz silu reci ustanovljenja,  da pretvori hleb i vino u Svoje Telo i Krv ?

Istim Hristosom i istim Njegovim Telom i Krvlju pricescujemo se svi.

Pazi kako se izrazavas!! Nije Hristos pokazao svoju bozansku prirodu, ona je nedostupna nama. On je na Tavoru pokazao sebe Bogočovjeka onog koga ovdje ispovjedamo na 300 strana i onog koga ispovjedamo u Simbolu Vjere i onaj koji se izobražava na ikonama kako stvara svijet, vaskrslog i preobraženog iz vanvremenske dimenzije. Hristos je tu na trenutak otvorio prozor da vječno, bezvremeno se ukaže u vremenom, momenat kada je eshaton iako prisutan stalno, otvoreno se pokazao u vremenu tako da ga je bilo mogiće vidjeti fizičkim očima. Na Tavoru je stajao Hristos koji je prije svijeta, isti onaj kome ćemo doći na kraju vremena (pazi kako se izražavam ovdje u vezi vremena). 

Naravno da kada je Hristos sjedio sa apostolima on je bio onaj Hristos koji je u svemu isti kao mi, ali moraš da razumješ da je on također onaj koji se ne odvaja od Oca i koji je sišao sa neba kao Sin Čovječiji. Tako da ako pitaš "da li je Hristos isti pre i posle Vaskrsenja",  to je kao da pitaš, a da li je čovjek isti prije nego uđe u vodu sa plaže i nakon izlaska iz vode? Jer u vodi pluta i lakši je za težinu istisnute vode, a kada se vrati na tlo niti pluta i opet je teži nego u vodi. Ako gledaš težinu to nije isti čovjek, ali suštinski jeste isti. Ne znam da li ti ove simboličke slike pomažu, ali hoću da ti objasnim da je ovaj svijet kao voda i da je bezvremni Hristos ušavši u ovaj svijet potčinio sebe ovom svijetu tako je na kraju mogao i da umre i bio u svemu isti kao i mi osim u grijehu, ali da ne upotrebim "istovremeno", jeste i Bogočovjek vaskrsli Bogočovjek. Poenta istorije je bila da se navrši čas da se Hristos pokaže onakvim kakav jeste, ne kakav je trebao biti. 

Prema tome apostoli su se mogli pričestiti Bogočovjekom prije nego je on stradao i pokazao sebe kao vaskrslim, zato što nije bilo momenta u istoriji svijeta kada Hristos nije bio Gospod Isus Hristos, i tu se svakako uklapa to s izgovaranjem riječi na tajnoj večeri samo što ovo ne treba da shvataš da Hristos ovim čini nešto novo neku novu tvar, već prosto objavljuje onu koja već jeste

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Да је горе већ Есхатон са свим спашенима до краја историје, то би значило да смо ми овде већ у паклу.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Milan Nikolic рече

Да је горе већ Есхатон са свим спашенима до краја историје, то би значило да смо ми овде већ у паклу.

Gdje je to gore? Možeš li se izraziti u pravcu, ako može azimut i rastojanje koliko je to daleko, može i u svjetlosnim godinama ako je suviše daleko. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Milan Nikolic рече

Само горе.

Nije dovoljno, moraš biti precizniji jer nema gore, ako govoriš slikovito onda govoriš o nekoj drugoj dimenziji, ako je eshaton druga dimenzija, a ne ista ova naša onda pada u vodu sve ovo što se iznosi sa tvoje stane i strane drugih na temi. 

Inače glede pakla...ako je eshaton ono što svi zamišljamo i čekamo, onda je ovaj život pakao u pravom smislu te riječi. 

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, Justin Waters рече

Pazi kako se izrazavas!! Nije Hristos pokazao svoju bozansku prirodu, ona je nedostupna nama. On je na Tavoru pokazao sebe Bogočovjeka onog koga ovdje ispovjedamo na 300 strana i onog koga ispovjedamo u Simbolu Vjere i onaj koji se izobražava na ikonama kako stvara svijet, vaskrslog i preobraženog iz vanvremenske dimenzije. Hristos je tu na trenutak otvorio prozor da vječno, bezvremeno se ukaže u vremenom, momenat kada je eshaton iako prisutan stalno, otvoreno se pokazao u vremenu tako da ga je bilo mogiće vidjeti fizičkim očima. Na Tavoru je stajao Hristos koji je prije svijeta, isti onaj kome ćemo doći na kraju vremena (pazi kako se izražavam ovdje u vezi vremena). 

Naravno da kada je Hristos sjedio sa apostolima on je bio onaj Hristos koji je u svemu isti kao mi, ali moraš da razumješ da je on također onaj koji se ne odvaja od Oca i koji je sišao sa neba kao Sin Čovječiji. Tako da ako pitaš "da li je Hristos isti pre i posle Vaskrsenja",  to je kao da pitaš, a da li je čovjek isti prije nego uđe u vodu sa plaže i nakon izlaska iz vode? Jer u vodi pluta i lakši je za težinu istisnute vode, a kada se vrati na tlo niti pluta i opet je teži nego u vodi. Ako gledaš težinu to nije isti čovjek, ali suštinski jeste isti. Ne znam da li ti ove simboličke slike pomažu, ali hoću da ti objasnim da je ovaj svijet kao voda i da je bezvremni Hristos ušavši u ovaj svijet potčinio sebe ovom svijetu tako je na kraju mogao i da umre i bio u svemu isti kao i mi osim u grijehu, ali da ne upotrebim "istovremeno" jeste i Bogočovjek vaskrsli Bogčovjek. Poenta istorije je bila da se navrši čas da se Hristos pokaže onakvim kakav jeste, ne kakav je trebao biti. 

Prema tome apostoli su se mogli pričestiti Bogčovjekom prije nego je on stradao i pokazao sebe kao vaskrslim, zato što nije bilo momenta u istoriji svijeta kada Hristos ije bio Gospod Isus Hristos, i tu se svakako uklapa to s izgovaranjem riječi na tajnoj večeri samo što ovo ne treba da shvataš da Hristos ovim čini nešto novo neku novu tvar, već prosto objavljuje onu koja već jeste

Da, nedostupna je Njegova priroda nama, pokazao je Svoju slavu Bozanstva,  ili, mozda kako kaze Damaskin,...'Данас првоврховни (Апостол) новог Завета (Петар), који је Христа Сином Божјим најјасније назвао, рекавши: "Ти си Христос, Син Бога Живога" (Мат. 16, 16), гледа начелника старог (Завета  Мојсија) како стоји пред Законодавцем обадва (Завета) и гласно говори: Ово је Онај Који Јесте (2 Мојс. 3, 14)'....

Drago mi je sto se u sustini slazemo u nasim ( ja tako zaista mislim) kako da kazem, jezickim razlicitim interpretacijama ovih dogadjaja oko Preobrazenja i ustanovljena tajne Vecere od strane Hrista.

Malo sam nesto trazio neka tumacenja i mozda ovo od Zlatoustog odslikava neko moje rasudjivanje o desavanjima na tajnoj Veceri :

"Wherefore thenceforth He leaves him, and by the mysteries again reminds the disciples of His being slain, and in the midst of the meal His discourse is of the cross, by the continual repeating of the prediction, making His passion easy to receive. For if, when so many things had been done and foretold, they were troubled; if they had heard none of these things, what would they not have felt?"

To je taj neki pravac razmisljanja koji sam pomenuo kod Teofilakta, da se recima ustanovljenja koje je izgovorio Hristos,  hleb i vino se pretvaralju u Telo i Krv Hristovu.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Justin Waters рече

i tu se svakako uklapa to s izgovaranjem riječi na tajnoj večeri samo što ovo ne treba da shvataš da Hristos ovim čini nešto novo neku novu tvar, već prosto objavljuje onu koja već jeste

ja bi rekao da je ovo veoma veoma pogrešno 

IH jeste apsolutno NOVO. vi uopšte ne shvatate da je IH prvosveštenik koji uznosi materiju, prinosi je bogu, i samim tim ostvaruje utisnuti kapacitet te materije o kojem je pisao sv.Maksim jer je tako i sazdana od početka i jer je takva volja božija o njoj (materiji).

to što on sebe prepoznaje kao onog koji je oduvek Jeste, je posledica njegove Ličnosti koja u sebi sjedinjuje čoveka ali i boga, te njegove reči na tajnoj večeri ne označavaju da Isus Hristos fizički preegzistira od pre stvaranja sveta (kako vi tvrdite) već da on kao apsolutno Novo ovaploćuje Lice večnog Sina Božijeg.

ovaploćenje se desilo u vremenu i to slavimo. da nije tako onda bi u Postanju čitali kako je Lice Sina Božijeg dobilo telo umesto što čitamo kako je Adam dobio telo

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Justin Waters рече

ako je eshaton ono što svi zamišljamo i čekamo, onda je ovaj život pakao u pravom smislu te riječi.

Recimo, ja mislim, da mi verujemo i nadamo se eshatonu i buducem beskrajnom zivotu i na toj veri i nadi i gradimo nase spasenje , ovde u ovom zivotu.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

Recimo, ja mislim, da mi verujemo i nadamo se eshatonu i buducem beskrajnom zivotu i na toj veri i nadi i gradimo nase spasenje , ovde u ovom zivotu.

eshaton kao carstvo budućeg veka je već ovde i sada. zvuči malo čak semantički ne logično ali je zaista tako.

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, dragisa рече

eshaton kao carstvo budućeg veka je već ovde i sada. zvuči malo čak semantički ne logično ali je zaista tako.

Da, samo sam ja mislio u kontesktu vaskrsenja tela i u .....ocekivanju novog neba i zemlje ( 2. Petr. 3, 13 ) ..... i preobrazenja nasih tela u duhovna i neraspadljiva.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...